Πέρασαν 47 χρόνια από το 5-3 της Παναχαϊκής στην Τούμπα!

Πέμπτη, Απρίλιος 23, 2020 - 12:01μμ
Δευτερόλεπτα πριν τις 5μ.μ., και προ του διαιτητή Αρμόδωρου οι αρχηγοί Πέτρος Λεβεντάκος και Γιώργος Κούδας στο στρίψιμο του νομίσματος. Οι εξέδρες είναι κατάμεστες από χιλιάδες κόσμου που ετοιμαζόταν να δει τον ΠΑΟΚ πρωταθλητή Ελλάδας (32.019 εισιτήρια, 1.039.170 δραχμές οι εισπράξεις). Ακολουθεί ένα καταπληκτικό 90λεπτο της Παναχαϊκής και το τελικό 5-3 είναι (ακόμα) η μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του Αχαϊκού ποδοσφαίρου. Τίποτα λιγότερο – τίποτα περισσότερο.

Σαν ...χθες το 1973 ο ΠΑΟΚ του Λες Σάνον γνώρισε την ήττα με 5-3 από την Παναχαϊκή στην Τούμπα, αποτέλεσμα που ουσιαστικά του στέρησε το πρωτάθλημα.

Ήταν Κυριακή των Βαΐων 22 Απριλίου του 1973, που κανείς στον ΠΑΟΚ δε θέλει να θυμάται. Ένα ματς για το οποίο έχουν ακουστεί πολλά, ένα ματς που έκρινε εν πολλοίς τον πρωταθλητή της σεζόν 1973-74, όπου ο «Δικέφαλος» συνέτριψε όλα τα ρεκόρ, (92 β., 27 νίκες, 75 γκολ), αλλά η μοναδική εντός έδρας ήττα σε 17 αγώνες (15-1-1), έστειλε το πρωτάθλημα στον Πειραιά.

Πριν από την 28η αγωνιστική, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός ισοβαθμούσαν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με 74 βαθμούς. Οι «ερυθρόλευκοι» ταξίδευαν στην Καβάλα, γι’ αυτό εκατοντάδες παοκτσήδες επέλεξαν να βρεθούν εκεί και όχι στην Τούμπα, όπου η ομάδα του Λες Σάνον υποδεχόταν την Παναχαϊκή. Όχι καμιά τυχαία ομάδα, εκείνη την εποχή, μια σπουδαία ομάδα που στο τέλος της σεζόν τερμάτισε στην 4η θέση και έγινε η πρώτη επαρχιακή ελληνική ομάδα που συμμετείχε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Το πατατράκ και η ήττα από την Παναχαϊκή, παρότι στο ημίχρονο το σκορ ήταν 1-1, εκτροχίασε τον ΠΑΟΚ από την πορεία προς τον τίτλο κι εκείνο το ματς πέρασε στην ιστορία ως μια από τις «μαύρες σελίδες» του συλλόγου στην Τούμπα.

Μάλιστα το αποτέλεσμα-έκπληξη της Τούμπας δεν το προέβλεψε κανένας παίκτης του ΠΡΟ-ΠΟ. Σύμφωνα με τον ΟΠΑΠ στο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ εκείνης της Κυριακής είχαν συμπληρωθεί 11. 63.426 στήλες, ενώ είχαν βρέθηκαν 56 δελτία με 12 επιτυχίες και 2.747 δελτία με 11 επιτυχίες. Κοινώς, δεν υπήρχε ούτε ένα 13άρι!

«Οι μεγάλες ομάδες χτίζονται μέσα από τις επιτυχίες και δυναμώνουν μέσα από τις πίκρες. Ο ΠΑΟΚ της δεκαετίας του ’70 ήταν μια πολύ μεγάλη ομάδα. Η καλύτερη στην Ελλάδα. Ακόμα κι εκείνη η ομάδα, όμως είχε τις κακές στιγμές της», είχε γράψει πριν από λίγα χρόνια η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ, στη δική της αναδρομή στη συγκεκριμένη μέρα και στο ματς που πληγώνει μέχρι σήμερα τους φίλους της.

Ο Στέφας και το «σκάνδαλο Ρήγα»

Τραγικό πρόσωπο εκείνης της μέρας ήταν ο Γιάννης Στέφας. Υπερασπίστηκε σε 60 αγώνες την ασπρόμαυρη εστία, αλλά η καριέρα του στιγματίστηκε από το 3-5 της Παναχαϊκής στην Τούμπα, αποχώρησε ένα χρόνο αργότερα για να επιστρέψει και να ξαναφορέσει τη φανέλα της Κορίνθου. «Έφυγε» από τη ζωή στις 17 Ιουλίου 2010 σε ηλικία 61 ετών, μετά από «μάχη» έξι μηνών με την «επάρατη νόσο».

Για το παρασκήνιο εκείνου του αγώνα έχουν ακουστεί πολλά. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τέσσερις μέρες μετά στις 26/4/73 η διοίκηση της Παναχαϊκής ανακοίνωσε τη διαγραφή του ποδοσφαιριστή Θέμη Ρήγα, επειδή είχε πάρει πριν από το ματς 300.000 δραχμές από «κάποιους φιλάθλους» του Ολυμπιακού, ώστε η απόδοση των παικτών της ομάδας της Πάτρας μέσα στην Τούμπα να μην είναι μειωμένη.

Ο ΠΑΟΚ είχε προχωρήσει σε καταγγελίες περί πριμοδότησης του Ολυμπιακού, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής τα χρήματα μοιράστηκαν σε αρκετούς παίκτες της Παναχαϊκής, συστάθηκε ανακριτική επιτροπή από την ΕΠΟ, αλλά επί της ουσίας δεν έγινε τίποτα πέραν του ντόρου και της φασαρίας.

Γράφει η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ…

«Πολλές φορές, το να θεωρείς κάτι δεδομένο μπορεί να αποβεί μοιραίο. Ο ΠΑΟΚ της σεζόν 1972-73 με τον αέρα του πρώτου του τίτλου,  ήταν εντυπωσιακός. Απέδιδε πολύ καλό ποδόσφαιρο και όδευε προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος.  Ειδικά μετά τη μεγάλη νίκη 2-0 επί της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια  που τον κράτησε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας της Α’ Εθνικής, ο ΠΑΟΚ είχε ψυχολογία στα ύψη.

Ετσι, στις 22.04.1973 στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος υποδεχόταν την Παναχαϊκή όντας στην κορυφή μαζί με τον Ολυμπιακό με 74 βαθμούς με το σύστημα εκείνης της σεζόν να είναι 3 βαθμοί στη νίκη, 2 στην ισοπαλία και 1 στην ήττα.

Μπροστά σε 35.000 οπαδούς του ο ΠΑΟΚ χρειαζόταν νίκη και παράλληλα ήθελε στραβοπάτημα του Ολυμπιακού στην Καβάλα. Το παράλληλο των αναμετρήσεων φαίνεται πως έκανε κακό στον ΠΑΟΚ. “Το είχαμε σίγουρο πως θα κερδίσουμε και το μυαλό μας ήταν στην Καβάλα όπου περιμέναμε να κάνει γκέλα ο Ολυμπιακός”, θυμάται ο Κώστας Ιωσηφίδης και προσθέτει: “Τελικά την πατήσαμε μόνοι μας. Μπήκαν κάποια απίθανα γκολ από την Παναχαϊκή, βρεθήκαμε να κυνηγάμε το σκορ και δεν τα καταφέραμε”.

Το «χατ τρικ» του Δαβουρλή

Ο συνδυασμός εφησυχασμού και ατυχίας πλήγωσε τον ΠΑΟΚ. Ο Κώστας Δαβουρλής της Παναχαϊκής βρέθηκε σε εκπληκτική μέρα και ο Δικέφαλος από την άλλη πλευρά έδωσε ρεσιτάλ ατυχίας και αστοχίας. Δεν ήταν μόνο το ότι η ομάδα της Πάτρας κατάφερε στις έξι αξιόλογες επιθέσεις της να σημειώσει πέντε γκολ χωρίς να έχει ευθύνη ο τερματοφύλακας Στέφας, αλλά και το ότι ο ΠΑΟΚ τελείωσε το ματς με τρία δοκάρια και πολλές χαμένες ευκαιρίες.

Ο Παρίδης έχασε σημαντικές ευκαιρίες στο ξεκίνημα (2′,10′), ο Δαβουρλής με γυριστό σουτ έκανε το 0-1 στο 30’ και ο Φουντουκίδης είχε το πρώτο δοκάρι για τον ΠΑΟΚ (36′) πριν την ισοφάριση του Παρίδη (41′). Ο Δικέφαλος πήγε τουλάχιστον με την ισοπαλία στο ημίχρονο, όμως ο Δαβουρλής με την έναρξη του δεύτερου μέρους (47′) έβαλε πάλι το άγχος στην πλευρά του ΠΑΟΚ.

Τα δοκάρια του Παρίδη (58′) και Κούδα (60′) έδειχναν πως η ισοφάριση ήταν κοντά, αλλά ο Στραβοπόδης στο 61’ έγραψε στην αντεπίθεση το 3-1. Η γρήγορη απάντηση του Παρίδη (64΄) έφερε πάλι τον ΠΑΟΚ στο ματς με το 2-3, αλλά ακολούθησαν και άλλες χαμένες ευκαιρίες. Ο Δαβουρλής στο 82’ με εκτέλεση φάουλ στο παραθυράκι του Στέφα έγραψε το 4-1 και ο Παππάς στο 87’. Ο Σταύρος Σαράφης έγραψε το τελικό 3-5 με εκτέλεση πέναλτι στο 89’ μετά από σέντρα του Ιωσηφίδη και χέρι του Λεβέντη.

«Είναι ένα ματς που δε θα ξεχάσω ποτέ. Το θυμάμαι με μεγάλη πίκρα γιατί χάσαμε ένα πρωτάθλημα το οποίο αξίζαμε», λέει ο Κώστας Ιωσηφίδης».

Η συνέχεια…

Μετά από αυτή την ήττα ο Ολυμπιακός που τελικά πήρε ισοπαλία (1-1) στην Καβάλα, έμεινε μόνος στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Παρά την εκπληκτική του συγκομιδή στα παιχνίδια που ακολούθησαν (5 νίκες – 1 ισοπαλία) ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να καλύψει την απόσταση από τους Ερυθρόλευκους και τελείωσε το πρωτάθλημα με 92 βαθμούς έναντι 94 του Ολυμπιακού.

ΠΗΓΗ: https://www.gazzetta.gr

Υποστήριξη: SilkTech