Πάτρα: Πέθανε ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος, ένας θρύλος της Παναχαϊκής

Τρίτη, Ιανουάριος 4, 2022 - 6:24μμ
Ο "Έλληνας"

Έφυγε από τη ζωή ο ποδοσφαιριστής- θρύλος της Παναχαϊκής, Ανδρέας Μιχαλόπουλος
Άφησε την τελευταία του πνοή λίγο μετά τις 17.00 το απόγευμα της Τρίτης, στο νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" όπου και νοσηλευόταν, σε ηλικία 73 χρονών βυθίζοντας στη θλίψη την φίλαθλη Πάτρα, αλλά και όλη την Ελλάδα.
Ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος είχε τα τελευταία χρόνια, προβλήματα υγείας τα οποία και αντιμετώπιζε τόσο ο ίδιος, όσο και η οικογένειά του (η σύζυγός του Γιώτα και τα παιδιά του Μαριέττα, Γιώργος) με θάρρος.
Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τον Πανιώνιο Πατρών και το 1966 πήγε στην Παναχαϊκή στην οποία αγωνίστηκε μέχρι και το 1979. Συνέδεσε το όνομα του με τη μεγάλη ομάδα της Παναχαϊκής που αγωνίστηκε στην Ευρώπη και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ενώ δύο σοβαροί τραυματισμοί που υπέστη επισκίασαν την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία στη συνέχεια. Ακολούθως τη σεζόν 1979-80 αγωνίστηκε με τον Α.Π.Σ. Πάτραι και τις χρονιές 1980-81 και 1981-82 με την Αχαϊκή, την οποία οδήγησε μάλιστα ως παίκτης προπονητής στην Β΄ Εθνική το 1981.
Στις εθνικές ομάδες
Αγωνίστηκε μία φορά με την Εθνική Ελλάδας το 1973. Έχει αγωνιστεί στην Εθνική Ενόπλων με την όποια κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόπλων το 1969 και την 3η θέση το 1972. Υπήρξε επίσης μέλος της Εθνικής Ελπίδων, η οποία το 1971 κατέκτησε το 4ο Βαλκανικό Κύπελλο.

Σούλης Παπαδόπουλος: "Σπουδαία προσωπικότητα για την Παναχαϊκή και για μένα προσωπικά ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος"

Η απώλεια του Ανδρέα Μιχαλόπουλου έχει βυθίσει στο πένθος όχι μόνο την οικογένεια της Παναχαϊκής αλλά και όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς ήταν ένας άνθρωπος με τεράστια διαδρομή στο χώρο του ποδοσφαίρου. 

Ο προπονητής της ομάδας Σούλης Παπαδόπουλος με αφορμή την απώλεια του Ανδρέα Μιχαλόπουλου έκανε την ακόλουθη δήλωση στο panachaikifc1891.gr:  "Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για το χαμό του Ανδρέα Μιχαλόπουλου. Εκτός από μία εμβληματική προσωπικότητα για την Παναχαϊκή, ήταν και για μένα προσωπικά ένας άνθρωπος που με επηρέασε σε μεγάλο βαθμό στην πορεία μου ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής μετέπειτα. Είχα την τύχη και την τιμή να τον έχω προπονητή στην Προοδευτική όταν έπαιζα ακόμα ποδόσφαιρο και πήρα από αυτόν αρκετά πράγματα καθώς είχε ζήσει πολλά στο χώρο του ποδοσφαίρου. Καλή δύναμη και κουράγιο στους δικούς του ανθρώπους."

Το "αντίο" του Απόλλωνα Πατρών

«Ανδρέα καλό ταξίδι... »
"Η οικογένεια του Απόλλωνα εκφράζει τη θλίψη της για το χαμό του Ανδρέα Μιχαλόπουλου, συμβόλου της Παναχαϊκής και μέλους της σπουδαίας ομάδας της τη 10ετία του 70'.
Ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος υπηρέτησε την Παναχαϊκή και ως προπονητής, ενώ διατέλεσε προπονητής της Εθνικής Ελπίδων προσφέροντας πολλά στο χώρο του ποδοσφαίρου.
Ήταν ξεχωριστή προσωπικότητα και οι αξίες που δίδαξε αποτελούν οδηγό για όλους μας.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει"..

ΕΠΟ: Συλλυπητήρια για τον Μιχαλόπουλο

Τα θερμά της συλλυπητήρια για τον θάνατο του Ανδρέα Μιχαλόπουλου εξέφρασε η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σε σχετική της ανακοίνωση. Ο Μιχαλόπουλος ήταν τεχνικός της Εθνικής ομάδας ελπίδων για περίπου δύο χρόνια, από τον Οκτώβριου του 2000 μέχρι και τον Μαϊο του 2002.
Αναλυτικά η ανακοίνωση: Ο αναπληρωτής πρόεδρος Παναγιώτης Δημητρίου και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του πρώην ομοσπονδιακού τεχνικού Ανδρέα Μιχαλόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών.
Ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος διετέλεσε προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ελπίδων από τον Οκτώβριο του 2000 έως τον Μάιο του 2002, την οποία οδήγησε στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2002 επί ελβετικού εδάφους, ενώ ως ποδοσφαιριστής ήταν διεθνής με την Εθνική Ανδρών και την Εθνική Ελπίδων.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση του Τμήματος Αθλητισμού της ΝΕ Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία για απώλεια του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή της Παναχαϊκής , Ανδρέα Μιχαλόπουλου
Η φίλαθλη Πάτρα και όχι μόνο, αποχαιρετά με συγκίνηση τον Ανδρέα Μιχαλόπουλο, τον ποδοσφαιριστή της θρυλικής επιθετικής πεντάδας της Παναχαϊκής της δεκαετίας του '70.
Ο Ανδρέας Μιχαλόπουλος συνέδεσε το όνομά του με την Παναχαϊκή που αγωνίσθηκε στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και συνέβαλε στην άνοδο του Αχαϊκού ποδοσφαίρου.
Το Τμήμα Αθλητισμού της ΝΕ Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του Ανδρέα Μιχαλόπουλου.

Κώστας Ι. Σταμπολίτης
ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟ
Τρεις από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές του Ανδρέα Μιχαλόπουλου (ως ποδοσφαιριστή), που έχουν χαραχθεί στη μνήμη μου, είναι οι εξής :
Η πρώτη : Αρχές του 1973, η Εθνική Ελλάδος παίζει στην Μάλαγα της Ισπανίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλου του 1974. Ξέραμε, ότι βασικός σέντερ – φορ θα ξεκινήσει ο Ανδρέας. Έτσι, όλη η φίλαθλη Πάτρα στήθηκε – περήφανη – μπροστά από τις τηλεοράσεις για να θαυμάσει τον Ανδρέα. Ήταν η πρώτη του και μοναδική συμμετοχή του στην Εθνικής Ελλάδος. Ήταν η εποχή, που πολύ σπάνια μπορούσε κανείς να δει την Παναχαϊκή (ή κάποιον ποδοσφαιριστή της) στην τηλεόραση.
Η δεύτερη : Παραμονές του αγώνα με την ΤΒΕΝΤΕ στην Πάτρα, σε προπόνηση στην Αγυιά, ο Ανδρέας σπάει για δεύτερη φορά το πόδι του. Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα με την ΤΒΕΝΤΕ, εισέρχεται στο γήπεδο με αναπηρικό αμαξίδιο για να παρακολουθήσει το παιχνίδι (με τα πόδια του σκεπασμένα με κουβέρτα – υπάρχει σχετική φωτογραφία). 14.000 κόσμος περίπου, όρθιος και δακρυσμένος, τον καταχειροκροτεί (με την σκέψη, ότι, ίσως, δεν μπορέσει να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο).
Η τρίτη : Ένα χρόνο περίπου αργότερα, επανέρχεται στο παιχνίδι στην Πάτρα, Παναχαϊκή – Παναθηναϊκός 0-0. Αυτή την φορά, όχι ως σέντερ – φορ αλλά ως χαφ. Αποθεώθηκε από το γεμάτο γήπεδο για την επιστροφή του, που ένα περίπου χρόνο πριν φάνταζε σχεδόν αδύνατη. Το βράδυ της ίδια ημέρας, στην αθλητική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης, ο Βασίλης Γεωργίου, εμφανώς συγκινημένος, στο ρεπορτάζ για το παιχνίδι αυτό, ανέφερε ΄΄...... Κατέπληξε ο επανεμφανισθείς Ανδρέας Μιχαλόπουλος .......... !!!!!! ΄΄.
Καλό ταξίδι, καλό παράδεισο, μεγάλε Ανδρέα. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Υποστήριξη: SilkTech