Τρεις Πατρινοί κατέκτησαν την κορυφή του Ολύμπου σε 13 ώρες! ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Τρίτη, Οκτώβριος 2, 2018 - 11:56πμ

Στην κορυφή του Ολύμπου αποφάσισε να ανέβει μία παρέα νέων παιδιών που, όπως φαίνεται, αγαπά την φύση και τον αθλητισμό. Το να βρεθούν στην «μητέρα» τον κορυφών ήταν μια πρόκληση που αντιμετώπισαν με σοβαρότητα και πάνω απ΄ όλα, με πίστη και θέληση.

Έφτασαν στην κορυφή των θεών μέσα σε 13 ώρες

Ο 24χρονος Ιωάννης Γιαννακόπουλος (δρομέας ορεινών αποστάσεων, ορειβάτης,σκιέρ) που έχει σπουδάσει Επιστήμες υγείας – Αθλητικός & Κλινικός Εμβιομηχανικός, ο 25χρονος Σπύρος Λογοθέτης (δρομεας υπεραποστάσεων, δρομέας ορεινών αποστάσεων) που έχει σπουδάσει εργοφυσιολόγος αθλητικός διατροφολόγος και ο 24χρονος Ιωάννης Τσίχλας (δρομέας ορεινών αποστάσεων,ορειβάτης,σνόουμπορντερ) με σπουδές Μηχανικού Η/Υ και Πληροφορικής ξεκίνησαν από την Πάτρα και κατέκτησαν τον Όλυμπο φτάνοντας στο Μύτικα μέσα σε 13 ώρες.

«Η ιδέα για τον Όλυμπο προέκυψε από τη δίψα μας για απαιτητικές αναβάσεις και κορυφές.

Η κορυφή του Ολύμπου (Μύτικας) δεν μπορούσε να λείψει από τα πλάνα μας, μιας και είναι η ‘’μητέρα’’ των κορυφών! Επιθυμούσαμε μήνες σαν παρέα να το κάνουμε, απλά περιμέναμε την κατάλληλη στιγμή» αναφέρουν στο thebest.gr.

Η προετοιμασία

Όπως εξομολογούνται, η προετοιμασία ήταν άκρως εξονυχιστική και με στοχευμένο πλάνο.

«Αφού βεβαιωθήκαμε ότι η σωματική μας κατάσταση ήταν ικανή για μια τέτοιου είδους ανάβαση, έπρεπε να μελετήσουμε πολλές ώρες τη γεωγραφία του Ολύμπου για να επιλέξουμε την κατάλληλη, ασφαλή αλλά και ταυτόχρονα απαιτητική πορεία που θα χαράξουμε.

Μόλις καταλήξαμε, ξεκινήσαμε την οργάνωση του εξοπλισμού. Εφαρμόσαμε βασικές αρχές προετοιμασίας για πορεία σε ορεινό πεδίο, όπως δημιουργία φορητού φαρμακείου αλλά και ειδικού kit επιβίωσης.

Ελέγχαμε συνεχώς την πρόγνωση του καιρού, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο

Ύστερα ετοιμάσαμε τα ατομικά σακίδια πλάτης, μέγιστου βάρους 15 kg, με όλο τον απαραίτητο ρουχισμό για 2-ήμερη διαβίωση στο βουνό αλλά και αρκετή ποσότητα ξηράς τροφής και υγρών, ικανών να καλύψουν τις ενεργειακές μας ανάγκες. Τέλος καθ’όλη τη διάρκεια της προετοιμασία μας, ελέγχαμε συνεχώς την πρόγνωση του καιρού, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο. Και αφού λοιπόν ήμασταν έτοιμοι, πήραμε μία κάμερα, την αγάπη μας για τη φύση και χαθήκαμε στα μονοπάτια του βουνού των Θεών!» εξηγούν.

Η ανάβαση

«Η ανάβαση ήταν απαιτητική και πολύωρη. Ξεκινήσαμε από το Λιτόχωρο νωρίς το πρωί σε υψόμετρο 290 μ. και η συνολική μας πορεία μέχρι το Μύτικα (2918 μ.) διήρκησε 13 ώρες. Καλύψαμε συνολικά 30 χιλιόμετρα με 3400 μ. υψομετρικής ανάβασης.

Στο φαράγγι του ποταμού Ενιπέα

Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής ακολουθούσε το φαράγγι του ποταμού Ενιπέα, πράγμα που έκανε την ανάβαση μας πολύ όμορφη, αφού διέσχιζε τον ποταμό 7 φορές διαμέσου ξύλινων γεφυριών.

Εκεί βρίσκαμε συνεχώς την ευκαιρία να αναπληρώνουμε τα χαμένα μας υγρά με αγνό, κρυστάλλινο νερό! Στα μεγάλα υψόμετρα το έδαφος ήταν άγονο και βραχώδες καθιστώντας το κατάλληλο μέρος διαβίωσης του φημισμένου και σπάνιου αγριόγιδου (Rupicapra rupicapra Balcanica), ένα προστατευόμενο και είδος προς εξαφάνιση θηλαστικό, που κατοικεί στην Ελλάδα και τη Βαλκανική χερσόνησο.

Και τελικά ήρθε η ώρα της κορυφής που περιμέναμε με ανυπομονησία. Τη θέα που συναντήσαμε δεν μπορούμε να την περιγράψουμε με λόγια,γι αυτό και θα σας παροτρύνουμε να τολμήσετε να ανεβείτε για να το δείτε με τα ίδια σας τα μάτια. Είμαστε σίγουροι ότι θα μας ευχαριστείτε!».

Οι δυσκολίες

«Οι δυσκολίες ήταν αρκετές αλλά όχι ικανές να μας σταματήσουν. Η απαιτητικότητα της διαδρομής που επιλέξαμε την έκανε ίσως την δυσκολότερη και μακρύτερη πορεία για ανάβαση στην κορυφή που μπορεί να επιλέξει ένας ορειβάτης.

Το επίπεδο φυσικής κατάστασης που έχουμε δημιουργήσει παρόλαυτα, μας καθιστούσε ικανούς να την τολμήσουμε. Η ανάβαση δεν περιλάμβανε υψηλούς κινδύνους εφόσον ήμασταν άρτια εξοπλισμένοι αλλά και με την κατάλληλη εμπειρία σε ορεινούς όγκους. Παρόλαυτα, ένα βουνό του διαμετρήματος αυτού ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να σου επιφυλλάξει».

Ο επόμενος στόχος….

«Ο επόμενος στόχος μας δεν έχει όνομα. Εμείς απλά στοχεύουμε στην φιλοδοξία και την συντροφικότητα που μας διακατέχει. Αυτά τα χαρακτηριστικά και μόνον, μας καθιστούν ικανούς να κατακτήσουμε τα πάντα!».

vvv

Υποστήριξη: SilkTech