Συλλογή από κούπες: Ρεάλ, Μπάρτσα, Μίλαν, Λίβερπουλ (ΑΦΙΕΡΩΜΑ)

Πέμπτη, Σεπτέμβριος 3, 2020 - 5:00μμ

Ολοκληρώθηκε η αγωνιστική ποδοσφαιρική περίοδος στην Ευρώπη, για το 2020, μετ' εμποδίων λογω της πανδημίας, με τους τελικούς τόσο στο Τσάμπιονς Λιγκ όσο και στο Γιουρόπα Λιγκ, τις δύο κορυφαίες διοργανώσεις.

Μπάγερν και Σεβίλλη ήταν οι μεγάλες καρδισμένες, με την πρώτη να πιανει την Λίβερπουλ στην 3η θέση της λίστας των νικητών του Τσάμπιονς Λιγκ και 4η σε αυτή με όλα τα τρόπαια!

Η βασίλισσα της διοργάνωσης είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, με 13 μυθικές κατακτήσεις, μονάχα που έχει άλλα τόσα τρόπαια στις υπόλοιπες διασυλλογικές διοργανώσεις.
Και με 26 συνολικά κούπες είναι το σημαντικότερο κλαμπ στην Ευρώπη, και -προφανώς- όχι μόνο στην ήπειρό μας. Το άρθρο δεν θα περιείχε είδηση, αν αναφερόταν μόνο στα τρόπαια της Ρεάλ.

Μα είναι είδηση πως από το 1955 που ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις, συνολικά 84 ομάδες έχουν πανηγυρίσει την κατάκτηση ενός τροπαίου, συμπεριλαμβανομένου και του «φτωχικού» Κυπέλλου Ιντερτότο, Ράπαν πιο παλιά, που πλέον συμπεριλαμβάνεται στο Γιουρόπα Λιγκ, όπως συνέβη πιο παλιά και με το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Και βέβαια δεν υπάρχει σε αυτές καμία Ελληνική ομάδα και πολύ αμφιβάλουμε αν θα μπει ποτέ στη λίστα κάποια.
Μπορεί να υπάρχουν ομάδες από τη Γεωργία, τη Σερβία, τη Σλοβακία, που μόνο ποδοσφαιρικές υπερδυνάμεις δεν είναι, μπορεί στη λίστα να έχουμε συλλόγους όπως το Μαγδεμβούργο, η Σίλκεμποργκ, η Τρουά και πολλές ακόμα, μα ούτε μία από τα «καμάρια μας» στην Ελλάδα.
Κι είναι να απορεί κανείς για το πως η πληθυσμιακά ισοδύναμη της Ελλάδας Πορτογαλία, μπορεί να συντηρεί 4 ομάδες στη λίστα (Πόρτο, Μπενφίκα, Σπόρτινγκ, Μπράγα) που έχουν 11 τρόπαια στην κατοχή τους. Οι ελληνικές; 0. Δυό χαμένους τελικούς (από τον Παναθηναϊκό κι οι δύο) και τίποτε άλλο.

Από τις 84 ομάδες η Γιουβέντους τα έχει κατακτήσει, έστω από μία φορά, όλα. Αν εξαιρέσουμε το Ιντερτότο, όπου σπάνια μετείχαν οι «μεγάλες» ομάδες, τότε εκτός της Γιουβέντους έχουμε και τις: Μπαρτσελόνα, Μπάγερν, ΆγιαξΡεάλ δεν κατέκτησε ποτέ το Κυπελλούχων, είχε δύο χαμένους τελικούς).

Από πλευράς χωρών έχουμε 14 ομάδες από την Αγγλία, 12 ομάδες από την Ιταλία και τη Γαλλία, 11 από τη Γερμανία, 9 από την Ισπανία, 4 από την Ολλανδία, από την Πορτογαλία, 3 από τη Σκοτία, 2 από τη Ρωσία, την Ουκρανία και το Βέλγιο και μία ομάδα από Σερβία, Ρουμανία, Σουηδία, Τουρκία, Ουγγαρία, Κροατία, Σλοβακία, Γεωργία, Δανία.

Ο πίνακας που ακολουθεί δημοσιεύεται για πρώτη φορά, από το sportin.gr. Κι είναι αφορμή για καλή ποδοσφαιροκουβέντα, αλλά και θλίψη για τη φτώχεια των ελληνικών συλλόγων σε μια χώρα που έχει να επιδείξει ενώ Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εθνικών ομάδων (2004) και, ας μην το ξεχνάμε, κορυφαία κλαμπ στην Ευρώπη, με σωρεία τροπαίων, σε όλα τα άλλα ομαδικά αθλήματα (μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, χάντμπολ).

Τελικά όπως φαίνεται δεν πήραμε ποτέ στα σοβαρά το ποδόσφαιρο!

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech