ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΤΟΦΑΛΟΣ: Να μη γίνει "κολυμβητήριο Αγυιάς"

Δευτέρα, Οκτώβριος 12, 2020 - 4:32μμ

Εξελίξεις αναμένονται να υπάρξουν σύντομα (...) στο βοηθητικό γήπεδο του «Δημήτρης Τόφαλος» που παραμένει κλειστό εδώ και πέντε χρόνια.

Η εγκατάσταση έχει σοβαρό πρόβλημα στα ξύλινα μέρη της και ειδικά ψηλά στα υποστυλώματα, που την καθιστά επικίνδυνη και ακατάλληλη. Πρόβλημα που επιδεινώθηκε από φορτίο που κρεμάστηκε από ψηλά (ειδικό πανί που διαμερισματοποίησε την κεντρική αίθουσα).

Το γεγονός πως δεν υπήρξε η πρέπουσα συντήρηση όλα αυτά τα χρόνια του ξύλου από την φθορά λόγω έκθεσης στον ήλιο και τη βροχή, οδήγησε σε σοβαρές βλάβες.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν λίγες ημέρες υποβλήθηκε τεκμηριωμένη και κοστολογούμενη μελέτη από την διοίκηση του ΠΕΑΚ στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την στατική επάρκεια αλλά και με πρόταση άμεσης επισκευής ώστε να μην πέσει το γήπεδο. Η κοστολογούμενη μελέτη φτάνει στο ποσό των 500.000 ευρώ που απαιτούνται για να επισκευαστεί πλήρως το γήπεδο.
Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Πάτρα ο αρμόδιος Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε πως το σύνολο των έργων που περιλαμβάνονται στην Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφηκε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, παρά τις δυσκολίες που ανέκυψαν στη χώρα λόγω της πανδημίας, υλοποιούνται με ταχύτατους ρυθμούς.

Σημειώνεται πως στην Προγραμματική Σύμβαση την οποία «τρέχουν» από κοινού η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το ΠΕΑΚ Πάτρας, περιλαμβάνονται και εργασίες για την επισκευή του βοηθητικού κλειστού Γυμναστηρίου του Δ. Τόφαλος.
«Στην πορεία και με τις εκτιμήσεις που έκαναν οι έμπειροι μηχανικοί που συμμετέχουν στην Διοίκηση του ΠΕΑΚ Πάτρας, θεωρούμε πως το προπονητήριο που Δ. Τόφαλος είναι επισκευάσιμο. Τελειώνει το σενάριο της κατεδάφισης και κινούμαστε σε μία λογική νοικοκυρέματος και διαφάνειας» δήλωσε ο Λ. Αυγενάκης, τότε.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο έφορος της Διοίκησης του ΠΕΑΚ και υπεύθυνος για την εγκατάσταση, πολιτικός μηχανικός Γιώργος Ζησιμάτος, μίλησε στο Sports Voice για τις εξελίξεις:
«Ο φάκελος του έργου έχει φύγει από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την ΓΓΑ και θα επιστρέψει στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την ανάθεση των σχετικών μελετών. Δίνουμε μάχη με το χρόνο και τη γραφειοκρατία ώστε σύντομα να τρέξει το έργο».

Ο Γιώργος Ζησιμάτος αποκάλυψε πως το Βοηθητικό έχει νομιμοποιηθεί από τον νόμο του 2017 «Περί αυθαιρέτων» (Σ.Σ. επί 15ετία αυτό το κρατικό έργο ήταν αυθαίρετο!) ενώ έχει υπαχθεί στο κτηματολόγιο.
Αποκάλυψε δε πως έχει δρομολογηθεί ένα ακόμα μεγάλο έργο, η περίφραξη όλου του οικοπέδου που στεγάζει το «Τόφαλος» και το βοηθητικό, περίπου 82 στρέμματα, με αρκετά υψηλό κόστος, καθώς το φράκτης θα είναι περίπου 1.200 μέτρα! Όμως είναι αναγκαίο να γίνει καθώς υπάρχουν έντονα στοιχεία παραβατικότητας και φυσικά ελλιπούς ασφάλειας της εγκατάστασης. Αξιοσημείωτη είναι η προ ετών η κλοπή της κεντρικής κλιματιστικής μονάδας (!), η πρόσφατη ...τσεκουριά (!) στο καλώδιο της ΔΕΗ που ηλεκτροδοτεί το γυμναστήριο και πολλά ακόμα
Τέλος εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να μισθωθούν σε ιδιώτη τα δύο γήπεδα «5Χ5» που βρίσκονται πίσω από το Βοηθητικό.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το βοηθητικό του Ε.Α.Κ. «Δημήτριος Τόφαλος» βρίσκεται δίπλα στο κλειστό γυμναστήριο και καλύπτει ανάγκες των αθλημάτων σάλας (μπάσκετ, βόλεϊ, μπάντμπιντον, κλπ). Οι διαστάσεις του είναι 70μ. Χ 40μ. με 14μ. ύψος. Το δάπεδο είναι ξύλινο/πλαστικό και ο φωτισμός 1.300 λουξ. Κατασκευάστηκε για τις ανάγκες του πρωταθλήματος γυμναστικής του 1997, ως βοηθητική εγκατάσταση, με ξυλεία από την ΑΒΕΞ.

Αυτά και άλλα πολλά ενδιαφέροντα θέματα στο Sports Voice που κυκλοφορεί.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech