Θανατική καταδίκη σε Ιρανό πρωταθλητή της πάλης

Τετάρτη, Σεπτέμβριος 2, 2020 - 1:02μμ

Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας επιβεβαίωσε ότι ο Ναβίντ Αφκάρι περιμένει την εσχάτη των ποινών με αβάσιμες κατηγορίες, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ.

Ο Ιρανός αθλητής που έχει περάσει από τις εθνικές ομάδες όλων των ηλικιακών κατηγοριών στην ελευθέρα πάλη θα εκτίσει 2 ποινές: 6 μήνες και 6 μήνες φυλάκισης και 74 μαστιγώματα, αμφότερες προτού οδηγηθεί για εκτέλεση.

Ο αθλητής συνελήφθη το 2018 μαζί με τα δύο του αδέρφια, Βαχίντ και Χαμπίμπ, για τη συμμετοχή τους σε διαμαρτυρία κατά του καθεστώτος το 2018. Εκείνοι τιμωρήθηκαν με 54 και 27 χρόνια φυλάκιση αντίστοιχα συν τα 74 μαστιγώματα. Στο σύνολο τα τρία αδέρφια καταδικάστηκαν για περισσότερα από 20 εγκλήματα, με κατηγορίες που βέβαια δεν υποστηρίχθηκαν με στοιχεία.

Η επίσημη κατηγορία για τη θανατική καταδίκη είναι η δολοφονία ενός κρατικού υπαλλήλου που ανήκε στις δυνάμεις καταστολής των διαδηλωτών, αρκετές πηγές αναφέρουν όμως ότι τον βασάνισαν στη φυλακή για να δώσει ψευδή ομολογία για κάτι που δεν έκανε.

Binary Data embedded_rich_media_on_twitter

Η έφεση που άσκησε στην απόφαση απορρίφθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Σημαντικές φιγούρες της ιρανικής κοινότητας των ΗΠΑ, όπως η ηθοποιός Ναζανίν Μπονιάντι, έχουν στήσει εκστρατεία στα σόσιαλ μίντια με το χάσταγκ #StopExecutionsinIran για την αποφυγή της εκτέλεσής των τριών αδερφών αλλά και πολλών ακόμα φυλακισμένων αντικαθεστωτικών διαδηλωτών από τις διαδηλώσεις του 2018 και του 2019.

Το Ιράν είχε δεχτεί πέρυσι αρνητική κριτική και στο χώρο του αθλητισμού για το σκληρό πρόσωπο που έδειξε η εθνική ομοσπονδία τζούντο στον κορυφαίο τζουντόκα της χώρας, τον Σαέιντ Μολάεϊ, ο οποίος μετά από μία σειρά άδικων αποκλεισμών -με πολιτικό υπόβαθρο- αναγκάστηκε να φύγει διωκόμενος από τη χώρα και να ζητήσει άσυλο στη Γερμανία.

Πλέον έχει αλλάξει υπηκοότητα και αγωνίζεται με τη Μογγολία. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι τον Ιανουάριο η Ολυμπιακή επιτροπή της χώρας δεσμεύτηκε στη ΔΟΕ ότι θα σεβαστεί την Ολυμπιακή Χάρτα…

Υποστήριξη: SilkTech