ΠΟΥ: Ένας στους τρεις ενήλικους στην Ευρώπη δεν αθλείται αρκετά

Τρίτη, Φεβρουάριος 21, 2023 - 9:30μμ
Κακές εκτιμήσεις

Προβληματισμό προκαλεί έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που αναφέρει ότι ένας στους τρεις εφήβους στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αθλείται αρκετά.

Μια τάση που επιδεινώθηκε από την πανδημία της Covid-19 η οποία είχε επιπτώσεις στο επίπεδο της υγείας.
Επίσης το 2016, το 35,4% των ενηλίκων στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ δεν ήταν επαρκώς ενεργητικοί σύμφωνα με τα κριτήρια του ΠΟΥ, που συνιστά 150 λεπτά μέτριας φυσικής δραστηριότητας εβδομαδιαίως.

Έστω και λίγο τρέξιμο τη μέρα τον πρόωρο θάνατο τον κάνει πέρα

Σχεδόν οι μισοί (45%) δηλώνουν πως δεν ασκούνται ποτέ ούτε κάνουν κάποιο σπορ, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ και του ΟΑΣΑ.
Το χαμηλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας είναι επίσης σύνηθες στους εφήβους, ιδιαίτερα για τα κορίτσια: μόνο το 17,6% των αγοριών και το 9,6% των κοριτσιών δηλώνουν ότι τηρούν τη σύσταση του ΠΟΥ για τουλάχιστον μία ώρα μέτριας έως έντονης φυσικής δραστηριότητας ημερησίως.
Και η κατάσταση δεν βελτιώνεται με την ηλικία: μόνο το ένα τέταρτο των ενηλίκων άνω των 55 ετών κάνουν ένα σπορ ή ασκούνται τουλάχιστον μία φορά εβδομαδιαίως.

Οι γυναίκες είναι επίσης λιγότερο ενεργητικές από τους άνδρες. Η διαφορά ανάμεσα στα φύλα είναι μεγάλη στις ηλικίες 15-24 ετών: το 73% των ανδρών έχουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αθλητικές δραστηριότητες ή ασκούνται, έναντι 58% των γυναικών.

Υποστήριξη: SilkTech