Το Τσάμπιονς Λιγκ κωφών στην Πάτρα - Πώς ξεκίνησε η ιδέα

Δευτέρα, Μάιος 16, 2022 - 6:55μμ
Προσφυγικά, ένα από τα γήπεδα των αγώνων

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή των αγώνων ποδοσφαίρου για το Τσάμπιονς Λιγκ Κωφών και Βαρήκοων του 2022 ("Deaf Champions League"),που θα ξεκινήσουν στις 20 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 25 του ίδιου μήνα στην Πάτρα.

Πώς όμως γεννήθηκε η ιδέα για το «DEAF CHAMPIONS LEAGUE (DCL)»;

Όταν ο Armin Dorfschmid και ο Thomas Krämer ήταν νέοι, μιλούσαν συχνά για τη δημιουργία του DCL. Η επιθυμία τους ήταν να πραγματοποιήσουν αυτό το όνειρο και να γίνουν οι ιδρυτές του  DCL 

Εκείνη την εποχή ο σύλλογος τους GSG Stuttgart ήταν σταθερά ο ισχυρότερος Γερμανικός Όμιλος Κωφών. Ήθελαν να βρουν μια νέα πρόκληση. οι κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες που παίζουν μεταξύ τους και ανταγωνίζονται για να μάθουν ποια ήταν η ισχυρότερη ποδοσφαιρική ομάδα Κωφών στην Ευρώπη. Δυστυχώς, το ποδόσφαιρο για τους κωφούς  εκείνη την εποχή δεν μπορούσε να το αντέξει για λόγους οικονομικούς. Η επαφή με άλλες ευρωπαϊκές ομάδες εκείνη την εποχή ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί γιατί δεν υπήρχαν μέσα επικοινωνίας (ίντερνετ, τηλέφωνο, βιντεοτηλέφωνο κ.λπ.), όπως υπάρχει σήμερα. Οι τηλεφωνικές κλήσεις ήταν αδύνατες λόγω της κώφωσης μας. Με πάθος έπαιξαν ποδόσφαιρο σε επίπεδο συλλόγων αλλά και στην εθνική Γερμανίας. 

Λόγω των μεγάλων τουρνουά (Ολυμπιακοί Κωφών, Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και διεθνή τουρνουά), μπόρεσαν να έρθουν σε επαφή με ποδοσφαιρόφιλους από άλλες χώρες και έκαναν πολλές νέες επαφές. 

Το 2006, ο Τόμας Κράμερ πήγε στο Λονδίνο της Αγγλίας όπου γνώρισε τον Μέμνο Κωστή και εκείνη την περίοδο μίλησαν για το ποδόσφαιρο. Τελικά, ο Τόμας άρχισε να διηγείται το όνειρο του Deaf Champions League. Ο Μέμνος Κωστή και ο μικρότερος αδερφός του Μάριος λάτρεψαν την ιδέα της ίδρυσης ενός Champions League Κωφών για να πυροδοτήσει μια κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Η ομάδα  τους, St Johns Deaf FC κέρδιζε σταθερά και στο Ηνωμένο Βασίλειο το πρωτάθλημα. Μια άλλη ιδέα αναπτύχθηκε μεταξύ του Thomas και του Memnos να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική εταιρεία Ryanair, η οποία είναι γνωστή ως φθηνή αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη ως χορηγός, επιτρέποντας στις ομάδες να πετούν οπουδήποτε στην Ευρώπη. Αλλά στην πραγματικότητα αυτή ήταν απλώς μια ιδέα που δεν μεταφράστηκε σε πράξη. Στις μέρες μας οι Κωφοί μπορούν να επικοινωνούν με άλλα άτομα με προβλήματα ακοής μέσω της νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικών επικοινωνιών, αυτό έγινε ένας ισχυρός κρίκος για την υλοποίηση του ονείρου του «Deaf Champions League». 

Τον χειμώνα του 2007, ο Marios Costi, επισκεπτόμενος τη Γερμανία με τους φίλους του, ανακοίνωσε ότι ο Αγγλικός σύλλογος St Johns DFC είχε αποφασίσει να φιλοξενήσει το "Deaf Champions League" στο Λονδίνο το καλοκαίρι του 2008. Το St Johns DFC χρειαζόταν την υποστήριξη άλλων ομάδων Κωφών στην Ευρώπη για να ξεκινήσει αυτό και ζήτησε από την GSG Στουτγάρδη να συμμετάσχει στην προετοιμασία τους. 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΕΤΟΣ

ΧΩΡΑ-ΠΟΛΗ

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΜΑΔΩΝ

2008

ΛΟΝΔΙΝΟ-ΑΓΓΛΙΑ

GOLDEN SPORTS- DENMARK

8

2009

ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ

CDS CASTELLON-SPAIN

10

2010

ΜΑΔΡΙΤΗ-ΙΣΠΑΝΙΑ

ST. JΟHN'S - ENGLAND

11

2011

ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ST. JΟHN'S - ENGLAND

9

2012

2013

ΛΟΝΔΙΝΟ-ΑΓΓΛΙΑ

CDS HUELVA-SPAIN

ΠΟΚ

10

2014

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΣΕΡΒΙΑ

ΠΟΚ-ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΚ, ΜΙΝΩΑΣ

16

2015

ΑΤΤΑΛΕΙΑ-ΤΟΥΡΚΙΑ

ΠΟΚ-ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΚ

8

2016

ΑΑΡΧΟΥΣ-ΔΑΝΙΑ

INSTABUL SESSIZLE-ΤΟΥΡΚΙΑ

ΠΟΚ

6

2017

ΛΑΡΙΣΣΑ-ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΚ-ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΚ, ΑΣΚΠΝ, ΑΟΚ

16

2018

ΜΙΛΑΝΟ-ΙΤΑΛΙΑ

ΠΟΚ-ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΚ, ΑΟΚ

15

2019

ΛΟΝΔΙΝΟ-ΑΓΓΛΙΑ

ST. JOHN'S - ENGLAND

ΑΣΚΒΝΔΕ,ΠΟΚ, ΜΟΡΙΑΣ

15

2020-2021

ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΓΚ-ΣΟΥΔΙΑ

ΑΝΑΒΟΛΗ - COVID 19

2022

ΠΑΤΡΑ-ΕΛΛΑΔΑ

ΑΣΚΒΝΔΕ,ΠΟΚ,ΜΙΝΩΑΣ, ΜΟΡΙΑΣ

10

Το επίσημο site της διοργάνωσης είναι:

Εκεί μπορείτε να βρείτε ιστορικά στοιχεία, νέα, κανόνες, διοργανώσεις , επικοινωνία κ.α.

Υποστήριξη: SilkTech