Στους «8» Αργεντινή και Ολλανδία (βίντεο-φωτό)

Κυριακή, Δεκέμβριος 4, 2022 - 12:02πμ
Σπουδαίος και πάλι ο Μέσι

Ο Λιονέλ Μέσι άνοιξε το δρόμο της πρόκρισης στην Αργεντινή, στο 1.000ό παιχνίδι της καριέρας του, ωστόσο το 2-1 επί της Αυστραλίας στη φάση των 16 ήρθε με αγχωτικό τρόπο. Η Ολλανδία επόμενη αντίπαλος στο Μουντιάλ 2022.

Η Αργεντινή καρδιοχτύπησε στο τέλος απέναντι στην Αυστραλία, όμως το 2-1 της έδωσε την πρόκριση από τη φάση των 16 του Μουντιάλ 2022, σε ένα παιχνίδι όπου ξεχώρισε ξανά ο Λιονέλ Μέσι.

Ο 35χρονος επιθετικός σκόραρε στο 1.000ό παιχνίδι της καριέρας του και για πρώτη φορά σε νοκ άουτ στη διοργάνωση. Το γκολ του Χουλιάν Άλβαρες και εκείνο του Κρεγκ Γκούντγουιν (με κόντρα στον Νικολάς Ταγλιαφίκο) στο 2ο ημίχρονο αύξησαν την αγωνία στο κατακόρυφο, μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή.

Στην προημιτελική φάση, η Αργεντινή θα αντιμετωπίσει την Ολλανδία την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 21:00.

Οι δύο ομάδες παρατάχθηκαν με μία αλλαγή σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι τους, αμφότερες στα άκρα της επίθεσης. Οι Άνχελ ντι Μαρία και Κρεγκ Γκούντγουιν έδωσαν τις θέσεις τους σε Αλεχάντρο Γκόμες και Κιάνου Μπάκους, ωστόσο λίγα πράγματα άλλαξαν όσον αφορά στη φιλοσοφία τους στον αγωνιστικό χώρο.
Η "αλμπισελέστε" μπήκε με τη διάθεση να έχει την μπάλα στα πόδια της και αν καθορίσει εκείνη την εικόνα του παιχνιδιού. Η Αυστραλία ήθελε απλά να αμυνθεί, ελπίζοντας ότι θα βρει την ευκαιρία κάποια στιγμή στην κόντρα ή με κάποιο λάθος των Αργεντινών.

Στην πράξη, τα δύο σχέδια αλληλοεξουδετερώθηκαν και δεν υπήρξε παιχνίδι, παρά μόνο πάσες, απώλειες κατοχής, τάκλιν, τρεξίματα -κυρίως της Αργεντινής- και ορισμένα νεύρα. Ένα πέναλτι που ζήτησε η Αργεντινή κι ένα κακό σουτ του Γκόμες ήταν η μοναδική δράση για περίπου 30 λεπτά, μέχρι ο Αζίζ Μπέχιτς... εκνευρίσει τον Μέσι σε μία φάση κοντά στο σημαιάκι του κόρνερ.

Στο 35ο, ο Αργεντινός πλάσαρε μέσα από την περιοχή κι έφτασε τα εννέα γκολ σε Μουντιάλ, ένα πάνω από τον Ντιέγκο Μαραντόνα και ένα κάτω από τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα. Το γκολ δεν άλλαξε τη ροή του αγώνα, αφού η Αυστραλία δεν έδειχνε ικανή να βελτιώσει την απόδοσή της.

Το 2ο μέρος άρχισε χωρίς αλλαγές, όμως ο Σκαλόνι αποφάσισε στο 50' να προσθέσει τρίτο κεντρικό αμυντικό στην ενδεκάδα, τον Λισάντρο Μαρτίνες, αποσύρντας τον Γκόμες. Η αμυντική θωράκιση ήταν δεδομένη, όμως με έναν παίκτη λιγότερο μπροστά, τα δεδομένα άλλαζαν.

Δύο λάθη στην άμυνα έδωσαν τον τόνο στο 2ο ημίχρονο. Στο πρώτο, ο Νικολάς Οταμέντι παραλίγο να δώσει δώρο στους Αυστραλούς με το γύρισμά του στον Εμιλιάνο Μαρτίνες. Λίγα λεπτά αργότερα, στο 57', έγινε το ίδιο από τους Αυστραλούς, όμως οι Αργεντινοί δεν τους συγχώρεσαν, με τον Χουλιάν Άλβαρες να κλέβει και να κάνει το 2-0.

Το παιχνίδι έδειχνε να "κλειδώνει" και ο Μέσι βρήκε την ευκαιρία να κάνει τα... δικά του, με ένα σόλο που απέφυγε όποιον βρισκόταν κοντά του, αλλά τελικά δεν κατάφερε να σουτάρει. Οι μαζεμένες αλλαγές των δύο ομάδων έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία στην Αυστραλία, αφού ένα σουτ του Γκούντγουιν (που πέρασε στον αγώνα ως αλλαγή) στο 77' κόντραρε στο σώμα του Νικολάς Ταγλιαφίκο (που επίσης πέρασε ως αλλαγή λίγα λεπτά νωρίτερα), καταλήγοντας στα δίχτυα.

Το 2-1 έδινε νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι, με την Αργεντινή να επιχειρεί να το σβήσει κρατώντας την μπάλα. Ένα σόλο του Αζίζ Μπέχιτς παραλίγο να καταλήξει στο γκολ του τουρνουά, όμως η "αλμπισελέστε" άντεξε. Ο Λαουτάρο Μαρτίνες έχασε δύο τετ α τετ κι άλλη μια καλή ευκαιρία στο τέλος, όμως ο τελευταίος λόγος ανήκε στον Μαρτίνες, που απέκρουσε τετ α τετ του Γκαράντζ Κουόλ στο 7ο λεπτό των καθυστερήσεων κι έστειλε τη χώρα του στα προημιτελικά.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Μαρτίνες, Μολίνα (80' Μοντιέλ), Ρομέρο, Οταμέντι, Ακούνια (72' Ταγλιαφίκο), Ντε Πολ, Φερνάντες, Μακ Άλιστερ (80' Παλάσιος), Γκόμες (50' Λι. Μαρτίνες), Μέσι, Άλβαρες (72' Λα. Μαρτίνες)

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Ράιαν, Ντέγκενεκ (72' Κάρατσιτς), Σούταρ, Ρόουλς, Μπέχιτς, Λέκι (72' Κουόλ), Μόουι, Ιρβάιν, Μπάκους (58' Χρούστιτς), Μακγκρί (58' Γκούντγουιν), Ντιουκ (72' Μακλάρεν)

Ολλανδία - ΗΠΑ 3-1: Οι οράνιε με σόου Ντούμφρις πήραν το εισιτήριο

Η Ολλανδία προχωράει στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς επικράτησε 3-1 των ΗΠΑ. Πρωταγωνιστής ο Ντούμφρις, ο οποίος πέτυχε το τρίτο γκολ και έδωσε δύο ασίστ σε Ντεπάι (10') και Μπλιντ (45+1'). Είχε μειώσει ο Ράιτ στο 76'.

Η Ολλανδία έκλεισε το πρώτο εισιτήριο για τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι οράνιε επικράτησαν 3-1 των ΗΠΑ στο πλαίσιο της φάσης των 16 και προχωρούν στο Μουντιάλ του Κατάρ, όπου θα αντιμετωπίσουν μία εκ της Αργεντινής ή της Αυστραλίας.

Οι οράνιε πέτυχαν δύο γκολ στο πρώτο μέρος. Ο Ντεπάι άνοιξε το σκορ στο 10ο λεπτό και ο Μπλιντ στο 45+1' διπλασίασε τα τέρματα για την ομάδα του. Στο 76' ο Ράιτ μείωσε στο σκορ, με τον Ντένζελ Ντούμφρις, που είχε και τις δύο ασίστ στα πρώτα γκολ, να "κλειδώνει" τη νίκη.

Οι ΗΠΑ ήταν εκείνες που μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο δείχνοντας ενθουσιασμό. Στο 3' χάθηκε τετ α τετ του Πούλισικ, με τον Νόπερτ να αποκρούει. Η Ολλανδία ωστόσο πήρε το προβάδισμα στο σκορ μόλις στο 10ο λεπτό.

Οι οράνιε άλλαξαν γρήγορα στην μπάλα, ο Χάκπο από τον άξονα τροφοδότησε τον Ντούμφρις στα δεξιά, γύρισε στον Ντεπάι, ο οποίος έκανε το πλασέ μέσα από την περιοχή και έκανε το 1-0. Μάλιστα χρειάστηκαν 20 πάσες για να πετύχουν γκολ. Από εκεί και πέρα η Ολλανδία έφερε το ματς στα μέτρα της.

Οι ΗΠΑ είχαν την κατοχή, χωρίς όμως να απειλήσουν ουσιαστικά, με την ομάδα του Φαν Χάαλ να είναι φωτιά στις γρήγορες μεταβάσεις από την άμυνα στην επίθεση. Στο 45+1' η Ολλανδία διπλασίασε τα τέρματά της σε πανομοιότυπη φάση. Ο Ντούμφρις ξανά από τα αριστερά γύρισε την μπάλα στο ύψος του πέναλτι, εκεί που ο Μπλιντ πλάσαρε για το 2-0.

Στο δεύτερο μέρος οι ΗΠΑ μπήκαν πιο ορεξάτες στον αγωνιστικό χώρο. Στο 50' ο ΜακΚένι πήρε την κεφαλιά, ο Ριμ προσπάθησε στη συνέχεια από κοντά να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, ο Χάκπο όμως έδιωξε λίγο πιο μπροστά από την γραμμή. Στη συνέχεια οι Ηνωμένες Πολιτείς είχαν καλή στιγμή με σουτ του ΜακΚένι.

Η Ολλανδία διαχειριζόταν το προβάδισμα και όποτε έβρισκε την στιγμή προσπαθούσε να πατήσει στην περιοχή του Τέρνερ, με τον Φαν Ντάικ και τον Ντεπάι να έχουν καλές ευκαιρίες, με τον παίκτη της Μπαρτσελόνα να χάνει σημαντική στιγμή με κεφαλιά από κοντά.

Οι ΗΠΑ μπόρεσαν να επιστρέψουν στο 76ο λεπτό και να βάλουν "φωτιά" στο παιχνίδι. Ο Πούλισικ από τα δεξιά τροφοδότησε τον Ράιτ, ο οποίος στην προσπάθειά του να πλασάρει αμέσως, σήκωσε την μπάλα, η οποία πήρε περίεργη τροχιά και κατέληξε στα δίχτυα για το 2-1.

Η Ολλανδία οσμίστηκε πως βρίσκεται σε κίνδυνο και αντέδρασε στο 81ο λεπτό. Ο Μπλιντ έκανε τη σέντρα προς το δεύτερο δοκάρι, με τον Ντούμφρις να πλασάρει στην κίνηση για το 3-1, κόβοντας τα φτερά των Αμερικανών. Έτσι, τα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού ήταν διαδικαστικά με τους παίκτες του Φαν Χάαλ να πανηγυρίζουν την πρόκριση στους οκτώ.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Νόπερτ, Τίμπερ, Βαν Ντάικ, Άκε (90+4' Ντε Λιχτ), Ντάμφρις, Μπλιντ, Ντε Ρον (46' Μπέρχβαϊν), Ντε Γιονγκ, Κλάασεν (46' Κόπμαϊνερς), Χάκπο (90+4' Βέγκχορστ), Ντεπάι (83' Σίμονς)
ΗΠΑ: Τέρνερ, Ντεστ (75' Γέντλιν), Ζίμερμαν, Ρέαμ, Ρόμπινσον (90+2' Μόρις), Μούσα, Άνταμς, ΜακΚένι (67' Ράιτ), Πούλισικ, Φερέιρα (46' Ρέινα), Γουέα (67' Άαρονσον).

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κυριακή 4 Δεκεμβρίου
17:00 Γαλλία - Πολωνία, (Στάδιο Al-Thumama, Ντόχα) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+
21:00 Αγγλία - Σενεγάλη, (Στάδιο Al-Bayt, Al-Khor) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+
Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου
17:00 Ιαπωνία - Κροατία, (Στάδιο Al-Janoub, Al-Wakrah) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+
21:00 Βραζιλία - Νότια Κορέα, (974 Stadium, Ντόχα) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+
Τρίτη 6 Δεκεμβρίου
17:00 Μαρόκο - Ισπανία, (Στάδιο Education City, Ντόχα) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+
21:00 Πορτογαλία - Ελβετια, (Στάδιο Lusail, Lusail) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+
Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου
17:00 QF1: Ιαπωνία ή Κροατία - W54, (Στάδιο Education City, Ντόχα) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+
21:00 QF2: Ολλανδία - Αργεντινή, (Στάδιο Lusail, Lusail) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+
Σάββατο 10 Δεκεμβρίου
17:00 QF3: Μαρόκο ή Ισπανία - W56, (Στάδιο Al-Thumama, Ντόχα) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+
21:00 QF4: Αγγλία ή Σενεγάλη - Γαλλία ή Πολωνία, (Στάδιο Lusail, Lusail) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+
Τρίτη 13 Δεκεμβρίου
21:00 SF1: Ολλανδία ή Αργεντινή/Αυστραλία - Νικητής QF1, (Στάδιο Lusail, Lusail) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+
Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου
21:00 SF2: Αγγλία/Σενεγάλη ή Γαλλία/Πολωνία - Νικητής QF3, (Στάδιο Al-Bayt, Al-Khor) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+
Σάββατο 17 Δεκεμβρίου
17:00 Ηττημένος SF1 - Ηττημένος SF2 (Διεθνές Στάδιο Khalifa, Ντόχα) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+
Κυριακή 18 Δεκεμβρίου
17:00 Νικητής SF1 - Νικητής SF2 (Στάδιο Lusail, Lusail) - ΑΝΤ1 / ΑΝΤ1+

Υποστήριξη: SilkTech