Τζάμπολ στην Euroleague-Πρεμιέρα για τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ

Πέμπτη, Οκτώβριος 11, 2018 - 12:50μμ

Το κορυφαίο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ, η Euroleague, αρχίζει σήμερα (11/10), με τις 16 ομάδες να είναι πανέτοιμες για συγκλονιστικές μάχες στις 30 αγωνιστικές της πρώτης φάσης, τα πλέι οφ και μέχρι τον Μάιο του 2018, όταν θα στεφθεί, στη Βιτόρια, η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Από το ΟΑΚΑ αρχίζει το ταξίδι του Παναθηναϊκού στην εφετινή Euroleague. Οι «πράσινοι» θα υποδεχθούν σήμερα (11/10, 21:00 NOVASPORTS 2) την Μακάμπι Τελ Αβίβ, στην πρεμιέρα της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, ευελπιστώντας να γράψουν το «3 στα 3» στις πρεμιέρες τη σεζόν 2018-19 εντός και εκτός των συνόρων (σ.σ. έχουν προηγηθεί οι νίκες σε πρωτάθλημα και Κύπελλο Ελλάδας).

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ζευγάρι της Euroleague, με τις μεταξύ τους «μονομαχίες» να βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Οι δύο ομάδες γνωρίζουν καλά η μία την άλλη, έχοντας διασταυρώσει ουκ ολίγες φορές τα ξίφη τους στη σύγχρονη διοργάνωση, με αποκορύφωμα τις «μάχες» τίτλου που έδωσαν στους τελικούς του 2000 και του 2011, στους οποίους είχε θριαμβεύσει ο Παναθηναϊκός.

Το ΟΑΚΑ φέρει δικαίως τον τίτλο του «απόρθητου κάστρου» της Ευρώπης, με την Μακάμπι πάντως να ευελπιστεί σε «διπλό» με το... καλημέρα. Άλλωστε οι προσδοκίες στην «ομάδα του λαού» είναι μεγάλες τη σεζόν 2018-19, με τον Νέβεν Σπάχια να καλείται να οδηγήσει την άλλοτε κραταιά Μακάμπι και πάλι στα πλέι οφ μετά από τρία χρόνια απουσίας (σ.σ. τελευταία φορά ήταν το 2015).

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ξεχωρίζει αναμφίβολα η «μάχη» των βασικών πλει μέικερ των δύο ομάδων. Ο μετρ των ασίστ, Νικ Καλάθης, ο οποίος είχε κερδίσει μία θέση στην κορυφαία πεντάδα της Euroleague, θα κοντραριστεί με τον MVP του περσινού EuroCup, Σκότι Ουίλμπεκιν, με στόχο και των δύο να ελέγξουν το ρυθμό του αγώνα.

Ξεχωριστή αναμένεται να είναι και η προσπάθεια των περιφερειακών, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η «μάχη» για την κυριαρχία της φροντ λάιν των δύο ομάδων, με τον Άλέξ Τάιους να δεσπόζει στη γραμμή ψηλών της Μακάμπι και τους Τζέιμς Γκιστ, Στεφάν Λάσμε να καλούνται να... τιθασεύσουν το παιχνίδι του.

Ο Νικ Καλάθης αντιμετωπίζει στομαχικές διαταραχές και προφυλάχθηκε από την προπόνηση της Τετάρτης (10/10), αλλά θεωρείται απίθανο να απουσιάσει από την πρεμιέρα του Παναθηναϊκού, ενώ ο Νέβεν Σπάχια θα στερηθεί των υπηρεσιών των τραυματιών Κέντρικ Ρέι και Νίμροντ Λεβί.

Διαιτητές της αναμέτρησης θα είναι οι Χουάν Κάρλος Γκαρθία, Στρέτεν Ράντοβιτς και Μιλιβόγιε Γιόβτσιτς.

Η Ελλάδα δεν είχε εκπρόσωπο στο φάιναλ φορ πέρυσι, με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό να αποκλείονται στα πλέι οφ, από Ζαλγκίρις Κάουνας και Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα. Τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός έχουν ανανεωθεί εν συγκρίσει με πέρυσι, αναμένεται να παρουσιαστούν ισχυροί με έφεση στην ταχύτητα και στο επιθετικό παιχνίδι, αλλά σταθερά αποτελεσματικοί στην αμυντική λειτουργία τους, με στόχο να φτάσουν μέχρι την καταληκτική φάση, στη χώρα των Βάσκων. 

Το πρόγραμμα της πρεμιέρας:

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)                 21:00

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Αναντολού Εφές (Τουρκία)

Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)-Νταρουσάφακα (Τουρκία)

Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου

Κίμκι (Ρωσία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ                               20:00

Μπουντούτσνοστ (Μαυροβούνιο)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)

Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-Μπασκόνια (Ισπανία)

Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Γκραν Κανάρια (Ισπανία)

ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ

Ρεάλ Μαδρίτης, Φενερμπαχτσέ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζαλγκίρις Κάουνας, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Αναντολού Εφές, Κίμκι, Μπάγερν Μονάχου, Αρμάνι Μιλάνο, Νταρουσάφακα, Γκραν Κανάρια, Μπουντούτσνοστ.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Το σύστημα διεξαγωγής της Euroleague (άλλαξε τη σεζόν 2016-17) προβλέπει 16 ομάδες στην πρώτη φάση, οι οποίες δίνουν διπλά παιχνίδια με όλους (30 αγωνιστικές).

Οι οκτώ καλύτερες ομάδες εξασφαλίζουν το «εισιτήριο» για τα πλέι οφ (θέσεις 1-8, 2-7, 3-6, 4-5), με την πρόκριση στο φάιναλ φορ να κρίνεται στις τρεις νίκες (best-of-five). Στο εφετινό πρωτάθλημα θα ισχύσουν και οι νέοι κανονισμοί που ανακοίνωσε η διοργανώτρια αρχή στις αρχές του μήνα.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υποστήριξη: SilkTech