Τι δουλειά έχει ο ...Πυθαγόρας στην Παναχαϊκή;

Δευτέρα, Νοέμβριος 19, 2018 - 1:56μμ

Μια καινοτόμος ιδέα υλοποιείται και εφαρμόζεται στην Παναχαϊκή Γυμναστική Ενωση και αφορά στο πρόγραμμα «Πυθαγόρας». Η σύλληψη αυτής της ιδέας έγινε από τον καθηγητή φυσικής αγωγής και απόφοιτο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μάρκο Μυκωνιάτη, και από τον πρόεδρο της Ερασιτεχνικής Παναχαϊκής Παναγιώτη Σεμιτέκολο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Αθλητισμός, Παιδεία και Πολιτισμός είναι οι κεντρικοί πυλώνες, του προγράμματος που είναι διαδραστικό και σκοπό έχει να εκπαιδεύσει να επιμορφώσει αλλά και να αφυπνίσει τις συνειδήσεις των νέων καλαθοσφαιριστών, δίνοντας τους τα απαραίτητα πνευματικά ερεθίσματα.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Οχταμελής επιτροπή αποφασίζει για τις δράσεις του προγράμματος, που σε καθημερινή βάση εφαρμόζεται στο πλάνο της ακαδημίας.

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Στο πλαίσιο της αναμέτρησης του Κόροιβου Αμαλιάδας με την Κύμη, η ΚΑΕ Κόροιβος βράβευσε τον παλαίμαχο αθλητή της και καθηγητή φυσικής αγωγής, Μάρκο Μυκωνιάτη, για την υλοποίηση του πρότυπου προγράμματος «Πυθαγόρας».

Ο ΜΑΡΚΟΣ ΜΥΚΩΝΙΑΤΗΣ
Ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από τις ακαδημίες μπάσκετ της Παναχαϊκής και το πρόγραμμα Πυθαγόρας, ο Μάρκος Μυκωνιάτης είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, εξαιρετικά πολυπράγμων με πάθος για την δουλειά του και τις ιδέες του. Απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στην καλαθοσφαίριση καθώς και στην αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων, βρίσκεται στην προπονητική από το 2001 περνώντας από τις ακαδημίες των Ηφαίστου, Θερμαϊκού, Απόλλωνα Πατρών και της Παναχαϊκής. Ηγείται του προπονητικού σχήματος ως υπεύθυνος ακαδημιών κλείνοντας αισίως 8 χρόνια στον σύλλογο. Έχοντας διαγράψει αξιόλογη πορεία και ως αθλητής με αρκετές τιμητικές διακρίσεις όπως τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της Γ' εθνικής και τον τίτλο του πρωταθλητή με τον Κόροιβο Αμαλιάδας. Έφτασε δε μέχρι την εθνική εφήβων σε ηλικία 16 ετών.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ
- Είναι η 5η χρονιά του προγράμματος.
- Η σύλληψη της ιδέας από τον Μάρκο Μυκωνιάτη έγινε κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας του Παντελή Θαλασσινού στο γήπεδο της Παναχαϊκής
- Το πρόγραμμα βοηθά κυρίως στην διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης κουλτούρας στα παιδιά, που μέσω πνευματικών ερεθισμάτων καλούνται να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες του πρωταθλητισμού
- Γίνονται εκδρομές σε Μουσεία, πολιτιστικούς χώρους, αλλά και σε άγνωστα μέρη με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος.
- Το πρόγραμμα επεκτάθηκε και στον Δήμο Ναυπακτίας, όπου πρόσφατα 380 παιδιά πέρασαν από εργομετρικές εξετάσεις.

ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ
Εκτός του Παναγιώτη Σεμιτέκολου και του Μάρκου Μυκωνιάτη, την ομάδα που ηγείται του προγράμματος, συναποτελούν και οι: Αλέξης Στεφανάτος ψυχίατρος. Χρήστος Λαμπρίτσος κοινωνιολόγος. Σπύρος Κιντής, διαιτολόγος. Χρυσάνθη Παύλου, παιδαγωγός. Ανσρεας Τερζής, καθηγητής πανεπιστήμιου Φυσικής. Σωτήρης Σακκόπουλος, επίκουρος καθηγητής Φυσικής. Κώστας Κανελόπουλος, καθηγητής φυσικής Αγωγής. Χαρά Αδαμοπούλου, ειδική παιδαγωγός. Αλεξάνδρα Βαγγελάτου, λογοθεραπεύτρια. Θάνος Παναγόπουλος, φυσικοθεραπευτής. Κώστας Φασουλάς, σκηνοθέτης.

ΔΡΑΣΕΙΣ
Ξεχωριστές στιγμές στην ιστορία του προγράμματος αποτελούν οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους όπως η Ακρόπολη των Αθηνών, οι Μυκήνες, η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί και μοναδικές διαλέξεις από επιστημονικό προσωπικό που επιμελείται τους στόχους της κάθε δράσης, επίσης οι συνομιλίες με αναγνωρισμένης αξίας καλαθοσφαιριστές όπως ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης κ.α. καθώς και ημερίδες και εκδηλώσεις που υπηρετούν ένα ιδιαίτερο σκοπό.
- Με επιτυχία εγκαινιάστηκε η συνεργασία του προγράμματος ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Για πρώτη φορά μια παράσταση σε ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ με θεατές γονείς και παιδιά των Ακαδημιών της Παναχαϊκής. Η παράσταση άφησε καλές εντυπώσεις αλλά και μηνύματα, που έκαναν μικρούς και μεγάλους να σκεφτούν. Αυτός εξάλλου είναι και ο σκοπός του προγράμματος που θέλει να δώσει τα πνευματικά ερεθίσματα στα παιδιά να διαχειριστούν τις εικόνες και τις παραστάσεις που βλέπουν, είτε είναι αθλητικού είτε πολιτιστικού περιεχομένου. Οι ακαδημίες και το πρόγραμμα Πυθαγόρας, ευχαριστούν την θεατρική ομάδα του άρματος θεσπιδος και κυρίως τον Πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και καθηγητή φυσικής στο πανεπιστήμιο της Πάτρας Τερζή Αντρέα και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη συνεργασία.
- Μέσα απο μια νέα συνεργασία μεταξύ του προγράμματος Πυθαγόρα και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ναυπακτίας (ΚΕΔΝ) το επιστημονικό επιτελείο του προγράμματος Πυθαγόρα πραγματοποίησε ενημερωτική ημερίδα προς τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς με θέμα "Παιδί και δημιουργικότητα". Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ναυπακτίας (ΚΕΔΝ) στα πλαίσια της δράσης "Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής" 2017-18 των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ).
- Για το πρόγραμμα Πυθαγόρας (Αθλητισμός-Παιδεία-Πολιτισμός) και για την δράση του, μίλησε ο τεχνικός διευθυντής της ακαδημίας μπάσκετ της Παναχαϊκής κ. Μάρκος Μυκωνιάτης, στο ημίχρονο του παιχνιδιού Προμηθέας-Ολυμπιακός και την δημοσιογράφο Κατερίνα Αναστασοπούλου στην απευθείας μετάδοση του παιχνιδιού απο την κρατική τηλεόραση.
- Μια ακόμα εμπειρία για τους αθλητές του προγράμματος Πυθαγόρας της ακαδημίας μπάσκετ της Π.Γ.Ε. με θέμα ¨Ταξίδι στην ιστορία¨ μέσα από την επίσκεψη στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου. Αυτή τη φορά προορισμός το ιστορικό Μεσολόγγι, η πόλη της ελευθερίας που υποδέχθηκε την ακαδημία μας στον κήπο των Ηρώων. Οι μικροί αθλητές περιηγήθηκαν στον κήπο των Ηρώων, μαθαίνοντας σημαντικές πληροφορίες για την δράση των πολιορκημένων Ελλήνων και την ιστορική "'Εξοδο του Μεσολογγίου". Εξερευνώντας το παρελθόν, μία συγκινητική παρουσίαση από τον ξεναγό Γιώργο Αποστολάτο, οι μικροί αθλητές βίωσαν μια συγκινητική εμπειρία μπροστά στον πίνακα με τον τίτλο "Η αυτοθυσία της μάνας", που απεικονίζει μία Μεσολογγίτισσα, η οποία κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης από τους Τούρκους, έχει σκοτώσει το παιδί της που κρατά στην αγκαλιά της και ετοιμάζεται να σκοτωθεί και η ίδια. Δίπλα στο κύμα και κάτω από ένα τεράστιο όγκο ασβεστολιθικών πετρωμάτων στο βουνό Βαράσοβα ή αλλιώς στο Άγιο Όρος της Αιτωλίας, οι μικροί αθλητές του προγράμματος Πυθαγόρας απόλαυσαν το πρόγευμα τους, παρατηρώντας τους αναρριχητές. Η Βαράσοβα είναι ένα βουνό που ανεβαίνει κάθετα από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι περίπου τα 900 μέτρα, αποτελεί πόλο έλξης για τους πιστούς και λάτρες της αναρρίχησης.

Ο ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος (580 π.Χ. - 496 π.Χ.) ήταν σημαντικός Έλληνας φιλόσοφος, μαθηματικός, γεωμέτρης και θεωρητικός της μουσικής. Είναι ο κατεξοχήν θεμελιωτής των ελληνικών μαθηματικών, δημιούργησε ένα άρτιο σύστημα για την επιστήμη των ουρανίων σωμάτων που κατοχύρωσε με όλες τις σχετικές αριθμητικές και γεωμετρικές αποδείξεις.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech