Τι είπε ο Κ. Πελετίδης για τους Μεσογειακούς παράκτιους Αγώνες

Παρασκευή, Μάρτιος 22, 2019 - 5:24μμ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο στην αρχή της συνεδρίασης για τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες. Ο Δήμαρχος ανέφερε τα εξής:

«Ενώ βρισκόμαστε λίγους μόνο μήνες πριν τη διεξαγωγή των 2ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων και παρά τις επίμονες προσπάθειές μας να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις από το αρμόδιο υπουργείο και την οργανωτική επιτροπή, συνεχίζει να καλύπτεται από ασάφεια η πορεία της προετοιμασίας της διοργάνωσης.

Παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα που έχουμε θέσει επανειλημμένα για την διασφάλιση της χρηματοδότηση της διοργάνωσης από την πλευρά της κυβέρνησης και την πορεία υλοποίησης των έργων και της προκήρυξης των αντίστοιχων διαγωνισμών.

Παράλληλα , η πληροφόρηση που έχουμε, είναι ότι δεν θα μείνει τίποτα στην πόλη μας μετά την τέλεση των αγώνων. Αυτό το ζήσαμε και με την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 και της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2006.

Έχει επιβεβαιωθεί πως παρά τις δεσμεύσεις στην προ διμήνου συνάντησή μας για προκήρυξη έργων μονίμων στην περιοχή της Αγυιάς, δεν θα υλοποιηθεί το έργο της ανάπλασης της περιοχής του Κολυμβητηρίου. Επιπλέον εκφράζουμε την ανησυχία ότι στην πόλη μας δεν θα μείνουν ούτε καν βοηθητικές υποστηρικτικές, υλικοτεχνικές υποδομές, όπως κερκίδες, αποδυτήρια κ.ο.κ.

Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί εγγράφως πως το συνολικό κόστος της διοργάνωσης, θα το κάλυπτε πλήρως το αρμόδιο Υπουργείο. Παράλληλα υπήρχε και δέσμευση πως θα παρέμεναν αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές μετά τους αγώνες στην πόλη μας που θα αποδίδονταν για ελεύθερη και δωρεάν χρήση στην νεολαία και τους αθλητικούς φορείς της πόλης μας.

Τα παραπάνω τα έλαβε υπόψη και το Δημοτικό μας Συμβούλιο για να λάβει και την απόφαση να στηρίξει τη διεκδίκηση των αγώνων.
Να ξεκαθαρίσουμε πως η ευθύνη της διοργάνωσης των αγώνων ποτέ δεν ανήκε στο Δήμο. Η εκπροσώπηση του άλλωστε στην οργανωτική επιτροπή ήταν η ελάχιστη. Αυτό δεν εμπόδισε τις υπηρεσίες να ανταποκριθούν με τη μέγιστη ταχύτητα όταν και όπου χρειάστηκε ώστε να διευκολυνθεί η διοργάνωση των αγώνων. Αναδείξαμε άμεσα τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα στη λειτουργία της οργανωτικής επιτροπής, προκαλέσαμε εξελίξεις.

Την απόλυτη ευθύνη για τις καθυστερήσεις και τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί στην διοργάνωση των αγώνων φέρει ακέραια το Υπουργείο Αθλητισμού και ο αρμόδιος υφυπουργός, που άλλωστε επέλεξαν την σύνθεση της οργανωτικής επιτροπής.

Ο Δήμος μας δηλώνει πανέτοιμος να βοηθήσει με όποιο τρόπο είναι απαραίτητο ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχής διοργάνωση των παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων και το έχουμε κάνει ήδη.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα δεχτούμε εκπτώσεις σε όσα έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Δεν θα δεχτούμε να μην αφήσει τίποτα στην πόλη η διοργάνωση, όπως δεν άφησαν αντίστοιχες διοργανώσεις στο παρελθόν.

Οι αντιδράσεις μας δεν έρχονται ως «κεραυνός εν αιθρία». Όλο το προηγούμενο διάστημα παρακολουθούσαμε από κοντά τις εξελίξεις και κάναμε παρεμβάσεις όπου χρειάστηκε.

Βρισκόμαστε σήμερα στο παρά πέντε. Σαν Δημοτική Αρχή οφείλουμε να ενημερώσουμε τον πατραϊκό λαό για την κατάσταση και να τον καλέσουμε να υπερασπιστεί το δικαίωμά του στην άθληση και την αναψυχή.

Μετά την παρέμβασή μας, η κυβέρνηση όρισε συνάντηση την ερχόμενη Τετάρτη. Αναλόγως αποτελέσματος της συνάντησης θα κινηθούμε. Είμαστε σε ετοιμότητα. Αν οι απαντήσεις στις απαιτήσεις της πόλης, όπως αυτές διατυπώθηκαν τον Αύγουστο του 2017 και έγιναν δεκτές, δεν υλοποιηθούν άμεσα, τότε πάμε σε συγκέντρωση στο κολυμβητήριο της Αγυιάς, αυτό το έκτρωμα στην είσοδο της πόλης μας».

Υποστήριξη: SilkTech