Τι είναι, πόσο κοστίζουν οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες - Ποια τα οφέλη για την Πάτρα- Τι έγινε στο παρελθόν

Τρίτη, Ιανουάριος 30, 2018 - 9:33μμ

Σε δέκα περίπου μέρες κρίνεται στην Tarragona της Ισπανίας η υποψηφιότητα της Πάτρας για τη διοργάνωση των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019. Ενόψει αυτής της σημαντικής στιγμής, το thebest.gr έχει συγκεντρώσει τα ερωτήματα που έχουν τεθεί έως σήμερα και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις, με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση για τα «πώς και γιατί» αυτής της διοργάνωσης.

Τι είναι οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες;

Είναι μια νέα αθλητική διοργάνωση που περιλαμβάνει μόνον αθλήματα που γίνονται στη θάλασσα (ιστιοπλοΐα, κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης, aquathlon, κανό, σκι κ.ά.) ή στην παραλία (beach volley, beach soccer, beach handball, beach tennis, beach wrestling).

Τους Αγώνες διοργανώνει η ΔΕΜΑ (Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων) και συμμετέχουν Εθνικές Ομάδες στα αντίστοιχα αθλήματα, από τις 26 χώρες της Μεσογείου.

Η πρώτη διοργάνωση των Παράκτιων Αγώνων (Mediterranean Beach Games) έγινε το 2015 στην Πεσκάρα της Ιταλίας και εμφάνισαν μεγάλο ενδιαφέρον σε σχέση με τους παραδοσιακούς Μεσογειακούς Αγώνες που περιλαμβάνουν 26 αθλήματα και γίνονται σε στάδια, οι οποίοι εμφανίζουν μια φθίνουσα πορεία και έχουν χάσει την παλιά τους αίγλη.

Το μεγάλο ενδιαφέρον που εμφάνισαν οι 1οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες οδήγησε στην απόφαση για τη θεσμοθέτησή τους σε Μεσογειακό επίπεδο, αλλά και στη διοργάνωσης των 1ων Παγκόσμιων Παράκτιων Αγώνων που θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.

«Πρόκειται για ένα νέο αθλητικό "προϊόν" που παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση από το κοινό. Είναι μια μεγάλη διοργάνωση, την οποία αν εξασφαλίσει η Ελλάδα θα είναι η πρώτη μετά από πολλά χρόνια» έχει δηλώσει ο Έλληνας Γενικός Γραμματέας της ΔΕΜΑ Ισίδωρος Κούβελος.

Ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές μεταξύ Μεσογειακών Αγώνων (τους οποίους είχε διεκδικήσει ανεπιτυχώς και η Πάτρα δύο φορές, το 2002 και το 2007) και των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων;

Είναι διαφορετικές διοργανώσεις γι αυτό κάθε σύγκριση θα ήταν ατυχής. Η σύγκριση είναι δόκιμη όταν αφορά όμοια μεγέθη, όχι ανόμοια.

Άλλο οι Μεσογειακοί Αγώνες των 26 Αθλημάτων σε Στάδια και άλλο οι Παράκτιοι Μεσογειακοί. Οι Μεσογειακοί είναι μια διοργάνωση που αν τους παίρναμε το 2009, είχε προϋπολογισμό, πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ και σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβανόταν το κόστος κατασκευής του Μεσογειακού Χωριού στα Καμίνια.

Μιλάμε δηλαδή για πολλές δεκάδες εκατομμύρια και για την υποχρέωση διοργάνωσης 26 αθλημάτων σε κανονικά Στάδια.

Τη διοργάνωση των Μεσογειακών του 2013 είχε αναλάβει ο Βόλος (η διεκδίκηση είχε γίνει το 2007, όταν προτιμήθηκε έναντι της Πάτρας), αλλά λόγω του υψηλού κόστους, το 2011 η τότε κυβέρνηση είχε επιστρέψει τη διοργάνωση δηλώνοντας αδυναμία να τους οργανώσει ακριβώς λόγω υψηλού κόστους.

Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί είναι μια διαφορετική διοργάνωση, ιδιαιτέρως χαμηλού κόστους. Ο προϋπολογισμός κινείται γύρω στα 3 εκατομμύρια ευρώ, αν τους πάρουμε, δεν απαιτούνται στάδια- υπερκατασκευές, αλλά ήπιες εγκαταστάσεις δίπλα στη θάλασσα.

Και μόνον τα παραπάνω μεγέθη οδηγούν εύκολα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για δύο ανόμοια πράγματα.

Η μοναδική ομοιότητα είναι ότι και τις δύο διοργανώσεις τις αναθέτει η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων.

Από τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες της Πεσκάρα

Ποια οφέλη θα υπάρξουν για την Πάτρα;

Αν οι προσδοκίες είναι να γίνει πλούσια η Πάτρα και να λυθούν όλα της τα προβλήματα, τότε θα διαψευστούν. Να είμαστε ειλικρινής και να τοποθετούμε τον πήχη των προσδοκιών εκεί που πρέπει.

Τι μπορούν να προσφέρουν οι Παράκτιοι Μεσογειακοί;

Πρώτον, θα έλθουν για δέκα μέρες στην περιοχή πάνω από 2.000 άτομα, δηλαδή θα έχουμε περισσότερες από 20.000 διανυκτερεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα δεκαήμερο θα πέσει στην τοπική αγορά ένα σεβαστό ποσό.

Δεύτερον, θα πέσουν στην τοπική αγορά, κάποια χρήματα, περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, για τη διοργάνωση των Αγώνων. Και αυτό είναι μια οικονομική ανάσα.

Τρίτον, θα φτιαχτούν κάποιες αθλητικές εγκαταστάσεις που στη συνέχεια θα μείνουν στην πόλη για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του αθλητισμού, για να αθλούνται οι Πατρινοί. Ωστόσο αυτές οι εγκαταστάσεις μπορούν να αποτελέσουν το «όπλο» για να διεκδικήσουμε κι άλλες Διεθνείς διοργανώσεις τα επόμενα χρόνια.

Τέταρτον, η περιοχή θα προβληθεί σε 26 Μεσογειακές χώρες ενισχύοντας τη θέση της στον τουριστικό χάρτη.

Κάθε διοργάνωση που φέρνει κόσμο σε μια περιοχή, δημιουργεί οφέλη. Και οι διεθνείς διοργανώσεις φέρνουν κόσμο. Γιατί λοιπόν αν έχουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις να μην διεκδικήσουμε κι ένα Ευρωπαϊκό ή και ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο beach volley, το beach soccer ή το beach handball; Και αν έχεις διοργανώσει με επιτυχία τους Παράκτιους, τότε οι Διεθνείς Ομοσπονδίες σε εμπιστεύονται πιο εύκολα και σου δίνουν διοργανώσεις.

Είναι λοιπόν ευκαιρία οι Παράκτιοι, όπως είπε και ο Υπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδηςώστε να ξαναμπεί η Πάτρα στο πεδίο διεκδίκησης μεγάλων διεθνών διοργανώσεων.

Άλλωστε ήδη είναι γνωστό ότι στην Πάτρα το 2018 θα φιλοξενηθούν ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τοξοβολίας και ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοϊας. Όπως καταλαβαίνετε, αν πάρουμε τους Παράκτιους Μεσογειακούς του 2019, η πόλη επιστρέφει δυναμικά στο πεδίο των διεθνών διοργανώσεων. Και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό για την περιοχή.

Πώς γίνεται η επιλογή της πόλης που θα διοργανώσει τους Αγώνες;

Η διαδικασία ανάθεσης των Παράκτιων Αγώνων είναι ίδια με τη διαδικασία ανάθεσης των Μεσογειακών Αγώνων.

Οι πόλεις που ενδιαφέρονται να διοργανώσουν τους Αγώνες καταθέτουν την υποψηφιότητά τους στην ΔΕΜΑ.

Η αίτηση υποψηφιότητας πρέπει να συνοδεύεται από Φάκελο Υποψηφιότητας και όποια άλλα στοιχεία ή ενέργειες εκτιμά κάθε πόλη ότι θα βοηθήσουν την υποψηφιότητά της.

Ο Φάκελος και τα υπόλοιπα στοιχεία αξιολογούνται από τις Τεχνικές Επιτροπές της ΔΕΜΑ, η Ολομέλεια της οποίας (περίπου 75 μέλη από τις Ολυμπιακές Επιτροπές των 26 Μεσογειακών Χωρών) λαμβάνει την τελική απόφαση.

Για τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες του 2019 που διεκδικεί η Πάτρα, η απόφαση θα ληφθεί στις 13 Οκτωβρίου 2017, στην Tarragona της Ισπανίας.

Η Πάτρα τι έχει κάνει μέχρι τώρα και τι άλλο σχεδιάζει να κάνει έως τις 13 Οκτωβρίου;

Η Πάτρα, στις 31 Αυγούστου κατέθεσε το Φάκελο Υποψηφιότητάς της που αποτελείται από 314 σελίδες στην Αγγλική και Γαλλική γλώσσα. Αυτός ο Φάκελος αποτελεί και το βασικό εργαλείο της διεκδίκησης.

Όπως δήλωσαν τόσο ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, όσο και ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΜΑ Ισίδωρος Κούβελος στη σύσκεψη που έγινε στην Πάτρα στις 27 Σεπτεμβρίου «ο Φάκελος έχει κριθεί από τις Τεχνικές Επιτροπές της ΔΕΜΑ ως εξαιρετικός και έχει συγκεντρώσει πλήθος θετικών σχολίων».

Εκτός του Φακέλου, έχει ετοιμαστεί και ένα βίντεο που θα παρουσιαστεί στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΜΑ στις 13 Οκτωβρίου στην Ισπανία και έχει συγκροτηθεί η Αποστολή που θα μεταβεί στην Ισπανία για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της πόλης. Την αποστολή αποτελούν:

  • Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.
  • Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης
  • Ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Αθανασόπουλος
  • Τα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης Τάκης Πετρόπουλος, Νάσος Νασόπουλος, Θοδωρής Μενεγής
  • Οι Πατρινοί Αθλητές Κώστας Πετρόπουλος και Βάσω Καραντάσιου

Επίσης, όπως έχουν δηλώσει, θα μεταβούν στην Ισπανία, για υποστήριξη της υποψηφιότητας ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πλάτωνας Μαρλαφέκας.

Εκτός των παραπάνω ενεργειών, τυπώθηκε ένα φυλλάδιο σε 50.000 αντίτυπα που διανέμεται στην Πάτρα για την ενημέρωση των Πατρινών και λειτουργεί και ένα περίπτερο ενημέρωσης στην Ρήγα Φεραίου.

Αυτές είναι οι ενέργειες με τις οποίες υποστηρίζεται η Πατρινή υποψηφιότητα.

Διατυπώθηκε δημόσια η εκτίμηση ότι ο Φάκελος αυτής της υποψηφιότητας κόστισε πολύ λιγότερα από αντίστοιχες διοργανώσεις του παρελθόντος, δηλαδή από τη διεκδίκηση των Μεσογειακών του 2009. Τι ακριβώς ισχύει;

Πρώτα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι άλλο είναι το κόστος για τη δημιουργία ενός Φακέλου και άλλο το κόστος των συνολικών ενεργειών για την υποστήριξη μιας υποψηφιότητας. Επίσης όσο μεγαλύτερη είναι μια διοργάνωση, τόσο μεγαλύτερο λογικά είναι και το κόστος της υποψηφιότητάς της.

Όταν υποστηρίζεις μια υποψηφιότητα, όπως προαναφέραμε, ο Φάκελος είναι βασικό και απαραίτητο εργαλείο, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Παράγεις και βίντεο, μπορείς να φτιάξεις και cd-rom, μπορείς να δημιουργήσεις και επιπλέον θεματικά έντυπα, να φτιάξεις αναμνηστικά και δώρα, να διοργανώσεις εκδηλώσεις υποστήριξης.

Για τη διεκδίκηση των Μεσογειακών του 2009 είχε οργανωθεί από την τότε Επιτροπή Διεκδίκησης, ένα πλήθος εκδηλώσεων, από τη δημιουργία του Μεσογειακού Πάρκου στην Ηρώων Πολυτεχνείου, έως το ταξίδι μιας πολυπληθούς αποστολής στην Αλμερία, όπου κρινόταν η υποψηφιότητα.

Είχαν προσκληθεί και φιλοξενηθεί στην Πάτρα αντιπροσωπείες από 25 χώρες.

Είχαν ταξιδέψει στην Αλμερία, και συγκροτήματα, και εθελοντές, πάρα πολλά άτομα, ίσως και περισσότερα από εκατό.

Όλα αυτά κόστισαν και μάλιστα πολλαπλάσια από τον Φάκελο. Και μόνον να πάνε 100 άτομα στο εξωτερικό, η διαμονή και η διατροφή τους, κοστίζει αρκετά χρήματα, αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Στην τωρινή διεκδίκηση τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το σύνολο των ενεργειών διεκδίκησης (δημιουργία Φακέλου δηλαδή συγκέντρωση και σύνταξη τεχνικών στοιχείων, μεταφράσεις, σχεδιασμός, φωτογραφίσεις, εκτύπωση, δημιουργία βίντεο, έξοδα αποστολής του Φακέλου στις 26 Μεσογειακές Ολυμπιακές Επιτροπές, έξοδα αποστολής στην Ισπανία για 8 μέλη της Αποστολής, έξοδα παρουσίασης της υποψηφιότητας στην Ισπανία, δημιουργία εντύπου σε 50.000 αντίτυπα για ενημέρωση των Πατρινών, διαμόρφωση και λειτουργία περιπτέρου ενημέρωσης των Πατρινών) κόστισε περίπου 59.000 ευρώ.

Από αυτά τα χρήματα τα μισά, ίσως και λιγότερα αφορούν στον Φάκελο. Το αξιοσημείωτο είναι ότι όλα αυτά τα χρήματα δεν επιβάρυναν το Δημόσιο Ταμείο, αλλά προήλθαν από Χορηγίες Επιχειρήσεων (Ελληνικά Πετρέλαια, Coffee Islands, Λουξ, Μπακαλάρος Α.Ε., Dur, ΟΛΠΑ Α.Ε.) και μόνο ένα μικρό μέρος, περίπου 4.000 ευρώ, που βάζει η Περιφέρεια επιβαρύνει το Δημόσιο Ταμείο.

Μάλιστα να διευκρινίσουμε ότι η Επιτροπή Διεκδίκησης δεν διαχειρίστηκε ούτε ένα ευρώ. Οι Χορηγοί με τις δικές τους διαδικασίες προμηθειών ως ιδιωτικές επιχειρήσεις, ανέλαβαν να καλύψουν το κόστος των ενεργειών και δράσεων.

Για τη διεκδίκηση των Μεσογειακών Αγώνων του 2009 (η διεκδίκηση έγινε το 2002, δηλαδή πριν 15 χρόνια) έγιναν πολλές ενέργειες υποστήριξης της υποψηφιότητας.

Ο Φάκελος ήταν το μικρότερο κόστος. Το μεγαλύτερο κόστος κατευθύνθηκε σε άλλες δράσεις και ενέργειες.

Να θυμηθούμε ότι στην αποστολή διεκδίκησης που είχε ταξιδέψει τότε στην Αλμερία συμμετείχαν περισσότερα από 100 άτομα.

Να θυμηθούμε το Μεσογειακό Πάρκο που είχε δημιουργηθεί στην Ηρώων Πολυτεχνείου και την φιλοξενία που προσφέρθηκε σε σχεδόν όλες τις αποστολές από τις 25 χώρες της Μεσογείου που επισκέφθηκαν την Πάτρα ενόψει εκείνης της διεκδίκησης.

Είχαν φτιαχτεί τότε αρκετά διαφορετικά βίντεο, cd-rom, έντυπα και φυλλάδια, αναμνηστικά και δώρα. Όλα αυτά ήσαν που ανέβασαν το κόστος.

Έπρεπε να γίνουν τότε όλα αυτά, ή ήσαν λεφτά πεταμένα;

Ήσαν άλλες εποχές, έχουν περάσει 15 χρόνια. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των πόλεων στις διεκδικήσεις ήταν πολύ έντονος και η κάθε πόλη έκανε ό,τι θεωρούσε καλύτερο. Αυτό άλλωστε το ενθάρρυναν, αν δεν το απαιτούσαν κιόλας, οι ίδιες οι Διεθνείς Ομοσπονδίες που ανέθεταν τους Αγώνες.

Και τέλος πάντων, έστι έκρινε η τότε Επιτροπή Διεκδίκησης.

Στη σημερινή διεκδίκηση, δεν υπάρχουν αυτές οι δράσεις και οι εκδηλώσεις καθώς δεν υπάρχαν χρήματα, αλλά και επειδή κρίθηκε ότι δεν χρειάζονται καθώς πλέον και οι Διεθνείς Ομοσπονδίες δείχνουν μια άρνηση για πολυδάπανες δράσεις.

Γενικά η τάση είναι στις μέρες μας να ζητούνται λιγότερα και οικονομικότερα πράγματα, καθώς η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τις Αθλητικές διοργανώσεις.

Και η φιλοσοφία που διαπνέει αυτή τη φορά τη διεκδίκηση της Πάτρας είναι να δεσμευτούμε για άρτιους αγώνες, χωρίς όμως πολυτέλειες και υπερβολικές δαπάνες.

Θα τους πάρουμε τους Αγώνες;

Για να πάρουμε τους Αγώνες, πρέπει να πείσουμε τα 75 μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΜΑ ότι μπορούμε να τους οργανώσουμε άρτια.

Και μην ξεχνάμε ότι η ίδια Συνέλευση είναι που είχε αναθέσει το 2007 στην Ελλάδα να διοργανώσει στο Βόλο τους Μεσογειακούς Αγώνες για να έλθει η χώρα μας 3 χρόνια μετά και να δηλώσει αδυναμία. Και μόνον αυτό γεννάει επιφυλάξεις.

Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ φειδωλοί και προσεκτικοί με τις προσδοκίες και τις προβλέψεις μας.

Άλλωστε μεταξύ αυτών των 75 εκλεκτόρων της ΔΕΜΑ που στις 13 Οκτωβρίου θα πάρουν την απόφαση, δεν υπάρχουν μόνον φίλοι της Ελλάδας, αλλά και κάποιοι που δεν μας πολυσυμπαθούν και αναζητούν ευκαιρία να μας αντιπαρατεθούν.

Όταν προέκυψε το θέμα της υποψηφιότητας της Πάτρας, ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει και η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η οποία μάλιστα είχε καταθέσει και Φάκελο Υποψηφιότητας πολύ έγκαιρα, αλλά και η Μασσαλία της Γαλλίας η οποία ήταν υποψήφια και για τους Αγώνες του 2015 που τελικώς επελέγη η Πεσκάρα.

Ως εκ τούτου η Πάτρα έπρεπε να προετοιμαστεί έχοντας δύο πιθανούς αντιπάλους. Όμως σε αυτές τις διοργανώσεις ελλοχεύει και ο κίνδυνος να είσαι μόνος σου, αλλά τελικά να μην πάρεις τους Αγώνες. Αν δεν πείσεις τους εκλέκτορες ότι μπορείς να κάνεις καλούς Αγώνες, πολύ απλά δεν στους δίνουν.

Η Πάτρα λοιπόν προετοιμάζεται σαν να έχει να αντιμετωπίσει τον πιο σκληρό ανταγωνισμό. Ήδη οι Τεχνικές Επιτροπές της ΔΕΜΑ έχουν αξιολογήσει πολύ θετικά τον Φάκελο Υποψηφιότητας, όπως αποκάλυψαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΜΑ Ισίδωρος Κούβελος, στην σύσκεψη που έγινε στις 27 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα. Όμως τίποτε δεν έχει τελειώσει. Όλα θα κριθούν στις 13 Οκτωβρίου στην Ισπανία.

Υπάρχει πάντως αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε.

Από τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες της Πεσκάρα
Υποστήριξη: SilkTech