Στην Πάτρα οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες του 2019 - Που θα γίνουν τα αγωνίσματα, ποια τα οφέλη για την πόλη

Τρίτη, Ιανουάριος 30, 2018 - 9:34μμ
Στην Πάτρα οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες του 2019 - Που θα γίνουν τα αγωνίσματα, ποια τα οφέλη για την πόλη Οι λεπτομέρειες του φακέλου διεκδίκησης
 

Η Πάτρα από χθες το μεσημέρι είναι η διοργανώτρια Ευρωπαϊκή πόλη των 2ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019. Χθες οι φορείς της πόλης, η επιτροπή διεκδίκησης και σύσσωμη η Πατρινή αποστολή μαζί με τον Υφυπουργό Αθλητισμού και Πολιτισμού Γιώργο Βασιλειάδη κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Μεσογειακής Επιτροπής που υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τον προτεινόμενο φάκελο.

Στην Πάτρα οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες– Υφ. Αθλητισμού: Συγχαρητήρια στην επιτροπή διεκδίκησης που έκανε εξαιρετική δουλειά

Τι είναι όμως οι παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες και τι οφέλη θα αποκομίσει η Πάτρα από τη διοργάνωση;

Οι παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες είναι μια νέα αθλητική διοργάνωση που περιλαμβάνει μόνον αθλήματα που γίνονται στη θάλασσα (ιστιοπλοΐα, κολύμβηση ανοιχτής θαλάσσης, aquathlon, κανό, σκι κ.ά.) ή στην παραλία (beach volley, beach soccer, beach handball, beach tennis, beach wrestling).

Τους Αγώνες διοργανώνει η ΔΕΜΑ (Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων) και συμμετέχουν Εθνικές Ομάδες στα αντίστοιχα αθλήματα, από τις 26 χώρες της Μεσογείου.

Η πρώτη διοργάνωση των Παράκτιων Αγώνων (Mediterranean Beach Games) έγινε το 2015 στην Πεσκάρα της Ιταλίας και εμφάνισαν μεγάλο ενδιαφέρον σε σχέση με τους παραδοσιακούς Μεσογειακούς Αγώνες που περιλαμβάνουν 26 αθλήματα και γίνονται σε στάδια, οι οποίοι εμφανίζουν μια φθίνουσα πορεία και έχουν χάσει την παλιά τους αίγλη.

Το μεγάλο ενδιαφέρον που εμφάνισαν οι 1οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες οδήγησε στην απόφαση για τη θεσμοθέτησή τους σε Μεσογειακό επίπεδο, αλλά και στη διοργάνωση των 1ων Παγκόσμιων Παράκτιων Αγώνων που θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.

Οι Παράκτιοι Μεσογειακοί είναι μια διοργάνωση, ιδιαιτέρως χαμηλού κόστους. Ο προϋπολογισμός κινείται γύρω στα 3 εκατομμύρια ευρώ, δεν απαιτούνται στάδια- υπερκατασκευές, αλλά ήπιες εγκαταστάσεις δίπλα στη θάλασσα.

Τι μπορούν να προσφέρουν οι Παράκτιοι Μεσογειακοί;

Πρώτον, θα έλθουν για δέκα μέρες στην περιοχή πάνω από 2.000 άτομα, δηλαδή θα έχουμε περισσότερες από 20.000 διανυκτερεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα δεκαήμερο θα πέσει στην τοπική αγορά ένα σεβαστό ποσό.

Δεύτερον, θα πέσουν στην τοπική αγορά, κάποια χρήματα, περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ, για τη διοργάνωση των Αγώνων. Και αυτό είναι μια οικονομική ανάσα.

Τρίτον, θα φτιαχτούν κάποιες αθλητικές εγκαταστάσεις που στη συνέχεια θα μείνουν στην πόλη για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του αθλητισμού, για να αθλούνται οι Πατρινοί. Ωστόσο αυτές οι εγκαταστάσεις μπορούν να αποτελέσουν το «όπλο» για να διεκδικήσουμε κι άλλες Διεθνείς διοργανώσεις τα επόμενα χρόνια.

Τέταρτον, η περιοχή θα προβληθεί σε 26 Μεσογειακές χώρες ενισχύοντας τη θέση της στον τουριστικό χάρτη.

Κάθε διοργάνωση που φέρνει κόσμο σε μια περιοχή, δημιουργεί οφέλη. Και οι διεθνείς διοργανώσεις φέρνουν κόσμο. Γιατί λοιπόν αν έχουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις να μην διεκδικήσουμε κι ένα Ευρωπαϊκό ή και ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο beach volley, το beach soccer ή το beach handball; Και αν έχεις διοργανώσει με επιτυχία τους Παράκτιους, τότε οι Διεθνείς Ομοσπονδίες σε εμπιστεύονται πιο εύκολα και σου δίνουν διοργανώσεις.

Σε λίγους μήνες, η Πάτρα ξαναμπαίνει δυναμικά στις διοργανώσεις μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Την επόμενη χρονιά στην Πάτρα το 2018 θα φιλοξενηθούν ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τοξοβολίας και ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοϊας. Με την ανάληψη των Παράκτιων Μεσογειακών του 2019, η πόλη επιστρέφει δυναμικά στο πεδίο των διεθνών διοργανώσεων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που κατέθεσε η Επιτροπή Διεκδίκησης στην Πάτρα τις περίπου 10 ημέρες που θα διαρκέσουν οι αγώνες θα διεξαχθούν αθλήματα όπως: Beach Soccer, Beach Volley, Beach Handball, Beach Tennis, Beach Wrestling (πάλη στην άμμο) που έχουν να κάνουν με την παραλία στην άμμο. Επίσης περιλαμβάνεται μια σειρά αθλημάτων που στο επίκεντρό τους έχουν το υγρό στοιχείο όπως: Κολύμβηση ανοικτής θαλάσσης, Ιστιοπλοΐα, Κωπηλασία, Κανό, Finswimming (κολύμβηση με μάσκα και βατραχοπέδιλα), Water Ski και Sea Water Polo.

Το τελευταίο αγώνισμα το οποίο είναι επί της ουσίας Πόλο στη θάλασσα κι έχει χωροθετηθεί στον μόλο της Αγ. Νικολάου, έχει σημασία για την πόλη γιατί ουσιαστικά εισάγει ένα Μεσογειακό Άθλημα που δεν ήταν μέσα σε εκείνα που είχαν δοθεί προς επιλογή.

Όσον αφορά τώρα στους χώρους διεξαγωγής των αθλημάτων:

Ξεκινάμε από την Αγυιά όπου θα γίνει ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο. Εκεί προβλέπεται να δημιουργηθούν γήπεδα Beach Handball και Beach Soccer ενώ στο άλσος Τσιμιγκάτου, δίπλα στο παλαιό κολυμβητήριο εκεί όπου σήμερα είναι τα όργανα γυμναστικής, θα γίνει το γήπεδο του Beach Wrestling.

Στην Πλαζ-Κάμπινγκ ΕΟΤ θα είναι το κέντρο των αγώνων και των επιτελείων και θα γίνουν οι αγώνες κωπηλασίας, ιστιοπλοΐας, η αφετηρία του αγώνα κολύμβησης ανοικτής θαλάσσης κ.α. Εκεί θα φτιαχτούν πολλές εγκαταστάσεις. Άλλες θα είναι προκατασκευασμένες κι άλλες μόνιμες.

Το τρίτο σημείο είναι ο μόλος της Αγίου Νικολάου όπου θα εγκατασταθούν κάποιες υποδομές, κερκίδες κ.α. που θα είναι προκατασκευασμένες. Εκεί θα γίνουν το Fin swimming και το Sea Water Polo.

Το τέταρτο σημείο όπου έχουν προγραμματιστεί να γίνουν αθλήματα είναι το Νότιο Πάρκο όπου θα γίνει το γήπεδο του Beach Soccer, ένα από τα μεγαλύτερα γήπεδα.

Υποστήριξη: SilkTech