Το «τελευταίο αντίο» στον Παύλο Γιαννακόπουλο - ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ

Τετάρτη, Ιούνιος 13, 2018 - 1:27μμ

Πλήθος κόσμου παραυρέθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες στον Ναό Θεοτόκου Γοργοεπήκοου και Αγίου Ελευθερίου (εντός του περιβάλλοντος χώρου της Ιεράς Μητρόπολης Αθηνών), προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στον Παύλο Γιαννακόπουλο, η σορός του οποίου εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.

Άνθρωποι από τον αθλητικό και πολιτικό χώρο «αποχαιρετούν» τον εμβληματικό παράγοντα του Παναθηναϊκού, με τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, πάντως, να συγκεντρώνει τα βλέμματα κατά την άφιξή του νωρίς το πρωί.

Σήμερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών η κηδεία του Παύλου Γιαννακόπουλου 

Ο προπονητής των επιτυχιών και της 13χρονης δυναστείας του Παναθηναϊκού σε Ελλάδα και Ευρώπη επί των ημερών του ταξίδεψε στην Αθήνα, προκειμένου να πει από κοντά το δικό του «αντίο» στον άνθρωπο που του παρέδωσε τα «κλειδιά» της ΚΑΕ και έκανε πραγματικότητα κάθε αγωνιστικό του όνειρο.

Ο «Ζοτς», ο οποίος απόψε καλείται να οδηγήσει τη Φενερμπαχτσέ στην κατάκτηση του τουρκικού πρωταθλήματος, κατά τον πέμπτο τελικό με την Τόφας Μπούρσα, αποχώρησε με δάκρυα στα μάτια από τη Μητρόπολη, με τον υπεύθυνο ασφαλείας της ΚΑΕ, Μιχάλη Γεωργαντή, να υπογραμμίζει ότι ο Ομπράντοβιτς ξέσπασε σε λυγμούς στο αυτοκίνητο που τον περίμενε για το αεροδρόμιο.

«Δεν έχω λόγια να εκφράσω τα συναισθήματά μου για αυτά που προσέφερε ο Παύλος σε εμένα, στον Παναθηναϊκό. Δεν μπορώ να εκφράσω τη θλίψη μου. Τεράστια απώλεια», ανέφερε στους εκπροσώπους του Τύπου ο Ομπράντοβιτς πριν αποχωρήσει.

Ο κ. Γεωργαντής, πάντως, προχώρησε και σε μία αποκάλυψη σχετικά με τις τελευταίες ώρες του Παύλου Γιαννακόπουλου, τονίζοντας: «Η τελευταία μου επαφή με τον Παύλο ήταν 29 ώρες πριν να φύγει.

Ήταν στις εκλογές του Ερασιτέχνη, στις 8.10, ήρθε απ' έξω από τη Λεωφόρο με την σύζυγό του, την κυρία Δέσποινα Γιαννακοπούλου, με ενημέρωσε ότι είναι απ' έξω, πήγα και του έδειξα το γήπεδο, του είπα πρόεδρε αυτή είναι η ιστορία σου, του φίλησα το δεξί του χέρι κι έφυγα.

Μετά από 29 ώρες, στις 3.10 τα ξημερώματα Κυριακής, με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι έφυγε από τη ζωή. Μου έδωσε να καταλάβω ότι ήθελε τον γιο του πρόεδρο στον Παναθηναϊκό. Και μετά έφυγε, εγώ νομίζω, χαρούμενος».

Δηλώσεις σε έντονο συγκινησιακό κλίμα έκαναν και παλαίμαχοι του ποδοσφαιρικού και μπασκετικού Παναθηναϊκού, με τον Τάκη Οικονομόπουλο να αναφέρει: «Είμαι πάρα πολύ συγκινημένος, δεν μπορούσα να κρατήσω τα δάκρυά μου. Ο Παύλος ήταν μεγάλη απώλεια για τον Παναθηναϊκό. Έκανε τα πάντα για την ομάδα.

Ήταν κοντά μας ως απλός φίλαθλος από τότε που πήγα εγώ. Μετά ενεργοποιήθηκε ως παράγοντας στον Ερασιτέχνη και στην ΚΑΕ. Όταν ήταν να πάρει τον Παναθηναϊκό και στο ποδόσφαιρο, τον έχασε μέσα από τα χέρια του.

Αλλά, προσέφερε πάρα πολλά στον αθλητισμό και τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει. Θυμάμαι το '63, τον πρώτο χρόνο που έπαιξα, ερχόταν με τον κουβά μέσα και μας δρόσιζε για να μην νιώθουμε ζέστη. Ήταν μεγάλος παράγοντας, δεν είχε κακία μέσα του.

Προσπαθούσε για το καλύτερο. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ο Δημήτρης πιστεύω πως είναι ο συνεχιστής του οράματός του, κυρίως αν καταφέρει να πάρει και την ΠΑΕ, πέραν του Ερασιτέχνη».

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Κόντος συμπλήρωσε: «Ο Παναθηναϊκός και όλος ο αθλητισμός θρηνούν σήμερα έναν σπουδαίο άνθρωπο θρηνούν για έναν φίλο όλων. Όλοι θα είναι κοντά στην μνήμη αυτού του ανθρώπου».

Ο Σπύρος Λιβαθηνός δήλωσε: «Για εμάς είναι οικογένεια ο Παναθηναϊκός. Μεγαλώσαμε με τον Παύλο και τον Θανάση. Κοιτούσα τις φωτογραφίες στο σπίτι μου και συγκινήθηκα ιδιαίτερα. Φωτογραφίες που με αγκαλιάζει, άλλες που ήμασταν μαζί στον πάγκο. Είναι στιγμές που δύσκολα μπορείς να ζήσεις στον Παναθηναϊκό. Έδειξα μία φωτογραφία στον Τότη (σ.σ. Φυλακούρη) που είμαι με ανοιγμένο κεφάλι και όταν αποχωρούσα από το γήπεδο με είχε αγκαλιά ο Παύλος. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του», για να προσθέσει ο Βασίλης Κωνσταντίνου από την πλευρά του:

«Ο Παύλος θα μείνει για πάντα στη μνήμη όλων των φιλάθλων του Παναθηναϊκού. Ήταν ένας ταπεινός άνθρωπος, ένας άνθρωπος που με την ίδια ευκολία ανακοίνωνε τον Ουίλκινς και έβγαζε φωτογραφίες με τους φιλάθλους. Λάτρεψε τον Παναθηναϊκό και λατρεύτηκε από τους φιλάθλους του.

Θα πάει στον παράδεισο, εκεί είναι η θέση του. Ένωσε τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Αφήνει παρακαταθήκη ο Παύλος. Έχει ανθρώπους συνεχιστές. Υπάρχει ο Θανάσης, ο Δημήτρης που έχει πάρει την εντολή να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια. Ο Παναθηναϊκός ήταν άτυχος το '79 που ο Παύλος δεν πήρε την ΠΑΕ. Ίσως θα είχε μεγαλουργήσει, όπως έκανε και στο μπάσκετ. Θα υπάρχει συνέχεια».

Με τη σειρά του, ο Τότης Φυλακούρης δακρυσμένος είπε: «Το να πω "αντίο" είναι μια μεγάλη λέξη. Ήταν Θεού άνθρωπος. Έμπαινε στο γήπεδο από τη Θύρα 11. Όταν είχα πάρει μεταγραφή από τον Παναθηναϊκό στον Εθνικό, μου είπε ότι έπρεπε να ήταν εκείνος στον Παναθηναϊκό για να με κρατήσει για πάντα.

Ένα φιλί πάνω στη φωτογραφία του ήταν το λιγότερο που μπορούσε να κάνει η οικογένεια Φυλακούρη και ο αθλητής Φυλακούρης απέναντι σε αυτόν τον άνθρωπο. Επειδή έτυχε σε πολλά γεγονότα να του ζητηθεί η βοήθειά του, ήταν πάντοτε εκεί. Εύχομαι να είναι εκεί ψηλά και να μας βλέπει, η οικογένειά του να τον θυμάται και να πάρει τη σκυτάλη ο Δημήτρης, ώστε να φύγουμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Εγώ τον ικετεύω. Δημήτρη μη μας αφήσεις ποτέ. Αιωνία του η μνήμη. Ήταν ένας μεγάλος παράγοντας και μεγάλος άνθρωπος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μητρόπολη έχει κατακλυστεί από στεφάνια, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και αυτά της ΚΑΕ Ολυμπιακός, των ιδιοκτητών της Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου, και του αρχηγού των «ερυθρόλευκων», Βασίλη Σπανούλη.

Το «παρών» στην εξόδιο ακολουθία του εμβληματικού ηγέτη του Παναθηναϊκού δίνουν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, ο γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Χρήστος Σταυρόπουλος, ο Δημήτρης Διαμαντίδης (ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο), ο Παναγιώτης Φασούλας και πολλοί ακόμη άνθρωποι του μπάσκετ και γενικότερα του αθλητισμού, αλλά και εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, κατέφθασε περίπου στις 14:30 και απότισε φόρο τιμής στον εκλιπόντα, ενώ στη συνέχεια αποχώρησε. Το «παρών» έδωσαν επίσης ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Νωρίτερα το πρωί το «παρών» έδωσε και ο επί σειρά ετών προπονητής των «πρασίνων» Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, αποδοκιμάστηκε κατά την άφιξή του στη Μητρόπολη από μερίδα οπαδών του Παναθηναϊκού.

Περίπου στη 1 το μεσημέρι κατέφθασε στη Μητρόπολη ο αδελφός του εκλιπόντος, Θανάσης Γιαννακόπουλος, ο οποίος στάθηκε δίπλα στο φέρετρο, χωρίς να σταματήσει λεπτό να κλαίει με λυγμούς. Μαζί του βρίσκονταν η σύζυγος και η κόρη του.

O πολιτικός κόσμος «παρέλασε» στη Μητρόπολη Αθηνών, προκειμένου να «αποχαιρετήσει» τον Παύλο Γιαννακόπουλο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει την εμφάνισή του στο χώρο περίπου στις 14:30. Ο κ. Προκόπιος Παυλόπουλος αφίχθη στο χώρο, είπε το τελευταίο «αντίο» στον εμβληματικό παράγοντα και επιχειρηματία και αποχώρησε.

Μεταξύ άλλων, ξεχώρισαν οι παρουσίες των Κώστα Καραμανλή, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Φώφη Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη.

Στο μεταξύ, στο Ναό έχουν καταφθάσει οι «ισχυροί άνδρες» της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης, και ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, ενώ στεφάνι απέστειλε ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης.

Επίσης, πριν από λίγο αφίχθησαν ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, ο τεχνικός της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Δημήτρης Ιτούδης, όπως και οι Δημήτρης Διαμαντίδης, Γιάννης Μπουρούσης, Δημήτρης Πεδουλάκης, κ.α.

Τραγικές φιγούρες στην Μητρόπολη ο αδελφός του Παύλου Γιαννακόπουλου, Θανάσης, και ο υιός του Δημήτρης.

Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος αφίχθη πρώτος και με την εμφάνιση του καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος που είχε σπεύσει, για να πει το τελευταίο «αντίο» στον ιστορικό παράγοντα του Παναθηναϊκού. Ο Θανάσης Γιαννακόπουλος βγήκε από το αυτοκίνητο του, συνοδευόμενος από τη σύζυγο και την κόρη του και κατευθύνθηκε συντετριμμένος προς το παρεκκλήσι. Στη συνέχεια αποχώρησε δακρυσμένος, εν μέσω χειροκροτημάτων από τον κόσμο.

Λίγο αργότερα, αφίχθη και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, μαζί με τη μητέρα και την οικογένεια του. Καταρρακωμένος ο «ισχυρός άνδρας» της ΚΑΕ Παναθηναϊκός κατευθύνθηκε στο Ναό της Μητρόπολης, τη στιγμή που μεταφερόταν η σορός του ιστορικού ηγέτη του Παναθηναϊκού, προκειμένου να αρχίσει η νεκρώσιμος ακολουθία. Στην Μητρόπολη αφίχθη και η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου, αφίχθη επί αθηναϊκού εδάφους και βρίσκεται στη Μητρόπολη, προκειμένου να αποχαιρετήσει τον Παύλο Γιαννακόπουλο.

Ο CEO της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης υπήρξε φίλος με τον ιστορικό παράγοντα του Παναθηναϊκού και δεν θα μπορούσε να απουσιάσει από το τελευταίο «αντίο» στον Παύλο Γιαννακόπουλο, παρά την κόντρα που υφίσταται μεταξύ της Euroleague και του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Να σημειωθεί ότι στο χώρο βρίσκεται και στεφάνι που έχει αποσταλεί από την Euroleague.

Photos Eurokinissi

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υποστήριξη: SilkTech