Το πρωτάθλημα του 1985 και η παραμονή της Παναχαϊκής

Παρασκευή, Μάιος 29, 2020 - 5:00μμ
Η Παναχαϊκή της περιόδου 1985-'86

Το πρωτάθλημα της περιόδου 1985-'86 έχει μείνει στην Ιστορία για δύο σημαντικά γεγονότα.

Το σκάνδαλο δωροδοκίας με τον τότε γενικό αρχηγό της ΑΕΚ, Γιάννη Χρυσοβιτσιάνο, καθώς και για το γεγονός ότι υπήρχε το πρώτο θετικό δείγμα χρήσης απαγορευμένων ουσιών στην Α Εθνική. 

Στα αγωνιστικά, πρωταθλητής Ελλάδας στέφθηκε ο Παναθηναϊκός, ενώ δεύτερος κατετάγη ο ΟΦΗ. Αυτή ήταν η καλύτερη θέση που έχουν πάρει οι Κρήτες στην Ιστορία τους και συνδυάστηκε με την πρώτη «ευρωπαϊκή έξοδο». 

Στις Σέρρες, την παραμονή του αγώνα Πανσερραϊκός-ΑΕΚ για την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, ο γενικός αρχηγός των φιλοξενούμενων, Γιάννης Χρυσοβιτσιάνος, συνελήφθη με την κατηγορία δωροδοκίας των Μιχάλη Γαλατίδη, Γιώργου Σφακιανάκη και Γιάννη Αντωνιάδη. Η αναμέτρηση ήταν εξαιρετικά κρίσιμη, τόσο για την τοπική ομάδα και την αποφυγή του υποβιβασμού, όσο και για τους Αθηναίους, προκειμένου να εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση της επόμενης περιόδου. 

Η ΑΕΚ τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών από την επόμενη διοργάνωση, καθώς η απόφαση εκδόθηκε τον Ιούνιο. Παρά την αποκάλυψη της απόπειρας δωροδοκίας, ο αγώνας διεξήχθη κανονικά και έληξε 2-0 υπέρ των γηπεδούχων, οι οποίοι πάντως δεν απέφυγαν τελικά τον υποβιβασμό στην πενταπλή ισοβαθμία. 

Οσον αφορά στην υπόθεση ντόπινγκ και όπως απεδείχθη μετά από σχετικούς ελέγχους, ο Χιλιανός μέσος του ΟΦΗ, Αλεχάντρο Ίσις, είχε κάνει χρήση απαγορευμένης φαρμακευτικής ουσίας και μάλιστα δύο φορές.  Ο κανονισμός προέβλεπε για τον Ίσις τιμωρία αποκλεισμού και για τον σύλλογο απώλεια του αγώνα και αφαίρεση τεσσάρων βαθμών για κάθε αγώνα που υπήρξε ανίχνευση. Παρόλα αυτά δεν επιβλήθηκε καμία ποινή στους Κρήτες.

 Στην «μάχη της παραμονής», ο Πανσερραϊκός υποβιβάστηκε, καθώς μειονεκτούσε σε πενταπλή ισοβαθμία, μαζί με την Παναχαϊκή. 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Υποστήριξη: SilkTech