To πρωτάθλημα της Basket League αρχίζει!

Παρασκευή, Οκτώβριος 5, 2018 - 8:52μμ
eurokinissi.gr

Ένα από τα πιο ανταγωνιστικά ελληνικά πρωταθλήματα των τελευταίων ετών, το 27ο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα της Basket League, ξεκινά με τον Προμηθέα να δίνει το παρών για τρίτη συνεχόμενη σεζόν. Ένα πρωτάθλημα που με εξαίρεση τους εντός έδρας αγώνες των ΑΕΚ, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, θα μπορούν να παρακολουθούν από τη δημόσια τηλεόραση οι φίλοι της πορτοκαλί μπάλας.  

Ο πρωταθλητής Ελλάδας Παναθηναϊκός και μία από τις κορυφαίες ομάδες της Euroleague την τελευταία δεκαετία Ολυμπιακός, παραμένουν φαβορί για την πρόκριση στη σειρά των τελικών! Η κάτοχος του Basketball Champions League 2017 και Κυπελλούχος Ελλάδας 2017, ΑΕΚ, διεκδικεί δυναμικά μία θέση ανάμεσα στους ισχυρούς της Α1. Ανταγωνιστικός αναμένεται να παρουσιαστεί ο ΠΑΟΚ, ενώ νέες δυνάμεις, όπως ο Προμηθέας Πατρών, το Λαύριο και η Κύμη έχουν τη δυναμική να κάνουν ηχηρή παρουσία, όπως και πέρυσι.

Σταθερές δυνάμεις αποτελούν τα τελευταία χρόνια ο Κολοσσός Ρόδου και το Ρέθυμνο. Άρης και Πανιώνιος, αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά συνεχίζουν τη μεγάλη παράδοσή τους στο ελληνικό μπάσκετ. Δύο νέες ομάδες, εν συγκρίσει με το περυσινό πρωτάθλημα, από την Αθήνα, θα έχει η Α1 εφέτος: Το Περιστέρι επέστρεψε στα «μεγάλα σαλόνια», ενώ ο Χολαργός κάνει την πρώτη ιστορική εμφάνισή του στο πρώτο τη τάξει ελληνικό πρωτάθλημα. Τέλος, μία... μετονομασία (από ΓΣΛ Φάρος) και μία μετακόμιση από τη Λάρισα στη... Λήμνο «γέννησε» τον Ήφαιστο!  

Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) παρουσίασε τις 14 ομάδες της Α1 ανδρών στο μπάσκετ για τη σεζόν 2018-19.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Με τον Καταλανό τεχνικό, Τσάβι Πασκουάλ, για 3η χρονιά στο «τιμόνι» και τον Νικ Καλάθη να προέρχεται από την κορυφαία σεζόν της καριέρας του, ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος να κατακτήσει κορυφές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, τη σεζόν 2018-19. Η απόκτηση του διεθνή φόργουορντ, Ιωάννη Παπαπέτρου, αλλάζει τις ισορροπίες, καθώς τις υπηρεσίες του... στερείται για πρώτη χρονιά ο Ολυμπιακός! Ο Γιώργος Παπαγιάννης στο «5» προσθέτει όγκο στη ρακέτα. Λάσμε, Αντετοκούνμπο και Γκιστ προσδίδουν αθλητικότητα, με τον Κιθ Λάνγκφορντ να υπόσχεται σκορ! Βελτιωμένος αναμένεται ο Κωνσταντίνος Μήτογλου!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός έμεινε χωρίς τίτλο το 2018, όπως και το 2017 (φιναλίστ της Euroleague), με τελευταίο τρόπαιο στο «παλμαρέ» του να μένει αυτό του ελληνικού πρωταθλήματος του 2016. Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι αποχαιρέτησαν τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, φέρνοντας στο λιμάνι, έναν προπονητή που δεν χρειάζεται συστάσεις: Τον Ντέιβιντ Μπλατ! Ο αρχηγός των «ερυθρόλευκων» Βασίλης Σπανούλης ανανέωσε για μία ακόμη χρονιά και έχει εντολή από τον Μπλατ να... τρέξει την ομάδα!

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΩΝ

Ο Μάκης Γιατράς έβαλε τη «σφραγίδα» του στον Προμηθέα πέρυσι, με την κατάληψη της 3ης θέσης στην κανονική περίοδο (2017-18) να αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη! Στην Πάτρα αυτό το καλοκαίρι μετακόμισαν τρεις Έλληνες με σπουδαίο ταλέντο: Οι Μιχάλης Τσαϊρέλης, Λεωνίδας Κασελάκης και Δημήτρης Κατσίβελης. Εγγύηση στην περιφέρεια αποτελεί ο αρχηγός Νίκος Γκίκας που έχει δίπλα του ήδη από πέρυσι τον Αμερικανό Λάνγκστον Χολ, ενώ προστέθηκε και ο Ράιον Μπράουν από τις ΗΠΑ. Στη ρακέτα, ο Τερέλ Παρκς θα ενισχύσει τον Προμηθέα στο «5», ενώ εξαιρετικός είναι και ο νεοαποτηθείς Αμερικανός φόργουορντ Τόνι Μέϊερ.

ΠΑΟΚ

Ανώτερο αγωνιστικό πρόσωπο εν συγκρίσει με πέρυσι αναμένεται να δείξει ο ΠΑΟΚ, καθώς ενισχύθηκε σημαντικά στην περιφέρεια. Χάτσερ και Γκος συνθέτουν ένα εξαιρετικό δίδυμο που μπορεί και να δημιουργεί, πέρα από εκτέλεση, με την επίθεση να είναι η κινητήριος δύναμη του «Δικέφαλου του Βορρά».

ΑΕΚ

Με νέο πρόσωπο στην τεχνική ηγεσία, τον Ιταλό Λούκα Μπάνκι, θα εμφανιστεί η ΑΕΚ τη νέα σεζόν. Ελληνόπουλα με ταλέντο (Σάκοτα, Λαρεντζάκης, Ρογκαβόπουλος, Τσαλμπούρης, Γιαννόπουλος, Ξανθόπουλος, Μωραϊτης, Καββαδάς), ο Βινς Χάντερ που έμεινε από πέρυσι και η προσθήκη του πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού και της Ρεάλ Μαδρίτης Γιόνας Ματσιούλις αποτελούν κάποιους στο έμψυχο υλικό που καλείται να διαχειριστεί ο Μπάνκι.

ΛΑΥΡΙΟ

Το Λαύριο κατάφερε και στις τρεις πρώτες σεζόν του στα «σαλόνια» του ελληνικού μπάσκετ να κάνεις υπερβάσεις. Μετά την άνετη παραμονή της πρώτης αγωνιστικής χρονιάς (2015-16), ήρθε την περίοδο 2016-17 η πρόκριση στα πλέι οφ και η παρουσία στην πρώτη εξάδα τη σεζόν 2017-18. Ο Χρήστος Σερέλης επένδυσε σε Ελληνόπουλα, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο να είναι η πιο ηχηρή μεταγραφή (αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό) εξ αυτών. Σημαντικό μεταγραφικό απόκτημα αποτελεί και ο 20χρονος γκαρντ Μιχάλης Λούντζης, ενώ ο Ντορόν Λαμπ αποτελεί βασικό γκαρντ του Λαυρίου.

ΚΥΜΗ

Στην Κύμη από τη σεζόν 2017-18, ο Γιάννης Καστρίτης θα την καθοδηγήσει τεχνικά και φέτος, στην 3η διαδοχική παρουσία της στην Α1. Την πρώτη σεζόν (2016-17) η Κύμη κατάφερε να μείνει στα «μεγάλα σαλόνια», τη δεύτερη μπήκε στα πλέι οφ, ενώ φέτος αναζητά το βήμα παραπάνω, έχοντας αρχηγό τον 31χρονο σέντερ Σταύρο Τουντζιαράκη. Με το δυναμικό φίλαθλο κοινό της Χαλκίδας στο πλευρό της, η Κύμη θα δώσει «μάχη» με τις υπόλοιπες ομάδες της ίδιας δυναμικής.

ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ

Η... μεταγραφή του προπονητή Νίκου Βετούλα από το Ρέθυμνο στον Κολοσσό αποτελεί ίσως την πιο σημαντική κίνηση της ομάδας της Ρόδου αυτό το καλοκαίρι. Μόνο αμελητέα δεν μπορεί να θεωρηθεί και η προσθήκη του έμπειρου διεθνή σέντερ Δημήτρη Μαυροειδή, ο οποίος αποχαιρέτησε την ΑΕΚ το καλοκαίρι και μετακόμισε στο «σμαραγδένιο νησί».

ΑΡΗΣ

Στην οργάνωση και την εκτέλεση του Λευτέρη Μποχωρίδη θα στηριχθεί ο Άρης, με σταθερή αξία βέβαια τον Δημήτρη Βεργίνη. Υπό τις οδηγίες του Βαγγέλη Αγγέλου, η ομάδα της Θεσσαλονίκης δείχνει πιο ισχυρή αμυντικά. Ξεχωρίζουν οι ΜακΓκι, Κάιζερ και Τζόουνς από τους ξένους παίκτες.

ΡΕΘΥΜΝΟ

Ο Σταύρος Μυκονιάτης αναβαθμίστηκε σε πρώτο προπονητή, μετά τη λύση της συνεργασίας με τον Νίκο Βετούλα, έχοντας πολυετή εμπειρία ως άμεσος συνεργάτης, στο Ρέθυμνο. Αρχηγός είναι ο 37χρονος Χανιώτης σέντερ Ανδρέας Γλυνιαδάκης, ενώ τις θέσεις των 6 Αμερικανών καλύπτουν οι Τράβις Ντάνιελς, Κέβιν Μπρέισι-Ντέιβις, Κάρλτον Γκάϊτον, Τζαμπρίλ Ντουράμ, Κιθ Κλάντον και Στιβ Μπαρτ Τζούνιορ.

ΗΦΑΙΣΤΟΣ ΛΗΜΝΟΥ

Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος είναι ο πρώτος προπονητής στην ιστορία του Ηφαίστου Λήμνου, η συνέχεια του ΓΣΛ Φάρου. Αρχηγός είναι ο συνονόματός του Σωτήρης Μανωλόπουλος με μεγάλη εμπειρία στο ελληνικό πρωτάθλημα στα 31 χρόνια του πλέον. Ουσιαστικά, ο Ήφαιστος Λήμνου κράτησε την πλειονότητα των παικτών που φόρεσαν τη φανέλα του ΓΣΛ Φάρου την περασμένη σεζόν, με μία προσθήκη αυτή του 23χρονου σέντερ Γιώργου Διαμαντάκου.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Ιδιαίτερη καθυστέρηση στο σχεδιασμό επέφεραν οι διοικητικές ανακατατάξεις στον Πανιώνιο, με τον Κρις Χουγκάζ που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία να έχει ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή ως προς το να βρει ετεροχρονισμένα χημεία η ομάδα.

ΠΕΡΙΣΤΕΡI

Μετά από μία ονειρεμένη πορεία στην Α2, με μία μόλις ήττα τη σεζόν 2017-18, το Περιστέρι επέστρεψε στην Α1. Και σε ποιον άλλον θα εμπιστευόταν την τεχνική ηγεσία η διοίκηση των «κυανοκίτρινων» παρά στον... Αργύρη Πεδουλάκη! Ο διεθνής φόργουορντ Παναγιώτης Βασιλόπουλος  που επέστρεψε δυναμικά μετά από πολλούς τραυματισμούς αποτελεί τον πιο αναγνωρίσιμο παίκτη από τους Έλληνες. Φυσικά και έμεινε ο «μπόμπερ» του Περιστερίου πέρυσι, Κέιντρεν Κλαρκ!  

ΧΟΛΑΡΓΟΣ

Την εμπειρία πολλών ετών ως προπονητής του Κολοσσού Ρόδου (2013-18) φέρνει στον νεοφώτιστο Χολαργό ο Άρης Λυκογιάννης. Βασικός στόχος δεν μπορεί παρά να είναι για τον Χολαργό η παραμονή στην Α1, στην πρώτη ιστορική παρουσία του στα «μεγάλα σαλόνια». Ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς, ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, ο Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, ο Μιχάλης Καμπερίδης, ο Γρηγόρης Ραλλάτος, ο Διονύσης Σκουλίδας, ο Θωμάς Κώττας είναι οι Έλληνες παίκτες που θα φροντίσουν για την επίτευξη αυτού του στόχου. Με τη συμπαράσταση των Αμερικανών, Αγκμπελέσε, Φιτζπάτρικ, Ντόρσεϊ, Λοβ, Χόκινς και του Βρετανού Οκερέαφορ.

Υποστήριξη: SilkTech