Σοφία Μπεκατώρου για τον βιασμό της – «Ένιωθα τύψεις για 18 χρόνια και μια εβδομάδα»

Πέμπτη, Ιανουάριος 13, 2022 - 9:19πμ
Πέρασε ένας χρόνος από τότε που μίλησε ανοιχτά πρώτη φόρα

Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε ανοιχτά για τον βιασμό της. Από τότε ολοένα και περισσότερες γυναίκες μιλούν και καταγγέλλουν τις δικές τους περιπέτειες. Το ελληνικό #metoo ξεσφράγισε στόματα και πολλά είδαν το φως της δημοσιότητας.
Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε στην ΕΡΤ για την δική της περιπέτεια και είπε πως ένιωθε τύψεις για τον βιασμό της που κράτησαν 18 ολόκληρα χρόνια και μια εβδομάδα, όσο ακριβώς έκανε να βγάλει από μέσα της και να μιλήσει για τον εφιάλτη της.
«Χρόνια προσπαθούσα να επεξεργαστώ τι μπορώ να κάνω. Υπήρχαν 2-3 φορές που ήμουν έτοιμη να μιλήσω ωστόσο δεν ένιωθα ότι μπορώ να το υποστηρίξω. Υπήρχε πάντα η ερώτηση πώς θα το αποδείξω» Είπε η Ολυμπιονίκης.
Και συνέχισε: «Το είχα βαθιά θαμμένο μέσα μου αλλά βγαίνει στην επιφάνεια με διάφορες συμπεριφορές» ενώ αποκάλυψε ότι έκανε καταγγελία αρχικά στην αστυνομία και μετά μίλησε δημοσίως. «Πρώτα κατήγγειλα, απευθύνθηκα στη δικαιοσύνη. Κάποια στιγμή όταν βρέθηκα στη ΓΑΔΑ, χωρίς να έχω ειδοποιήσει κανέναν τους είπα: έχω να σας πω κι αυτό. Έμεινε και ο αστυνομικός που άλλα περίμενε να ακούσει και άλλα άκουσε».
«Ένιωσα τύψεις για μία εβδομάδα και για 18 χρόνια το απώθησα. Κάνεις σαν να μην υπάρχει, δεν πάει η σκέψη σου εκεί. Θυμάμαι όμως όλες τις λεπτομέρειες. Τι ρούχα φόραγα. Πώς ένιωθα μετά. Το είχα πει στον σύντροφό μου, που είχαμε σχέσεις εκείνη την εποχή» είπε ανακαλώντας τον εφιάλτη που βίωσε το 1998.
Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε και για τις αποκαλύψεις που ακολούθησαν τη δική της: «Θεωρώ ότι από το χώρο του θεάτρου έχουν λειτουργήσει πολύ γρήγορα». Κάτι ανάλογο ζητούν και για τον αθλητισμό όπως είπε. «Και μόνο που ακούω τη λέξη ομοσπονδία βγάζω σπυριά. Δεν παύω να είμαι ένας άνθρωπος που πέρασα μία κακοποιητική συμπεριφορά.» είπε σχολιάζοντας την τακτική της Ομοσπονδίας μετά το συμβάν.
Η πρώτη δίκη του ελληνικού #metoo
«Ορόσημο» χαρακτήρισε την πρώτη δίκη του ελληνικού MeToo που ξεκίνησε σήμερα, η Σοφία Μπεκατώρου σε δηλώσεις της μετά το τέλος της χθεσινής διαδικασίας ενώπιον του ΜΟΔ.
Όπως ανέφερε η χρυσή Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας που θα καταθέσει για την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης αθλήτριας από τον προπονητή της:
«Η δίκη είναι πολύ συμβολική, βρίσκομαι εδώ για να σταθώ στην Αμαλία με κάθε τρόπο. Είναι μια πολύ θαρραλέα νεαρή. Δεν είναι εύκολη διαδικασία, ψυχολογικά περνάμε από διάφορα σκαμπανεβάσματα, ωστόσο θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες δύο δικάσιμες, οπότε θα πρέπει να σταθούμε δυνατές και να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την επώδυνη διαδικασία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εύχομαι η Δικαιοσύνη να αποδώσει στον κατηγορούμενο την ποινή που του αναλογεί. Είμαι πολύ συγκινημένη, προσπαθώ να σταθώ κι εγώ όπως μπορώ, καταλαβαίνετε ότι όταν δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να πληρώσει κάποιος για τα εγκλήματα που έχει κάνει, είναι πολύ δύσκολο για το θύμα. Ωστόσο νομίζω ότι η Αμαλία είναι το σύμβολό μας, μέσα από τη δική της δίκη δικαιωνόμαστε και όλες οι υπόλοιπες γυναίκες, αλλά και όσοι άνθρωποι είναι θύματα, που έχουν υποστεί βία. Γι αυτό και η έκβαση της δίκης θα δείξει το κατά πόσον θα έρθουν περισσότερα πλέον θύματα να καταγγείλουν και δεν θα κλείσουν τα στόματά τους. Είναι ορόσημο η σημερινή δίκη».
Η ίδια η νεαρή αθλήτρια σε δήλωση της εξέφρασε την ελπίδα να ακολουθήσουν και άλλοι τον δρόμο τής καταγγελίας βίας που έχουν υποστεί, όπως έκανε και η ίδια με την συμπαράσταση της Σοφίας Μπεκατώρου. «Είναι μια επώδυνη διαδικασία, είμαστε ακόμη στην αρχή αλλά είμαστε οικογένεια και είμαστε εδώ για να το παλέψουμε, όλοι μαζί και για όλους τους υπόλοιπους που ακολουθούν κι ελπίζω να ακολουθήσουν» είπε η ιστιοπλόος.

Υποστήριξη: SilkTech