Στον αγώνα δρόμου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος βραβεύεται ο Βαλκανιονίκης Νίκος Αργυρόπουλος - ΦΩΤΟ

Πέμπτη, Νοέμβριος 28, 2019 - 12:50μμ

Ο Δήμος Καλαβρύτων, την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, μετά το τέλος του  αγώνα δρόμου 10 χλμ, θα βραβεύσει  τον Βαλκανιονίκη και σημερινό αντιπρόεδρο του Σ.Μ.ΑΧ. Φειδιππίδη  Νίκο Αργυρόπουλο.

ΝΙΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Νίκος Αργυρόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1951 και υπήρξε  αθλητής Πανελληνιονίκης και Βαλκανιονίκης  μεγάλων αποστάσεων και ειδικότερα  του Μαραθωνίου.

Αρχικά  ξεκίνησε σαν αθλητής της πυγμαχίας αλλά γρήγορα τον κέρδισε το τρέξιμο και  τελικά ασχολήθηκε σε κορυφαίο επίπεδο  με αυτό. Το 1972 στην Αθήνα,  εντάσσεται στην ομάδα του Ουγγροαμερικανικού προπονητή Μίχαϋ Ιγκλόϊ  μαζί με κορυφαίους δρομείς της εποχής όπως ο Μιχάλης Κούσης κ.α.  

Για πρώτη φορά συμμετείχε στην κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου το 1972, χάρη στην προτροπή του  προπονητή του και έκτοτε την έχει διανύσει τουλάχιστον 35 φορές, με την τελευταία να είναι το 2004, οπότε και έτρεξε σαν ερασιτέχνης, όπως λέει, με χρόνο 3 ώρες και 50 λεπτά. Το 1974 συγκαταλεγόταν στους 5 καλύτερους μαραθωνοδρόμους των Βαλκανίων βάση των επιδόσεων του.

Στον Κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας το 1974 τερμάτισε 3ος. Το 1976 ο Νίκος Αργυρόπουλος ήταν Πανελληνιονίκης στον Μαραθώνιο με επίδοση 2:31’:41’’.Το 1977 στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κατέρριψε τρία πανελλήνια ρεκόρ, στα 15.000μ με επίδοση 46’:53’’, στα 10 μίλια με επίδοση 50’:34’’ και στον δρόμο μιας ώρας έκανε 19.098 μέτρα καταρρίπτοντας την προηγούμενη επίδοση του Μακρίδη από το 1973. Στο ίδιο πρωτάθλημα ήταν πρώτος και στα 20000 μέτρα και απέτυχε να καταρρίψει το πανελλήνιο ρεκόρ για 2".

Στους Βαλκανικούς αγώνες του 1979 ήταν τρίτος Βαλκανιονίκης με πρώτο τον Μιχάλη Κούση με επίδοση 2:27’:50’’, σε αυτόν τον αγώνα ο Αργυρόπουλος μαζί με τον Κούση και τον Τούρκο Μπαλί προπορεύονταν τα πρώτα χιλιόμετρα , στο 25ο χλμ ο Νίκος Αργυρόπουλος έμεινε 5ος και στο 30ο ανέβηκε 4ος, λίγο πριν το Παναθηναϊκό Στάδιο και τον τερματισμό πέρασε τον Τούρκο Τερζή και τερμάτισε 3ος.

Έχει  τρέξει σε 99 Μαραθωνίους ανά τον κόσμο  με αμέτρητες διακρίσεις και αναμένουμε να αποφασίσει (ύστερα από την περιπέτεια με τον τραυματισμό του που πέρασε) πότε και που θα κάνει τον εκατοστό.

Ο Νίκος Αργυρόπουλος ζει στην Πάτρα είναι συνταξιούχος του ΟΤΕ παντρεμένος και έχει δύο κόρες που ενδέχεται να ακολουθούσουν τα χνάρια του όπως λέει. Μια πτυχή του χαρακτήρα του που λίγοι ίσως γνωρίζουν είναι και η αγάπη του, εκτός από το τρέξιμο, για την Βυζαντινή μουσική και την Αγιογραφία. 

Tα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται ενεργά στο δρομικό κίνημα, κατέχοντας την « τιμητική » θέση  του Αντιπροέδρου  στο Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Αχαΐας «Φειδιππίδη», προσφέροντας την γνώση και την εμπειρία του, αφήνοντας τεράστια παρακαταθήκη  στους νεότερους αφού ουσιαστικά είναι ο τελευταίος εν ζωή ενεργός δρομέας από μια σειρά  κορυφαίων όπως ο  Μιχάλης Κούσης, Φάνης Τσιμιγκάτος, Κυριάκος Λαζαρίδης που δυστυχώς δεν είναι πια μαζί μας.

Υποστήριξη: SilkTech