Συγκλόνισαν η Κορίνα Σουμάχερ και ο Γκροζάν στο Gala της FIA - ΦΩΤΟ

Κυριακή, Δεκέμβριος 20, 2020 - 11:52μμ

Συγκινητικές στιγμές στο εφετινό Gala της FIA όπου παρέλαβε το βραβείο για τον Μίκαελ Σουμάχερ η σύζυγός του Κορίνα, ενώ ο Ρομέιν Γκροζάν ευχαρίστησε τον αδικοχαμένο Ζουλς Μπιανσί και τους διασώστες του!

Η αγωνιστική σεζόν της Formula 1 ολοκληρώνεται κανονικά με το λαμπερό Gala της FIA, που ακολουθεί μετά την παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου των παγκόσμιων πρωταθλητών στα μηχανοκίνητα σπορ.

Ωστόσο ο κορωνοϊός ανέτρεψε το αρχικό πρόγραμμα που προέβλεπε τη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης στο Μόναχο και στη θέση της πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων μέσω τηλεδιάσκεψης σε ξενοδοχείο της Γενεύης, ενώ υπήρχε και σύνδεση με τη Λέσχη Αυτοκινήτου του Μόντε Κάρλο, όπου διαμένουν πολλοί σταρ του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Ελάχιστοι βραβευμένοι, μεταξύ των οποίων η Κορίνα Σουμάχερ ως εκπρόσωπος του συζύγου της Μίκαελ, παραβρέθηκαν με φυσική παρουσία στο εφετινό Gala της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, το οποίο ωστόσο ήταν από τα συγκινητικότερα που έχουν γίνει.

Ο Λιούις Χάμιλτον ήταν αναμφίβολα ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές της βραδιάς. Ο Βρετανός βραβεύθηκε τριπλά, για το πρωτάθλημα της Formula 1, ως προσωπικότητα της χρονιάς και για την κοινωνική του δράση στο αντιρατσιστικό κίνημα, όπου είχε την πρωτοβουλία για την καμπάνια “End-Racism”.

Όπως δήλωσε μέσω videowall, «σε αυτό το σπορ ήμουν πάντα μόνος. Δεν συνάντησα ποτέ μία άλλη μαύρη οικογένεια. Είμαι από 14 ετών στη Formula 1, όμως δεν έχει γίνει τίποτα στον τομέα της διαφορετικότητας. Όταν ρωτούσα τους υπεύθυνους του αθλήματός μας γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη διαφορετικότητα στη Formula 1, δεν μπορούσαν να μου το απαντήσουν».

Ο 35χρονος τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό, «να μην αρκούμαστε μόνον σε συμβολικές κινήσεις, όπως αυτές που κάναμε όλη τη χρονιά, αλλά να δράσουμε. Είμαι αισιόδοξος, ότι μπορούμε να κινήσουμε κάτι μαζί με τη FIA και τη Formula 1».

Συγκλόνισαν η Κορίνα Σουμάχερ και ο Γκροζάν στο Gala της FIA (pics & vid)

Τιμητικό βραβείο δόθηκε και στον Μίκαελ Σουμάχερ για τη συμμετοχή του στις καμπάνιες οδικής ασφάλειας της FIA και σε φιλανθρωπικές ενέργειες, όπως επίσης για τη συμβολή του στην ίδρυση του ερευνητικού κέντρου για νευρολογικές και ψυχιατρικές παθήσεις, ICM, στο Παρίσι.

Ο Γερμανός έχει δώσει πάνω από 20 εκατ. δολάρια για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ενώ είχε καταθέσει 10 εκατ. ευρώ σε τηλεοπτικό μαραθώνιο για τα θύματα του τσουνάμι στη νοτιοανατολική Ασία. Τελευταία δώρισε μέσω του ιδρύματος Keep-Fighting 5.000 κράνη μοτοσικλετιστών για την προστασία αναβατών μοτοσικλέτας σε φτωχές χώρες του πλανήτη.

Τον Σούμι εκπροσώπησε η σύζυγός του Κορίνα, η οποία συγκίνησε λέγοντας για τον Μίκαελ ότι «αγαπούσε απλά τα μηχανοκίνητα σπορ. Δεν χρειαζόταν γι αυτό κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο, αλλά το είχε μέσα του. Είχε πάντα τέτοια όρεξη, επειδή αγαπούσε τόσο πολύ την αγωνιστική οδήγηση. Ο Μίκαελ είχε μία μεγάλη καρδιά για τους αναξιοπαθούντες ανθρώπους. Ετσι σκέφτεται. Ήταν χαρά του, να κάνει όλα αυτά τα πράγματα. Με το ίδρυμα Keep-Fighting θέλουμε να συνεχίσουμε, ό,τι ξεκίνησε αυτός».

Μία από τις συγκλονιστικότερες στιγμές ήταν η σύνδεση με τον Ρομέιν Γκροζάν από το σπίτι του Γάλλου, ο οποίος γλίτωσε μέσα από το φλεγόμενο μονοθέσιο της Haas στο Γκραν Πρι του Μπαχρέιν. Ο Γκροζάν ήταν στο παρελθόν εναντίον του συστήματος προστασίας Halo, στο οποίο χρωστά όμως πλέον τη ζωή του, ενώ δήλωσε σχετικά με αυτό τα εξής: «Ναι, ήμουν χαζός. Τώρα μπορώ να πω, ότι δεν θα ξαναοδηγούσα ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο χωρίς Halo. Παραδέχομαι πολύ ευχαρίστως ότι ήταν λάθος, να είμαι εναντίον του Halo. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα συστήματα ασφαλείας που εισήχθησαν στη Formula 1. Χωρίς το Halo δεν θα μπορούσα να βρίσκομαι σήμερα εδώ. Μπορώ να μιλάω σήμερα με τους διασώστες μου και μπορώ να τους ευχαριστώ κάθε φορά που τους συναντάω».

Ο Γκροζάν δεν ξέχασε τον Ζουλς Μπιανσί, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το Halo εφαρμόστηκε εξαιτίας του δυστυχήματος του Ζουλς. Γι αυτό θα είμαι αιώνια ευγνώμων στον Ζουλς. Έσωσε τη ζωή μου, μαζί με όλους τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν σε αυτό το εγχείρημα».

Δεν έλειψαν πάντως και ορισμένα ευτράπελα λόγω των ειδικών συνθηκών εξαιτίας του κορωνοϊού. Ο πρωταθλητής της Formula E, Αντόνιο Φέλιξ ντα Κόστα, έκανε για παράδειγμα τις δηλώσεις του με κινητό μέσα από αεροπλάνο και ενώ ακουγόταν μία ανακοίνωση του πιλότου προς τους επιβάτες.

Επίσης ο παγκόσμιος πρωταθλητής Rallycross, Γιόχαν Κριστόφερσον,  βρισκόταν σε δοκιμές και χρειάστηκε να αποσυρθεί σε μία ήσυχη γωνιά για να μιλήσει φορώντας πλήρη αγωνιστική εξάρτηση.

Με μία δόση χιούμορ και…άγνοιας σχολίασε ο Κίμι Ράικονεν τη βράβευσή του για την καλύτερη αγωνιστική ενέργεια της χρονιάς (FIA Action of the Year 2020), που αφορούσε τον επικό πρώτο γύρο του Φινλανδού στο Γκραν Πρι του Πορτιμάο. Ο Iceman δήλωσε ότι «τώρα εφεύραν επίτηδες ένα νέο βραβείο, για να πάρω τουλάχιστον κάτι», αν και η συγκεκριμένη διάκριση απονέμεται εδώ και αρκετά χρόνια από τη FIA!

Ο Μαξ Φερστάπεν υποδύθηκε πρώτα το κακό παιδί, κάνοντας τον ενοχλημένο στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων πού βρισκόταν την ώρα των απονομών. Ο Ολλανδός απάντησε δήθεν εκνευρισμένος στον δημοσιογράφο που έθεσε το ερώτημα «θέλεις μήπως να μάθεις επίσης και τι θα κάνω σήμερα τη νύχτα και στις διακοπές μου; Θέλεις να έρθεις κι εσύ; Ίσως σου στείλω και κάποιο video ή φωτογραφίες από τις χειμερινές διακοπές μου». Στο τέλος των δηλώσεων έβαλε ο Φερστάπεν τα γέλια, ενώ μερικές ώρες αργότερα εμφανίστηκε ντυμένος επίσημα στην εκδήλωση της FIA στο Μόντε Κάρλο οδηγώντας ένα λευκό Honda Civic. Να πούμε επίσης, ότι στην ίδια εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Βάλτερι Μπότας, καθώς μένει πολύ κοντά στη Λέσχη Αυτοκινήτου του Πριγκιπάτου.

Τα σημαντικότερα εφετινά βραβεία της FIA για τη Formula 1

Παγκόσμιοι Πρωταθλητές: Λιούις Χάμιλτον (πρωτάθλημα οδηγών), Mercedes (πρωτάθλημα κατασκευαστών)

Τιμητικά βραβεία του Προέδρου της FIA, Ζαν Τοντ: Μίκαελ Σουμάχερ, Λιούις Χάμιλτον, Ίαν Ρόμπερτς, Άλαν ντε Μέρβε, Σεΐχης Αμπντάλα και οι κριτές στο Μπαχρέιν

Προσωπικότητα της Χρονιάς: Λιούις Χάμιλτον

Ρούκι της Χρονιάς: Γιούκι Τσουνόντα

Αγωνιστική Ενέργεια της Χρονιάς: Κίμι Ράικονεν

Πρωταθλητής Formula 2: Μικ Σουμάχερ

Υποστήριξη: SilkTech