Τσιτσιπάς 2019: Από τον Παράδεισο, στην κόλαση και από εκεί στην κορυφή!

Δευτέρα, Νοέμβριος 18, 2019 - 7:09μμ

Τι μεσολάβησε από την νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά επί του Ρότζερ Φέντερερ στις αρχές του χρόνου, με την οποία ουσιαστικά έδειξε στους Έλληνες αλλά και στους φίλους του τένις ότι ήρθε για να μείνει, μέχρι την κατάκτηση του Nitto ATP Finals;

Πόσο τον επηρέασε το παιχνίδι με τον Βαβρίνκα στο Ρολάντ Γκαρός και το μεγάλο λάθος στο ματς πόιντ; Οι δύο συνεχόμενοι αποκλεισμοί σε πρεμιέρα Γκραντ Σλαμ, οι δηλώσεις αμέσως μετά για έλλειψη έμπνευσης και κίνητρου, τα social media και το Laver Cup που τα άλλαξε όλα.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά…

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2018 ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΥΣΤΗΣΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΤΕΝΙΣ
Μπορεί για πολλούς να μην είναι τυχαία η πορεία του Στέφανου Τσιτσιπά καθώς είχε εντυπωσιάσει από τα juniors που βρισκόταν στο Νο 1 της εν λόγω κατάταξης αλλά μέχρι να το αποδείξει σε επίπεδο ανδρών κανείς δεν μπορούσε να είναι σίγουρος ότι θα πράγματι θα ξεχωρίσει.
Άλλωστε πολλοί υπήρξαν στα juniors καλοί αλλά είτε δεν δούλεψαν, είτε ήταν άτυχοι, είτε για άλλους λόγους που δεν θα εξετάσουμε, δεν διακρίθηκαν στη συνέχεια. Ο Στέφανος έδωσε τα πρώτα του διαπιστευτήρια στο Rogers Cup, ένα τουρνουά της σειράς MASTERS 1000 της ATP, το καλοκαίρι του 2018.
Εκεί έκανε το πρώτο «μπαμ» με τη νίκη επί του Νόβακ Τζόκοβιτς, ενώ στη συνέχεια είχε σειρά ο Σβέρεφ και ο Άντερσον που ήταν όλοι τους παίκτες του TOP10. Στον τελικό έπεσε πάνω στον Ράφα Ναδάλ ο οποίος όταν φτάνει στην πηγή δύσκολα αφήνει κάποιον άλλον να πιει νερό. Στην ήττα του άπαντες είπαν «δεν πειράζει, οι τίτλοι θα έρθουν» και ότι «το μέλλον τού ανήκει!»

Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΤΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟ ΟΠΕΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΦΕΝΤΕΡΕΡ
Το 2018 έκλεισε με τον Στέφανο να έχει αναρριχηθεί στο Νο 15 της παγκόσμιας κατάταξης και οι καλές παρουσίες σε διοργανώσεις να έχουν πάψει να θεωρούνται εκπλήξεις αλλά φαινόταν ότι έψαχνε το κάτι παραπάνω.
Αυτό μεταφράζεται σε μια αντίστοιχη μεγάλη νίκη αλλά σε Γκραντ Σλαμ αυτή τη φορά, σε ένα από τα τέσσερα σπουδαιότερα τουρνουά της χρονιάς στο τένις. Την ευκαιρία τη βρήκε στο πρώτο από αυτά το 2019, στους «16» του Αυστραλιανού Όπεν με αντίπαλο τον άνθρωπο που θαύμαζε πάντα, τον Ρότζερ Φέντερερ! Στην πρώτη τους συνάντηση βρέθηκε να χάνει με 1-0 σετ αλλά η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή και με 3-1 έβγαλε έξω τον «Βασιλιά» του αθλήματος και έκανε πολλούς να μιλήσουν για παράδοση-παραλαβή στο παγκόσμιο τένις. Ο Ρότζερ φεύγει ο Στέφανος έρχεται, έλεγαν πολλοί.
Άλλη μία νίκη επί του Μπαουτίστα Αγκούτ τον έστειλε και πάλι στον Ράφα Ναδάλ στον ημιτελικό. Τρίτη συνεχόμενη ήττα και μάλιστα με κάτω τα χέρια από τον Ισπανό ταυρομάχο που έκανε τον Στέφανο να αναρωτηθεί πως γίνεται κάποιος να τον κερδίσει.

ΤΖΟΚΟΒΙΤΣ, ΦΕΝΤΕΡΕΡ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑΔΑΛ!
Την απάντηση αυτή θα την έδινε μόνος του λίγους μήνες αργότερα και μάλιστα σε ένα από τα κάστρα του Ναδάλ εφόσον τον αντιμετώπισε και τον κέρδισε σε χώμα! Προηγήθηκαν δύο κατακτήσεις σε τουρνουά της σειράς ATP250 και ένας χαμένος τελικός σε ATP 500 στο Ντουμπάι από τον Ρότζερ Φέντερερ μέχρι τη μεγάλη νίκη επί του Ισπανού στην έδρα του, την Μαδρίτη με 2-1 σετ.

Με τον Τζόκοβιτς

Και τώρα τι; Τους είχε κερδίσει όλους τους BIG3, είχε παρουσίες σε τελικούς MASTERS και ATP500, είχε κατακτήσεις σε διοργανώσεις ATP250 αλλά πλέον ο κόσμος δεν περίμενε από αυτόν μεγάλες νίκες αλλά μεγάλους τίτλους και το κακό για τον Στέφανο ήταν ότι το ήξερε αυτό.
Ήξερε ότι ο κόσμος περιμένει το κάτι παραπάνω από αυτόν και είναι εντελώς διαφορετικό να μπαίνεις ως αουτσάιντερ σε έναν αγώνα και διαφορετικό ως φαβορί. Ήταν πλέον ο Τσιτσιπάς που για αυτόν μιλάει όλο το παγκόσμιο τένις και όλοι ήθελαν να τον κερδίσουν! Η ρακέτα τότε βαραίνει και το μπαλάκι γίνεται μικρότερο…

ΤΟ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΒΡΙΝΚΑ ΣΤΟ ΡΟΛΑΝΤ ΓΚΑΡΟΣ, Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
Ο Έλληνας τενίστας δεν είχε αγαπημένη επιφάνεια, παντού έπαιζε για τη νίκη και το είχε αποδείξει με τον Ράφα Ναδαλ στη Μαδρίτη, οπότε στο Γαλλικό Όπεν πήγαινε για άλλη μια διάκριση.
Στοn δεύτερο χρονικά Γκραντ Σλαμ της χρονιάς θα αντιμετώπιζε στους «16» έναν άλλον Ελβετό αυτή τη φορά, τον Σταν Βαβρίνκα. Όπως αναφέρθηκε όμως νωρίτερα, δεν μπορούσε να τον αιφνιδιάσει, ο νικητής το 2015, εκεί, ήξερε ποιον θα αντιμετωπίσει και μπήκε δυνατά. Προηγήθηκε δύο φορές με σετ αλλά ισάριθμες ο Στέφανος απάντησε και έστειλε την αναμέτρηση στο τελευταίο σετ. Σε αυτό το σημείο τα έδωσαν, αμφότεροι, όλα αλλά το γεγονός που στιγμάτισε τον αγώνα και το μυαλό του Τσιτσιπά ήταν ο τελευταίος πόντος.
Ο Βαβρίνκα επιστρέφει ένα δυνατό χτύπημα του Στέφανου κι αυτός ενώ έχει την ευκαιρία να τελειώσει τον πόντο, αφήνει την μπάλα να περάσει νομίζοντας ότι κατευθύνεται άουτ αλλά αυτή βρίσκει γραμμή! Ο Έλληνας πρωταθλητής δεν μπορούσε να το πιστέψει, ήταν τόσο συντετριμμένος στη χειραψία με τον αντίπαλό του στο φιλέ που ο Ελβετός αντί να πανηγυρίσει προσπαθούσε να τον παρηγορήσει.
Η διαχείριση όσων είχαν γίνει αποδείχτηκε πολύ δύσκολη υπόθεση. Στις δηλώσεις μετά το ματς ανέφερε ότι είχε καιρό να κλάψει μετά από ήττα του ενώ στο πρώτο του «τιτίβισμα» προσπάθησε να δείξει ότι ο αγώνας αυτός θα του κάνει καλό και ότι ήταν ένα μεγάλο μάθημα ενώ έγραψε πως έχει εμπνευστεί από το τατουάζ του αντιπάλου του «Όσο κι αν προσπάθησες, όσο κι αν απέτυχες, δεν πειράζει. Προσπάθησε ξανά, απότυχε ξανά, απότυχε καλύτερα».
Στο μέλλον ίσως φανεί ότι είναι όντως έτσι, οι αναμετρήσεις μετά το Ρολάντ Γκαρός όμως έδειχναν το αντίθετο. Πέρασε ένα κακό αγωνιστικά καλοκαίρι με μοναδική διάκριση μια παρουσία σε ημιτελικό ATP 500 στην Ουάσινγκτον όπου έχασε από τον Νικ Κύργιο. Κατά τα άλλα αποκλεισμός στο Γουίμπλεντον στον πρώτο γύρο, το ίδιο και στο τουρνουά που πέρσι είχε φτάσει στον τελικό, το ίδιο και στα υπόλοιπα MASTERS 1000, το ίδιο και στο Αμερικανικό Όπεν του οποίου το πρόωρο τέλος ακολούθησε η άκρως ανησυχητική δήλωση «Δεν έχω έμπνευση και κίνητρο».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ SOCIAL MEDIA KAI TO RESTART
Ο ενθουσιασμός από το καλό ξεκίνημα του 2019 είχε δώσει τη θέση του στον προβληματισμό. Αν είναι φυσιολογικό; Ως ένα βαθμό, ναι. Κάθε αθλητής διανύει περιόδους «φορμαρίσματος» και «ντεφορμαρίσματος», πόσο μάλλον σε ένα άθλημα όπως το τένις που είναι ατομικό και όχι ομαδικό και η σεζόν κρατάει 11 μήνες. Το ανησυχητικό, όπως τονίστηκε παραπάνω, ήταν οι δηλώσεις, η κακή ψυχολογία, η εικόνα του Στέφανου. Το άλλο κακό; Ότι το όνειρο συμμετοχής στα ATP Finals φαινόταν να σβήνει…

Με τον Ναδάλ 

Τι ήταν αυτό που θα άναβε πάλι τη φλόγα; Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είχε δείξει ότι περνάει πολύ χρόνο στα social media, απαντούσε στους φαν του και προσπαθούσε να είναι δραστήριος. Όσο όμως αυξάνονται οι φαν τόσο πιο πολύς χρόνος απαιτείτο για να είναι ενεργός και όσο αυξάνονταν γέμιζαν και από άτομα κακοπροαίρετα με αποτέλεσμα ο 21χρονος να έχει δημιουργήσει άθελά του αντιδράσεις που τον έφθειραν και τον αποπροσανατόλιζαν από τον στόχο.
Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019. Μην ψάξετε για κάποιο τίτλο του Στέφανου τότε ούτε για κάποια γιορτή. Ίσως όμως από του χρόνου τη γιορτάζει ο Έλληνας πρωταθλητής καθώς τότε αποφάσισε να εγκαταλείψει όλα τα social media και αυτό ήταν το μυστικό που όπως παραδέχτηκε τον έκανε πρωταθλητή.
Τελικός στο ATP 500 της Κίνας έστω και χαμένος, ημιτελικός στο MASTERS 1000 της Σαγκάης αφήνοντας έξω τον Τζόκοβιτς και πάλι, εκ νέου ημιτελικός στο ATP500 της Βασιλείας και μαζί με προημιτελικά του MASTERS του Παρισιού έφτασε εκεί που είχε στοχεύσει από την αρχή της χρονιάς, στα τελικα του Nitto ATP Finals μαζί με τους υπόλοιπους 7 καλύτερους τενίστες της χρονιάς. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…

O ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ LAVER CUP
Τι άλλο μεσολάβησε της διακοπής των Social Media και της αναγέννησης του Έλληνα πρωταθλητή; Δεν μπορεί μόνο το παραπάνω γεγονός να του έδωσε τη σπίθα που χρειαζόταν.
Σωστά! Το κίνητρο που είχε χάσει ο Στέφανος Τσιτσιπάς το βρήκε πάλι στο Laver Cup. Εκεί ήταν στην ίδια ομάδα με τους κορυφαίους, με τα ινδάλματά του, τον ενθάρρυναν από τον πάγκο, τον συμβούλευαν και τις συμβουλές αυτές δεν τις κράτησε μόνο για τις συγκεκριμένες αναμετρήσεις. Τα λόγια αυτά από τους Ρότζερ Φέντερερ και Ράφα Ναδάλ, δύο θρύλους του αθλήματος τα βάζεις βαθιά μέσα σου. Με τους συγκεκριμένους δύο έπαιξε ως συμπαίκτης επίσης στα διπλά και τι κι αν έχασαν, σε τέτοια ματς είσαι απλά ένα σφουγγάρι που απορροφά γνώσεις και εμπειρίες.
Πάνω από όλα χαίρεσαι που παίζεις, χαίρεσαι που ανήκεις στους κορυφαίους και ο Στέφανος εκεί βρήκε πάλι το κίνητρο που είχε χάσει, άρχισε να απολαμβάνει πάλι το τένις, το έβλεπες στο χαμόγελό του και κατάλαβε πως πρέπει να παλέψεις σκληρά για να ανήκεις στους κορυφαίους και είναι τόσο όμορφο να είσαι εκεί.
Μέσα στα υπόλοιπα θετικά του συγκεκριμένου –χωρίς βαθμολογικό κίνητρο- τουρνουά ο Στέφανος αποκατέστησε τις σχέσεις του με τον Αλεξάντερ Σβέρεφ και ήρθε ακόμα πιο κοντά με τον αντίπαλο που κέρδισε την Κυριακη, τον Ντομινικ Τιμ. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει καλή σχέση ανάμεσα στους αντιπάλους και σεβασμός, όπως μας έμαθαν τόσα χρόνια οι BIG3 με τα κολακευτικά σχόλια ανάμεσά τους να είναι συχνό φαινόμενο.

Η ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟ 2004 ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ
Οι μεγάλοι αθλητές φαίνονται στη διαχείριση της αποτυχίας που όπως είδαμε ο Στέφανος έκανε κάποιους μήνες να ξεπεράσει και της επιτυχίας. Έχει μπροστά του όλο το μέλλον αλλά και ένα παράδειγμα προς αποφυγή.
Τον περσινό νικητή Αλεξάντερ Σβέρεφ που την επόμενη χρονιά της κατάκτησης, όχι μόνο δεν έκανε βήματα μπροστά, αλλά έκανε και βήματα πίσω και θα τερματίσει τη σεζόν χωρίς μεγάλους τίτλους όντας Νο7 της παγκόσμιας κατάταξης.
Ο Τσιτσιπάς, όμως, κατά την ταπεινή μας άποψη, ήρθε για να μείνει. Δείχνει ότι είναι γεννημένος πρωταθλητής και ότι θα μας κάνει να ζήσουμε πολλές τέτοιες στιγμές. Θα αργήσουμε πολύ να μάθουμε αν θα συγκριθεί ποτέ με μεγάλους τενίστες όπως ο Φέντερερ και ο Ναδαλ, αυτό θα φανεί στη δύση της καριέρας και μέχρι τότε έχουμε πολλά χρόνια.
Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε σύγκριση με επιτυχίες του ελληνικού αθλητισμού όπως το EURO 2004 είναι ατυχής. Τότε ξέραμε πως δύσκολα θα δούμε πάλι την Εθνική ποδοσφαίρου σε αντίστοιχη επιτυχία και 15 χρόνια μετά έχουμε δικαιωθεί.
Ο Στέφανος όμως μπορεί σε 2 μήνες να κρατάει στα χέρια του ένα μεγαλύτερης αξίας κύπελλο, βοηθάει και σε αυτό ότι μεγάλες διοργανώσεις γίνονται συχνά στο τένις, όχι όπως στο ποδόσφαιρο κάθε δύο ή τέσσερα χρόνια.

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΣΤΑΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΤΕΝΙΣ
Στις δηλώσεις του πριν τον τελικό ο Στέφανος Τσιτσιπάς είπε πράγματα που αν κάποιος πρόσεξε καλά έδειξαν πόσο μα πόσο μεγάλες είναι οι φιλοδοξίες του.

Με τον Φέντερερ 

Το μεγάλο του όνειρο είναι να μετατραπεί το τένις σε εθνικό άθλημα της Ελλάδας! Πως οι Βραζιλιάνοι έχουν το ποδόσφαιρο και οι Αμερικανοί το μπάσκετ; Έτσι και η Ελλάδα να έχει το τένις και να μην είναι στα αθλητικά site και εφημερίδες σε μια γωνία κάτω δεξιά μαζί με αδιάφορες ειδήσεις. Να είναι πρωτοσέλιδο και όλοι οι Έλληνες ενωμένοι «γαλανόλευκοι» και όχι χωρισμένοι σε «πράσινους», «κόκκινους», «κίτρινους».
Εδώ έρχεται ένα ερώτημα: Και γιατί να μη γίνει; Η κατάσταση που επικρατεί σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ είναι πραγματικά αποτρεπτική. Βία, ανακοινώσεις ανάμεσα σε ομάδες και προέδρους, παράπονα για τη διαιτησία, αποχωρήσεις από το πρωτάθλημα και πολλά άλλα. Ανεξαρτήτως ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο γιατί να τα υπομένει αυτά ο αγνός φίλαθλος;
Γιατί να μην κάνει στροφή σε ένα πιο υγιές άθλημα όπως το τένις; Γιατί να μη γυρίσει την πλάτη του σε κάτι που οι μεγαλοεπιχειρηματίας ασελγούν μέρα με τη μέρα και να τους αφήσει χωρίς στήριξη, άρα χωρίς το βασικό για το οποίο γίνονται όλα, το χρήμα.
Έτσι, η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει και μία μεγάλη διοργάνωση που μέχρι σήμερα φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Γιατί να μην γίνει ένα ATP 500 στην Αθήνα; Γιατί να μη δούμε από κοντά (αν προλάβουμε) τον Φέντερερ, τον Ναδάλ και τον Τζόκοβιτς ή τη νέα γενιά Τιμ, Σβέρεφ, Μεντβεντεφ; Γιατί να μη γεμίσουμε ένα στάδιο για αυτούς;
Υπό έναν όρο πάντα. Ο χουλιγκανισμός και τα υπόλοιπα άσχημα που έχουν όπου υπάρχουν οπαδοί να μείνουν έξω από την αντισφαίριση, δεν έχουν θέση σε αυτή. Αποδοκιμασίες σε σερβίς αντιπάλων, χαρακτηρισμοί και ό,τι άλλο βλέπουμε σε γήπεδα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ δεν χωρούν στο τένις, ας μην «ποδοσφαιροποιηθεί» και αυτό!
Η αρχή έχει γίνει. Οι γονείς έχουν αρχίσει ήδη να γράφουν τα παιδιά τους σε ακαδημίες τένις, βλέπουν ήδη κάτι πιο υγιές εκεί. Βλέπουν το παιδί τους πιο ασφαλές με ό,τι συνεπάγεται αυτό διότι δεν μπορεί να αναλυθεί παραπάνω για ευνόητους λόγους. Ο Στέφανος έχει κάνει ήδη το πρώτο βήμα προς το μεγάλο του όνειρο, όποιο κι αν είναι αυτό, είτε η αρχή μιας σπουδαίας καριέρας είτε να μάθε την Ελλάδα… τένις!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech