Πινγκ πονγκ: Ο Ολυμπιακός ΣΦΠ πρωταθλητής Ελλάδας ανδρών 2021-2022

Παρασκευή, Μάιος 27, 2022 - 10:30μμ
Επικράτησε 3-1 του Παναθηναϊκού

Ο Ολυμπιακός ΣΦΠ είναι ο πρωταθλητής Ελλάδας ανδρών για την περίοδο 2021-2022. Στον συγκλονιστικό τελικό της Α1 εθνικής κατηγορίας με τον Παναθηναϊκό, το απόγευμα της Πέμπτης, στην ομοσπονδιακή αίθουσα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, επικράτησε με 3-1, ξαναπήρε τα σκήπτρα μετά το 2018 κι έκανε το νταμπλ μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας. Στον αγώνα-διαφήμιση του αθλήματος, που απόλαυσαν περισσότεροι από 100 φίλαθλοι από κοντά και χιλιάδες από τους υπολογιστές πήρε τη νίκη στις λεπτομέρειες και κατέκτησε το 15ο πρωτάθλημα ανδρών στην ιστορία του. Είχε παίκτη-κλειδί τον Γιάννη Σγουρόπουλο, που επικράτησε και στα δύο ατομικά παιχνίδια του και πήρε μία ακόμα νίκη από τον Κροάτη Τόμισλαβ Πουκάρ. Στην... τιτανομαχία των δύο κορυφαίων ελληνικών σωματείων, στο ματς με το υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο, που έχει εμφανιστεί ποτέ στην ελληνική Α1, ήταν πανάξιος αντίπαλος ο Παναθηναϊκός, ο οποίος είχε ένα θετικό αποτέλεσμα από τον Κροάτη Αντρέι Γκάτσινα και τα έδωσε όλα για το πρώτο πρωτάθλημα ανδρών μετά από 47 χρόνια. Την 3η θέση κατέκτησε ο ΑΣ Πέρα Αθηνών, ο οποίος με συνολικά καλή εμφάνιση κατέβαλλε με 3-1 τον ΟΕΑ Ρεθύμνου, ο οποίος παρατάχθηκε χωρίς ξένους αθλητές στα πλέι οφ.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός «συγκρούστηκαν» ξανά σε καθοριστικό ματς τίτλου μετά από πολλά χρόνια, ενώ μετά το 2011 ήταν η δεύτερη φορά, που το πρωτάθλημα κρίθηκε σε πλέι οφ! Τον αγώνα περίμεναν με ανυπομονησία όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι και οι τοπ Ευρωπαίοι αθλητές των δύο ομάδων, μαζί με τον δικό μας πρωταθλητή Ευρώπης των νεαρών κατηγοριών, Σγουρόπουλο, δικαιολόγησαν απόλυτα το τεράστιο ενδιαφέρον. Δεν ήταν μόνο τα κορυφαία ονόματα των δύο ομάδων και η μεγάλη σημασία του αγώνα, αλλά και το γεγονός ότι όλοι οι παίκτες, που χρησιμοποιήθηκαν, μαζί με τον... αναπληρωματικό σήμερα του Ολυμπιακού, Ζοάο Μοντέιρο, έχουν στο παλμαρέ τους και μετάλλια σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Το θέαμα ήταν χορταστικό και όλοι οι αθλητές μαζί χάρισαν στον κόσμο μία υπέροχη παράσταση 2,5 ωρών μολονότι υπήρχε και η αντικειμενική δυσκολία της ζέστης και της υγρασίας.
Υπήρχαν διακυμάνσεις και αγωνία από την αρχή ως το τέλος και ο τίτλος κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Ο Σγουρόπουλος, όχι μόνο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Α1 (μετά την ολοκλήρωση των αγώνων του στη Μπουντεσλίγκα είχε το δικαίωμα και γι' αυτό αγωνίστηκε και στο Κύπελλο Ελλάδας), αλλά τοποθετήθηκε και 1ος παίκτης για να δικαιώσει τον προπονητή του Γιώργο Χριστοφοράκη. Έκαμψε δύο παγκόσμιας κλάσης αθλητές τον Πολωνό Ντίγιας και τον Κροάτη Γκάτσινα, τον δεύτερο μάλιστα με ανατροπή από 1-2 σετ διαμορφώνοντας το τελικό 3-1 για τους Πειραιώτες.
Σε άλλο κρίσιμο σημείο του αγώνα ο Κουβανός Κάμπος πήρε το 1ο σετ απέναντι στον Πουκάρ, αλλά ο Κροάτης ανέβασε την απόδοσή του και επικρατώντας με 3-1 έδωσε ξανά το προβάδισμα στην ομάδα του ύστερα από την ισοφάριση του Γκάτσινα (3-1 σετ τον Σιμπάεφ). Να σημειωθεί ότι ο Γκάτσινα και ο Ντίγιας αγωνίστηκαν στα πλέι οφ για μοναδική φορά φέτος στο πρωτάθλημα.
Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-1:
Γιάννης Σγουρόπουλος-Γιακούμπ Ντίγιας 3-0 (11-9, 11-8, 11-8)
Αλεξάντερ Σιμπάεφ-Αντρέι Γκάτσινα 1-3 (11-4, 7-11, 5-11, 8-11)
Τόμισλαβ Πουκάρ-Χόρχε Κάμπος 3-1 (8-11, 11-6, 11-6, 11-8)
Σγουρόπουλος-Γκάτσινα 3-2 (9-11, 13-11, 10-12, 11-8, 11-9)
Στη φάση των γκρουπ ο Ολυμπιακός στηρίχτηκε επίσης στον Τάσο Ρηνιώτη, τον Πορτογάλο Ένιο Μέντες, τον Σωκράτη Γιαννούτσο και τον Αλκιβιάδη Σταματούρο. Ομοίως ο Παναθηναϊκός, που είχε στην τεχνική καθοδήγηση τον Λευτέρη Μάκρα, χρησιμοποίησε στην πρώτη φάση του πρωταθλήματος, πέραν του Κάμπος, τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινόπουλο, τον Ιάσονα Κορδούτη, τον Βούλγαρο Πετιό Κράστεφ και τον Γάλλο Λορέν Κοβά. Σήμερα στον πάγκο είχε και τον Γιώργο Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος ήταν διαθέσιμος έχοντας ολοκληρώσει τους αγώνες του στην πολωνική λίγκα.
Σημαντικό επίσης να γραφτεί ότι ο αγώνας έγινε μέσα σε απολύτως φίλαθλα πλαίσια, οι φίλοι των δύο ομάδων είχαν υποδειγματική συμπεριφορά, ενώ στις κερκίδες έζησαν τη μοναδική εμπειρία και πολλοί νεαροί αθλητές με συλλόγους να ακυρώνουν ή να αλλάζουν ώρα στη σημερινή τους προπόνηση.
Στον τελικό παρέστησαν και επίσημοι. Μεταξύ αυτών, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού Μιχάλης Κουντούρης και ο αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού Δημήτρης Βρανόπουλος. Σε όλο το διήμερο ήταν παρών για να βοηθήσει οργανωτικά ο πρόεδρος της ΕΦΟΕπΑ Κώστας Παπαγεωργίου, από τους επικεφαλής της διοίκησης παρέστη και ο γενικός γραμματέας Γιάννης Κορδούτης, ενώ στους θεατές ήταν και ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής Παναγιώτης Γκιώνης φορώντας την ειδική μπότα στο τραυματισμένο του πόδι. Τον τελικό κάλυψαν αθλητικοί συντάκτες και φωτογράφοι με παρόντα επίσης τα γραφεία Τύπου και των δύο σωματείων.


ΤΟ ΠΕΡΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
Η  3η θέση κρίθηε με τον αγώνα μεταξύ του Πέρα και του Ρεθύμνου. Από τη στιγμή που η ομάδα της Κρήτης πήγε στην Αθήνα κυρίως με αναπληρωματικούς, οι «Πολίτες» είχαν τον πρώτο λόγο για τη νίκη. Το επιβεβαίωσαν, παρά την πίεση που δέχτηκαν από τη μοναδική απειλή του Ρεθύμνου, τον Νίκο Αντωνιάδη και με νίκη 3-1 κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο. Δύο νίκες σημείωσε ο Παντασάκ Τανβιριγιαβετσακούλ από την Ταϊλάνδη και μία ο Στράτος Δαμιανής. Τιμητική ασφαλώς, η 4η θέση για τους Κρήτες, στην πρώτη ουσιαστικά χρονιά τους στην κορυφαία κατηγορία, καθώς το περσινό πρώτάθλημα είχε ακυρωθεί λόγω της πανδημίας. Το Πέρα είχε 4ο παίκτη τον Μιχάλη Βακράκο, το Ρέθυμνο τον Σπύρο Κιούφη, αλλά δεν έγινε κάποια αλλαγή στις τριάδες.
Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα ΑΣ Πέρα Αθηνών-ΟΕΑ Ρεθύμνου 3-1:
Παντασάκ Τανβιριγιαβετσακούλ-Παντελής Βογιατζιδάκης 3-0 (11-2, 11-2, 11-4)
Δημήτρης Κορδούτης-Νίκος Αντωνιάδης 1-3 (8-11, 11-9, 7-11, 5-11)
Στράτος Δαμιανής-Φάνης Τσαχάκης 3-0 (11-5, 11-1, 11-2)
Παντασάκ-Αντωνιάδης 3-0 (14-12, 13-11, 11-9)
Υποστήριξη: SilkTech