Ψάχνει τη ρεβάνς στο Κάουνας ο Ολυμπιακός

Πέμπτη, Δεκέμβριος 6, 2018 - 1:55μμ

Υψηλό βαθμό δυσκολίας... παίρνουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των δύο ελληνικών ομάδων της Euroleague, του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής. Αντίπαλος του Ολυμπιακού, απόψε (20:00), είναι η Ζαλγκίρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, στο Κάουνας, ενώ ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τη Φενερμπαχτσέ του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, αύριο (21:30), στο ΟΑΚΑ.

Η Ζαλγκίρις και το γρήγορο μπάσκετ στο οποίο επιδίδονται παραδοσιακά οι λιθουανικές ομάδες, αποτελεί συνήθως «πονοκέφαλο» για τους ελληνικούς συλλόγους.

Αυτό που διαφοροποιεί τα προγνωστικά για τη «μάχη» Ζαλγκίρις-Ολυμπιακός, είναι πως φέτος οι Λιθουανοί παρουσιάζονται πιο ισχυροί μακριά από την έδρα τους, ενώ ο Ολυμπιακός παίζει καλύτερα εκτός έδρας.

Η πρώτη εντός έδρας νίκη από τις 4 συνολικά της Ζαλγκίρις στις δέκα πρώτες αγωνιστικές της Euroleague, ήρθε μόλις την περασμένη εβδομάδα, κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο (83-78) κι ενώ είχε ηττηθεί στο Κάουνας από την Κίμκι την 9η αγωνιστική.

Πέντε διαδοχικές εντός έδρας ήττες μετρούσε η Ζαλγκίρις από το εναρκτήριο τζάμπολ. Στον αντίποδα, ο Ολυμπιακός προέρχεται από 3 διαδοχικές νίκες (Μπάγερν στο Μόναχο, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπούντουτσνοστ στο ΣΕΦ), έχοντας αφήσει πίσω του ένα αρνητικό σερί 0-3.

Ο Βασίλης Σπανούλης και οι συμπαίκτες του έχουν κι έναν ακόμη λόγο, εκτός από το 4-0 για νίκη επί της Ζαλγκίρις. Ο αποκλεισμός τους από το περυσινό φάιναλ φορ του Βελιγραδίου, όταν η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους τον απέκλεισε με 3-1 στα πλέι οφ κι ενώ οι «ερυθρόλευκοι» είχαν και το πλεονέκτημα έδρας!

Σε επίπεδο «μονομαχιών», ξεχωρίζει αυτή τη Μπράντον Ντέιβις με τον Νίκολα Μιλουτίνοβ στο «5». Ο αθλητικός σέντερ των Λιθουανών είναι 5ος σε πόντους στη διοργάνωση φέτος με 15,7 και 4ος σε μέσο όρο βαθμών στο σύστημα αξιολόγησης (18,8).

Ο Σέρβος σέντερ του Ολυμπιακού είναι πρώτος σε ριμπάουντ στη Euroleage με 7,3 μέσο όρο. Τα ριμπάουντ αποτελούν βασικό «όπλο» της ομάδας του Πειραιά που απολαμβάνει την 3η θέση φέτος στον σχετικό πίνακα (36,1ρ. ανά αγώνα), αλλά την ίδια ώρα καμία άλλη ομάδα δεν έχει κρατήσει τις αντιπάλους της σε χαμηλότερο νούμερο ριμπάουντ από τη Ζαλγκίρις (29,8ρ. ανά αγώνα).

Η σταθερή αξία του Γιώργου Πρίντεζη, ο «διαστημικός» τις τελευταίες αγωνιστικές Ζακ ΛεΝτέι και ο Σάσα Βεζένκοφ που κερδίζει την εμπιστοσύνη του Μπλατ, θα τα δώσουν όλα για να χαλάσουν το συγκεκριμένο ρεκόρ των Λιθουανών.

Ανησυχία προκαλεί πάντως στον Ολυμπιακό το γεγονός πως η Ζαλγκίρις τις τρεις φορές που κράτησε τον αντίπαλο κάτω από 80 πόντους αναδείχτηκε νικήτρια. Κι αυτό γιατί ο Ολυμπιακός έχει μέσο όρο φέτος 80,4 πόντους στην επίθεση, ενώ σε εκτός έδρας αγώνες πέφτει στους 77,8 ο μέσος όρος.

Με δεκατέσσερις παίκτες ταξίδεψε την Πέμπτη (5/1) η αποστολή του Ολυμπιακού με πτήση τσάρτερ στο Κάουνας. Ο Αξελ Τουπάν έχει κάνει μόνο μία ομαδική προπόνηση μετά τον τραυματισμό του, την Τετάρτη (4/1) δηλαδή.

Συμπεριλήφθηκε, λοιπόν στην αποστολή για το ματς απέναντι στην ομάδα του τη σεζόν 2017-18 και η συμμετοχή του θα κριθεί πριν το τζάμπολ του αγώνα. Στο Κάουνας ταξίδεψε και ο Δημήτρης Αγραβάνης, ο οποίος αν και έχει επιστρέψει στην αγωνιστική δράση στο ελληνικό πρωτάθλημα, θα μάθει επί λιθουανικού εδάφους αν θα είναι για πρώτη φορά στη δωδεκάδα σε αγώνα Euroleague μετά το σοβαρό τραυματισμό του πέρυσι.

Διαιτητές του αγώνα ορίστηκαν οι Λουίτζι Λαμόνικα (Ιταλία), Εμίλιο Πέρεθ (Ισπανία) και Μαρτσίν Κοβάλσκι (Πολωνία).

Ως πρώτη, ισόβαθμη με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στον πίνακα της βαθμολογίας θα πάρει θέση στο τζάμπολ με τον Παναθηναϊκό η Φενερμπαχτσέ. Η επιστροφή του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, του προπονητή που ήταν όρθιος στον πάγκο των «πρασίνων» επί 13 σεζόν οδηγώντας τους σε 5 τίτλους Euroleague, γεννά πάντα ιδιαίτερα συναισθήματα στον κόσμο του Παναθηναϊκού.

Το timing... δεν ευνοεί τους «πράσινους» από την άποψη πως η Φενερμπαχτσέ προέρχεται από σερί νικών 6-0! Από την άλλη, οι αμφιβολίες αναφορικά στη συμμετοχή του Κώστα Σλούκα, εφόσον δεν αγωνιστεί, αυξάνουν τις ελπίδες του Παναθηναϊκού για νίκη, μετά από 2 διαδοχικές ήττες.

Ο Σλούκας δεν αγωνίστηκε απέναντι στην Μπαρτσελόνα, λόγω ενοχλήσεων στον προσαγωγό και έκτοτε κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει το ματς στο ΟΑΚΑ. Συγκεκριμένα, εκτός αποστολής από τη συγκεκριμένη αναμέτρηση είχαν μείνει οι Κώστας Σλούκας και Γιαν Βέσελι, όπως κι ο Μελί Μαχμούτογλου.

Στο ματς με την Καρσίγιακα δε για το τουρκικό πρωτάθλημα, η Φενερμπαχτσέ δεν είχε τους Σλούκα, Βέσελι, Μαχμούτογλου στη δωδεκάδα και σαν να μην έφτανε αυτό, κατά τη διάρκεια του αγώνα ο Ομπράντοβιτς είδε δύο ακόμη παίκτες να αποχωρούν τραυματίες (διάστρεμμα), τους Γκούντουριτς, Ντουβερίογλου.

Ο Παναθηναϊκός εμφανίζεται δυνατός στην έδρα του, με 4 νίκες και μία ήττα στην παράταση, στη Euroleague φέτος. Μάλιστα, τις 14 από τις 16 τελευταίες φορές που οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στην έδρα του Παναθηναϊκού, τη νίκη πήρε η ελληνική ομάδα.

Οι δύο εκτός έδρας νίκες της Φενερμπαχτσέ στο ΟΑΚΑ σημειώθηκαν στα πλέι οφ του 2017, όταν η Φενέρ «σκούπισε» τη σειρά με τους «πράσινους» και εν συνεχεία κατέκτησε τον τίτλο, στον τελικό με τον Ολυμπιακό, μέσα στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ομπράντοβιτς δεν έχει νικήσει ποτέ δηλαδή τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ ως προπονητής της Φενέρ, σε αγώνα της κανονικής περιόδου της Euroleague.

Στο αγωνιστικό μέρος, οι Γκιστ, Αντετοκούνμπο και Λάσμε καλούνται να «βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά» στη ρακέτα, όπου θα κριθεί ο νικητής κατά πολύ. Τα ριμπάουντ θα αποτελέσουν τομέα "κλειδί" και εκεί έχει ζητήσει από τους παίκτες του να επικεντρωθούν ο Τσάβι Πασκουάλ κόντρα στην ισχυρή Φενερμπαχτσέ που έχει απομακρυνθεί κατά 4 νίκες από τον Παναθηναϊκό. "Κλειδί" θα είναι και η κατάσταση στην οποία θα παρουσιαστεί ο Νικ Καλάθης που παρουσιάζει πτώση στην απόδοσή του τελευταία.

Το πρόγραμμα της 11ης αγωνιστικής (6-7/12) της Euroleague έχει ως εξής:

Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου

Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)           20:00

Μπουντούτσνοστ (Μαυροβούνιο)-Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

Νταρουσάφακα (Τουρκία)-Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)

Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Κίμκι (Ρωσία)

Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)-Γκραν Κανάρια (Ισπανία)

Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ)-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)                21:30

Αναντολού Εφές (Τουρκία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

Μπασκόνια (Ισπανία)-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΤΣΣΚΑ Μόσχας       9-1

Φενερμπαχτσέ       9-1

Ρεάλ Μαδρίτης      8-2

Αναντολού Εφές     8-2

Αρμάνι Μιλάνο      6-4

Μπαρτσελόνα        6-4

Ολυμπιακός         6-4

Παναθηναϊκός       5-5

Μπάγερν Μονάχου    4-6

Ζαλγκίρις Κάουνας  4-6

Κίμκι              4-6

Μπασκόνια          3-7

Γκραν Κανάρια      3-7

Μπούντουτσνοστ     2-8

Μακάμπι Τελ Αβίβ   2-8

Νταρουσαφάκα       1-9

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Υποστήριξη: SilkTech