Ξεκίνησε από το Μουσείο η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων(ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)

Κυριακή, Αύγουστος 26, 2018 - 5:21πμ

Με τη συναυλία του πατρινού μουσικού Vassilikos, που αποτελεί εμβληματική μορφή της αγγλόφωνης ελληνική μουσικής σκηνής, στο προαύλιο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις της οργανωτικής Επιτροπής των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων με σύνθημα «one year to go», οι οποίες σηματοδοτούν την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την έναρξη των αγώνων, σε ένα χρόνο ακριβώς από σήμερα.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση, η οποία άνοιξε με χαιρετισμό του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη.

Επίσης, απεύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων Θοδωρής Μενεγής, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας και αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ο πρόεδρος του ΠΕΑΚ Πάτρας, Νίκος Κανελλάκης και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Ρώρος.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο κόσμος παρέμεινε μέχρι αργά στο Μουσείο, το οποίο ήταν ανοικτό για την περίσταση, θαυμάζοντας από κοντά τα εκθέματα.

Κώστας Πελετίδης: Η Μεσόγειος, θάλασσα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών

Στην εκδήλωση με αφορμή τον ένα χρόνο πριν την Τελετή Έναρξης των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων «Πάτρα 2019», στον κήπο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάτρας, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Προγραμματισμού, Βασίλη Θωμόπουλο και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, Τάκη Πετρόπουλο.

Σε σύντομο χαιρετισμό που απεύθυνε, σημείωσε :

« Φίλες και φίλοι καλησπέρα σας.

Παραμονή της πανσελήνου, ένα χρόνο πριν την τελετή έναρξης των 2ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, ξεκινάει η προσπάθεια για την προετοιμασία και διοργάνωση των Αγώνων.

Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε τους λόγους που οδήγησαν πριν ένα χρόνο το Δημοτικό μας Συμβούλιο να αποφασίσει τη διεκδίκηση της διοργάνωσης:

Το συνολικό κόστος της διοργάνωσης θα καλυφθεί πλήρως από το αρμόδιο Υπουργείου.

Η διοργάνωση των αγώνων συνεπάγεται και τη δημιουργία αντίστοιχων αθλητικών εγκαταστάσεων. Οι υποδομές θα παραμείνουν μετά το τέλος των Αγώνων στην πόλη μας και θα αποδοθούν για ελεύθερη και δωρεάν χρήση στη νεολαία και τους αθλητικούς φορείς της περιοχής. Όπως γίνεται κατανοητό, ο χώρος του παλαιού κολυμβητηρίου και των εγκαταστάσεων, μετά τη χρόνια εγκατάλειψη θα πάρει ζωή, θα είναι ένας χώρος ομορφιάς και όχι ντροπής.

Η πόλη μας διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά (ευρύ θαλάσσιο μέτωπο, μορφολογία ακτογραμμής, ανέμους, κλίμα, ιστορική παράδοση και σύγχρονη δυναμική στο Ναυταθλητισμό κ.ο.κ.), για τη διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων.

Όσον αφορά το κόστος της λειτουργίας, της συντήρησης, αλλά και το απαραίτητο προσωπικό, ισχύει η γενική θέση που έχουμε διατυπώσει, ότι αυτά πρέπει να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και το αρμόδιο Υπουργείο, με προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η Δημοτική Αρχή στηρίζει τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό, υπερασπίζεται το δικαίωμα του λαού και της νεολαίας να έχει δωρεάν άθληση και ελεύθερη πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους. Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες δίνουν την ευκαιρία για άσκηση στο φυσικό περιβάλλον, που είναι ελκυστική, προάγει τη δημόσια υγεία και προσφέρει αναψυχή. Στις σημερινές συνθήκες που ο λαός δοκιμάζεται, ενώ τα ναρκωτικά και άλλες εξαρτήσεις πλασάρονται ως λύση στα αδιέξοδα της νεολαίας, η άσκηση στο φυσικό περιβάλλον σαν υγιής και δημιουργική διέξοδος αποκτά ιδιαίτερη αξία.

Πιστεύουμε ότι μέσα και από τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες, θα μας δοθεί η δυνατότητα να προβάλλουμε τη θέση μας για Μεσόγειο Θάλασσα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών. Κανένα πολεμικό πλοίο έξω από τα σύνορα της χώρας του. Καμία εκμετάλλευση, καμία επέμβαση, κανένας πρόσφυγας, κανένας πνιγμός. Οι λαοί να είναι αφέντες του τόπου τους. Το «Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο ….» του Εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά, αναμφίβολα βρίσκεται σήμερα σε ευθεία αντίθεση με ότι συμβαίνει στον κόσμο, φτώχεια, πείνα, δυστυχία, διαφθορά, εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, πόλεμοι κ.ο.κ., παραμένει όμως ένα παράθυρο ανοιχτό, μία ακτίνα ελπίδας, μια φωνή για έναν καλύτερο κόσμο, κυρίως για τις νέες γενιές που τον οραματίζονται με αγνότητα.

Μ’ αυτές τις σκέψεις, ευχόμαστε καλή πορεία και οι όποιες ανησυχίες, παρατηρήσεις μας, να μην χρειαστεί να επαναδιατυπωθούν».

.
Υποστήριξη: SilkTech