Πάτρα: «Αν περνούσα 10 λεπτά αργότερα από το σημείο...» - Ο "Άγιος" του ηλικιωμένου, λέγεται Νίκος Βασιλείου

Τρίτη, Ιούλιος 13, 2021 - 11:04πμ

Άγιο είχε σήμερα Τρίτη, το πρωί ηλικιωμένος ο οποίος κολυμπούσε κοντά στην περιοχή της πλαζ. Ο τυχερός μέσα στην ατυχία του άνδρας, παραλίγο να πνιγεί στη θάλασσα, όταν για καλή του τύχη περνούσε από το σημείο ο πρώην κολυμβητής και διαιτητής πόλο, Νίκος Βασιλείου.

Αυτή είναι η πολλοστή φορά που κάποιος άνθρωπος του Πατρινού υγρού στίβου συμμετέχει σε μία διάσωση ανθρώπου από τη θάλασσα. Η τεράστια εμπειρία του Νίκου Βασιλείου με το νερό, αρχικά βοήθησε στο να αντιληφθεί ότι κινδυνεύει άνθρωπος στη θάλασσα σε απόσταση 50 μέτρων από τον ίδιο!

Ενώ στη συνέχεια η αντίδρασή του ήταν αστραπιαία και πρόλαβε να μπει στη θάλασσα και να τον βγάλει έξω στη στεριά, όπου μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ, είχε προχωρήσει στα πρώτα και κρίσιμα κομμάτια της διάσωσής του.

 

“Είδα κάποιον στη θάλασσα να μην κουνιέται και κατάλαβα αμέσως ότι υπήρχε πρόβλημα”
 

Όπως δήλωσε ο ίδιος ο Νίκος Βασιλείου στο sportin.gr: «Έκανα τον πρωινό μου περίπατο στην Ηρώων Πολυτεχνείου (σ.σ. περίπου στο ύψος του «βαρελιού») όταν αντιλήφθηκα ότι μέσα στη θάλασσα ήταν ένας άνθρωπος γυρισμένος μπρούμητα, χωρίς να κουνιέται ιδιαίτερα.

Αμέσως έστρεψα την προσοχή μου προς τα εκεί και άκουσα τις φωνές της παρέας του, που όμως δεν μπορούσε να τον βοηθήσει και έτρεξα κατευθείαν στη θάλασσα να τον βγάλω, σε λιγότερο από μισό λεπτό ήμουνα μέσα!

Μέχρι να βρεθώ δίπλα του, δεν κουνιόταν πια καθόλου και τον τράβηξα στη στεριά όπου καλέσαμε το ΕΚΑΒ και του δώσαμε τις πρώτες βοήθειες, βγάζοντας πολύ νερό από αυτό που είχε πιει. Όταν έφτασε το ασθενοφόρο, ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση».

 

Η έγκαιρη επέμβαση και η καταλυτική αντίληψη
 

Ο ηλικιωμένος ήταν πραγματικά πολύ τυχερός μέσα στην ατυχία του, καθώς όπως δηλώνει και ο ίδιος ο Νίκος Βασιλείου σε σχετική ερώτηση «έχουμε μία μεγαλύτερη οικειότητα και εμπειρία οι άνθρωποι του νερού (σ.σ. που είναι χρόνια στα κολυμβητήρια και τις πισίνες) να αντιληφθούμε ότι κάτι δεν πάει καλά, σε έναν άνθρωπο που δεν κουνιέται στη θάλασσα, ενώ σίγουρα δεν φοβόμαστε να πέσουμε στο νερό με τη μία, λόγω της τριβής με το στοιχείο», ήταν η δική του εξήγηση στη συχνότητα που συμμετέχουν σε διασώσεις στη θάλασσα τον τελευταίο καιρό, με τις αδερφές Μπαλάτσα να τιμώνται για μία ακόμα τέτοια τους κίνηση.

 

“Θέλει περισσότερη προσοχή και ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν”
 

Ο Νίκος Βασιλείου μίλησε και για τη σημασία της συγκυρίας σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως και στην παρουσία του ναυαγοσώστη στην παραλία.

«Είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει ναυαγοσώστης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της παραλίας από τις 6 το πρωί έως τα μεσάνυχτα. Οι ηλικιωμένοι θα πρέπει να πηγαίνουν για μπάνιο με παρέα, με νεότερους μαζί και καμία φορά σε πιο πολυσύχναστα μέρη.

 

Φύλακας Άγγελος
 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο άνθρωπος κινδύνεψε σοβαρά από πνιγμό, δεν έπαθε κάτι άλλο στη θάλασσα (όπως πχ μια ανακοπή) και στη συνέχεια πήγε να πνιγεί, όπως συμβαίνει συνήθως. Ο άνθρωπος γλίστρησε, έπεσε με το κεφάλι στο νερό και δεν μπορούσε να γυρίσει με αποτέλεσμα να πιεί μεγάλη ποσότητα νερού.

Τον σώσαμε κυριολεκτικά στη στιγμή.

Και να σας πω ότι σήμερα ξεκίνησα την πρωινή μου βόλτα 10 λεπτά νωρίτερα! Αν περνούσα 10 λεπτά αργότερα από το σημείο, δύσκολα θα είχαμε ευτυχή εξέλιξη.

Για καλή τύχη βρέθηκα εκεί, σαν από μηχανής Θεός ή φύλακας Άγγελος».

Ηλίας Μάτσας

Υποστήριξη: SilkTech