Στο αρχείο η υπόθεση για το "Αθήνα 1997" - Απαράδεκτη η δίωξη κατά του Ανδρέα Φούρα

Τρίτη, Ιανουάριος 30, 2018 - 11:53μμ

Άνθρακες ο θησαυρός για το 1997! Το θέμα με τη διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου του 1997, λήγει οριστικά, μετά το σχετικό βούλευμα της εισαγγελέως εφετών, Ελένης Ράικου που εκδόθηκε πριν λίγες ημέρες.
Η υπόθεση αφορά τη διοργάνωση του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου που έγινε το 1997 στην Αθήνα. Αποδόθηκαν κατηγορίες σε 35 εμπλεκόμενους με τη διοργάνωση (μέλη οργανωτική επιτροπής, υπαλλήλους ΓΓΑ κλπ) επειδή το αρχικό κόστος των αγώνων από τα πέντε δις δραχμές, έφτασα στα 19.
Το 2014 απηλλάγησαν με τροπολογία στη βουλή η οποία όμως κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικράτειας ως αντισυνταγματική. Στη συνέχεια το ελεγκτικό συνέδριο καταλόγισε σε συνολικά 38 πρόσωπα ευθύνες ζητώντας τους να επιστρέψουν συνολικά το ποσό των 12.448.198 ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 10.553.536 αφορούσαν τον γενικό διευθυντή Βαγγέλη Σαβράμη.
Τελικά όπως είπαμε η εισαγγελέας εφετών Ελένη Ράικου πρότεινε να απαλλαγούν όλοι πλην Σαβράμη (πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής) για τον οποίο το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών (2313/2017) αποφάσισε πως θα είναι ο μόνος κατηγορούμενος που παραπέμπεται να δικαστεί. Για όλους τους υπόλοιπους παύει η ποινική δίωξη.
Το θέμα θα πάει και στη βουλή μετά από εντολή της Ράικου, η οποία να σημειωθεί όι έκρινε ως απαράδεκτη την ποινική δίωξη κατά του τότε υφυπουργού Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα, καθώς εάν υπήρχε παράβαση, αυτή θα έπρεπε να κριθεί, καθώς μιλάμε για πρώην υπουργό, από τη Βουλή των Ελλήνων (το θέμα έχει παραγραφεί).
Τάσσος Σταθόπουλος

Υποστήριξη: SilkTech