Συνάντηση Σ. Αναγνωτοπούλου και Κ. Μάρκου με ΝΟΠ και ΝΕΠ

Δευτέρα, Ιούνιος 1, 2020 - 4:52μμ

Συνάντηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Αχαϊας Κώστα Μάρκου  με συνεργάτες του  και συνεργάτη  της βουλευτού Σίας Αναγνωστοπούλου, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με εκπροσώπους των δύο ναυταθλητικών σωματείων της Πάτρας, του Ναυτικού Ομίλου Πατρών (ΝΟΠ) και της Ναυταθλητικής Ένωσης Πάτρας (ΝΕΠ). Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το πεδίο αντιπαράθεσης που έχει δημιουργηθεί  το τελευταίο διάστημα με τη Διοίκηση του ΠΕΑΚ για την χρήση του κολυμβητηρίου «Α. Πεπανός».

Η ανακοίνωση μεταφέρει μεταξύ άλλων:

«Στο παρελθόν τα δύο σωματεία τελούσαν σε αγαστή συνεργασία με όλες τις διοικήσεις του ΠΕΑΚ στη βάση της εξής συμφωνίας: Τα μεν σωματεία συνέβαλλαν σε αναγκαίες δαπάνες που το ίδιο το κολυμβητήριο όφειλε να επωμίζεται για τη λειτουργία του, το δε ΠΕΑΚ να συμψηφίζει τα έξοδα αυτά των δύο σωματείων με τις αντίστοιχες οφειλές τους προς αυτό. Όλα αυτά τα χρόνια τα σωματεία τηρούσαν τον κοινωνικό χαρακτήρα που διαπνέει το αθλητικό ιδεώδες, βοηθώντας το κολυμβητήριο «Α. Πεπανός» να ανταπεξέλθει τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης και αντίστοιχα οι προηγούμενες Διοικήσεις δεν αναζητούσαν άλλες οφειλές των σωματείων στο κολυμβητήριο. Με τον συμψηφισμό αυτόν, υποχρεώσεων και δικαιωμάτων αμφότερων των πλευρών, έβγαιναν κερδισμένες και οι δύο πλευρές αλλά κυρίως ο αθλητισμός της πόλης των Πατρών. Βεβαίως αυτή η ρύθμιση χαρακτηριζόταν από την καλοπιστία μεταξύ των σωματείων και του ΠΕΑΚ..

Η σημερινή Διοίκηση του ΠΕΑΚ αναγνωρίζοντας ότι ο τρόπος της άτυπης αυτής συνεργασίας πρέπει να σταματήσει, ζητά από τα σωματεία την μονομερή απόδοση των οφειλών, παρά το ότι αποδέχεται  την μέχρι τώρα συμβολή τους στη λειτουργία του ΠΕΑΚ. Είναι γεγονός βέβαια ότι υπάρχουν λογιστικές δυσκολίες στην επίτευξη του αναγκαίου αλλά και ηθικού αυτού συμψηφισμού.

Πλην όμως, πρέπει να τονιστεί ιδιαιτέρως το πολιτικό σκέλος αυτής της διελκυστίνδας. Ο ναυταθλητισμός είναι ριζωμένος στη ψυχή, την ιστορία και την κοινωνία της Πάτρας. Είναι η πρώτη φορά που οι σχέσεις Διοίκησης του κολυμβητηρίου «Α. Πεπανός» και των δύο σωματείων έχουν πάψει να είναι καλόπιστες. Η σημερινή διοίκηση οφείλει να επιλέξει  μια οδό, η οποία  δεν θα είναι προσβλητική για την προσφορά που έχουν μέχρι σήμερα στον τοπικό και εθνικό αθλητισμό ο ΝΟΠ και η ΝΕΠ, ούτε πρωτόγνωρη και για τις δύο πλευρές. Το σίγουρο είναι ότι στην πραγματικότητα, τα δύο σωματεία δεν έχουν καμία κακόπιστη ή αντιδεοντολογική συμπεριφορά. Το αντίθετο μάλιστα.

Η προσκόλληση σε τυπικά στοιχεία, σε ένα ζήτημα νομικά περίπλοκο δεν την απαλλάσσει από την υποχρέωση να λειτουργήσει κατευναστικά ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα προς όφελος του πατραϊκού λαού αλλά και της ουσιαστικής δικαιοσύνης για τα δύο σωματεία. Είναι βέβαιο ότι με καλή θέληση μπορεί να βρεθεί μια λύση που  να αναγνωρίζει την προσφορά των σωματείων στα έξοδα του κολυμβητηρίου και η Διοίκηση του να μην είναι υπόλογη έναντι του κράτους. Η τυχόν  άντληση μικροπολιτικών ωφελημάτων δεν πρέπει να πρυτανεύσει. Η κοινωνία της Πάτρας δεν είναι μεγάλη, όλα είναι ορατά και όλοι κρίνονται».

Υποστήριξη: SilkTech