Τι θα γίνει με τα συμβόλαια των παικτών που λήγουν εν μέσω κορωνοϊόυ;

Κυριακή, Μάρτιος 22, 2020 - 3:52μμ

Στο τέλος της σεζόν πολλά συμβόλαια λήγουν. Συγκεκριμένα στο τέλος Ιουνίου εκατοντάδες συμβόλαια ποδοσφαιριστών ολοκληρώνονται, τη στιγμή που πολλά πρωταθλήματα, που έχουν διακοπεί, αναμένεται να συνεχιστούν και στις αρχές καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, άπαξ και λήξει το συμβόλαιο που είναι σε ισχύ, ο παίκτης δεν έχει την παραμικρή υποχρέωση -νομικά πάντα- να αγωνιστεί για το σύλλογο.

Αποφασίστηκε να μην υποβιβαστούν ομάδες

Η πρόταση που έκανε η FIFA ήταν να υπογραφούν βραχυπρόθεσμες συμφωνίες. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης υπάρχει αυτή η προοπτική και προφανώς ο κορονοϊός είναι μια τέτοια κατάσταση.

Η παγκόσμια ομοσπονδία έχει ήδη αρχίσει τις σχετικές συζητήσειςγια να επιτύχει τη συμφωνία,  που θα επιτρέψει στους παίκτες να ολοκληρώσουν  τη παρατεταμένη σεζόν.

Η ιδέα που είχε ήταν τα emergencycontracts, δηλαδή τα συμβόλαια που θα περιλαμβάνουν εβδομαδιαίες και μηνιαίες απολαβές. Προφανώς και η μεταγραφική περίοδος θα πάει λίγο πιο κάτω -στο ημερολόγιο-, ενώ ο πρόεδρος της FIFA, ΤζιάνιΙνφαντίνο ενημέρωσε πως  θα γίνει fund (GlobalFootballAssistanceFund), ώστε να βοηθηθούν όσοι κινδυνεύουν με πτώχευση.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, οι μάνατζερ συμβουλεύουν τους πελάτες τους να μην υπογράψουν τέτοιες συμφωνίες, εκτός και αν περιλαμβάνουν αποζημιώσεις σε περίπτωση τραυματισμών -ώστε να διασφαλιστούν εν όψει πιθανής μετακίνησης.

Ο γενικός γραμματέας της παγκόσμιας ένωσης ποδοσφαιριστών (FifPro), ΤζόναςΜπιρε Χόφμαν είπε στο BBC πως “ όταν οι άνθρωποι θα αρχίσουν να πηγαίνουν ξανά στις δουλειές τους και  οι παίκτες θα επιστρέψουν στις προπονήσεις.

Θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα για να σταθούμε ξανά όλοι στα πόδια μας και η FIFAπρέπει να στηρίξει τους παίκτες. Όχι τους διάσημους, αλλά τους χιλιάδες που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς μισθό τον Ιούνιο».

Υποστήριξη: SilkTech