Τα φάουλ της χθεσινής συνέντευξης Παπαδημάτου για τους Μεσογειακούς

Τετάρτη, Αύγουστος 7, 2019 - 4:12μμ

Μετά τη Νομική Σχολή που έχασε η Πάτρα χωρίς να ανοίξει μύτη, μετά την Πατρών- Πύργου που οδηγείται στις Ελληνικές καλένδες χωρίς κανένα αφτί να ιδρώνει, έρχονται οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες, μία υπό άλλες συνθήκες μεγάλη ευκαιρία για την πόλη, η οποία φαίνεται να αποτελεί ήδη χαμένο στοίχημα. Όχι μόνο για τα έργα που δεν θα αφήσουν πίσω τους οι Αγώνες, αλλά μετά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του νέου προέδρου της Ο.Ε. για τα νέα ήθη στο δημόσιο βήμα και την πρωτοφανή προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η διοργάνωση. Τι ειπώθηκε λοιπόν χθες στην Συνέντευξη Τύπου, η οποία διεκόπη άρον άρον λόγω …ενοχλητικών ερωτήσεων από ΜΜΕ της περιοχής, χωρίς όλοι οι δημοσιογράφοι να μπορέσουν να θέσουν ερωτήματα (γεγονός χωρίς προηγούμενο για τον δημόσιο λόγο της πόλης);

1.       Σύμφωνα με τον Νίκο Παπαδημάτο: «πήγα στην Οργανωτική παίρνοντας μαζί μου τον δικό μου λογιστή, τον δικό μου δικηγόρο και τον δικό μου σύμβουλο», αναφορά που αν μη τι άλλο σοκάρει. Φαίνεται ότι αγνοεί ο νέος πρόεδρος πως με το δημόσιο χρήμα δεν μπορεί να πληρώνει τους «δικούς» του. Εκτός κι αν τους πληρώνει από την τσέπη του, οπότε με γεια του και χαρά του.

2.       Ειπώθηκαν πολλά κουτσομπολιά!!! Ακούσαμε από δημόσια χείλη εξωφρενικές διατυπώσεις του στυλ: «Ένας μας είπε ότι αν παίρναμε κερκίδες από την Πολωνία θα γλιτώναμε χρήματα» που δείχνουν πέραν όλων των υπολοίπων και άγνοια στη λειτουργία χρηματοδοτούμενων από το Δημόσιο Οργανισμών. Όταν διοικείς δημόσιο Οργανισμό, ακολουθείς τις διαδικασίες που επιβάλλουν οι Νόμοι του Κράτους, διενεργείς διεθνείς διαγωνισμούς με συγκεκριμένες προδιαγραφές κ.λπ. που δίνουν σε όλους τη δυνατότητα να συμμετάσχουν (άρα και στον Πολωνό που πουλάει φθηνά). Αν πάντως δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες επιβάλλεται να γίνει γνωστό. Ακόμα και οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν εν γένει στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου είναι ενδεικτικές του νέου ήθους: «Ένας μου είπε», «Ακούγεται», «Απ’ ότι ακούω»… Λες και δεν υπάρχουν στοιχεία, ή λες και κάνουμε συνεντεύξεις Τύπου για να μεταφέρουμε τα κουτσομπολιά της γειτονιάς.

3.       Ειπώθηκε το εξωφρενικό, που επιπλέον είναι και μηνύσιμο (ως ψευδές και συκοφαντικό). «…Τα Επιχειρησιακά Πλάνα που στοίχισαν 145.000, κατά άλλους 356.000 ευρώ, και παράλληλα προέβλεπε κι ένα επιχειρησιακό πλάνο με 900 άτομα, απ’ ότι ακούω στην αρχή που δεν έγινε στην πορεία, άρα θα μένανε παραπάνω (εννοεί χρήματα)». Δηλαδή ο νέος πρόεδρος μετά τις προσλήψεις του δικού του λογιστή, του δικού του συμβούλου, του δικού του δικηγόρου κ.λπ. δεν έχει μάθει αν τα επιχειρησιακά πλάνα κόστισαν 145.000 ή 200.000 παραπάνω; Επειδή είναι πολύ απλό να το μάθει κανείς και επειδή κόστισε 145.000 και όχι 356.000 ευρώ αποτελεί σαφώς συκοφαντία να λέγονται τέτοια ψεύδη δημοσίως από δημόσια πρόσωπα απλώς και μόνο προς δημιουργία εντυπώσεων. Εμείς πάντως που είμαστε δημοσιογράφοι και όχι πρόεδροι της Ο.Ε. το μάθαμε σε πέντε λεπτά. Εξάλλου 35 άτομα εργάστηκαν επί μήνες για τη συγκρότηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου, ανάμεσά τους και πολλοί από τον πολιτικό χώρο του Νίκου Παπαδημάτου δεν είναι δύσκολο να μάθει, αν ήθελε να μάθει την αλήθεια. Όσον αφορά την αναφορά στα 900 άτομα προσωπικό, δείχνει επιπλέον παντελή άγνοια για Επιχειρησιακά Σχέδια, Αγώνες και Οργανωτικές, καθώς το κόστος προσωπικού σε μια διοργάνωση είναι χαμηλό όταν υπολογίζεται σε ένα ποσοστό περίπου 20% του συνολικού προϋπολογισμού των Αγώνων, όσο ακριβώς προβλέπεται και στο εκπονηθέν Επιχειρησιακό Σχέδιο. Επιπλέον οι 650 από τους 800 (και όχι 900) αφορούσαν απασχόληση για 10-15 μεροκάματα ο καθένας (και δη σε μια πόλη που τόση ανάγκη έχει το μεροκάματο), βαρδιοποιημένα σε δύο ή τρεις βάρδιες όπως προβλέπει ο Νόμος και όχι οι εργασιακές συνθήκες γαλέρας. Ο Νίκος Παπαδημάτος που φιλοδοξούσε να γίνει δήμαρχος της Πάτρας θα περίμενε κανείς να έχει μεγαλύτερη ευαισθησία σε τέτοια θέματα.

4.       Τέλος έγιναν αναφορές σε «προνομιούχα και αδικημένα ΜΜΕ» γεγονός που δείχνει αν μη τι άλλο μια διάθεση συναλλαγής. Δεν υπάρχουν κανόνες που καθορίζουν πώς κατανέμεται το όποιο κονδύλι; Δεν υπάρχουν κανόνες που συνδέουν το κόστος με την απόδοση της διαφήμισης; Κι εδώ διαδικασίες ΚΕΕΛΠΝΟ; Κι εδώ «Βελόνες και Κλωστές», δηλαδή ΜΜΕ με επισκεψιμότητες απίστευτα χαμηλές, που διεκδικούν πακτωλό χρημάτων; Το thebest.gr το μεγαλύτερο περιφερειακό ΜΜΕ της Ελλάδας, με 26 εργαζόμενους, κατά την πάγια τακτική του ζητά να δοθούν τα πλήρη στοιχεία στη δημοσιότητα. Στοιχεία πλήρη, όχι επιλεκτικά: τι έλαβε ο καθένας και τι πρόσφερε. Τι πρόσφερε και τι υπόσταση έχει ως Μέσο Ενημέρωση για να φανεί αν είναι το μαγαζί του «κολλητού» μας που περιμένει να κονομήσει από τον «κολλητό» του, ή μια κανονική Επιχείρηση.

5.       Η νέα Οργανωτική Επιτροπή που έχει συσταθεί - σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες, οι οποίες ήταν πολυσυλλεκτικές καθώς συμμετείχαν και Νεοδημοκράτες και μέλη άλλων κομμάτων και προπαντός σημαντικές προσωπικότητες της πόλης όπως ο Κώστας Πετρόπουλος, η Βάσω Καραντάσιου, ο Πάρις Γεωργακόπουλος κ.ά.- είναι καθαρά κομματική, χωρίς τη συμμετοχή καμίας γυναίκας και χωρίς σχεδόν κανένα πρόσωπο του αθλητισμού (πλην του διεθνή διαιτητή Μιχάλη Κουρέτα). Ελπίζουμε αυτό να μην οδηγήσει σε μικροκομματική εκμετάλλευση των Μεσογειακών.

Δυστυχώς όμως, από τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας Οργανωτικής, φαίνεται μια διάθεση οι Μεσογειακοί να μεταβληθούν σε ένα πεδίο σκληρής κομματικής αντιπαράθεσης, σε ένα πεδίο ανθρωποφαγίας. Βέβαια, τις καταστάσεις αυτές τις έχουμε ξαναζήσει στην Πάτρα, στις αλήστου μνήμης εποχές των «Κενταύρων» και των «Ρέιντζερς». Εποχές όχι άγνωστες στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής…

 

ΥΓ. Το thebest.gr και το sportin.gr θα καλύπτουν κάθε δραστηριότητα των Μεσογειακών όπως έκαναν μέχρι και σήμερα θέλοντας να συμβάλλουν στην επιτυχία της Διοργάνωσης. Όμως θα ασκούν κριτική και σε κάθε ενέργεια που κατά την κρίση μας επιβάλλεται να κρίνουμε. Κριτική τεκμηριωμένη και όχι βασισμένη σε κουτσομπολιά…

Υποστήριξη: SilkTech