Πινγκ πονγκ: Πρωταθλήτρια στο απλό γυναικών η Πατρινή Κωνσταντίνα Παρίδη

Τρίτη, Μάρτιος 1, 2022 - 12:00μμ
2η θέση για την Κατερίνα Τόλιου που είχε παίξει στους Φοίνικες Γλυφάδας

Ο Γιάννης Σγουρόπουλος και η Πατρινή Κωνσταντίνα Παρίδη αναδείχτηκαν το απόγευμα της Κυριακής, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας,Pane 2021-2022 πρωταθλητές Ελλάδας στο απλό ανδρών και το απλό γυναικών αντίστοιχα, για την περίοδο 2021-2022. Αμφότεροι μάλιστα, έφτασαν πρώτη φορά στην καριέρα τους στον σημαντικότερο πανελλήνιο τίτλο. Ύστερα από δύο χαμένους τελικούς ο τέσσερις φορές πρωταθλητής Ευρώπης των νεαρών ηλικιών συνδύασε με το χρυσό μετάλλιο την επιστροφή του στον θεσμό μετά το 2019. Στον τελικό έκαμψε με 4-1 σετ τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, που ήταν επίσης από τα πρόσωπα των αγώνων. Η Παρίδη γεύτηκε τη χαρά του χρυσού μεταλλίου και στο απλό γυναικών μετά από τέσσερις σερί πρωτιές στο διπλό. Στον τελικό νίκησε με 4-1 σετ την περσινή νικήτρια και τέσσερις φορές κάτοχο του τίτλου Κατερίνα Τόλιου. Σε διασυλλογικό επίπεδο ο Σγουρόπουλος αγωνίζεται στη Γερμανία, η Παρίδη στην Τσεχία και στο Πανελλήνιο αγωνίστηκαν με τα χρώματα του Ολυμπιακού. Στο διπλό ανδρών αναδείχτηκαν πανελληνιονίκες ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος του Παναθηναϊκού και στο διπλό γυναικών η Μαλαματένια Παπαδημητρίου και η Αλίκη Κιούφη από τον Τελαμώνα Σαλαμίνας και τον Ολυμπιακό αντίστοιχα. Η κορυφαία εσωτερική διοργάνωση έγινε δυστυχώς κεκλεισμένων των θυρών λόγω των υγειονομικών μέτρων, αλλά η ΕΦΟΕπΑ της εξασφάλισε τη λάμψη και την οργάνωση, που της αρμόζει με μία σειρά από κινήσεις.
Κάλυψε με live streaming όλη τη διάρκεια των αγώνων και πρόσφερε τη δυνατότητα στον κόσμο ν' απολαύσει τα σπουδαία ματς και τον παλμό της διοργάνωσης (το λινκ για τους αγώνες της Κυριακής είναι https://www.youtube.com/watch?v=X0bOW5Ie8dY). Εξασφάλισε τη βιντεοσκόπηση όλων των ματς και τις προσεχείς ημέρες θα προβληθούν και δηλώσεις των πρωταγωνιστών. Ενημέρωνε κατευθείαν για όλα τα αποτελέσματα στη διεύθυνση http://app.ttscore.io/customer/24/event/478. Οργάνωσε όμορφο τελετουργικό για τις απονομές, πρόσφερε λουλούδια στους νικητές και τσαντούλες με σνακ και χυμούς σε όλους τους συμμετέχοντες. Το πρόγραμμα κύλησε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα σε έξι τραπέζια την πρώτη μέρα και τέσσερα τη δεύτερη, υπήρξε απόλυτη συνέπεια στο υγειονομικό πρωτόκολλο και φυσικά όλα εξελίχτηκαν σε μία αίθουσα, που μετά την περσινή ανακαίνισή της είναι από τις καλύτερες της Ευρώπης.
Στον τελικό του απλού ανδρών συναντήθηκαν δύο διαφορετικές γενιές. Ο νεαρός Σγουρόπουλος από τη θέση 1 των φαβορί αντιμετώπισε τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, που με σπουδαίες εμφανίσεις κατάφερε στα 38 του χρόνια να μετάσχει σε δεύτερο τελικό στο αγώνισμα, ενώ ήταν φιναλίστ και στο διπλό.
Ο Σγουρόπουλος είχε τα προγνωστικά με το μέρος του και το επιβεβαίωσε με σκορ 4-1 σετ. Διόλου εύκολο το έργο του ωστόσο, καθώς ο αριστερόχειρας Παπαδημητρίου έβγαλε δυνάμεις και ποιότητα και στάθηκε πολύ καλά. Στο 1ο σετ ο Σγουρόπουλος, που επέλεξε ν' αγωνιστεί μόνο στο απλό, χρειάστηκε ανατροπή από 0-5. Ο Παπαδημητρίου μείωσε σε 2-1 και στο 4ο σετ είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει. Ο Ελευσίνος άσος βρήκε τις λύσεις και γενικά πέρασε το δυνατό και έξυπνο παιχνίδι του, ενώ πραγματοποίησε πολλές ενέργειες, που μαρτυρούν την παγκόσμια κλάση του παίρνοντας το χειροκρότημα. Τα σετ 11-9, 11-5, 9-11, 12-10 και 11-5.
Ο Σγουρόπουλος άρχισε την πορεία του από την κορυφή του ταμπλό των «32». Στον 1ο γύρο κατέβαλλε με 3-0 σετ τον Κωνσταντίνο Μηλικούδη της Φιλίας Ορεστιάδας και στον 2ο επίσης με 3-0 τον Δημήτρη Κορδούτη του Πέρα. Την Κυριακή νίκησε με 4-0 σετ τον Αλέξανδρο Μαδέση της ΑΕΚ στην 8άδα και τον Τάσο Ρηνιώτη με 4-1 στην 4άδα. Να σημειωθεί ότι ο Ρηνιώτης των τριών σερί τελικών (2016, 2017, 2018) μπήκε στα μετάλλια με εντυπωσιακή ανατροπή από 0-3 σετ απέναντι στον Γιώργο Κωνσταντινόπουλο.
Ο Παπαδημητρίου προχώρησε ως νούμερο 4 του αγωνίσματος. Στον γύρο των «32» κατέβαλλε τον Κωνσταντίνο Στάμου της Ελευσίνας με 3-0 και στους «16» τον Ιάσονα Κορδούτη του Παναθηναϊκού με το ίδιο σκορ. Την Κυριακή στην 8άδα νίκησε χωρίς αγώνα τον ασθενή Γιώργο Σταματούρο του Ολυμπιακού και στα ημιτελικά πέτυχε σπουδαία νίκη με 4-1 σετ απέναντι στον αθλητή της εθνικής ομάδας, 2ο φαβορί του αγωνίσματος και δις πρωταθλητή Ελλάδας τα τελευταία χρόνια Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο.
Στο απλό γυναικών οι καλές φίλες Κωνσταντίνα Παρίδη και Κατερίνα Τόλιου αναμετρήθηκαν δεύτερη φορά στον τελικό μετά το 2018. Γνωρίζει άριστα η μία το παιχνίδι της άλλης, αλλά και μόνο το γεγονός ότι η φύσει επιθετική Παρίδη αντιμετώπιζε το αμυντικό στυλ της Τόλιου προσέδιδε μεγάλο ενδιαφέρον στο ματς. Η Πατρινιά πρωταθλήτρια επικράτησε με 4-1 διότι ειδικά μετά το 1ο σετ ήταν πολύ σταθερή, πήρε ρίσκο που της βγήκαν με αμέτρητες forehand επιθέσεις αλλά και πολλά backhand στις πρώτες μπάλες. Είχε πολύ γερό κίνητρο για τον πρώτο της τίτλο στο απλό της μεγάλης κατηγορίας, αλλά φάνηκε ότι διαχειρίστηκε πολύ καλά το όποιο άγχος. Η Τόλιου, που επίσης πρωταγωνίστησε σ' ένα ακόμα Πανελλήνιο πρωτάθλημα με δύο τελικούς, πήρε το 1ο σετ και προηγήθηκε 10-8 στο 2ο. Αν έκανε το 2-0 σαφώς θ' αποκτούσε πλεονέκτημα. Πραγματοποίησε και πολλές επιθέσεις, αλλά γενικά δεν είχε στα ράλι τη διάρκεια που θα ήθελε. Το φινάλε είχε κοντράστ συναισθημάτων με μεγάλη αγκαλιά και δάκρυα από τις δύο αθλήτριες (7-11, 13-11, 11-6, 11-8, 13-11).
Ως νούμερο 2 του αγωνίσματος η Παρίδη από το κάτω μέρος του ταμπλό προχώρησε αρχικά χωρίς αγώνα. Στις «16» νίκησε με 3-0 σετ τη Δήμητρα Πετσίβα του ΑΣΕΑ Καβάλας και στις «8» τη Λεμονιά Γκαϊντατζή της ΧΑΝ Θεσσαλονίκης. Στα ημιτελικά έδωσε μεγάλο ματς εναντίον της Ελισάβετ Τέρπου, αρκεί να σημειώσουμε ότι το 5ο σετ, στο τελικό 4-2, έληξε με σκορ από τα... παλιά (22-20). Στα προημιτελικά δε, η Τέρπου είχε αποκλείσει τη Μαλαματένια Παπαδημητρίου με ανατροπή από 1-3 σετ.
Ως πρώτο φαβορί του αγωνίσματος η Κατερίνα Τόλιου ήταν στην κορυφή του ταμπλό και είχε bye στον γύρο των «32». Στη 16άδα απέκλεισε τη Χρυσή Φωτιάδου της ΧΑΝ Θεσσαλονίκης με 3-0 σετ, στην 8άδα την Όλγα Γεωργοπούλου του Πέρα με 4-0 και στα ημιτελικά Αλίκη Κιούφη με 4-0 σετ.
Στον τελικό του διπλού ανδρών ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος είχαν το προβάδισμα στα προγνωστικά κόντρα στους Δημήτρη Παπαδημητρίου/Γεράσιμο Χατζηλυγερούδη και το έδειξαν και στο τραπέζι. Έχοντας και πολύχρονη συνεργασία συνδυάστηκαν εξαιρετικά κι έφτασαν στον 5ο πανελλήνιο τίτλο τους στο αγώνισμα ως δίδυμο. Άξιοι αντίπαλοι βεβαίως και οι αθλητές από τα Ταταύλα με την παρουσία τους στον τελικό να είναι επιτυχία (11-2, 11-7, 11-7).
Στον τελικό του διπλού γυναικών εμφανίστηκαν τα ίδια ζευγάρια με τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη διοργάνωση του 2021. Από τη μια Κατερίνα Τόλιου και Κωνσταντίνα Παρίδη από την άλλη Μαλαματένια Παπαδημητρίου και Αλίκη Κιούφη. Έγινε και πάλι δυνατή αναμέτρηση, με ποικιλία στα στυλ παιχνιδιού και τα χτυπήματα των αθλητριών και αυτή τη φορά επικράτησαν οι Παπαδημητρίου/ Κιούφη. Βρέθηκαν πίσω με 2-0 σετ, αλλά ανέβασαν αισθητά την απόδοσή τους, ό,τι δοκίμασαν τους βγήκε και επικράτησαν με 3-2 σετ (8-11, 9-11, 11-7, 13-11, 11-6).
Εξαιρετικό το αποτέλεσμα για τις «χάλκινες» Κυριακή Κουλιούρη και Έλενα Σοφρά της ΧΑΝΘ, οι οποίες στα προημιτελικά δημιούργησαν έκπληξη απέναντι στις Όλγα Γεωργοπούλου/Δήμητρα Τσεκούρα (3-1 σετ) και στα ημιτελικά κάμφθηκαν στα πέντε σετ από τις Τόλιου/Παρίδη.
Επίσης στα αγωνιστικά, εντελώς άδοξα σταμάτησε την προσπάθειά του ο Γιώργος Σταματούρος. Ο πρωταθλητής Ελλάδας του 2021 σε απλό και διπλό αγωνίστηκε το πρωί στο διπλό, αλλά ανέβασε πυρετό και δεν συνέχισε. Στο διπλό ήταν 2ο φαβορί με τον Τάσο Ρηνιώτη, μπήκαν στην 4άδα και μετά έχασαν άνευ αγώνα για να περάσουν στον τελικό οι Παπαδημητρίου/Χατζηλυγερούδης.
Μήνυμα κατά του πολέμου στη διάρκεια του live streaming
Με μήνυμα κατά του πολέμου έγινε η ζωντανή μετάδοση της ΕΦΟΕπΑ στο διαδίκτυο από το τελικό στάδιο του Πανελληνίου πρωταθλήματος. Ping Pong Games not war games αναγραφόταν σταθερά στο live streaming. Αγώνες επιτραπέζιας αντισφαίρισης όχι αγώνες πολέμου σ' ένα κοινωνικό μήνυμα της ομοσπονδίας μετά τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ζωντανή μετάδοση των τελικών του απλού εξάλλου, πρόσφερε στον κόσμο μία ξεχωριστή και πολύ ωραία εικόνα. Πίσω από το τραπέζι, που φιλοξένησε τους διαδοχικούς τελικούς του απλού σε γυναίκες και άνδρες τοποθετήθηκε υπερυψωμένη κάμερα . Προσφέρθηκε livestreamingακόμα καλύτερων προδιαγραφών και οι φίλοι της επιτραπέζιας αντισφαίρισης αισθάνθηκαν ότι βλέπουν παγκόσμιο τουρνουά, καθώς με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται οι κορυφαίες διοργανώσεις!
Στο ΣΕΦ ήταν παρούσα την Κυριακή η Κατερίνα Ντουλάκη, προσκεκλημένη του προέδρου της ΕΦΟΕπΑ Κώστα Παπαγεωργίου. Τρίτη Μεσογειονίκης του απλού γυναικών το 2009, πρώην πρωταθλήτρια Ελλάδας σε όλα τα αγωνίσματα κι επί σειρά ετών αθλήτρια της εθνικής ομάδας, η Ντουλάκη σταμάτησε τη δράση το 2011 και ζει μόνιμα στα Χανιά. Στην ομοσπονδιακή αίθουσα είχε τη χαρά να συναντήσει και όλη την εθνική ομάδα γυναικών, που το 2005, στο Ευρωπαϊκό της Δανίας, είχε πετύχει την ιστορική άνοδο στην 1η κατηγορία της ηπείρου. Τις πρώην συμπαίκτριές της Χριστίνα Φίλη, Μαρία Μοίρου, Όλγα Γεωργοπούλου και τον ομοσπονδιακό προπονητή Γιώργο Καρύτσα. Η Ντουλάκη, αλλά και ο εν ενεργεία διεθνής Κωνσταντίνος Αγγελάκης, που είναι στο στάδιο της αποκατάστασης από την επέμβαση στο γόνατο και επίσης προσκλήθηκε στο στάδιο από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, έκαναν και τον σχολιασμό των τελικών στο live streaming.
Οι νικητές και οι νικήτριες σε κάθε αγώνισμα:
ΣΤΟ ΑΠΛΟ ΑΝΔΡΩΝ:
1. Γιάννης Σγουρόπουλος (Ολυμπιακός ΣΦΠ)
2. Δημήτρης Παπαδημητρίου (ΑΟ Ταταύλα)
3. Τάσος Ρηνιώτης (Ολυμπιακός)
-. Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος (Παναθηναϊκός ΑΟ)
ΣΤΟ ΑΠΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:
1. Κωνσταντίνα Παρίδη (Ολυμπιακός ΣΦΠ)
2. Κατερίνα Τόλιου (Παναθηναϊκός ΑΟ)
3. Αλίκη Κιούφη (Ολυμπιακός ΣΦΠ)
-. Ελισάβετ Τέρπου (Παναθηναϊκός ΑΟ)
ΣΤΟ ΔΙΠΛΟ ΑΝΔΡΩΝ:
1. Γιώργος Κωνσταντινόπουλος/Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος (Παναθηναϊκός)
2. Δημήτρης Παπαδημητρίου/Γεράσιμος Χατζηλυγερούδης (ΑΟ Ταταύλα)
3. Δημήτρης Κορδούτης/Στράτος Δαμιανής (ΑΣ Πέρα Αθηνών)
-. Τάσος Ρηνιώτης/Γιώργος Σταματούρος (Ολυμπιακός)
ΣΤΟ ΔΙΠΛΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ:
1. Μαλαματένια Παπαδημητρίου/Αλίκη Κιούφη (Τελαμών Σαλαμίνας/Ολυμπιακός ΣΦΠ)
2. Κατερίνα Τόλιου/Κωνσταντίνα Παρίδη (Παναθηναϊκός/Ολυμπιακός)
3. Έλενα Σοφρά/Κυριακή Κουλιούρη (ΧΑΝ Θεσσαλονίκης)
-. Ιωάννα Γερασιμάτου/Θάλεια Κορδούτη (ΑΕΚ/Άρης 2006)
Σημαντική στήριξη πρόσφεραν χορηγοί στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ο Μακεδονικός Χαλβάς, τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, το Μπεγνής catering και η Έκφραση Flowers's boutique, ήταν χορηγοί της διοργάνωσης και πρόσφεραν προϊόντα σε όλους τους αθλητές. Συγκεκριμένα μοιράστηκαν τσαντούλες με σάντουιτς, δύο μακεδονικούς χαλβάδες, μπανάνα, νερό και ισοτονικό ποτό, ενώ δόθηκαν ανθοδέσμες στους νικητές και τις νικήτριες. Στο βάθος της ομοσπονδιακής αίθουσας τοποθετήθηκε μεγάλο backdrop της διοργάνωσης όπου βεβαίως ήταν και οι σταθεροί χορηγοί της ΕΦΟΕπΑ STIGA, Gerflor Group, HeaDS, Genesis pharma και Έπαθλα Ζευς.

Υποστήριξη: SilkTech