Ραντεβού κορυφαίων στο πανελλήνιο στίβου

Σάββατο, Ιούνιος 5, 2021 - 11:43πμ
Η Κατερίνα Στεφανίδη

Οι κορυφαίοι αθλητές της χώρας θα δώσουν το παρών στο 107ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα της Πάτρας και θα διεκδικήσουν παρουσίες που θα επιβεβαιώσουν την καλή τους κατάσταση, θα τους φέρους πιο κοντά στην πρόκληση της ολυμπιακής πρόκρισης, αλλά θα τους δώσει και την ευκαιρία διεκδικήσουν την πρόκριση σε όλα τα κορυφαία γεγονότα της σεζόν.

Το 2021 είναι μια μεταβατική σεζόν, μετά το δύσκολο 2020, στη διάρκεια της οποίας οι αγωνιστικές προκλήσεις είναι πολλές.

Ως πρώτη διοργάνωση θεωρούνται οι προκριματικοί αγώνες που διοργάνωσε η ΕΟΑ για τον καταρτισμό της ελληνικής ομάδας που θα μετείχε στην Α΄ Ολυμπιάδα του 1896. Η επόμενη διοργάνωση είχε οριστεί για την Πάτρα ενώ η διοργάνωση των αγώνων είχε δοθεί στην Γ.Ε. Πατρών. Ωστόσο, οι αγώνες αναβάλλονταν κάθε χρόνο για διάφορους λόγους μέχρι που έγιναν τελικά το 1901 με διοργανωτή τον ΣΕΓΑΣ που είχε ιδρυθεί το 1897. Το 1899 διοργανώθηκαν από τον Πανελλήνιο Γ.Σ. οι αγώνες "Σωτήρια", επί τη διασώσει του βασιλιά Γεωργίου Α΄, από δολοφονική απόπειρα που έγινε εναντίον του ενώ διερχόταν από την λεωφόρο Συγγρού, στο ύψος του σημερινού Αγ. Σώστη. Με εξαίρεση την Α΄ Ολυμπιάδα, αυτοί ήταν οι μοναδικοί αγώνες που έγιναν στο ελληνικό κράτος με ευρεία συμμετοχή αθλητών και με άξιες λόγου επιδόσεις ως το Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου 1901.

Ταχύτητες

Ανοιχτή θα είναι η κούρσα στα 100 μ. των Ανδρών, αφού κανένα από τα παραδοσιακά φαβορί δεν έδειξε να είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Ο Γιάννης Νυφαντόπουλος (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) θέλει να συνεχίσει το σερί των νικών, αφού έχει ήδη τρεις, ωστόσο για να το πετύχει θα πρέπει να βελτιώσει τους φετινούς του χρόνους. Ο Κώστας Ζήκος (ΓΕΑ Τρικάλων) έτρεξε στα Χανιά 10.57, ενώ ο Παναγιώτης Τριβυζάς (ΟΣΦΠ) σε 10.52 και έβαλε υποψηφιότητα ακόμη και για το χρυσό μετάλλιο. Τον εαυτό του θέλει να ξεπεράσει ο Θοδωρής Βροντινός (ΠΑΟΚ) που έχει πετύχει φέτος 10.56 και ψάχνει χρόνους κάτω από τα 10.50, προκειμένου να εξασφαλίσει θέση για το Ευρωπαϊκό Κ23. Σε καλή κατάσταση έδειξαν πως είναι οι Χρυσάφης (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) και Βοσκόπουλος (ΑΟ Βάρης Δρομέας). Την τέταρτη νίκη του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στα 200 μ. θα επιδιώξει ο Παναγιώτης Τριβυζάς (ΟΣΦΠ). Με ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή των νεαρότερων Γιάννη Γρανιτσιώτη (ΓΟ Γιάννης Παλάσκας) και Βασίλη Μυριανθόπουλου (Πανιώνιος).
Ο Μιχάλης Παππάς (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) διανύει δίχως αμφιβολία πολύ καλή σεζόν, αφού έχει ήδη τρέξει την απόσταση σε 47.21. Στο Παμπελοπονησσιακό στάδιο, όπου έχει αναδειχθεί τρεις φορές νικητής, θα κυνηγήσει την πρώτη κούρσα της χρονιάς, κάτω από τα 47.00. Στην ίδια απόσταση ξεχωρίζουν ακόμη ο Γιώργος Λαμπρόπουλος (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας), αλλά και ο Γιάννης Ντέτσικας (ΑΟ Ρόδου), που θέλει την πρόκριση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23.

Αποστάσεις
Ο απόλυτος κυρίαρχος των μεσαίων αποστάσεων της τελευταίας δεκαετίας φαίνεται πως είναι ο Ανδρέας Δημητράκης (Παναξιακός ΑΟ), ο αθλητής με 11 νίκες στα 1.500 μ., τέσσερις στα 800 μ. και μία στα 5.000 μ., δύσκολα αμφισβητείται από τους αντιπάλους του. Ο έμπειρος δρομέας θέλει να επαναλάβει το περσινό νταμπλ, όπου ήταν πρώτος σε 1.500 μ. και 5.000 μέτρα. Στα 1.500 μ. ξεχωρίζει και ο Χρήστος Παπούλιας (ΠΑΟ) με νέο ρεκόρ από φέτος 3.47.99. Στα 5.000 μ. ξεχωρίζουν ακόμη ο Μάριος Αναγνώστου (Αναγέννηση Λαμίας), ο Κώστας Γκελαούζος (ΠΑΟ) και ο Μάρκος Γκούρλιας (ΓΣ Γλυφάδας). Στα 800 μ., το προβάδισμα με βάση τα φετινά ρεκόρ έχει ο Χρήστος Κοτίτσας (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας), ο οποίος έχει διανύσει την απόσταση σε 1.49.22. Σε καλή κατάσταση έχει δείξει πως είναι και ο Θάνος Καλάκος (ΠΑΟ) με 1.49.89 πριν λίγες ημέρες στο Γαλάτσι, αλλά και έφηβος Σπύρος Ντουραχάνης (ΑΟ Κέρκυρας) με 1.50.99, επίδοση που αποτελεί όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20.

Εμπόδια
Η απουσία του Κώστα Δουβαλίδη αφήνει ένα κενό στο αγώνισμα κι έτσι ο δρόμος για την κορυφή ανοίγει για άλλους αθλητές. Ο Μιχάλης Κιάφας (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) έχει την καλύτερη επίδοση από όσους μετέχουν, ωστόσο με αξιώσεις θα μπουν στον αγώνα οι Ηλίας Τοτολίδης (ΑΓΕΣ Κάμειρος), Παύλος Μπόιτσιος (ΣΚΑ Δράμας), Χαράλαμπος Λυρής (ΟΣΦΠ) και Γιάννης Καμαρινός (Ολυμπιακή Δομή). Ο Κώστας Νάκος (ΓΣ Τρικάλων) είναι ο νικητής στα τέσσερα προηγούμενα Πρωταθλήματα και παρά το ότι δεν είναι στην κατάσταση που θα ήθελε, διεκδικεί μία ακόμη νίκη. Με αξιώσεις θα μπει στον αγώνα και ο Δημήτρη Λεβαντίνος (ΓΣ Κερατσινίου) που φέτος διανύει καλή σεζόν. Ο Γιώργος Μίνος είναι ο νικητής της προηγούμενης διοργάνωσης στα 3.000 μ. στιπλ, με βλέψεις μεταλλίου θα μπουν στον αγώνα και οι Γιώργος Σταμούλης (ΑΟ Παλαιού Φαλήρου) και Νέστορας Κολιός (ΑΓΣΙ).

Άλματα

Ο κορυφαίος άλτης φέτος στον κόσμο δεν θα μπορούσε να λείπει από το κορυφαίο εγχώριο γεγονός. Ο Μίλτος Τεντόγλου (ΓΣ Κηφισιάς) όπως και στα Χανιά έτσι και στην Πάτρα θα κυνηγήσει μεγάλα άλματα, όμως, θα το επιδιώξει μέσα από περιορισμένες προσπάθειες. Ο αθλητής του Γιώργου Πομασκι διανύει εξαιρετική περίοδο, κάτι που το αποδεικνύει τόσο το άλμα στα 8,60 μ. της Καλλιθέας, όσο και τα σταθερά μεγάλα άλματα του σε όλες τις εμφανίσεις τους. Ο περσινός νικητής, Αλέξανδρος Περιστέρης (ΓΑΣ Παιανίας) είναι σε καλή κατάσταση, καθώς προέρχεται από καλή παρουσία στο μίτινγκ Αλμάτων, όπου πήδησε 7,78 μέτρα. Στο ίδιο αγώνισμα οι Αντώνης Στυλιανίδης και Νίκος Ξενικακης (ΑΣ Αλεξάνδρειας) αναμένεται να διεκδικήσουν θέση στο βάθρο.

Ο κορυφαίος Έλληνας άλτης του τριπλούν Δημήτρης Τσιάμης (ΟΣΦΠ) θα δώσει το παρών στην Πάτρα με στόχο όχι μόνο την 11η νίκη του στο αγώνισμα, αλλά και μια μεγάλη επίδοση. Ο έμπειρος αθλητής, μετά το άλμα στα 17,21 (3,0) στο Διασυλλογικό πρωτάθλημα, αντιμετώπισε ένα πρόβλημα τραυματισμού που δεν του επέτρεψε να κάνει άλλους αγώνες. Στην Πάτρα θα κατέβει δίχως ενοχλήσεις κι έχοντας νωρίτερα πάρει καλά δείγματα στις προπονήσεις που ακολούθησαν. Σε καλή κατάσταση είναι και ο Ανδρέας Πανταζής (ΑΟ Μεγάρων) που έχει κάνει φέτος 16,86 στο διασυλλογικό πρωτάθλημα και 16,74 μ. στα Χανιά. Σε καλή κατάσταση είναι και ο Νίκος Ανδρικοπουλος (Αμεινίας Μεσογείων) που στα Χανιά "προσγειώθηκε" στα 16,47 μ. και ισοφάρισε το ρεκόρ του. Παρών στο αγώνισμα θα είναι και ο περσινός νικητής, Παύλος Μπόφτσης (ΓΣ Ηρακλής).

Ο Κώστας Μπανιώτης (Ολυμπιάδα Κομοτηνής) επέστρεψε φέτος με στόχο να διεκδικήσει για μια ακόμη φορά τη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο έμπειρος άλτης, "χάλκινος" το 2019 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κλειστού έχει κάνει 2,20 μ ωστόσο τα δείγματα, που άφησε έδειξαν πως είναι για υψηλότερα. Το όριο για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23 (2,16) θα διεκδικήσει στο ίδιο αγώνισμα ο Αντώνης Μέρλος (ΠΑΟΚ), ο οποίος στην Καλλιθέα ξεπέρασε τα 2,15 μέτρα. Ο έφηβος Γιώργος Χάσσος (ΓΕ Φλώρινας) έκανε 2,07 μ. στο διασυλλογικό πρωτάθλημα και ψάχνει το όριο (2,12 μ.) για Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20.

Συναρπαστικό αναμένεται να είναι το επί κοντώ με τον Κώστα Φιλιππίδη (ΠΓΣ) και τον Εμμανουήλ Καραλή (Απόλλων Πύργου) να έχουν τον πρώτο λόγο. Ο Φιλιππίδης έχει κάνει φέτος έναν αγώνα, στα 5,35 μ. που δεν αντιπροσωπεύει την κατάσταση του. Ο έμπειρος αθλητής έχει ως στόχο να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ωστόσο πριν από εκεί θα επιδιώξει μεγάλα άλματα και φυσικά την 14η νίκη του στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Ο Καραλής αγωνίστηκε στο μίτινγκ Αλμάτων της Καλλιθέας όπου ξεπέρασε τα 5,70 σε έναν αγώνα που σηματοδότησε την αγωνιστική του επιστροφή, ύψος που θέλει να βελτιώσει στην Πάτρα. Ο Φιλιππίδης είναι στην 23η θέση της ολυμπιακής κατάταξης και ο Καραλής στην 28η κι έτσι αμφότεροι είναι σε τροχιά πρόκρισης (32 θα αγωνιστούν) στους Αγώνες του Τόκιο. Στο επί κοντώ ξεχωρίζει ακόμη ο Πέτρος Χατζίου (ΟΣΦΠ) με 5,55 μ. από την Καλλιθέα και ο Θοδωρής Χρυσανθόπουλος (Πανιώνιος) με 5,45 μ. από την ίδια διοργάνωση. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συμμετοχή των νεαρότερων Σάντα (ΑΟ Φιλοθέης), Χητά (Αμεινιας Μεσογείων) και Ρίζου (ΑΣ Άρης).

Ρίψεις
Η σφαιροβολία των Ανδρών θα είναι ένα από τα αγωνίσματα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού παρόντας στην Πάτρα θα είναι οι κορυφαίοι φέτος στην Ελλάδα. Ο Νικόλας Σκαρβέλης (ΓΣ Τρικάλων), ο οποίος ήρθε από την Αμερική πριν δύο ημέρες, έχει την κορυφαία επίδοση με 20,33 μέτρα. Πάνω από τα 20,00 μ. έχει στείλει φέτος τη σφαίρα και ο Κυριάκος Ζώτος (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας). Ο αθλητής έχει πετύχει 20,25 μ. και επιπλέον το κίνητρο της υπεράσπισης της περσινής του νίκης, στο ίδιο στάδιο. Με στόχο την κορυφή θα συμμετάσχουν στον αγώνα ο Οδυσσέας Μουζενίδης (ΑΣ Κένταυρος) και ο Τάσος Λατιφλάρι (ΑΣ Κένταυρος), που έχουν πετύχει φέτος 19,92 μ. και 19,45 μ., αντίστοιχα. Ο Δημήτρης Τσίτσος (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) φαίνεται να έχει αφήσει πίσω του τα προβλήματα τραυματισμών και δείχνει έτοιμος για ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες. Ο νεαρός έχει πετύχει 76,16 μ. και στην Πάτρα θα επιδιώξει προσπάθειες πάνω από το ατομικό του 77,79 μέτρα. Ο Γιώργος Χριστακάκος(ΟΣΦΠ) νικητής το 2020 θέλει να βελτιώσει το φετινό του ρεκόρ και να βρεθεί σε βολές καλύτερες από το 70,42 μ. της Τρίπολης.
Στη σφυροβολία ο Χρήστος Φραντζεσκάκης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) έχει δηλώσει από καιρό πως έχει ως στόχο το ολυμπιακό όριο (77,50 μ.) προκειμένου να "κλειδώσει" και επίσημα τη θέση του στην ομάδα για Τόκιο και παράλληλα να επιβεβαιώσει την καλή του κατάσταση. Από πρόβλημα τραυματισμού προέρχεται ο Μιχάλης Αναστασάκης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος), ωστόσο όπως πάντα θα κυνηγήσει μεγάλες και ανταγωνιστικές βολές. Θέση στο βάθρο διεκδικεί ο Ιβάν Μενγκλεμπέη (ΟΣΦ), ενώ ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η παρουσία των νεαρότερων Ντουσάκης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος), Μεμά (ΑΟ Ρόδου) και Ζιώγα (ΓΑΣ Νιγρίτας), που έχουν ήδη κλείσει θέση στις διοργανώσεις των κατηγοριών τους. Ο Ιάσωνας Θανόπουλος (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) έχει τον πρώτο λόγο στη δισκοβολία, αφού είναι ο αθλητής με την καλύτερη επίδοση στην χώρα στα 56,78 μ. και ο νικητής στην προηγούμενη διοργάνωση. Θέση στο βάθρο διεκδικεί και ο πρωταθλητής της σφαιροβολίας Κυριάκος Ζώτος (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας). Ο νεαρός Κώστας Μπουζάκης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος) είναι ήδη στην ομάδα για το Ευρωπαϊκό Κ20 και θα προσπαθήσει να βελτιώσει το φετινό του 51,35 μέτρα.

Το 85ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα γυναικών θα γίνει το Σαββατοκύριακο στην πόλη της Πάτρας, με την αφρόκρεμα του ελληνικού στίβου να δίνει το παρών.

Ο ελληνικός στίβος επιστρέφει σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς, αφού ήδη έχει γίνει μια σειρά από διοργανώσεις όλων των επιπέδων και πλέον σειρά έχουν τα πανελλήνια πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών. Τι θα δούμε όμως στο διήμερο της δράσης στην Πάτρα; Ποιες αθλήτριες θα υπερασπιστούν τον τίτλο τους, ποιες θα καταφέρουν να κάνουν την έκπληξη;

Ταχύτητες
Η Ραφαέλα Σπανουδάκη (ΓΣ Ηλιούπολης) δεν ψάχνει απλώς το δεύτερο νταμπλ της στη διοργάνωση, αλλά να το συνδυάσει με τις ανάλογες επιδόσεις. Η αθλήτρια του Κώστα Βογιατζάκη έχει τρέξει τα 100 μ. σε 11.43 και κυνηγά χρόνους κοντά στο 11.30, ενώ στα 200 μ. θα κάνει την πρώτη της κούρσα με την προσδοκία η επίδοση της να κυμανθεί σε επιδόσεις κάτω από 23.40. Στο ίδιο αγώνισμα ξεχωρίζει η παρουσία της Ειρήνης Βασιλείου (Αμεινίας Μεσογείων) που με συνέπεια τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζει στην απόσταση. Για την Βασιλείου ο βασικός στόχος της διοργάνωσης είναι η νίκη και μία ανάλογη επίδοση στα 400 μέτρα. Η αθλήτρια έχει πετύχει φέτος 53.02 στα Βενιζέλεια- Χανιά, επίδοση που θέλει να βελτιώσει. Τόσο η Σπανουδάκη όσο η Βασιλείου κυνηγάνε την πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Σπανουδάκη να βρίσκεται στην 50η θέση στα 100 μ. (προκρίνονται 56) και η Βασιλείου στην 59 στα 200 μ. (προκρίνονται 56) και στην 54η στα 400 μ. (48). Στα 400 μ. των γυναικών θα ξεχωρίσει ακόμη η Ανδριάνα Φέρρα με φετινό 53.65, ενώ παρούσα θα είναι και η περσινή νικήτρια Κορίνα Πολίτη (ΓΣ Χαϊδαρίου) με 54.13. Στο βάθρο των νικητριών θα διεκδικήσει να ανέβει και η Ελπίδα Καρκαλάτου (ΣΔΥ Αργολίδας), η δεύτερη της περσινής κούρσας. Στα 100 μ. ενδιαφέρον θα έχει η παρουσία των Μαρία Γάτου (ΠΑΟΚ), της Κατερίνας Δαλάκα (ΑΕΚ), αλλά και της νεάνιδας Πολυνίκης Εμμανουηλίδου (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας), που έχει ήδη τα όρια για τις μεγάλές διοργανώσεις της κατηγορίας της σε δύο αγωνίσματα. Στα 200 μ. τις δύο αθλήτριες (Σπανουδάκη και Βασιλειου), που φαίνεται να έχουν το προβάδισμα θα προσπαθήσει να ακολουθήσει στο βάθρο η Άρτεμις Αναστασίου (ΠΑΟΚ)  με νέο ατομικό ρεκόρ από φέτος 23.75.

 

Αποστάσεις
Την έκτη νίκη της στα 800 μ. θα διεκδικήσει η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου (Παναθηναϊκός) στο ντεμπούτο της τη φετινή χρονιά στην απόσταση. Η αθλήτρια,  η οποία έχει επικρατήσει στις πέντε προηγούμενες διοργανώσεις έχει κάνει έναν αγώνα φέτος, στα 1.500 μ. στους διασυλλογικούς αγώνες. Στα 1.500 μ. ενδιαφέρον θα έχει η αναμέτρηση της Αναστασίας Μαρινάκου (ΓΕΑ Τρικάλων) με την Βασιλεία Σπύρου (Πανιώνιος). Η Μαρινάκου - νικήτρια της περσινής διοργάνωσης- προέρχεται από το 4.19.45 στην Ολλανδία και  δείχνει να επιστρέφει στο αγωνιστικό επίπεδο που επιθυμεί. Η Σπύρου ολοκλήρωσε τον κύκλο των καλών εμφανίσεων στις ΗΠΑ και πλέον θέλει να δώσει ανάλογη συνέχεια και στην Ελλάδα. Η 19χρονη έχει πετύχει φέτος 4.19.55 στην απόσταση, επίδοση που είναι ρεκόρ της. Οι δύο αθλήτριες έχουν δηλωθεί και στα 5.000 μ. μαζί με την περσινή νικήτρια Γκλόρια Πριβιλέτζιο (ΓΣ Γλυφάδας) και τη νικήτρια του 2015 Αναστασία Καρακατσάνη (ΠΑΟ)

Εμπόδια
Η Ελισάβετ Πεσιρίδου (ΑΟ Κάλλιστος) μετά τον ένα χρόνο απουσίας από τη διοργάνωση επιστρέφει και μάλιστα σε αγωνιστική κατάσταση, που της επιτρέπει να βάζει ψηλά τον πήχη. Η νικήτρια στις διοργανώσεις από το 2014 έως το 2019 προέρχεται από το 13.21 των Χανίων, που μόνο χαμόγελα μπορεί να της φέρνει, αφού έγινε με λάθη στην κούρσα, γεγονός που της δείχνουν πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Θέση εκκίνησης στην απόσταση θα πάρει η περσινή νικήτρια Αναίς Καραγιάννη (ΑΕΚ), στον πρώτο της αγώνα στη σεζόν. Στα χαμηλά εμπόδια τον πρώτο λόγο έχει δίχως αμφιβολία η Δήμητρα Γναφάκη (Κύδων Χανίων), στο ντεμπούτο της στην απόσταση. Η Γναφάκη έχει τρέξει τα 400 μ. σε 54.50, επίδοση που αποδεικνύει την αγωνιστική της ετοιμότητα ενόψει της συμμετοχής της στα εμπόδια. Η αθλήτρια ήταν νικήτρια στη διοργάνωση του 2020 με 58.17 επίδοση που αποτελεί ατομικό της ρεκόρ. Στο ίδιο αγώνισμα πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να έχει και η Ολυμπία Καραγιάννη (ΑΕΚ). Στα 3.000 μ. στιπλ παρούσα θα είναι η περσινή νικήτρια Ισαβέλλα ΚοτσαχεΊλη (Πανιώνιος) με προσδοκίες διάκρισης θα συμμετάσχουν οι Νικόλετα Ραφαϊλάκη (ΑΟ Λασιθίου) και Σταυρούλα Χρυσαειδή (ΠΓΣ).

Αλματα
Παραδοσιακά τα αλτικά αγωνίσματα προσφέρουν μοναδικές συγκινήσεις στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Παράδοση που φαίνεται πως δεν θα χαλάσει και φέτος. Το επί κοντώ δίχως αμφιβολία θα είναι ένα από τα αγωνίσματα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Η ολυμπιονίκης Κατερίνα Στεφανίδη (ΑΟ Φιλοθέης) έρχεται για τον πρώτο της αγώνα στην Ελλάδα έχοντας νωρίτερα περάσει με επιτυχία από μια σειρά αγώνων, όπου είδε τον πήχη σε ψηλά άλματα και κατάφερε να ξεπεράσει μετά από καιρό τα 4,80 μέτρα. Η έμπειρη αθλήτρια προχωρά με σιγουριά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκεί όπου θα κληθεί να υπερασπιστεί το χρυσό της μετάλλιο και να βρεθεί και πάλι στο βάθρο των νικητριών. Μακριά από την κατάσταση που θα ήθελε βρίσκεται ακόμη η Νικόλ Κυριακοπούλου (ΑΓΕ Κάμειρος 2009), μετά την περιπέτεια της με τον κορονοϊό, που κατέβαλε αρκετά τον οργανισμό της και την κράτησε πίσω στην προπόνηση. Παρόλα αυτά η "χάλκινη" πρωταθλήτρια Ευρώπης κλειστού του 2019 θα επιδιώξει να δει τον πήχη σε υψηλές προσπάθειες και να βρει σταδιακά τον ρυθμό της. Με υψηλές προσδοκίες θα μπει στον αγώνα και το νεαρότερο μέλος της τριάδας των κορυφαίων Ελληνίδων επικοντριστριών, η Ελένη Πόλακ (ΑΟ Μεγάρων). Η 25χρονη πέρασε τον χειμώνα τα 4,71 μ. δείχνοντας σταθερότητα στα μεγάλα άλματα, ωστόσο αναγκάστηκα να χάσει μέρος της προετοιμασίας της αφού βρέθηκε θετική στον covid-19 και έμεινε μακριά από τα στάδια για 14ημερες. Η Πόλακ, η οποία κατέκτησε το χρυσό στην περσινή διοργάνωση, αγωνίστηκε πριν λίγες ημέρες στο μίτινγκ αλμάτων της Καλλιθέας, όπου ξεκίνησε τη σεζόν με 4,45 μέτρα. 

Από τα μεγαλύτερα ονόματα της διοργάνωσης είναι η Βούλα Παπαχρήστου (ΑΟ Κάλλιστος), που όπως με συνέπεια κάνει όλα αυτά τα χρόνια έτσι και φέτος θα διεκδικήσει καλές προσπάθειες και μεγάλα άλματα. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2018 στο τριπλούν προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, εκεί όπου θέλει να βρεθεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Η έμπειρη αθλήτρια στην πόλη της Πάτρας, έχει στεφθεί τέσσερις φορές νικήτρια (επτά στο σύνολο) στο τριπλούν και τρεις στο μήκος, αγώνισμα στο οποίο θέλει να μεγαλώσει τον αριθμό των νικών της. Η Σπυριδούλα Καρύδη (Κερκυραίικός ΓΣ) προέρχεται από καλές εμφανίσεις, αφού έχει ήδη βελτιώσει το ατομικό της ρεκόρ με άλμα στα 4,19 μ. και δείχνει να μπορεί να κυνηγήσει μεγαλύτερες προσπάθειες. Στο μήκος θα συμμετάσχουν ακόμη η περσινή νικήτρια, Ελένη Κουτσαλιάρη (ΑΠΣ Πυγμή Ευόσμου), η Έφη Κολοκυθά (ΓΑΣ Αλεξάνδρειας), που σταθερά βρίσκεται στα μετάλλια των διοργανώσεων, αλλά και η Βασιλική Χαϊτίδου (ΠΑΟΚ), που προέρχεται από το 6,24 μ. της Καλλιθέας, που της έδωσε εισιτήριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23.

Καλός αγώνας αναμένεται να γίνει στο ύψος των γυναικών με τουλάχιστον δύο αθλήτριες να μοιάζουν έτοιμες να βρεθούν στην κορυφή. Η Τατιάνα Γκούσιν (ΓΣ Κηφισιάς) και η Ιωάννα Ζάκκα (ΑΟ Φιλοθέης) με τις εμφανίσεις τους στις διοργανώσεις που προηγήθηκαν έδειξαν σε καλή κατάσταση και σε θέση να βρεθούν σύντομα σε ύψη πάνω από τα 1,90 μέτρα. Η Γκούσιν έχει πετύχει φέτος 1,88 μ., ενώ η Ζάκκα 1,87 μέτρα. Τον ρυθμό της ψάχνει να βρει η Παναγιώτα Δόση (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος), που νωρίτερα στη σεζόν αντιμετώπισε τραυματισμό, ενώ άλματα πάνω από το φετινό της 1,81 μ. θα επιδιώξει η Δέσποινα Μαλταμπε (Αμεινίας Μεσογείων), που έχει ήδη κλείσει θέση για το Ευρωπαϊκό Κ23. Τη συμμετοχή της στην ίδια διοργάνωση θέλει να εξασφαλίσει μέσα από το πρωτάθλημα η Κωνσταντίνα Κουτσούκη (ΟΣΦΠ) και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ξεπεράσει το 1,81 μέτρα. Στην Πάτρα θα βρίσκεται και η 18χρονη Σάντη Παπακώστας (ΟΦΚΑ Περιστερίου), που κατά την παραμονή της στις ΗΠΑ ξεπέρασε το 1,79 μέτρα.

 

Ρίψεις

Η Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου (ΓΣ Ηλιούπολης) είναι η αθλήτρια με τις περισσότερες πανελλήνιες νίκες στη δισκοβολία και φέτος διεκδικεί την 11η νίκη της στη διοργάνωση. Παράλληλα η έμπειρη αθλήτρια θα προσπαθήσει να βελτιώσει τη θέση της στην κατάταξη πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς αυτή τη στιγμή είναι στην 32η θέση, που της δίνει δικαίωμα συμμετοχής στο κορυφαίο γεγονός του πλανήτη. Οι νεαρότερες Σοφία Κεσσίδη (ΑΣ Κένταυρος) και η Δέσποινα Φιλιππίδου (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας) αναμένεται να διεκδικήσουν καλές επιδόσεις.
Στη σφυροβολία η Σταματία Σκαρβέλη (ΓΣ Τρικάλων) και η Ηλιάνα Κοροσίδου (Αίολος Μακεδονίας) δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια δυνατή αναμέτρηση, μέσα από την οποία μπορούν να βγουν καλές βολές. Η Σκαρβέλη ήρθε από την Αμερική έχοντας νωρίτερα πετύχει 69,28 μέτρα και έχοντας μια σειρά από καλές εμφανίσεις, που την διατηρούν σε θέση (30η) πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Σε πολύ καλή κατάσταση είναι και η Κοροσίδου, που σε κάθε αγώνα της δείχνει να είναι πιο κοντά σε βαλές πάνω από τα 66,00 μέτρα. Βολές πάνω από τα 62,00 μ. θα επιδιώξει η νεαρότερη Σταυρούλα Κοσμίδου (Αίολος Μακεδονίας), που προετοιμάζεται για το Ευρωπαϊκό Κ23.
Με ενδιαφέρον αναμένεται και ο αγώνας στο ακόντιο των γυναικών. Η Ελίνα Τζένκο (ΑΣ Κένταυρος) έχει πετύχει φέτος 58,82 μ. και θέλει να προσεγγίσει το φράγμα των 60,00 μέτρα. Η Σοφία Υφαντίδου (ΟΚΑ Βικέλας) πρωταγωνιστεί για χρόνια στο αγώνισμα και αναμένεται και φέτος να κυνηγήσει βολές υψηλού επιπέδου. Με ενδιαφέρον αναμένεται η συμμετοχή της Μελπομένης Γρηγοριάδου (ΣΚΑ Δράμας), που έχει ήδη το όριο για τη διοργάνωση του Ταλίν. Η Μαρία Μαγκούλια (ΕΝ. Καζώνης- Κάλυμνος 2000) έφτασε φέτος το ατομικό της ρεκόρ στη σφαιροβολία στα 15,70 μ. και πλέον κοιτάζει να βρεθεί όσο πιο κοντά στο επόμενο φράγμα, αυτό των 16,00 μέτρα. Η νεαρή θα κληθεί να αντιμετωπίσει την περσινή νικήτρια Σοφία Καϊσίδου (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας), αλλα και την 18χρονη Αναστασια Ντραγκομίροβα (ΑΣ Κένταυρος) που έχει πετύχει φέτος 15,40 μέτρα.

Tο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ σε συνεργασία με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου και την αμέριστη βοήθεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Πατρέων. Σημαντική είναι και φέτος η στήριξη της διοίκησης και των Υπαλλήλων του Παμπελοπονησσιακού σταδίου, που φροντίζουν για την ετοιμότητα της εγκατάστασης. Συμβολή έχει και η διοίκηση του Ολυμπιακού Σταδίου, η οποία έχει παραχωρήσει στην ομοσπονδία απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό για την άρτια διεξαγωγή των αγώνων.

Το απογευματινό πρόγραμμα και των δύο ημερών του Πανελληνίου πρωταθλήματος θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ 3 από τις 19.15 το Σάββατο και τις 19.00 την Κυριακή.

Το πρωινό πρόγραμμα και των δύο ημερών θα μεταδοθεί ζωντανά σε livestream μετάδοση, από το κανάλι της Ομοσπονδίας στο YouTube. 

Υποστήριξη: SilkTech