Τρέξιμο ή τζόκινγκ;

Πέμπτη, Μάρτιος 16, 2023 - 12:00πμ
Υπέρ και κατά

To τζόκινγκ και το τρέξιμο είναι δυο πολύ δημοφιλείς τρόποι άσκησης που προσφέρουν πολλά οφέλη στον ασκούμενο και είναι κατάλληλοι για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Επειδή όμως πολλές φορές συγχέουμε τις 2 αυτές έννοιες, πιστεύουμε ότι αξίζει να δούμε τις κυριότερες διαφορές καθώς και τα πλεονεκτήματα του καθενός.

Τι είναι το τζόκινγκ;
Πρόκειται για μιας μορφής χαμηλής έντασης που ακολουθεί πιο χαλαρούς ρυθμούς τους οποίους μπορείτε να ακολουθήσετε για πολλή ώρα. Είναι ο τέλειος τρόπος για να μεταπηδήσετε από το απλό περπάτημα σε κάτι λίγο πιο απαιτητικό, χωρίς να καταπονήσετε τους συνδέσμους και τους μύες σας. Με αυτή την μορφή άσκησης θα μπορέσετε να αυξήσετε να αυξήσετε την αντοχή χωρίς να κινδυνεύετε από τραυματισμούς. Το καλύτερο βέβαια είναι ότι μπορείτε με την ίδια ευκολία να κάνετε τζόκινγκ χωρίς να βγείτε έξω, με την βοήθεια ενός διαδρόμου. Μπορείτε μάλιστα να διαβάσετε ταυτόχρονα ένα περιοδικό, να παίξετε σε διαδικτυακό καζίνο ή και να δείτε βιντεάκια στο Youtube χωρίς να δυσκολεύεστε ιδιαίτερα.

Η διαφορά με το τρέξιμο
Το τρέξιμο είναι μια αρκετά πιο απαιτητική μορφή γυμναστικής. Βασίζεται στην υψηλότερη ένταση και συνήθως είναι κατάλληλη άσκηση για τους πιο έμπειρους ασκούμενους με καλύτερη φυσική κατάσταση. Καταπονεί περισσότερο το σώμα, και θα σας ωθήσει στα όρια σας. Είναι επίσης ιδανικό για αυτούς που δεν έχουν αρκετή ώρα για γυμναστική, καθώς με μερικά μόνο λεπτά μπορείτε να λάβετε όλα τα οφέλη που έχει να προσφέρει.

Τι να προσέξετε κατά τη διάρκεια του τζόκινγκ και του τρεξίματος
Όσον αφορά την περίπτωση του τζόκινγκ, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ιδιαίτερα πέρα από το να μην το παρακάνετε και τις ώρες και τη συχνότητα προπόνησης. Αν είστε αρχάριοι 2-3 φορές την εβδομάδα από 20-30 λεπτά είναι μια πολύ καλή αρχή. Αν δε σας φαίνεται απαιτητική αυτή η προπόνηση μπορείτε να ανεβάσετε την διάρκεια, την συχνότητα ή ακόμα και να πάτε στο επόμενο επίπεδο, δηλαδή να ξεκινήσετε το τρέξιμο.

Αν θέλετε να ασχοληθείτε με το τρέξιμο πιο ενεργά, καλό θα ήταν να επενδύσετε σε ένα καλό ζευγάρι παπούτσια καθώς και σε άνετες φόρμες, αντιανεμικά ή ακόμα και κολάν συμπίεσης. Θα πρέπει να φροντίζετε να είστε πάντα ενυδατωμένοι καθώς και να έχετε φάει επαρκή υδατάνθρακα για να έχετε δυνάμεις (π.χ. μια μπανάνα μισή ώρα πριν είναι ότι πρέπει). Τελευταίο και ίσως πιο σημαντικό, είναι η αποθεραπεία. Κοιμηθείτε αρκετά, κάντε πάντα προθέρμανση και αποθεραπεία, και όποτε χρειάζεστε ένα ρεπό από την προπόνηση, μη διστάσετε να το πάρετε.

Υποστήριξη: SilkTech