Πάτρα: Η φοιτήτρια Χρυσάνθη Πουλαράκη έδωσε τις πρώτες βοήθειες στο περιστατικό ανακοπής στις 17/1

Παρασκευή, Ιανουάριος 20, 2023 - 1:04μμ
Έχει εκπαιδευτεί στην ναυαγοσωστική σχολη Patraslifeguards και η επέμβαση της ήταν πραγματικά σωτήρια έως ότου έρθει το ΕΚΑΒ

Η Πατρινή φοιτήτρια Χρυσάνθη Πουλαράκη ήταν παρούσα στο περιστατικό την Τρίτη 17/1/2023 το απόγευμα και βοήθησε και αυτή χάρη στις γνώσεις και την εκπαίδευση της, στο να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή. Το περαστικό εξελίχθηκε στην διπλανή πολυκατοικία.
Όπως η ίδια είπε, «εκείνη την ώρα ένας φίλος μου που έβγαινε από το σπίτι μου είδε το περιστατικό και γνωρίζοντας ότι εγώ αυτή την περίοδο κάνω εκπαίδευση σε ναυαγοσωστική σχολή με πήρε τηλέφωνο να πάω αμέσως.
Με το που έφτασα ήταν κάποιος φίλος του ανθρώπου που έπαθε ανακοπή και εκείνος μεγάλος σε ηλικία περίπου πενήντα χρονών. Αμέσως είπα ότι γνωρίζω κάρπα και ξεκίνησα. Όταν έφτασε το ΕΚΑΒ με χτύπησαν στην πλάτη ότι αναλαμβάνουν αυτοί οπότε και σταμάτησα. Επίσης θέλω να αναφέρω με το που έφτασα είδα ότι ο αεραγωγός ήταν πιθανά κλειστός καθώς το κεφάλι του ανθρώπου ήταν γυρισμένο στο πλάι. Αμέσως προσπάθησα να απελευθερώσω τον αεραγωγό όπως είχα διδαχθεί».
Η Χρυσάνθη Πουλαράκη μετά το περιστατικό έστειλε το εξής μήνυμα: Γεια σας, σας ευχαριστώ παρά πολύ για την εκπαίδευση που μας κάνετε γιατί σήμερα έδωσα τις πρώτες βοήθειες σε έναν άνθρωπο που έπαθε ανακοπή και τώρα καταλαβαίνω πως είναι να σώζεις έναν άνθρωπο γιατί εκεί δεν ήξερε κανένας από πρώτες βοήθειες και μπορεί θα πέθαινε μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ.
Ευχαριστώ πολύ τους εκπαιδευτές μου κ. Νατάσσα Σολωμού και Χατζόπουλο Βασίλη για όσα μου έμαθαν, αποδείχτηκαν καθοριστικά.
Η αναισθησιολόγος διευθύντρια του ΕΚΑΒ Γκέλυ Κανελλοπούλου σε ανάρτηση της στο facebook έγραψε τα εξής:
Με αφετηρία μια επιτυχή ανάταξη ανακοπής θα ήθελα να συγχαρώ δημόσια 2 νέα παιδιά άγνωστα σε εμένα που έγιναν οι κρίκοι που χρειαζόμουν να κουμπώσω, να γίνω κι εγώ και οι διασώστες του ΕΚΑΒ ο επόμενος κρίκος στην αλυσίδα της επιβίωσης μέχρι το Νοσοκομείο. Ήξεραν, τόλμησαν, μετέδωσαν σωστά την πληροφορία, έπραξαν. Συγχαρητήρια και μακάρι να υπάρχουν στο μέλλον πολλοί άλλοι που θα τους μοιάσουν.
«Έκανα τεράστιες προσπάθειες, στο σημείο είχε μαζευτεί κόσμος και ρώτησα εάν γνωρίζει κάποιος ΚΑΡΠΑ για να βοηθήσει μέχρις ότου να φθάσουν οι διασώστες του ΕΚΑΒ. Τα λεπτά μου φαίνονταν αιώνες και η αγωνία μου ήταν τεράστια. Ευτυχώς, ήταν και μια κοπέλα εκεί, μου είπε πως γνώριζε ΚΑΡΠΑ και ανέλαβε να συνεχίσει την προσπάθεια.
Πήρα ξανά εγώ την σκυτάλη μέχρις ότου έφθασε η Κινητή Μονάδα του ΕΚΑΒ και με τα ειδικά μηχανήματα η γιατρός και οι διασώστες του ΕΚΑΒ ανέλαβαν το περιστατικό και από ότι με ενημέρωσαν ο κύριος είχε σφυγμό. Ένοιωσα ανακούφιση γιατί το να βοηθάς έναν άνθρωπο που έχει ανάγκη και να σώζεις μια ζωή, είναι ό,τι πιο σημαντικό μπορείς να πράξεις...», είπε η νεαρή φοιτήτρια Χρυσάνθη Πουλαράκη που πραγματικά με την επέμβαση της έσωσε τον άνθρωπο που είχε υποστεί ανακοπή.
*Η Χρυσάνθη Πουλαράκη είναι και φοιτήτρια στην ναυαγοσωστική σχολή Patraslifeguards.

Υποστήριξη: SilkTech