Συγκλονίζει η Μαρία Πολύζου: «Έτσι αντιμετώπισα τον καρκίνο…»

Πέμπτη, Νοέμβριος 19, 2020 - 8:02μμ

Για την Μαρία Πολύζου είναι τρόπος ζωής να αγωνίζεται, να προσπαθεί και να κερδίζει. Από την εποχή που ήταν πρωταθλήτρια των δρόμων μεγάλων αποστάσεων, ξεχώριζε. Δεν αδιαφορούσε για τον συνάνθρωπό της και η προσφορά ήταν τρόπος ζωής.

Στις μέρες μας, η κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών (έχει στην κατοχή της το πανελλήνιο ρεκόρ με 2ωρ. 33.40 από το 1998), έδωσε τον δυσκολότερο αγώνα της ζωής της, εναντίον του καρκίνου και βγήκε νικήτρια.

Η 25η Οκτωβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του μαστού και η Μαρία Πολύζου μίλησε στην «ΕΡΑ Σπορ», στην εκπομπή «Αθλητικός Τουρισμός» και στους δημοσιογράφους Φάνη Σκύφτα και Μάκη Τσίλκο, για την δική της «μάχη» και έστειλε το μήνυμά της.

«Ήμουν από τις γυναίκες που έτρεξα τον μαραθώνιο της ζωής. Είμαι καθαρή, πλέον, τους τελευταίος τρεις μήνες. Πέρασα τον καρκίνο του μαστού. Eδώ και ένα χρόνο, έκανα 16 χημειοθεραπείες, έκανα επέμβαση, έκανα ακτινοβολίες, θα συνεχίσω να παίρνω ένα χάπι για τα επόμενα δέκα χρόνια. Αυτή η μάχη που δίνει κάθε γυναίκα που νοσεί από τον καρκίνο του μαστού μπορεί να κερδηθεί, αν έχεις πολύτιμα εφόδια δίπλα σου.

Τα εφόδια είναι πολύ σημαντικά και αφορούν την αγάπη για την ζωή, να έχεις υπομονή, επιμονή, να θέλεις να τερματίσεις νικήτρια, να έχεις ανθρώπους που σε υποστηρίζουν. Η αγάπη από τους ανθρώπους γύρω σου είναι η μισή θεραπεία. Η αγάπη από φίλους, η αγάπη από την οικογένεια είναι πολύ σημαντική για να μπαίνεις στο νοσοκομείο κάθε εβδομάδα και να κάνεις μία, δύο, 15, 16 χημειοθεραπείες που έκανα εγώ. Θα πρέπει, επίσης, να αγωνίζεσαι για να μην σε ρίξει κάτω…», είπε η Μαρία Πολύζου.

Στη συνέχεια η πρώην πρωταθλήτρια του μαραθωνίου στάθηκε στο τι έκανε η ίδια, όταν έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού. «Ένα από αυτά που εγώ έκανα είναι ότι δεν άλλαξα καθόλου, μα καθόλου, τις δραστηριότητες μου. Δεν σταμάτησα να γυμνάζομαι, δεν σταμάτησα να προπονώ τους αθλητές μου. Δεν σταμάτησα να κάνω οτιδήποτε από αυτά που έκανα και πριν τον καρκίνο.

Χειρουργήθηκα 19 Ιουλίου και μία εβδομάδα μετά όχι μόνο ήμουν στο στάδιο και περπατούσα με την παροχέτευση , αλλά δεν σταμάτησα τίποτα από αυτά που έκανα. Πάλεψα. Δεν ήθελα να χάσω τα μπάνια μου στην θάλασσα, δεν ήθελα να χάσω το καλοκαίρι μου…».

Η Μαρία Πολύζου αναφέρθηκε και στην σημασία και στα οφέλη που είχε η άσκηση στην περίπτωσή της. «Θέλω να σταθώ στα οφέλη που έχει η άσκηση στις γυναίκες που νοσούν και κάνουν χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες. Οι περισσότερες νομίζουν ότι δεν αντέχουν.

Όντως, η χημειοθεραπεία είναι δυνατή. Παρόλα αυτά, αν βάζεις στόχους, μικρούς στόχους καθημερινά και τους πετυχαίνεις, αυτό λειτουργεί θετικά. Εγώ έβαζα στόχο να πηγαίνω κάθε μέρα για προπόνηση. Δεν σταμάτησα καθόλου να κινούμαι. Αυτό που παρακολούθησα, λοιπόν, και μπορώ να το καταθέσω πάρα πολύ ανοικτά σε όλες τις γυναίκες που διανύουν αυτή την κατάσταση, είναι ότι ένιωθα, επιστρέφοντας στο σπίτι μου, ότι πονούσα λιγότερο.

Μετά από λίγο καιρό είδα ότι δεν χρειαζόμουν τα παυσίπονα που παίρνουμε αμέσως μετά την χημειοθεραπεία. Διαπίστωσα, λοιπόν, ότι με την άσκηση, το τρέξιμο, τον ιδρώτα, με όλα αυτά, δεν χρειαζόμουν τόσο πολύ τα χάπια. Πονούσα, αλλά πονούσα λιγότερα και έλεγα άστο να μην τα πάρω. Δεν λέω ότι να βγει κάποια έξω και να κάνει μαραθώνιο, δεν λέω να κάνει δυνατή ταχύτητα, αλλά το περπάτημα, το δυναμικό βάδισμα το τρέξιμο βοηθούν», είπε.

Η Μαρία Πολύζου είναι νικήτρια στην μεγαλύτερη μάχη της ζωής της. Αντί επιλόγου, παραθέτουμε τα λόγια της ίδιας που ανοίγουν διάπλατα παράθυρο ελπίδας. «Εγώ πάντα έβλεπα το τέρμα. Πάντα το έβλεπα με τα χέρια ψηλά, να πω το προσωπικό μου νενικήκαμεν. Το να τερματίζεις σε ένα αγώνα είναι νίκη. Να βλέπουμε, λοιπόν, πάντα μία νίκη στο τέρμα…».

Υποστήριξη: SilkTech