ΠΑΤΡΑ: Τους σημάδεψε ο χάρος στο ρινγκ

Πέμπτη, Ιανουάριος 5, 2023 - 12:28μμ
Λειβαδάς (αριστερά) - Μηλιόρδος (δεξιά) και το δημοσίευμα για την τραγωδία με τον Ντεντελκόφσκι

Τα τελευταία χρόνια η πατραϊκή πυγμαχία συγκλονίστηκε από τρεις θανάτους αθλητών πάνω στο ρινγκ. Τρεις διαφορετικές περιπτώσεις που ήρθαν στο προσκήνιο με την τραγωδία του Βασιλάκη Τόπαλου, του νεαρού πυγμάχου που υπέκυψε, 16 χρονώ, ύστερα από τραυματισμό του σε γυμναστήριο.

Τρεις περιπτώσεις που είχαν την ίδια τραγική κατάληξη. Τρεις νεκροί αθλητές μέσα σε έξι χρόνια, τρεις θάνατοι που προκάλεσαν, σε συνδυασμό με άλλα περιστατικά, καίρια χτυπήματα στο άθλημα, χωρίς ευτυχώς να το ρίξουν στο καναβάτσο.

Ιδού οι τρεις περιπτώσεις που προκάλεσαν πόνο στον αθλητισμό της Πάτρας και αβάσταχτη οδύνη στις οικογένειές τους. Δεν ήταν οι μόνες, θυμίζουμε πως χάθηκαν δύο ακόμα νέα παιδιά, σε τροχαία δυστυχήματα, ο Σταμάτης Γαλανός (2004) και ο Παναγιώτης Καρύδης (2011) και οι δύο πρωταθλητές Ελλάδας.

* Ο Θανάσης Μηλιόρδος (1982 - 2000) ήταν διεθνής αθλητής και πέθανε στο "Τόφαλος" κατά την διάρκεια αγώνα πυγμαχίας σε ηλικία 18 ετών. Ηταν μέλος της προολυμπιακής εθνικής ομάδας και της αντίστοιχης παίδων, ένας από τους πλέον ταλαντούχους αθλητές. Τον Σεπτέμβριο του 1999 σε αγώνα προετοιμασίας έπεσε κάτω αναίσθητος μετά από τρία κτυπήματα. Μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου όπου μπήκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Μετά από έξι ημέρες πέθανε και τάφηκε, τόσο πρόωρα στο χωριό της οικογένειάς του, στο Καστράκι Αιτωλοακαρνανίας.

* Σοκ στην Πάτρα και τον ελληνικό αθλητισμό προκάλεσε η είδηση του θανάτου του νεαρού πυγμάχου Δημήτρη Λειβαδά, ο οποίος μετά από πέντε ημέρες νοσηλείας στην μονάδα εντατικής θεραπείας του ΠΠΝΠ, κατέληξε στις 24 Μαρτίου 2006. Ολα ξεκίνησαν όταν ο 21χρονος αθλητής του ΠΑΟΠ, αγωνιζόταν στο "Δημ. Τόφαλος" στο πλαίσιο τοπικών διασυλλογικών αγώνων. Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε μετά από τέσσερις 2λεπτους γύρους και ο άτυχος νεαρός επικράτησε με 2-1 στα σημεία. Μετά την ανακήρυξή του ως νικητής πήγε στον πάγκο να αλλάξει. Δεν είχαν περάσει πέντε λεπτά, όταν αισθάνθηκε αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του. Αμέσως του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από τους γιατρούς των αγώνων που ήταν ακριβώς δίπλα του, ενώ μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο ΠΠΝΠ. Στον άτυχο αθλητή που έπεσε σε κώμα έγινε αξονική τομογραφία στην οποία διαπιστώθηκε κρανιοεγκεφαλική κάκωση, οίδημα.

* O 19χρονος πυγμάχος Kοκίτα Nτεντελκόφσκι από τη Βόρεια Μακεδονία αγωνιζόταν στις 21 Μαΐου 1999, με Aρμένιο αντίπαλο στο «Tόφαλος» στο πλαίσιο του διεθνούς τουρνουά «Tοφάλεια». Σε μια στιγμή δέχθηκε τη γροθιά του αντιπάλου του κι έπεσε στο ρινγκ. Hταν νεκρός. Oι θεατές μόλις κατάλαβαν τι συνέβη πάγωσαν. H ώρα ήταν 7 μ.μ. O άτυχος νέος μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο «Aγ. Aνδρέας» όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Tα αίτια του θανάτου του οφείλονται σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση σε ανακοπή της καρδιάς, ενώ δεν υπήρξε κάκωση.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech