Τραγικός θάνατος για τον παγκοσμίου φήμης αναρριχητή Brad Gobright - Έπεσε από 300 μέτρα ύψος

Κυριακή, Δεκέμβριος 1, 2019 - 12:50μμ

Ο Αμερικανός, Brad Gobright, ήταν 31 ετών και έπεσε από ύψος 300 μέτρων καθώς προσπαθούσε να κατέβει την πλαγιά ενός γκρεμού στο Ελ Πορτέρο Τσίκο του Μεξικού. Ο συνορειβάτης Aidan Jacobson, 26 ετών, έπεσε από χαμηλότερο ύψος και τα τραύματά του ήταν πιο ελαφριά.

Ο Gobright ήταν γνωστός για την ελεύθερη αναρρίχηση (free solo climbing) ή την ορειβασία χωρίς εξοπλισμό ασφάλειας, όμως αυτή τη φορά οι δυο ορειβάτες έκαναν κατάβαση με σχοινιά.

Τα ατυχήματα από ραπέλ, όπως ονομάζεται αυτή η τεχνική αναρρίχησης, είναι τα πιο συνηθισμένα και προκαλούν τους περισσότερους θανάτους στον αθλητισμό. Οι δυο άνδρες έκαναν την τεχνική simul-rappeling, στην οποία κατέβαιναν απέναντι από τα έμβολα σχοινιού άγκυρας με τα σώματά τους να λειτουργούν ως αντίβαρα μεταξύ τους, στηριζόμενοι από ένα σχοινί 80 μέτρων, σύμφωνα με τον ιστότοπο Outside.

«Αρχίσαμε την κατάβαση. Βρισκόμουν λίγο πιο πάνω από αυτόν, στην αριστερή πλευρά, αυτός στα δεξιά. Τότε, εντελώς ξαφνικά, άκουσα έναν κρότο και αρχίσαμε να πέφτουμε με ταχύτητα», δήλωσε ο Τζέικομπσον. Ο Τζέικομπσον προσγειώθηκε σε έναν θάμνο όταν ο Γκομπράϊτ είχε ήδη πεθάνει. «Ηταν όλα μια θολούρα. Φώναξε και φώναξα. Αυτό που θυμάμαι είναι την μπλε μπλούζα του να αναπηδάει στην άκρη του γκρεμού».

Μετά την είδηση του θανάτου του Gobright, ο οποίος κάποτε κατείχε το πολυπόθητο ρεκόρ ταχύτητας φτάνοντας στην κορυφή του El Capitan στο Yosemite, αθλητές παγκοσμίως, αποτίουν φόρο τιμής στον ορειβάτη, μέσα από τα social media.

Υποστήριξη: SilkTech