Το άγνωστο τέλος του Κέκου Γεροθανάση

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις φιλίας αθλητών και συναθλητών μεταξύ του ΝΟΠ και τη ΕΑΠ.

Ο Ανδρέας Γεωργιάδης, αθλητής και παράγων επί χρόνια του ΝΟΠ και της ΕΑΠ, υπήρξε κατά την περιόδο της Κατοχής αντιστασιακός και παρέμεινε δημοκρατικών φρονημάτων μέχρι τέλους. Μάλιστα δεν δίστασε να ριασκάρει τη ζωή του, ενώ αναγκάστηκε να διαφύγει στην Αίγυπτο (όντας αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού) για να γλυτώσει.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη το 1944, όταν συνελήφθη και εκτελέστηκε για αντιστασιακή δράση (κατηγορήθηκε ως πράκτορας) ο γαμπρός του (σύζυγος της αδελφής του Χαρίκλειας) και συναθλητής του στην ΕΑΠ, Κέκος Γεροθανάσης, τον οποίο τιμούσε η ΕΑΠ επί εννιά χρόνια με το τριετές επαμοιβόμενο «Kύπελλο Γεροθανάση».

Ο Γεροθανάσης συνελήφθη στην Κορίνθου (κοντά στην Μιαούλη ήταν το πατρικό του) με διάφορα έγγραφα πάνω του και αμέσως οδηγήθηκε στις φυλακές Μαργαρίτη, που βρίσκονταν απέναντι από το Κάστρο, στο τέρμα της οδού Λόντου.

Ο Ανδρέας Γεωργιάδης μαζί με άλλους φίλους αποφάσισαν να δωροδοκήσουν τον Γερμανό φρουρό με ένα σεβαστό ποσό (λίρες) ώστε να αποδράσει ο Γεροθανάσης. Ενημέρωσαν μάλιστα προς τούτο και την οικογένεια του Γεροθανάση η οποία όμως τους ζήτησε να μην κάνουν τίποτα, επειδή είχε βρει άλλη λύση για να απελευθερωθεί ο Γεροθανάσης. Είχαν «βρει άκρη» και μετέβησαν στην Αθήνα, όπου ζήτησαν χάρη από ανώτατο Γερμανό αξιωματικό / διοικητή. Αυτός τους υποσχέθηκε πως θα τον άφηνε ελεύθερο.

Με το που έφυγαν οι συγγενείς από το γραφείο του, έδωσε εντολή να εκτελεστεί ο Γεροθανάσης. Ο Γεωργιάδης το έσκασε στην Αίγυπτο με υποβρύχιο. Για μεγάλο διάστημα ο ίδιος και η οικογένειά του κρυβόταν στο σπίτι του φίλου του Μιχάλη Καθρέπτα, στην Κορίνθου πλησίον της οικείας Παλαμά.

Κατά πληροφορίες, πολύ αργότερα, όταν έγιναν εργασίες κατασκευής κτιρίων στο ΚΕΤχ, βρέθηκε η βέρα του Κέκου Γεροθανάση, η οποία επεστράφηκε στην σύζυγό του Χαρίκλεια. Τα οστά του δεν βρέθηκαν ποτέ.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech