Τραγωδία στο γήπεδο: Το μοιραίο χτύπημα στον ποδοσφαιριστή του Αρη Π.

Κυριακή, Μάρτιος 22, 2020 - 8:03μμ
Ο Αρης το 1939. Τρίτος από δεξιά (προτελευταίος από τους ποδοσφαιριστές) ο Βασίλης Βακάλογλου, επτά χρόνια πριν τον χαμό του… Από αριστερά διακρίνονται: Σκαφιδάς (σύμβουλος), Ευσταθίου (σύμβουλος), Φάλαρης, Παπαδημητρόπουλος (Χόντζας), Μακραγγιώτης, Καρανάδης, Μανωλάκης, Στουπάς, Βακάλογλου (Χειλάς), Θεοδωράκης, Κορφιάτης, Πανάς, Καρακίτσος, Χανουμίδης, Γιοργάκος, Γιουσούφης.

Το 1946 ένα  τραγικό γεγονός πλήττει το ποδόσφαιρο της Πάτρας.

Κατά τη διάρκεια αγώνα του Αρη Πατρών με τον Αχιλλέα, ο ποδοσφαιριστής του Αρη Βασίλης Βακάλογλου τραυματίστηκε και λίγο μετά υπέκυψε στα τραύματά του. Το γεγονός προκάλεσε σοκ και υπήρξαν πολλές αντιδράσεις αλλά και συνέπειες...

Το παιχνίδι έγινε στο γήπεδο της Παναχαϊκής, την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 1946 στις 3μ.μ. και αφορούσε στην Α' κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της ΕΠΣ Πατρών (γηπεδούχος ο Αχιλλέας). Εκτός των δύο αντιπάλων, μετείχαν ακόμα στο πρωτάθλημα, Παναχαϊκή, Ολυμπιακός, Παναιγιάλειος, Θύελλα, Αστέρας και Απόλλων, οι κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες της ΕΠΣΠ επί δεκαετίες.

Το παιχνίδι διακόπηκε λόγω πρωτοφανών επεισοδίων που συν τοις άλλοις είχαν ως αποτέλεσμα και τον θανάσιμο τραυματισμό του Βακάλογλου που υπέκυψε τέσσερις μέρες μετά, την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου, ενώ η κηδεία του έγινε το Σάββατο 2 Μαρτίου (η ληξιαρχική πράξη θανάτου του, συντάχθηκε την επομένη, Κυριακή 3 Μαρτίου).

Ο Βακάλογλου ήταν μόλις 27 ετών, θείος του Μίμη Βακάλογλου, γνωστού δημοτικού συμβούλου, προέδρου της ερασιτεχνικής Παναχαϊκής, αλλά και του Αρη Πατρών.

Η διοίκηση της ΕΠΣΠ που επιλήφθηκε των επεισοδίων τιμώρησε τον Αρη με δίμηνο αποκλεισμό από τα παιχνίδια πρωταθλήματος και με εξάμηνο αποκλεισμό τον Αχιλλέα που τελικά υποβιβάστηκε στην Β' κατηγορία. Επίσης επιβλήθηκαν ποινές και σε ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων.

Δεν γράφτηκε ποτέ στα ρεπορτάζ της εποχής, ο λόγος που προκάλεσε τον θάνατο του Βάκαλογλου, ήταν σίγουρα προϊόν τραυματισμού την ώρα του αγώνα.

Ψηφίσματα για το θάνατό του εξέδωσε ο Αρης, ο Αχιλλέας, ενώ στην κηδεία του κατέθεσε στεφάνι η Παναχαϊκή.

* Δύο χρόνια μετά, στις 4/1/1948 διαβάζουμε στον τοπικό Τύπο: «Αγώνες επίδειξης βόλεϊ έγιναν μεταξύ δύο ομάδων της ΠΓΕ πριν από τον αγώνα Ολυμπιακού - Αχιλλέα που έγινε για την ενίσχυση του ποδοσφαιριστή του Αρη Πατρών Βακάλογλου που σκοτώθηκε σε αγώνα. Α ΠΓΕ - Β ΠΓΕ 11-15, 15-8, 15-11.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν:

Ο αδικοχαμένος Βακάλογλου. Δέκα χιλιάδες κόσμου παρακολούθησε την κηδεία του...

Νεκρολογία στον Τύπο της εποχής

H EΠΣΠ ξεκινά τη διαδικασία για τον καταλογισμό των ευθυνών στους υπευθύνους για τα επεισόδια που είχαν τραγική κατάληξη

Βαριές ποινές από την Ενωση

Ψήφισμα από την ΕΠΣΠ

«Εκ της οικείας μας κειμένης επί της οδού Περγάμου». Η αγγελία της κηδείας του άτυχου ποδοσφαιριστή

Σχόλιο για τις ποινές…

Η απόφαση της ΕΠΣΠ περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, βαριές ποινές στους ποδοσφαιριστές Ανδρούτσο (οριστική διαγραφή), Τριανταφυλλιά (8 μήνες), Καλοκαιρινό (3 μήνες), Κωνσταντινίδη (4 μήνες), Καραπίτσος (12 μήνες)

Δύο χρόνια μετά Ολυμπιακός και Αχιλλέας παίζουν φιλικό παιχνίδι, με τα έσοδα να πηγαίνουν στην «απορφανισθείσα» οικογένεια Βακάλογλου

Η προαναγγελία του αγώνα

«Κάθε ταραξίας θα διώκεται ποινικώς». Απόφαση κατόπιν εορτής…

Το ψήφισμα του Αχιλλέα. Διέθεσε 100.000 δρχ στην οικογένεια του μεταστάντος

Το ψήφισμα του Αρη, που κήρυξε εξάμηνο πένθος

Την επομένη του αγώνα διαβάζουμε πως μέχρι τη διακοπή, ο Αχιλλέας προηγείτο 2-0. Το παιχνίδι διακόπηκε μεταξύ 45’ και 60’. Το παιχνίδι των αναπληρωματικών ομάδων που θα γινόταν αμέσως μετά, δεν έγινε καθώς ο Αρης δεν κατέβηκε (προφανώς μετά τα όσα είχαν προηγηθεί)

Είδηση και στην Αθήνα: 5-3-1946, εφημερίδα «Αθλητισμός Αθηνών».

Υποστήριξη: SilkTech