Πέθανε ο πρώην προπονητής του ΝΟΠ Ίβο Τρούμπιτς (ΦΩΤΟ)

Σάββατο, Μάρτιος 13, 2021 - 9:02πμ

«Έφυγε» την Παρασκευή (12/3) το βράδυ από την ζωή σε ηλικία 86 ετών ένας θρύλος της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης, ο οποίος άφησε έντονα το αποτύπωμα του ως προπονητής στο Ελληνικό αλλά και το Πατρινό πόλο.

Προπονητής του Ολυμπιακού (1971-1973), του Ναυτικού Ομίλου Πάτρας 1983-1984 και ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας το 1985-1986.

Σε μια δύσκολη περίοδο, αγωνιστικής παρακμής, ήρθε στην Πάτρα και αναζωογόνησε τον ΝΟΠ. Διετέλεσε προπονητής από τον Φλεβάρη του 1983 (διαδέχτηκε τον Νίκο Βασιλείου) έως τον Μάιο του 1985, οπότε και τον διαδέχτηκε ο Γιώργος Κακουλίδης.

Σπουδαία μορφή άλλαξε την πορεία του ΝΟΠ και του Πατρινού πόλο. Ο Λώλος, κατά κόσμον Γιώργος Κακουλίδης, που ήταν μαζί του εκείνη τη διετία βρήκε πρόσφορο έδαφος για να συνεχίσει το έργο του για τα επόμενα 20 χρόνια.

Ο ΝΟΠ οφείλει πολλά στον Τρούμπιτς!

Ο Ίβο Τρούμπιτς είχε κατακτήσει 2 Ολυμπιακά μετάλλια ως παίκτης με την Εθνική Ομάδα της Γιουγκοσλαβίας ενώ ως προπονητής το 1971...έσπασε την κυριαρχία του Εθνικού, κατακτώντας τον τίτλο με τον Ολυμπιακό.

Ο Κροάτης προπονητής, μέλος του Hall Of Fame, ως παίκτης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968 και το ασημένιο στους Ολυμπιακούς του 1964 ως μέλος της εθνικής Γιουγκοσλαβίας.

Γεννημένος στο Σπλιτ, μεγαλούργησε στο Ζάγκρεμπ με τη σπουδαία τότε Μλάντοστ κατακτώντας τρία πρωταθλήματα Ευρώπης (1967, 1968, 1969) ενώ το 1976 ως προπονητής της Ολλανδίας στο Μόντρεαλ ανέβηκε στο βάθρο (χάλκινο μετάλλιο) και είναι κάτι που δεν ξέχασαν ποτέ στην Ολλανδία. Το 2016 έλαβε ένα ειδικό βραβείο από την Ομοσπονδία της χώρας για την προσφορά του.

Έπαιξε 159 παιχνίδια για την εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας!

Στη δεκαετία του ογδόντα, ήταν ο προπονητής της Γιουγκ Ντουμπρόβνικ, την οδήγησε σε δύο τίτλους (1981, 1982) και ένα κύπελλο (1981). Ήταν επίσης επικεφαλής της Πεσκάρα, όπου το 1987 κέρδισε τέσσερα τρόπαια – το νταμπλ στην Ιταλία, το Champions Cup και το Ευρωπαϊκό Super Cup!

Εκτός από τη χώρα μας, πέρασε πριν από λίγα χρόνια από συλλόγους σε Ολλανδία, Γερμανία ενώ πέρσι τιμήθηκε από την Κροατική Δημοκρατία για την προσφορά του.

Το πλούσιο βιογραφικό του

Οι διακρίσεις του σαν αθλητής της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας:

Ολυμπιακοί αγώνες Τόκιο 1964: Ασημένιο μετάλλιο

Ολυμπιακοί αγώνες Μεξικό 1968: Χρυσό μετάλλιο.

Οι διακρίσεις του σαν προπονητής:

Ολυμπιακοί αγώνες Μόντρεαλ 1976: Χάλκινο μετάλλιο ως προπονητής της Εθνικής Ολλανδίας.

Πρωταθλητής Ευρωπαϊκού Κυπέλλου 1988 με την Πεσκάρα της Ιταλίας.

Επίσης διετέλεσε προπονητής της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας το 1982 συμμετέχοντας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Εκουαδόρ.

Το 2015 τιμήθηκε από το International Swimming Hall of Fame.

Παράλληλα με την προπονητική του καριέρα ο Ίβο Τρούμπιτς, δίδαξε το άθλημα, σε εκατοντάδες συνέδρια ανά τον κόσμο, σύγγραψε βιβλία για την υδατοσφαίριση καθώς και εκπαιδευτικά βίντεο.

Η συγκεκριμένη ομάδα του ΝΟΠ αγωνιζόταν στην Α' Εθνική (δεν είχαν θεσπιστεί η Α1 και η Α2 Εθνική) με τον Ίβο Τρούμπιτς να κάθεται στον πάγκο του για δύο χρόνια και στη συνέχεια να αναλαμβάνει τα ηνία της Ελληνικής Εθνικής ομάδας.

Μάλιστα όταν αποχώρησε ο Τρούμπιτς την τεχνική ηγεσία του Ναυτικού Ομίλου ανέλαβε ο Γιώργος Κακουλίδης, ο οποίος του έδωσε μεγάλη ώθηση και τον απογείωσε!

Στην ομάδα του ΝΟΠ το 1984 ήταν τότε αρχηγός ο πρώην διεθνής διαιτητής, Νίκος Βασιλείου, οι διεθνείς διαιτητές Μιχάλης Κουρέτας, Ανδρέας Μοίραλης, ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, οι Τάσος Κουλουμπής, Γιάννης Δενδρινός, Χρήστος Γεωργίου, Διομήδης Τσουτσάνης, Γιάννης Σερέτης, Γιώργος Ρακιντζής, Γιώργος Μπλούδρος και οι Nότης Σαρακίνης, Γιώργος Ντότσικας που «έφυγαν» πρόωρα από τη ζωή.

Υποστήριξη: SilkTech