Το τένις και ο Στέφανος Τσιτσιπάς μπήκαν στη ζωή μας

Κυριακή, Αύγουστος 12, 2018 - 11:38μμ

Το τένις λοιπόν έχει αρχίσει να μπαίνει για τα καλά στα Ελληνικά σπίτια, στις καφετέριες ακούς πλέον άτομα να μιλάνε για «φόρχαντ» και «μπάκχαντ» και είναι σίγουρο πως από εδώ και πέρα θα ασχοληθούμε όλοι πολύ με αυτό το υπέροχο άθλημα.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αφήνει πάρα πολλές υποσχέσεις, δείχνει ότι θα μας χαρίσει μερικές μαγικές στιγμές αλλά και η Μαρία Σάκκαρη το ίδιο. Ας αναλύσουμε τώρα μερικά πράγματα σχετικά με το τένις και ας λύσουμε μερικές απορίες που έχουν άτομα που μέχρι σήμερα δεν είχαν ασχοληθεί τόσο με τον κόσμο της αντισφαίρισης.

Θα ξενυχτάμε πάντα για να τον βλέπουμε; Αφού κέρδισε το Νο 3 γιατί δεν είναι αυτός Νο 3; Πόσο σπουδαίο είναι το τουρνουά στο οποίο σήμερα αγωνίζεται στον τελικό; Είναι μερικές από τις ερωτήσεις των ημερών.

Ας τα πάρουμε ένα - ένα. Προφανώς και δεν θα χρειάζεται κάθε φορά να ξενυχτάμε για να βλέπουμε αγώνα του Στέφανου ή τένις γενικότερα αλλά η αλήθεια είναι πως τα τουρνουά τένις γίνονται σε όλο τον κόσμο και αυτά που διεξάγονται σε Αμερική και Αυστραλία θα μας βρίσκουν με έναν καφέ αγκαλιά. Και δεν τα λες και λίγα. Είναι οι δύο από τις τέσσερις κορυφαίες διοργανώσεις, τα Grand Slam. Υπάρχει το Australian Open και το US Open τα οποία γίνονται στην αρχή και στο τέλος του χρόνου αντίστοιχα. Στα άλλα δύο, σε Παρίσι και Λονδίνο δεν θα υπάρχει αυτό το πρόβλημα αλλά επειδή γίνονται Μάιο - Ιούνιο και Ιούνιο - Ιούλιο αντίστοιχα, εφοδιαστείτε με άπειρα Giga-Bites, να μη χάνετε ούτε πόντο στην παραλία. Όσον αφορά στα τουρνουά της σειράς MASTERS, που είναι επίσης πολύ σημαντικά και εκεί είναι μοιρασμένα καθώς έχουμε Καλιφόρνια, Μαϊάμι, Τορόντο, Σινσινάτι αλλά και Σαγκάη!

Πάμε στο 2ο ερώτημα, να αναλύσουμε δηλαδή πως βγαίνει η βαθμολογία στην παγκόσμια κατάταξη που ακούμε συνέχεια τελευταία. Στο τένις οι βαθμοί προκύπτουν από τα πεπραγμένα του αθλητή τις τελευταίες 52 εβδομάδες. Η εβδομάδα που διανύουμε σβήνει την αντίστοιχη περσινή. Οπότε δεν έχει καμία σημασία ποιον κερδίζεις αλλά πόσο μακριά πηγαίνεις σε ένα τουρνουά και φυσικά πόσο σημαντικό είναι αυτό. Για παράδειγμα, τα Grand Slams που αναφέραμε πριν ως τα πιο σημαντικά δίνουν 2000 βαθμούς στον νικητή. Αν φτάσει στον τελικό και ηττηθεί παίρνει 1200, αν φτάσει ημιτελικό 720 κ.ο.κ.

Οι βαθμοί που θα πάρει ένας αθλητής φέτος θα προστεθούν στη βαθμολογία του και θα αφαιρεθούν οι αντίστοιχοι που κατέκτησε πέρσι στην ίδια διοργάνωση. Θα δώσουμε δύο παραδείγματα με βάση τον Έλληνα πρωταθλητή για να γίνει πιο σαφές. Ο Τσιτσιπάς κάνει άλματα στην παγκόσμια κατάταξη με κάθε του επιτυχία γιατί πέρσι τέτοια εποχή δεν είχε πετύχει καν νίκη σε διοργάνωση ATP. Αυτό σημαίνει ότι δεν είχε βαθμούς από τα συγκεκριμένα τουρνουά. Άρα αν κατακτήσει τη διοργάνωση του Τορόντο και πάρει 1000 βαθμούς, θα του αφαιρεθούν οι περσινοί, δηλαδή μηδέν, δηλαδή θα έχει 1000 παραπάνω βαθμούς! Για το δεύτερο παράδειγμα θα πάμε λίγο στο μέλλον. Αν φέτος ο Στέφανος κατακτήσει το Rogers Cup και πάρει 1000 βαθμούς και του χρόνου κάνει πάλι εξαιρετική πορεία, φτάσει μέχρι τον τελικό αλλά χάσει εκεί τότε ίσως πέσει κάποιες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Γιατί θα γίνει αυτό; Διότι θα πάρει 600 βαθμούς από την παρουσία του στον τελικό αλλά θα χάσει τους περσινούς 1000 από την κατάκτησή του.

Επόμενο ερώτημα και μια προσπάθεια να βάλουμε στη ζυγαριά το επίτευγμα του Τσιτσιπά. Στο τένις υπάρχουν πολλά τουρνουά, τα πιο σημαντικά και το αναφέρουμε για τρίτη φορά είναι τα 4 Grand Slams. Αυτά δίνουν τους περισσότερους βαθμούς (2000) σε έναν τενίστα και αυτά μετράνε οι φαν του αθλήματος για να βρούνε (άτυπα) ποιος είναι καλύτερος όλων των εποχών. Αμέσως μετά είναι τα τουρνουά της σειράς MASTERS που δίνουν 1000 βαθμούς και σε ένα από αυτά τα 9 συμμετέχει και ο Στέφανος!! Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η επιτυχία του 20χρονου πρωταθλητή! Υπάρχουν επίσης και τα τουρνουά της ATP τα λεγόμενα «500άρια» που δίνουν 500 βαθμούς στον νικητή και τα ATP 250 (250) και πιο μικρά τουρνουά. Πέρα από αυτά είναι το DAVIS CUP στο οποίο αγωνίζονται οι αθλητές με τα χρώματα της χώρας τους και συμπαίκτες συμπατριώτες τους, δεν δίνουν βαθμούς, αλλά έχουν ξεχωριστή σημασία. Αντίστοιχα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, επίσης σπουδαίο για έναν αθλητή να έχει χρυσό μετάλλιο αλλά ούτε αυτό χαρίζει βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη. Τέλος, έχουμε τα ATP FINALS στα οποία συμμετέχουν οι 8 καλύτεροι τενίστες της χρονιάς που πέρασε και γίνονται πάντα στο τέλος της. Εκεί η βαθμολογία είναι περίεργη. Η κατάκτηση δίνει 500 βαθμούς, κάθε νίκη 200, άρα ένας αθλητής μπορεί να βγει κερδισμένος μέχρι και 1500 πόντους!

Εν κατακλείδι, να αναφέρουμε πως οι αθλητές δεν είναι ρομπότ. Μπορεί σε ένα τουρνουά να μην τα πάνε καλά. Να «επιλέξουν» να το αφήσουν για να είναι έτοιμοι και ξεκούραστοι σε κάποιο άλλο (κυρίως στα Grand Slams). Δεν γίνεται να είναι σε φόρμα 12 μήνες το χρόνο. Οπότε μην εκπλαγείτε και μην απογοητευτείτε αν ο Στέφανος σε κάποιο επόμενο τουρνουά χάσει από τον πρώτο γύρο. Θα επανέλθει με νέα επιτυχία και αυτό φαντάζει σίγουρο! Άλλωστε, μια μικρή ενημέρωση ακόμα, όσο πιο ψηλά βρίσκεται στην παγκόσμια κατάταξη τόσο πιο εύκολες κληρώσεις θα έχει. Στους πρώτους αγώνες θα συναντά πιο εύκολους αντιπάλους, όχι όπως στη συγκεκριμένη διοργάνωση που θα παίξει σήμερα με 5ο συνεχόμενο αθλητή του TOP10!

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γίνεται σήμερα 20 χρονών, το μέλλον τού ανήκει! Ίσως τον δούμε να σηκώνει κάποιο Grand Slam, δεν θα έχει ξαναγίνει για τη χώρα μας, ούτε για την Κύπρο, αφού ο Μάρκος Παγδατής είχε φτάσει μέχρι τελικό Australian Open. Ίσως τον δούμε να φιγουράρει κάποια στιγμή στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, η 10άδα είναι πέρα για πέρα σίγουρη και δεν θα αργήσει. Ίσως τον δούμε με κάποιο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Την υγεία του να έχει πάνω από όλα, να τον απολαμβάνουμε! Αυτό είναι το σημαντικό, ότι χαίρεσαι να τον βλέπεις! Είναι έξυπνος, έχει ποικιλία στα χτυπήματα του, ένα πανέμορφο one-hand backhand, drop shots και πάνω από όλα ψυχή!!

Πρόβλεψη για σήμερα; Δύσκολο! Στους τελικούς ο Ναδάλ δεν παίζεται, έχει φτάσει στην πηγή και δεν θα αφήσει άλλον να πιει νερό έυκολα. Στον "Στεφ" όμως αρέσουν τα δύσκολα και έχει καταρρίψει κάθε λογική αυτές τις μέρες! Ο,τι και να συμβεί ήταν η εβδομάδα του και ο ίδιος θα ξαναφτάσει στην πηγή πολλές φορές... Καλή επιτυχία και χρόνια πολλά!

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (για το sportin.gr)

Υποστήριξη: SilkTech