"Στον αέρα" το πρωτάθλημα της Super League

Πέμπτη, Μάρτιος 22, 2018 - 7:08μμ

«Στον αέρα» βρίσκεται το θέμα της επανέναρξης του πρωταθλήματος της Super League, μιας και με τα μέχρι τώρα δεδομένα δε συμφωνούν όλες οι ομάδες με τις προτάσεις της Πολιτείας, οπότε κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τι θα επακολουθήσει.

ΑΕΚ και ΠΑΟΚ (με παρατηρήσεις) συμφωνούν με τις θέσεις που έχει αναπτύξει σε όλες τις ΠΑΕ ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκός, τον Ολυμπιακό και τη Ξάνθη που απάντησαν αρνητικά, ενώ η ΑΕΛ εξέφρασε αρκετές ενστάσεις και παρατηρήσεις. Να υπενθυμιστεί ότι ο κυβερνητικός παράγοντας έχει ξεκαθαρίσει πως περιμένει τη συναίνεση όλων των μελών του συνεταιρισμού προκειμένου να επαναρχίσει το πρωτάθλημα.

Θετική ήταν η απάντηση της ΑΕΚ στο έγγραφο που απέστειλε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, προς όλες τις ΠΑΕ αλλά και τη Super League, αναφορικά με τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβουν προκειμένου να συνεχιστεί το πρωτάθλημα - αλλά και το Κύπελλο.

Η «Ένωση» έστειλε υπογεγραμμένο το σχετικό έγγραφο το οποίο, άλλωστε, αποτελεί μία αφετηρία προκειμένου να πέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων όλα τα υπόλοιπα ζητούμενα και να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν το ελληνικό ποδόσφαιρο.

              ΠΑΕ Ολυμπιακός: «Όχι στην πρόταση, επίθεση σε Γκαγκάτση, Στράτο»


Με επιστολή του προς τη Super League, ο Ολυμπιακός ξεκαθαρίζει πως δεν συμφωνεί με τις προτάσεις του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σχετικά με την επανέναρξη του πρωταθλήματος, ενώ επιτίθεται φραστικά, τόσο κατά του προέδρου της Super League Γιώργου Στράτου, όσο και κατά του Βασίλη Γκαγκάτση. Τα όσα αναφέρονται στην επιστολή του διευθύνοντα συμβούλου της πειραϊκής ΠΑΕ Γεώργιου Παύλου, είναι τα εξής: 

«Κύριοι, 

Με έκπληξη λάβαμε χθες και περί ώρας 15:50, επιστολή του Προέδρου της SUPER LEAGUE, με την οποία μας ζητείται να υπογραφεί, σφραγιστεί και επιστραφεί στη SUPER LEAGUE, μέχρι σήμερα Πέμπτη 22/03/2018 και ώρα 14:00, έγγραφο του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Βασιλειάδη, προκειμένου να αποφασιστεί η επανέναρξη του πρωταθλήματος.  

Ο λαλίστατος, σε άλλες περιπτώσεις, Πρόεδρος της SUPER LEAGUE, έχει μείνει σιωπηλός και άπρακτος, μπροστά στα φαινόμενα του τραυματισμού του προπονητή της ΠΑΕ Ολυμπιακός και του Προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στον αγωνιστικό χώρο με όπλο, τα οποία απαξιώνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και διασύρουν την χώρα μας διεθνώς. Η άμεση αντίδραση των διεθνών ποδοσφαιρικών θεσμών, όπως το ECA, εκθέτει ακόμη περισσότερο το προεδρείο της SUPER LEAGUE και αποδεικνύει την απραξία και την ανικανότητά του. 

Επί δεκαημέρου, τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος της SUPER LEAGUE, κ. Βασίλης Γκαγκάτσης, δεν έχουν προβεί στη σύγκλιση του Διοικητικού Συμβουλίου της SUPER LEAGUE προκειμένου τα μέλη του Συνεταιρισμού να ενημερωθούν, να συζητήσουν και τελικά να αποφασίσουν, για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων θεμάτων. 

Αντιθέτως ο κ. Στράτος και ο κ. Γκαγκάτσης, συμμετείχαν, δίχως καμία εξουσιοδότηση, σε «ιδιαίτερες», συνομιλίες, με τον κ. Υφυπουργό, χωρίς στη συνέχεια να προβούν, σε κανενός είδους θεσμική ενημέρωση προς τα Μέλη της SUPER LEAGUE, για το περιεχόμενο των συγκεκριμένων συζητήσεων. 
Κατάληξη αυτών των επαφών, προφανώς, ήταν η προώθηση του συγκεκριμένου εγγράφου, υπό μορφή τελεσίγραφου, η οποία προφανώς θα οδηγήσει σε νέο αδιέξοδο. Από όλα τα παραπάνω, καταδεικνύεται σε όλο το μέγεθός της, η ανυπαρξία του προεδρείου της SUPER LEAGUE, η οποία πλέον καθίσταται επικίνδυνη για τον Συνεταιρισμό. 

Είναι προφανές πλέον, ότι τόσο ο διακοσμητικός Πρόεδρος της SUPER LEAGUE, όσο και ο παρανόμως διορισθείς και ασκών τα καθήκοντά του, κ. Βασίλης Γκαγκάτσης, δεν μπορούν πλέον να εκπροσωπούν την SUPER LEAGUE. 

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός, έχει αποδείξει έμπρακτα τα τελευταία χρόνια ότι πρωτοστατεί στον αγώνα κατά κάθε μορφής βίας και είναι στην πρώτη γραμμή, για την θέσπιση κανόνων δικαίου στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός τάσσεται καταρχήν υπέρ της υιοθέτησης οποιουδήποτε μέτρου, που θα συμβάλει στον περιορισμό των φαινομένων βίας και θα αποτρέψει στο μέλλον φαινόμενα που απαξιώνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. 

Η υιοθέτηση, όμως, υπό μορφή τελεσίγραφου, μίας σειράς υποτιθέμενων δεσμεύσεων από την πλευρά των ΠΑΕ ? Μελών της SUPER LEAGUE (για τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν καμία αρμοδιότητα υλοποίησής τους), δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των φαινομένων βίας, όπως καμία συμβολή δεν μπορεί να έχει, προς αυτή την κατεύθυνση, και αυτή καθαυτή η απόφαση για διακοπή του πρωταθλήματος, από τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός είναι πρόθυμη να συμμετάσχει και να συμβάλλει στην υιοθέτηση οποιωνδήποτε μέτρων και στη βελτίωση του θεσμικού ? νομικού πλαισίου, ύστερα από έναν εμπεριστατωμένο διάλογο και μία προσεκτική μελέτη, με τη συμμετοχή των ΠΑΕ και όλων των αρμοδίων φορέων. 

Σε καμία όμως περίπτωση, η ΠΑΕ Ολυμπιακός δεν μπορεί να συναινέσει, και μάλιστα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 24 ωρών, από την αποστολή του, στην υιοθέτηση ενός κειμένου «δεσμεύσεων» για το περιεχόμενο του οποίο δεν έχει κληθεί καθ? οιονδήποτε τρόπο να εκφράσει τις απόψεις της. Περαιτέρω, το συγκεκριμένο κείμενο είναι αποσπασματικό, αόριστο και οι ΠΑΕ ? Μέλη της SUPER LEAGUE καλούνται να δεσμευτούν στην υλοποίηση μιας σειράς κανονιστικών αλλαγών, για τις οποίες δεν έχουν αρμοδιότητα υλοποίησής τους.
Με βάση τα παραπάνω, καλούμε το προεδρείο της SUPER LEAGUE να συγκαλέσει άμεσα Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα παραπάνω θέματα». 

            ΠΑΕ Παναθηναϊκός: «Επιβάλλονται επιλεκτικά οι ποινές»

Μετά τον Ολυμπιακό και την Ξάνθη, ο Παναθηναϊκός γνωστοποίησε με επιστολή του προς τη Super League ότι δεν συμφωνεί με τους όρους που έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση ο Γιώργος Βασιλειάδης στις ΠΑΕ, προκειμένου να επαναρχίσει το πρωτάθλημα.

Στο κείμενο που απέστειλαν οι «πράσινοι» στους αρμόδιους φορείς επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι ναι μεν υπάρχουν οι νόμοι και οι ποινές, ωστόσο, επιβάλλονται επιλεκτικά με συνέπεια να ωφελούνται συγκεκριμένες ομάδες και να αδικούνται επίσης συγκεκριμένες. 

.                 ΠΑΕ ΠΑΟΚ: «Ναι» με... παρατηρήσεις

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Υφυπουργού Αθλητισμού για επανέναρξη του πρωταθλήματος και υπέγραψε την επιστολή που αιτήθηκε ο τελευταίος, με την παράθεση κάποιων παρατηρήσεων οι οποίες είναι οι εξής: 

1) VAR Να ξεκινήσει από την πρώτη αγωνιστική του νέου πρωταθλήματος όπως άλλωστε ήδη έχει εξαγγελθεί από τους συναρμόδιους υπουργούς και έχουμε ήδη αιτηθεί πρώτοι από όλους από πέρυσι

2) Με θέρμη χαιρετίζουμε την απόφαση για το CAS ως τρίτο βαθμό δικαιοδοσίας- άλλωστε είναι μια από τις προτάσεις μας- αν και δεν κατανοούμε το λόγο που συνδέεται με την επανέναρξη του πρωταθλήματος

Επίσης το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι σε παρατεταμένη κρίση εδώ και πολλά χρόνια κι όχι τώρα τελευταία και ο ΠΑΟΚ το έχει επισημάνει και καταγγείλει πολλάκις και γι? αυτό ακριβώς το λόγο είναι συνεχώς το θύμα αυτής της κρίσης. Το αν κάποιοι ανακάλυψαν τώρα την... Αμερική μάλλον έβλεπαν το δέντρο κι έχαναν το δάσος ως τώρα. Ο λόγος που το υπογράψαμε είναι γιατί εμείς επιθυμούμε το παιχνίδι να παίζεται στο γήπεδο κι όχι με προφάσεις να μεταφέρεται εκτός αυτού.  

                  ΠΑΕ ΑΕΛ: «Συμφωνεί και... διαφωνεί»

Η ΠΑΕ ΑΕΛ δημοσιοποίησε την απάντησή της στη χθεσινή επιστολή της Super League προς τις ΠΑΕ-Μέλη του Συνεταιρισμού, στην οποία εκφράζει τις παρατηρήσεις της. Μεταξύ άλλων τονίζει ότι συμφωνεί σε αρκετά σημεία του κειμένου και δεσμεύεται για τη εφαρμογή τους, ενώ σε άλλα σημεία διατυπώνει τις ενστάσεις της, όπως για παράδειγμα ότι υπεύθυνες για την κατάσταση θεωρεί τις 4 μεγάλες ΠΑΕ, τους οπαδούς και τους κατα καιρούς ιδιοκτήτες τους.

Και καταλήγει χαρακτηριστικά στην επιστολή της: «Με τις ανωτέρω ενστάσεις - παρατηρήσεις μας και μόνο εφόσον αυτές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Κειμένου Δεσμεύσεων Συμμετεχόντων στη διοργάνωση Πρωταθλήματος SuperLeague περιόδου 2017-18, εξουσιοδοτούμε τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού όπως υποβάλλει τις ανωτέρω δεσμεύσεις αρμοδίως όπως περιγράφετε, άλλως δε επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματος μας.

Η απάντηση της Λάρισας στη Super League:

Παραλάβαμε το με αρ. πρωτ . 2526-21/3/2018 έγγραφο «Κείμενο Δεσμεύσεων Συμμετεχόντων στη Διοργάνωση Πρωταθλήματος SUPERLEAGUE περιόδου 2017-18» που μας αποστείλατε με την υπ. αριθ. 2527-21/3/2018 επιστολή σας με την ένδειξη ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ.

Ως προς το περιεχόμενο του κειμένου και σύμφωνα με την αρίθμηση του επιτρέψτε μας να σας υποβάλλουμε τις παρατηρήσεις μας:

1. Η ιδιοκτησία και το ΔΣ της ΠΑΕ ΑΕΛ αντιλαμβάνεται πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών,  αλλά είμαστε βέβαιοι ότι τόσο η διοργανώτρια αρχή όσο και το Υπουργείο Αθλητισμού γνωρίζουν τα αίτια που καταλήξαμε σε αυτή την σημερινή τραγική κατάσταση και για την οποία η ΠΑΕ ΑΕΛ, αλλά και αντίστοιχες σε μέγεθος και ιστορία ΠΑΕ δεν έχουν καμία υπαιτιότητα και αποκλειστικά υπαίτιες είναι οι τέσσερις μεγάλες ΠΑΕ του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι οργανωμένοι οπαδοί τους και οι κατά καιρούς ιδιοκτήτες τους.

2. Συμφωνούμε και δεσμευόμαστε απολύτως.

3. Συμφωνούμε και δεσμευόμαστε απολύτως.

4. Δεσμευόμαστε και υπενθυμίζουμε ότι η ΠΑΕ ΑΕΛ το έχει κάνει πράξη, γι' αυτό άλλωστε και αντιμετωπίζει ακραία πολεμική από μερίδα οργανωμένων οπαδών της, οι οποίοι κατευθυνόμενοι από τη διοίκηση του μητρικού ερασιτεχνικού σωματείου με το οποίο είναι ταυτισμένοι και πολλοί από αυτούς αποτελούν και μέλη του, εκμεταλλεύονται ατυχείς αγωνιστικές στιγμές για να δημιουργήσουν επεισόδια, ώστε να εξαναγκάσουν τον μη αρεστό και μη συνεργαζόμενο με αυτούς ιδιοκτήτη να αποχωρήσει.

5. Δεν συμφωνούμε επ' ουδενί για τον υποβιβασμό ομάδος, δηλαδή για την οικονομική κατάρρευση της, την αγωνιστική εξαφάνιση της και την έλλειψη σεβασμού στην ιστορία της επειδή ο οποιοσδήποτε διανοητικά καθυστερημένος ή εξαρτώμενος από τα ναρκωτικά ή με εγκληματική προσωπικότητα (ανεξαρτήτου κοινωνικής θέσεως και πλούτου), ο οποιοσδήποτε είτε μόνος είτε εκτελώντας το σχέδιο οργανωμένης ομάδας και εκτελώντας στην κυριολεξία συμβολαίου θανάτου του οιουδήποτε ιδιοκτήτου, είτε γιατί είναι ανεπιθύμητος στους επαγγελματίες παράγοντες του μητρικού ερασιτεχνικού σωματείου είτε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα κάποιου αρρωστημένου επιχειρηματία, ο οποίος δεν έχει τη δυνατότητα να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο της εκάστοτε ΠΑΕ, για να εξαναγκάσει το υγιή επιχειρηματία να αποχωρήσει, οργανώνει μαζί με οργανωμένους οπαδούς εκτεταμένα επεισόδια εκμεταλλευόμενος κάποιες άτυχες στιγμές, σχέδιο το οποίο βρίσκεται εν εξελίξει εις βάρος του Γιάννη Αλαφούζου στον Παναθηναϊκό, υλοποιήθηκε στην ίδια ΠΑΕ εις βάρος της οικογένειας Βαρδινογιάννη το 2010 όταν οι νεόκοποι και νεόπλουτοι Βγενόπουλος και Πατέρας ταυτίστηκαν με τα συλλαλητήρια των οπαδών οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στη σημερινή του καταστροφή, υλοποιήθηκαν αντίστοιχα σχέδια μέσω εκτεταμένων επεισοδίων εις βάρος του υγιούς επιχειρηματία Γράντα στο ιστορικό Άρη Θεσσαλονίκης, με τον ίδιο τρόπο οργανώθηκαν επεισόδια για να φύγουν από τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης οι υγιείς επιχειρηματίες Πέτρος Θεοδωρίδης και Αλέξης Κούγιας και να φτάσει στη σημερινή υποτιμητική για την ιστορία του θέση ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης, τα ίδια συνέβησαν στον ιστορικό ΟΦΗ για να αποχωρήσει η οικογένεια Βαρδινογιάννη, τα ίδια συνέβησαν κατ' επανάληψη και στον ΠΑΟΚ (Παντελάκης, Βουλινός, Σαββίδης - όχι ο Ιβάν) αλλά και σε όλες τις ιστορικές ομάδες της Ελλάδος που έχουν οπαδούς. Ανεξαρτήτως των ως άνω η συγκεκριμένη διάταξη είναι άκρως αντισυνταγματική σε συνδυασμό όχι μιας αλλά πολλών διατάξεων του Συντάγματος.

6. Συμφωνούμε απολύτως για την θέσπιση στον ΚΑΠ διατάξεως, χωρίς βεβαίως να καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του «εκφράζεσθαι» και των εκ δικαιολογημένου ενδιαφέροντος (νομικός όρος, ο οποίος καλύπτει και άκρως ατιμωτικά αδικήματα της δυσφημήσεως και της συκοφαντικής δυσφημήσεως) απολύτως αιτιολογημένων κρίσεων (εκτός κοινής λογικής διαιτητικά λάθη αλλά και αποδεδειγμένα παράνομες συμπεριφορές αξιωματούχων του ποδοσφαίρου).

7. Συμφωνούμε και αποδεχόμαστε την κατάργηση του τρίτου βαθμού.

8. Συμφωνούμε και αποδεχόμαστε την αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου με την απαραίτητη προϋπόθεση της απομακρύνσεως των αστυνομικών δυνάμεων από τις εγκαταστάσεις των σταδίων.

Με τις ανωτέρω ενστάσεις - παρατηρήσεις μας και μόνο εφόσον αυτές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Κειμένου Δεσμεύσεων Συμμετεχόντων στη διοργάνωση Πρωταθλήματος SuperLeague περιόδου 2017-18, εξουσιοδοτούμε τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού όπως υποβάλλει τις ανωτέρω δεσμεύσεις αρμοδίως όπως περιγράφετε, άλλως δε επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματος μας.

              ΠΑΕ Ξάνθη: Τα τέσσερα βασικά σημεία που διαφωνεί

Η ακριτική ομάδα  απέστειλε επιστολή, μέσω της οποίας ξεκαθαρίζει για ποιους λόγους δεν συναινεί. Μεταξύ άλλων στην επιστολή της επισημαίνονται 4 από αυτούς: 

1. είναι αντίθετη στο κομμάτι που αφορά στον υποβιβασμό για «φαινόμενα βίας»
2. ότι οι προτάσεις του υφυπουργού δεν επιλύουν τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου
3. ζητά πιο αυστηρές ποινές, για παράδειγμα αφαίρεση περισσότερων βαθμών και ότι καμία αναφορά δεν έχει γίνει επί του θέματος και 
4. επισημαίνει ότι από το δεύτερο μισό του πρωταθλήματος και μετά αλλάζουν οι αποφάσεις και οι κανονισμοί αναφορικά με την αδειοδότηση.

Το καυστικό σχόλιο του Κατσουράνη για το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ

ΑΠΕ ΜΠΕ

Υποστήριξη: SilkTech