ΡΩΜΗ 2022: Οκτώ τελικοί και 6 μετάλλια ο ρεαλιστικός στόχος της Ελλάδας

Τρίτη, Αύγουστος 9, 2022 - 6:03μμ
Η Νόρα Δράκου

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης ξεκινά στις 11 Αυγούστου στη Ρώμη και για την ελληνική κολύμβηση αποτελεί το Νο1 στόχο της χρονιάς, με την ΚΟΕ να ελπίζει (ρεαλιστικά) στην πιο πετυχημένη ελληνική παρουσία όλων των εποχών.

Σύμφωνα με τις λίστες συμμετοχής που ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή ομοσπονδία υγρού στίβου (LEN) o ρεαλιστικός στόχος για την ελληνική κολύμβηση είναι επτά τελικοί σε ατομικά αγωνίσματα συν δύο σε ομαδικά με τους συνήθεις υπόπτους (τη γνωστή τετράδα) να διεκδικεί έξι μετάλλια.

Ο Απόστολος Χρήστου αποτελεί εγγύηση σε μεγάλη διοργάνωση. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην κολυμπήσει γρήγορα και να μην επιστρέψει με πανελλήνιο ρεκόρ. Δυστυχώς για τους αντιπάλους του, τα πανελλήνια ρεκόρ έχουν φτάσει πλέον (από τον ίδιο) σε τέτοια επίπεδα που αυτομάτως δίνουν μετάλλιο. Σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ακόμα και χρυσό. 
Στα 50μ ύπτιο με 24.39 έχει την καλύτερη επίδοση από όλους τους δηλωμένους και στα 100μ, με 52.09 τη δεύτερη καλύτερη. Και στα δύο αγωνίσματα, ο γηπεδούχος Τόμας Τσεκόν με 24.46 στο 50αρι και 51.60 στο 100αρι είναι ο μεγάλος αντίπαλος του Χρήστου.

Η Άννα Ντουντουνάκη πηγαίνει στη Ρώμη με τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης στα 100μ πεταλούδα. Εξ' ορισμού είναι διεκδικήτρια μεταλλίου. Με 57.25 έχει την 3η επίδοση πίσω από το μεγάλο φαβορί (δεν είχε πέσει το 2020) Σάρα Σέστρεμ (Σουηδία) που έχει 56.14 και την συμπρωταθλήτρια Ευρώπης της Ντουντουνάκη, Μαρί Βατέλ (Γαλλία) που έχει 56.22. Τα ίδια ισχύουν περίπου και στο 50αρι της πεταλούδας. Η Σέστρεμ έχει 24.55 και η Βατέλ με την Ντουντουνάκη 25.65. Η Ελληνίδα κολυμβήτρια είναι αθλήτρια αγώνων και όπως ο Χρήστου, καταγράφει τα ρεκόρ της σε αγώνες μεταλλίου.

Μετάλλιο (εξ' ορισμού) διεκδικεί στο 50αρι ελεύθερο ο Κρίστιαν Γκολομέεβ. Από την αρχή της (δύσκολης για τον ίδιο) σεζόν, ο πρωταρχικός στόχος ήταν το ευρωπαϊκό. Δεν μπόρεσε να κάνει ολοκληρωμένη προετοιμασία για το παγκόσμιο, κατάφερε όμως να μπει τελικό. To 2020 στη Βουδαπέστη ήταν τρίτος στο 50αρι ελεύθερο και το 2018 στη Γλασκόβη 2ος. Πηγαίνει με 21.60 που είναι αρκετό να τον βάλει στο βάθρο, με τον Μπεν Πράουντ προς το παρόν με 21.32 να μοιάζει ο μοναδικός... ανέγγιχτος.

Η ομάδα των συνήθων υπόπτων συμπληρώνεται από τον πρώτο... διδάξασα της τετράδας στα μετάλλια. Πρωταθλητής Ευρώπης το 2016 στα 200μ μεικτή, θα ταξιδέψει στη Ρώμη με 1:58.35. Ο πολύπειρος Ανδρέας Βαζαίος δεν κατέβηκε στους μεσογειακούς (όπως και ο Χρήστου) και προτίμησε να συγκεντρωθεί στο ευρωπαϊκό. Από τους δηλωμένους έχει την 6η επίδοση, αλλά την μεγαλύτερη εμπειρία και όταν είναι καλά, στους μεγάλους αγώνες κάνει πράγματα και θαύματα (δεν ξεχνιέται το ευρωπαϊκό ρεκόρ που πήρε στην 25αρα από τον Λάζλο Τσεχ.

Η πατρινή πρωταθλήτρια Νόρα Δράκου θα διεκδικήσει την 7η ελληνική παρουσία σε τελικό και πιο συγκεκριμένα στο 50αρι του υπτίου. Έκανε πανελλήνιο ρεκόρ φέτος με 27.96, έχει τη 13η επίδοση, όμως στο 50αρι όλα γίνονται καθώς οι διαφορές είναι πολύ μικρές μέχρι την 8αδα και ένα μικρό λάθος μπορεί να είναι καθοριστικό.

Οι σκυταλοδρομίες 4Χ100μ ελεύθερο και 4Χ100μ μεικτή των ανδρών είναι μια διαφορετική ιστορία. Αν συμμετάσχουν τα βαριά... χαρτιά, τότε στα 4Χ100μ ελεύθερο διεκδικούμε 4αδα και αν κάνουν κάποιο λάθος οι Ούγγροι ίσως κλέψουμε το χάλκινο. Στη μεικτή όλα θα εξαρτηθούν από τον πρόσθιο...

ΠΗΓΗ: sportsfeed

Υποστήριξη: SilkTech