Σοκαριστικές καταγγελίες στην ενόργανη: Ξυλοδαρμοί, ψυχολογική βία και σεξουαλικές παρενοχλήσεις!

Τετάρτη, Απρίλιος 7, 2021 - 1:22μμ

Σοκ προκαλούν οι καταγγελίες 22 αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής για σωματική-ψυχολογική βία και σεξουαλικές παρενοχλήσεις ακόμα και σε μικρά παιδιά από προπονητές σε όλα τα κλιμάκια! Τις καταγγελίες-αποκαλύψεις φέρνει στο «φως» η Εφημερίδα των Συντακτών.

Οι συγκεκριμένοι αθλητές, που στέλνουν ανοικτή επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκινούν την καταγραφή από το 1985 και κάνουν λόγο για ένα «κοινό μυστικό» σε ό,τι αφορά τις προπονητικές μεθόδους, που έφταναν ή ξεπερνούσαν τα όρια του βασανισμού.

Θύματα ακόμη και μικρά παιδιά

Σωματικές τιμωρίες, υποχρεωτικές νηστείες, ψυχολογική κακοποίηση και σεξουαλικές παρενοχλήσεις περιλαμβάνονται σε ένα αποκρουστικό «παζλ», που ήταν στο σκοτάδι για πολλά χρόνια, αναφέρει η εφημερίδα.

Το ακόμη πιο φρικιαστικό είναι πως όλα αυτά συνέβησαν με θύματα μικρά παιδιά, αφού οι περισσότεροι αναφέρουν πως ξεκίνησαν την ενασχόληση με το άθλημα από την ηλικία των 5 ετών, ενώ στα 9 τους είχαν ήδη συμμετοχές σε αγώνες, είτε σε συλλογικό είτε σε διεθνές επίπεδο.

Επιπρόσθετα, στην καταγγελία γίνεται λόγος για ένα «σύστημα» και όχι για μεμονωμένα περιστατικά προπονητών. Ουσιαστικά τονίζεται ότι οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων είχαν απόλυτη εξουσία πάνω στα παιδιά και δεν υπήρχε κανένας έλεγχος, κάτι που έκανε ανεξέλεγκτη την δράση τους.

Έψαχναν στα σκουπίδια για να φάνε!

Στην επιστολή τονίζεται: «Οι προπονητές για να συνετίσουν τους αθλητές-τριες τους χτυπούσαν με σφαλιάρες στο πρόσωπο και στο σώμα, καθώς επίσης με κλωτσιές, σπρωξίματα και κάθε είδους άλλα χτυπήματα. Άρπαζαν από τα μαλλιά τα κοριτσάκια και τα έσερναν από το σημείο προσγείωσης μέχρι το σημείο εκκίνησης για να επαναλάβουν το πρόγραμμά τους, ενώ αυτά έκλαιγαν ασταμάτητα».

Σημειώνεται, δε, ότι οι προπονητές πετούσαν αντικείμενα στα παιδιά, ενώ είχαν τον απόλυτο έλεγχο και στη διατροφή τους, με αποτέλεσμα κάποιοι αθλητές να υποσιτίζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιοι από αυτούς έψαχναν τα σκουπίδια στα ξενοδοχεία των αποστολών για να φάνε κάτι παραπάνω.

«Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο»

Υπάρχουν, επίσης, αναφορές για σεξουαλικές παρενοχλήσεις: «Οι αθλήτριες υποχρεώνονταν να κάνουν σπαγκάτο ακουμπώντας με το γεννητικό τους όργανο την παλάμη του προπονητή, με πρόσχημα την βελτίωση της ευλυγισίας. Τραβούσαν τα μικρά κορίτσια από το αιδοίο με δύναμη για να τους δείξουν "πως να κάνουν σωστά την άσκηση".

Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις που η παρενόχληση ήταν έξω από τα όρια της προπονητικής διαδικασίας. Πρόσωπα παρενοχλούσαν σεξουαλικά ανήλικα παιδιά και τα συμβούλευαν να το κρατήσουν μυστικό. Όλο αυτό έφτασε σε σημείο εμμονής, με τα παιδιά να κρύβονται και να κλειδώνονται όπου μπορούσαν για να αποφύγουν τα άτομα αυτά».

Επιπρόσθετα, σημειώνονται ότι οι προπονητές ανάγκαζαν τον αθλητή ή την αθλήτρια να μείνει με τα εσώρουχα στην προπόνηση, ως μορφή «τιμωρίας» για την λανθασμένη εκτέλεση κάποιας άσκησης. Δεν ήταν επίσης λίγες οι φορές που δεν επέτρεπαν σε μικρά παιδιά να πάνε στην τουαλέτα, με αποτέλεσμα να κάνουν πάνω τους την ανάγκη τους και να μένουν έτσι σε όλη την διάρκεια της προπόνησης, ώστε να «συνετιστούν».

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Συγκεκριμένα στοιχεία, ονόματα και ημερομηνίες ζητά το Υφυπουργείο Αθλητισμού από τους 22 αθλητές/τριες της γυμναστικής, που σήμερα το πρωί πρωτοκόλλησαν, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου τους Αλέξανδρου Αδαμίδη, επιστολή-καταγγελία για φαινόμενα κακοποίησης και παρενόχλησης. "Διαβεβαιώθηκε ο κ. Αδαμίδης και οι εντολείς του ότι λαμβάνεται υπόψη κάθε καταγγελία που γνωστοποιείται, καθότι σκοπός του κ. Αυγενάκη είναι η εξυγίανση του χώρου του αθλητισμού και η καταπολέμηση κάθε φαινομένου εξουσιαστικής βίας, όπως ρητά έχει δηλώσει κατ' επανάληψη ο υφυπουργός Αθλητισμού" επισημαίνεται από το Υφυπουργείο για το ζήτημα αυτό, το οποίο είδε παράλληλα και το φως της δημοσιότητας, με σημερινό πρωτοσέλιδο της "Εφημερίδας των Συντακτών".

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Την παρέμβαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, προκάλεσε η επιστολή αθλητών και αθλητριών της ενόργανης γυμναστικής προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία καταγγέλλουν πρωτοφανή φαινόμενα σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής βίας και σεξουαλικών παρενοχλήσεων κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, ακόμα και σε μικρά παιδιά.
Η εισαγγελική έρευνα θα επιχειρήσει να φωτίσει το ταχύτερο δυνατόν τί πραγματικά συμβαίνει στους συγκεκριμένους αθλητικούς χώρους και ποιοί ευθύνονται για τα βασανιστήρια των αθλητών. Την προκαταρκτική θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Απόστολος Ανδρέου.

Υποστήριξη: SilkTech