Πλήθος δράσεων για την ειρήνη στο πλαίσιο του «Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020»

Κυριακή, Φεβρουάριος 23, 2020 - 10:52πμ

Περισσότεροι από 700 δρομείς έχουν εγγραφεί στον «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020» που συνδέει την Αρχαία Ήλιδα (διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων) με την Αρχαία Ολυμπία (τόπο τέλεσης των Αγώνων) που διοργανώνεται για 5η συνεχή χρονιά.

Οι δράσεις που έχουν προγραμματισθεί για το 2020 στο πλαίσιο του «Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020», διοργανώνονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας, με συνδιοργανωτές τις Περιφέρειες Αττικής και Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, Συνεργαζόμενο Φορέα Υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, Θεσμικούς Φορείς Υποστήριξης τον Δήμο Αθηναίων και το Δήμο Σπάρτης, τελούν υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Εσωτερικών και Τουρισμού, του Παγκοσμίου Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, του ΕΟΤ, της ΕΘΝΟΑ, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Τεχνικό Φορέα Υποστήριξης το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) και το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, χορηγούς επικοινωνίας την ΕΡΤ, το Πρώτο Πρόγραμμα, την ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ΕΡΤ ΠΑΤΡΑΣ, ΕΡΤ ΠΥΡΓΟΥ, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), το RunningNews.gr, τον Αθήνα 9.84, το apopseis.gr, το OVI magazine, το GreekTeachers είναι οι  ακόλουθες: 

-      Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020, στις 7.00 μ.μ., στο συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ της Αρχαίας Ολυμπίας, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια εικαστικής έκθεσης με θέμα:

«Ευ Αγωνίζεσθαι». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020.

Επιμέλεια Εικαστικής Έκθεσης: Αννίτα Πατσουράκη - Ιστορικός της Τέχνης.

Συμμετέχοντες εικαστικοί καλλιτέχνες: Άγγελος, Πασχάλης Αγγελίδης, Μίνα Βαλυράκη-Παπαθεοδώρου, Άκης Βασιλόπουλος, Εριέττα Βορδώνη, Μάριος Βουτσινάς, Πηνελόπη Γαΐτη, Σπύρος Γεώργας, Κωστής Γεωργίου, Βασίλης Γκίζας, Χαράλαμπος Γκούμας, Όλγα Γουλανδρή, Γιάννης Γουρζής, Δημοσθένης Δαββέτας, Εύα Διβάρη, Κώστας Ευαγγελάτος, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Εβίτα Κανέλλου, Kelly, Κωνσταντίνος Κερεστετζής, Αγγέλικα Κοροβέση, Μάγδα Κούρκουλου, Μαρία Κτιστοπούλου, Απόστολος Λάβδας, Γρηγόρης Λαγός, Κυριάκος Λαζαρίδης, Έλλη Λυραράκη, Δημήτρης Μηλιώνης, Αντρέας Μητρόπουλος, Βαγγέλης Μήτσου, Στέλλα Μιμίκου, Μιχάλης Μιναριτζόγλου, Αλέξανδρος Μουστάκας, Βαγγέλης Μουστάκας, Νάντια Μπαράκου, Γιώργος Ξενούλης, Αλεξάνδρα Παλάσκα, Άγγελος Παναγιωτίδης, Αλέξανδρος Παπακωνσταντίνου, Ρούλα Πάππας- Τσιώτα, Ιωάννα Παρασκευά, Αλτιίν Πατσέλης, Γιώργος Ρούσσης, Γιώργος Σαμαράς, Παύλος Σάμιος, Παναγιώτης Σιάγκρης, Κώστας Σπυριούνης, Γιώργος Σταθόπουλος, Δημήτρης Ταλαγάνης, Άγγελος Τζιάρα, Γιώργος Τουρκοβασίλης, Δημήτρης Φόρτσας, Δημήτρης Χριστογιάννης, Ποτουρίδης Σταύρος (με συλλογή αναμνηστικών).  

-      Σάββατο 7 Μαρτίου 2020, στις 11 π.μ.  στην πλατεία του Αγραπιδοχωρίου (πλησίον της περιοχής Αρμάτοβα, όπου κατά την αρχαιότητα οι αθλητές εναπόθεταν τον οπλισμό τους, ώστε να εισέλθουν άοπλοι στην Αρχαία Ήλιδα και στην Αρχ. Ολυμπία), θα πραγματοποιηθεί μία συμβολική τελετή εναπόθεσης οπλισμού. Θα περιλαμβάνει δρώμενα και σύντομους χαιρετισμούς επισήμων.

Στη συνέχεια δρομείς του ΑΣΑΕΔ, που θα παρίστανται, θα τρέξουν από το Αγραπιδοχώρι μέχρι την Αρχαία Ήλιδα.

Η υποδοχή τους θα γίνει στο ξύλινο Θέατρο της Ήλιδας, όπου θα είναι και μαθητές οι οποίοι θα έχουν τρέξει τα 2χλμ από την πλατεία της Αρχαίας Ήλιδας μέχρι το παλαιό Μουσείο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα.

Οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στην πλατεία της Αρχαίας Ήλιδας στις 4.00 το απόγευμα. Η διαδρομή είναι αφιερωμένη στον βασιλιά της Ήλιδας Ίφιτο, ενός εκ των τριών που είχαν συνυπογράψει την Εκεχειρία στην αρχαιότητα.

Η εκδήλωση αυτή έχει ενταχθεί στο επίσημο πρόγραμμα του #BEACTIVE (που υλοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γ.Γ. Αθλητισμού).

Η γιορτή στο θέατρο της Ήλιδας (στις 5.00 μ.μ.) θα περιλαμβάνει συναυλία, δρώμενα από τοπικά σχολεία, φιλέματα από τοπικούς συλλόγους κ.α.. Μαθητές και αθλητές θα βραβευθούν με αναμνηστικά πήλινα μετάλλια του δίσκου της Εκεχειρίας, φτιαγμένα από τον γλύπτη Γιώργο Ρούσση, αναμνηστικά t-shirt, έπαινο κ.α.

Επίσημη καλεσμένη, η οποία θα λάβει μέρος και την επόμενη ημέρα στον «Δρόμο Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020», είναι η κα Μαρία Καρπαθάκη, πρέσβειρα του #BEACTIVE, προπονήτρια της εθνικής ομάδας TAEKWONDO Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και Παγκοσμιονίκης στο TAEKWONDO.

Σε περίπτωση που ο καιρός δεν το επιτρέψει, οι εκδηλώσεις της Τελετής Έναρξης θα πραγματοποιηθούν στον κλειστό Πολυχώρο Πολιτισμού στην Αμαλιάδα, όπως και το 2019.

-      Κυριακή 8 Μαρτίου 2020 θα πραγματοποιηθεί ο «Δρόμος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας» από την Αρχαία Ήλιδα προς την Αρχαία Ολυμπία. Οι δρομείς θα τρέξουν επί της «Οικοτουριστικής διαδρομής Ήλιδας - Ολυμπίας: Το Μονοπάτι της Εκεχειρίας» που ξεκινά στις 5.45 το πρωί από την Αρχαία Ήλιδα, τη διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, διέρχεται από 13 χωριά της ημιορεινής Ηλείας (Δάφνη, Κεραμιδιά, Δαφνιώτισσα, Περιστέρι, Χειμαδιό, Σόπι, Καράτουλα, Μαγούλα, Λατζόι, Ηράκλεια, Πουρνάρι, Πελόπιο, Πλάτανος) και καταλήγει στην Αρχαία Ολυμπία, τόπο τέλεσης των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, όπου θα γίνει η τελετή λήξης και οι βραβεύσεις των δρομέων, στον αύλειο χώρο του παλαιού Δημαρχείου της Αρχαίας Ολυμπίας, στις 3.45 μ.μ.

Ο δρόμος δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα –όπως και τις προηγούμενες χρονιές- και θα βραβευθούν όλοι όσοι ολοκληρώσουν το σύνολο της διαδρομής των 49.800 μέτρων. Σε όλα τα χωριά της διαδρομής γίνεται υποδοχή των δρομέων από τους κατοίκους με τοπικά εδέσματα και φιλέματα. Ήδη έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 700 δρομείς. Πέρυσι είχαν συμμετάσχει περίπου 600 δρομείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό (14 χώρες). Η συμμετοχή όλων των δρομέων είναι δωρεάν όπως και οι παροχές προς αυτούς [νερά, χυμοί, μπανάνες, γλυκά και αλμυρά μπισκότα, αναμνηστικό t-shirt, αριθμημένο μετάλλιο (το οποίο φέτος έχει σχεδιαστεί από τον γλύπτη Ευάγγελο Μουστάκα), έπαινος κλπ].

Του  «Δρόμου Ολυμπιακής Εκεχειρίας 2020» θα ηγηθεί η κα Minori Hayakari μαραθωνοδρόμος από την Ιαπωνία [8 Μαρτίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αλλά και η Ιαπωνία είναι η χώρα που φιλοξενεί φέτος τους Ολυμπιακούς Αγώνες].

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος Παράρτημα Ηλείας και Μεσσηνίας με την ευγενική της χορηγία θα φιλέψει τους δρομείς τοπικά ζεστά ζυμαρικά ΗΛΙΣ.

-      Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 μαθητές των δημοτικών σχολείων του Δήμου Πύργου από τις 9.30 π.μ. έως και τις 13.00, σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας θα συνομιλήσουν με Έλληνες Ολυμπιονίκες και θα υλοποιήσουν τα προγράμματα του Διεθνούς Κέντρου κάνοντας την έννοια της Ολυμπιακής Εκεχειρίας πιο κατανοητή στους μικρούς μαθητές.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα:

-    Κυριακή 15 Μαρτίου 2020 (λίγες ημέρες πριν η Ολυμπιακή Φλόγα φτάσει στο Παναθηναϊκό Στάδιο)  θα πραγματοποιηθεί η διαδρομή «Πνύκα – Καλλιμάρμαρο» με τη συμμετοχή μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Ολυμπιονικών, μελών της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αθλητών, κλπ. συνδέοντας με αυτόν τον τρόπο το αρχαίο (Πνύκα, σημείο αναφοράς του ελεύθερου λόγου και της δημοκρατίας στην αρχαιότητα) με το σύγχρονο (Καλλιμάρμαρο,  όπου έγιναν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες).

Το πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:

  • 10.45 π.μ. συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου (Κρήνη Πνύκας)
  • 11.10 π.μ. αναχώρηση από την Κρήνη της Πνύκας, μέσω του πεζόδρομου της Αποστόλου Παύλου, Διονυσίου Αρεοπαγίτου (στον πεζόδρομο από την πλευρά του αρχαιολογικού χώρου), Βασιλίσσης Αμαλίας (πριν την κάθοδο της Περιάνδρου) διάβαση της Λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας, μέσω του Ζαππείου, Αίγλη, Ηρώδου Αττικού, Βασιλέως Κωνσταντίνου και 
  • 11.40  άφιξη στο Παναθηναϊκό Στάδιο των περίπου 1.000 δρομέων (βραβεύσεις επισήμων και δρομέων, χορευτικά δρώμενα από μαθητές για τη διαφορετικότητα κλπ. ενώ μουσική θα παίξει η μπάντα του Δήμου Αθηναίων).

-    Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020, στις 7.00 μ.μ., στο Πολεμικό Μουσείο εγκαίνια Εικαστικής Έκθεσης και Ημερίδα αφιερωμένα στο «Ευ Αγωνίζεσθαι», όπου θα τιμηθούν επιφανή μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας (ο πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπ. Καπράλος, ο πρόεδρος της ΔΟΑ κ. Ισ. Κούβελος, οι αντιπρόεδροι της Διεθνούς Εκεχειρίας πρ. πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και η πρώην υπουργός κα Φάνη Πάλη Πετραλιά), Ολυμπιονίκες (Σπύρος Γιαννιώτης, Βαλέριος Λεωνίδης, Ιωάννης Μελισσανίδης κ.α.), και υποστηρικτές των δράσεων της Συμπολιτείας Ολυμπίας (ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, ΟΠΑΠ κ.α.).

Τιμώντας τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 σε όλους τους παρευρισκόμενους θα μοιραστούν πάπυροι με Χαϊκού της Ελληνίδας ποιήτριας Zoe Savina.

Επισημαίνεται  ότι η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις/δράσεις είναι ελεύθερη.

Υποστήριξη: SilkTech