ΠΑΡΑΚΤΙΟΙ: «Να ζητήσει συγνώμη για τη λάσπη ο Παπαδημάτος»

Τρίτη, Φεβρουάριος 23, 2021 - 12:41μμ
Σαραντόπουλος - Δούρος - Κανελλάκης

Για ψεύδη και μικροκομματικά συμφέροντα κατηγόρησαν τον Νίκο Παπαδημάτο, στελέχη της (πρώτης) Οργανωτικής Επιτροπής των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων (Φώτης Σαραντόπουλος-πρόεδρος, Θεόδωρος Δούρος-αντιπρόεδρος- και Νίκος Κανελλάκης-γραμματέας) σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το πρωί της Τρίτης (23/2).

Η διαδικτυακή συνέντευξη δόθηκε σε απάντηση των όσων ειπώθηκαν πρόσφατα, σε -δύο μάλιστα- συνεντεύξεις Τύπου από την τελευταία Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων στο πλαίσιο του απολογισμού (ομιλητές ο πρόεδρος της τελευταίας Ο.Ε. Νίκος Παπαδημάτος και ο Γεν. Διευθυντής των αγώνων, Ηλ. Δαλαϊνας.

Πρώτος μίλησε ο Φώτης Σαραντόπουλος, π. Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων (από 21-1-2019 μέχρι 23-7-2019). Αναλυτικά όσα είπαν:

ΦΩΤΗΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Aν η χώρα δεν ήταν σε πρόγραμμα μέχρι τον Αύγουστο του 2018...
Αν η χρηματοδότηση της Οργανωτικής Επιτροπής μπορούσε να ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα.
Αν δεν γίνονταν οι «αλλαγές» στην Οργανωτική Επιτροπή ένα μήνα πριν τους αγώνες, και καλύτερους, και πιο «φτηνούς» αγώνες θα κάναμε.
Παρόλα αυτά και με όλα αυτά, το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Κι αυτό πιστώνεται σε όλους, όσους δούλεψαν ή με οποιοδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην επιτυχία του εγχειρήματος. Και με το τέλος των αγώνων η πόλη μας πρέπει να απευθύνει ένα θερμό ευχαριστώ σ' αυτούς που διεκδίκησαν και πέτυχαν την ανάθεση της διοργάνωσης στην Πάτρα. Στον τότε υφυπουργό αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδη, που ανέλαβε την ευθύνη της χρηματοδότησης, στο δήμαρχό Κ. Πελετίδη, που διέθεσε το Δήμο και τις υποδομές της πόλης στην προετοιμασία των αγώνων και στον Ν. Νασόπουλο, που ετοίμασε το φάκελο διεκδίκησης, αλλά δυστυχώς δεν είναι πια κοντά μας.
Πρέπει ακόμη να πούμε ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής, που παρόλα τα προβλήματα συγκρότησης, τις κατά καιρούς παραιτήσεις, στάθηκε με υπευθυνότητα στα ζωτικά ζητήματα, και όταν χρειάστηκε, ήταν πάντοτε παρούσα. Ένα εξ ίσου μεγάλο μπράβο πρέπει στην Εκτελεστική Επιτροπή, που κάλυψε με επιτυχία καθυστερήσεις, δουλεύοντας νυχθημερόν, με στόχο πάντα την ουσία, που δεν ήταν άλλη παρά η άρτια προετοιμασία της διοργάνωσης.
Ωστόσο, το πιο μεγάλο μπράβο αξίζει στη ομάδα έργου, που κατά γενική ομολογία, παρά το περιορισμένο χρονικό περιθώριο, παρά τις πολιτικές αναταράξεις και τις αλλαγές στην Οργανωτική και την Εκτελεστική Επιτροπή, εξ αιτίας των οποίων χάθηκαν δεκαπέντε ημέρες στην πιο κρίσιμη περίοδο της προετοιμασίας, κατόρθωσε πάνω στο νήμα, να ολοκληρώσει το έργο της και να παραδώσει στους αθλητές την άριστη υποδομή για τη διεξαγωγή όλων των αθλημάτων. Εγκαταστάσεις, τα αθλήματα, προγράμματα, τον τεχνικός εξοπλισμός, τη μετάδοση των αποτελεσμάτων, καλλιτεχνικό και πολιτιστικό κομμάτι για τις τελετές έναρξης και λήξης των αγώνων, δίκτυα και επικοινωνίες, ιατρικές υπηρεσίες, επείγοντα. Εδώ να θυμίσω τον Δημήτρη Βελισσάρη και την Ιωάννα Κεσουβίδου, τον καθηγητή και την προϊσταμένη μια σίγουρη δομή στα επείγοντα του Ρίου. Ασφάλεια εγκαταστάσεων, η άγρυπνη φροντίδα για την διεκπεραίωση των έργων και των αγώνων χωρίς γραντζουνιά. Το υπεύθυνο και ευαίσθητο έργο της σίτισης των αθλητών. Το εξαιρετικά δύσκολο κομμάτι της φιλοξενίας, οι μεταφορές, όχι μόνο μέσα στην πόλη, αλλά σε σύνδεση με το Ελευθέριος Βενιζέλος. Τα γραφιστικά, που έντυσαν την πόλη στα χρώματα των αγώνων. Το υπέροχο road show σε έντεκα μεγάλες πόλεις, για την προβολή των αγώνων και της Πάτρας, οι επιτροπές διαγωνισμών, η διαπίστευση, τα εισιτήρια, τα κιόσκια, τα αναμνηστικά. Και τέλος λογιστική και ταμειακή υποστήριξη, όλοι χωρίς ωράριο, χωρίς Σάββατο και Κυριακή. Όλοι χωρίς διακοπές αυτό το καλοκαίρι.
Ιδιαίτερη μνεία στο Τμήμα Εθελοντισμού, την ψυχή των Αγώνων. Υπεύθυνο για όλους τους εθελοντές, την επιλογή τους, την διαπιστευσή τους, την εκπαίδευσή και την τοποθέτησή τους στα αντίστοιχα τμήματα. Στον Στάθη Χρυσικόπουλο και την Αγγελική Τσονάκα, που αξιολόγησαν τις προτάσεις και επέλεξαν τη μασκότ των αγώνων.
Κάθε τομέας ένας υπεύθυνος σε τετραμελή πενταμελή σχήματα, με συγκεκριμένο αντικείμενο, όπως προβλεπόταν στο master plan, το 700 σελίδων γενικό τεχνικό εγχειρίδιο των αγώνων. Αυτοί πήγαν ως το τέλος! Αυτοί έκαναν τους αγώνες! Δεν αντικαταστάθηκε κανένας!! Είναι οι άνθρωποι που έκαναν το θαύμα. Ολοκλήρωσαν μια προετοιμασία δύο χρόνων, μέσα σε επτά μήνες!
Είναι σκόπιμο να σημειώσω ότι το σύνολο των προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών έγινε με εισηγήσεις των διευθυντών των τμημάτων με την έγκριση και υπό την καθοδήγηση του Γεν. Δ/ντή Ηλία Δαλαίνα. Η πρόσληψη αυτών των στελεχών, έγινε μετά από προτάσεις της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων και της ΕΟΕ. Η στελέχωση δεν έγινε καθόλου με κομματικά κριτήρια. Ο Γεν. Διευθυντής των αγώνων, ο Ηλίας Δαλαϊνας π.χ., είναι και σήμερα διοικητής στο Σισμανόγλειο, όπου τοποθετήθηκε από την σημερινή κυβέρνηση. Εδώ να σημειώσουμε ότι οι εισηγήσεις του Γεν, Δ/ντή και των Δ/ντών των τμημάτων δεν άφηναν περιθώρια επιλογής. Η Οργανωτική και η Εκτελεστική Επιτροπή ήταν δέσμιες των εισηγήσεων των ειδικών κάθε τομέα. Ακόμα και στους διαγωνισμούς, τις προδιαγραφές τις καθόριζαν οι υπεύθυνοι των τμημάτων. Η Εκτελεστική Επιτροπή αποδεχόταν ή απέρριπτε με βάση τις προδιαγραφές και το τίμημα. Ο έλεγχος των προδιαγραφών μετά το άνοιγμα των προσφορών, γινόταν και αυτός από το αρμόδιο τμήμα που είχε εισηγηθεί την προμήθεια.
Για τις αμοιβές του προσωπικού δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Για τις συμβάσεις που μας εγκαλεί ο κ. Παπαδημάτος, είναι αρκετό να πούμε, ότι με αναγωγή στο μήνα (αφαιρουμένων φόρων και ασφαλίστρων, γιατί περιλαμβάνονταν στην αμοιβή τους) όσοι απασχολήθηκαν με σύμβαση, τα στελέχη δηλαδή, δεν εισέπραξαν πάνω από 1.700 ευρώ καθαρά μηνιαίως. Με απασχόληση χωρίς ωράριο, 12ωρη το σύνηθες. Για παράδειγμα, η συνολική αμοιβή της υπεύθυνης του εθελοντισμού, που απασχολήθηκε νυχθημερόν από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο, ήταν 16.000+ΦΠΑ, μειωμένο κατά τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος, ήτοι καθαρά λιγότερα από 13.000 ευρώ, που εντέλει ανάγονται σε περίπου 1.300 ευρώ τον μήνα, για δουλεία που σχεδόν σε καθημερινή βάση υπερέβαινε τις 12 ώρες, συμπεριλαμβανομένων Κυριακών και αργιών.
Τέλος πρέπει να σταθώ στην συμβολή του Νίκου του Κανελλάκη, εθελοντική επίσης και φυσικά άμισθη, ως προέδρου του ΠΕΑΚ και Γραμματέα της Εκτελεστικής Επιτροπής των αγώνων, για την αμέριστη συμπαράσταση, την ουσιαστική συνεργασία και την αδιάκοπη ζωντανή παρουσία του σε όλα τα ζητήματα που απασχόλησαν την Επιτροπή και απαιτούσαν άμεση λύση.
Οι αγώνες αυτοί έδειξαν καθαρά τι μπορεί να κάνει αυτή η πόλη. Έχοντας να εκπληρώσει μια εθνική υποχρέωση εξαιρετικής σπουδαιότητας, κατάφερε μέσα σε επτά μήνες
να ολοκληρώσει μια προετοιμασία που κατά γενική ομολογία χρειαζόταν δύο χρόνια. Οι αγώνες αυτοί ανέδειξαν την Πάτρα, ως περιφερειακή δύναμη. Συμπλήρωσαν την εικόνα της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Έδωσαν στην πόλη μας χαρακτηριστικά μητροπολιτικού κέντρου, την έκαναν γνωστή σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Για μια εβδομάδα η Πάτρα έγινε το κέντρο τριών ηπείρων!
Η Πάτρα απέδειξε ότι έχει τη θέληση, τη δύναμη και τη γνώση να τα καταφέρνει στα δύσκολα, εκεί που άλλοι απέτυχαν, παρόλο που για κείνους τα πράγματα ήσαν πολύ πιο εύκολα. Ωστόσο, ο κ. Ν.Παπαδημάτος, στην προσπάθειά του να αρθρώσει αντιπολιτευτικό λόγο, αμαυρώνει την εικόνα της πόλης. Θορυβεί και διατυμπανίζει δήθεν ατασθαλίες και πεταμένα λεφτά. Δίνει την εντύπωση ότι επί των ημερών μας, δηλαδή από τέλη Μάρτη 2019 μέχρι 23-7-2019 δεν έγινε τίποτα. Είναι ντροπή να ισχυρίζεται κάτι τέτοιο. Στο διάστημα αυτό ολοκληρώθηκε το 80% της προετοιμασίας των αγώνων.
Το ποσό που διαχειρίστηκε η Οργανωτική Επιτροπή στο διάστημα αυτό δεν ήταν 5.500.000 αλλά 4.200.000. Από αυτά 2.200.000 ήσαν δεσμευμένα σε συμβάσεις που βρίσκονταν σε εκτέλεση και 2.000.000, τα οποία περιμέναμε αλλά δεν είχαν έρθει ακόμα, δεσμευμένα σε 13 διαγωνισμούς:
ΚΕΡΚΙΔΕΣ επαναληπτικός
259.160 259.160 49.600
55.800
ΑΜΜΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
« «
«
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ « ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ
GMS
VIDEO WALL
TV GRAPHICS ΕΚΤΥΠΩΤΕΣ Η/Υ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΣΙΤΙΣΗ
ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ
248.000 163.915 74.400
74.400
148.800 43.400
74.400 259.160
248.000
Απ' αυτούς οκτώ είχαν κατακυρωθεί και πέντε είχαν επαναπροκηρυχθεί, γιατί δεν είχαν προσέλθει μειοδότες. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν 500.000 ευρώ που αφαιρέθηκαν από τον προϋπολογισμό των αγώνων και δόθηκαν στο ΠΕΑΚ για την επισκευή και αναβάθμιση του ΠΕΠΑΝΟΣ. Αυτά προκύπτουν από την υπ' αρ. πρωτ. 2687/13/7/2019 αναφορά του Τμήματος Λογιστηρίου. Να σημειώσω εδώ ότι για να προκηρυχθούν διαγωνισμοί έπρεπε στο ταμείο να υπάρχει το ποσό για την αντίστοιχη δαπάνη. Κάθε φορά που ερχόταν από το Υπουργείο η τμηματική χρηματοδότηση, προκηρύσσονταν ισόποσοι διαγωνισμοί. Οι τελευταίοι είχαν προκηρυχθεί με τη διαβεβαίωση του Υπουργείου ότι έχουν εκταμιευθεί. Για τους διαγωνισμούς που είχαν αποβεί άγονοι έπρεπε να ακολουθηθεί διαδικασία ανάθεσης μετά από έρευνα της αγοράς. Αυτή τη διαδικασία ακολούθησε η Οργανωτική Επιτροπή διότι δεν υπήρχε χρόνος επαναπροκήρυξης.
Δεν θα σταθώ στη λασπολογία του κ. Παπαδημάτου. Θα ήθελα όμως να ξέρω πού πήγαν 3.500.000, από τα 5.000.000, που διαχειριστήκαμε εμείς ως τα 8.500.000, που στοίχισαν τελικά οι αγώνες. Να σημειωθεί ότι οι βασικές προμήθειες είχαν γίνει ή είχαν προβλεφθεί και η δαπάνη ήταν δεσμευμένη. Οι τελείως αυθαίρετες εκτιμήσεις περί κόστους που θα έφτανε τα 11,5 εκατομμύρια μπορεί να ακούγονται ελκυστικές στους σκανδαλοθήρες, απέχουν από την πραγματικότητα ωστόσο έτη φωτός.
Και εν πάση περιπτώσει, αν οι ορκωτοί λογιστές, που διενεργούν τον έλεγχο νομιμότητος, διαπιστώσουν ατασθαλίες, όπως ισχυρίζεται ο κ. Παπαδημάτος (χωρίς να έχει κανένα στοιχείο), αυτές θα καταγραφούν στις εκθέσεις τους και φυσικά θα αποδοθούν ευθύνες. Και βέβαια, ο φάκελος έτσι κι αλλιώς θα διαβιβαστεί στη Βουλή. Αυτή είναι η συνήθης διαδικασία.
Θα περιμένουμε εναγωνίως τη συγγνώμη του, για τη λάσπη που εδώ και μήνες εκτοξεύει, διατηρώντας μια αστοιχείωτη φιλολογία περί σκανδάλων, με μοναδικό σκοπό τα μικροκομματικά οφέλη.
Γενικά αυτό που κάποιος πρέπει να γνωρίζει, πριν κάνει συγκρίσεις, είναι ότι τις προδιαγραφές και τα στάνταρ του κάθε τι, που θα χρησιμοποιηθεί σε τέτοιες διοργανώσεις, τις βάζει η αρχή που αναθέτει την διοργάνωση (ΔΕΜΑ) και αυτό είναι το στοιχείο που διαμορφώνει κοστολόγια διαφορετικά από αυτά που ο πολίτης βλέπει στην καθημερινότητά του. Και τα στάνταρ είναι δεσμευτικά στην πλειονότητά τους. Κάνεις αγώνες, όχι όπως θέλεις εσύ, αλλά όπως γίνονται με βάση τα διεθνή στάνταρ.
Σχετικά με το master plan των αγώνων, μου κάνει εντύπωση η αναφορά του κ. Παπαδημάτου, ότι ήρθε στα χέρια του τον Σεπτέμβρη. Το master plan είχε παραληφθεί από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε. Βρισκόταν σε ψηφιακή μορφή στα lap top των στελεχών της ομάδας έργου και σε έντυπη (βιβλίο 700 σελίδων) στη βιβλιοθήκη του κέντρου σχεδιασμού και επιχειρήσεων στην αίθουσα της Οργανωτικής Επιτροπής. Με βάση αυτό το master plan δουλέψαμε από τον Φεβρουάριο του 2019 μέχρι τον Ιούλιο του 2019 και με βάση αυτό, έγινε και η αναμόρφωσή του. Αν δεν το είχαμε, πώς θα το αναμορφώναμε! Αναμόρφωση, βέβαια, που αφορούσε τις εγκαταστάσεις της Αγυιάς, που προβλέπονταν αλλά δεν έγιναν, στις οποίες θα γίνονταν τα αθλήματα που τελικά μεταφέρθηκαν σε άλλους χώρους.
Δεν μπορεί να ισχυρίζεται κάποιος ότι επειδή δεν έγιναν τα έργα στην Αγυιά, δεν έμεινε τίποτε στην πόλη. Πάνω από 5.000.000 έμειναν στην πόλη. Αμοιβές αγαθών και υπηρεσιών που παρείχε η πόλη μας στη διοργάνωση. Κοντά στην πολύτιμη εμπειρία που αποκόμισαν τα ντόπια στελέχη και οι υπερχίλιοι εθελοντές, αναβαθμίστηκε εκ βάθρων το κολυμβητήριο του ΠΕΑΚ, που έγινε αυτή τη στιγμή το πιο σύγχρονο ολυμπιακό κολυμβητήριο στη χώρα μας.
Από τη διοργάνωση αυτή αποκομίσαμε εμπειρίες, που θα βοηθήσουν να κάνουμε και φθηνότερους και καλύτερους αγώνες στο μέλλον.
Και επειδή, εν τέλει, είναι πολύ άδικο να ακυρώνεται και να αμαυρώνεται και το ίδιο το γεγονός αλλά και η προσφορά των δημιουργών του, πρέπει για άλλη μια φορά να αναφερθούμε, με επαίνους σε όλους τους συντελεστές και πιο πολύ στους 1.100 πατρινούς και πατρινές εθελοντές, που έδωσαν τη δύναμη και την ψυχή τους για την επιτυχία των αγώνων, όπως και σε ομίλους και φορείς που δούλεψαν για το καλό της πόλης μας.
Ωστόσο πρέπει να ξαναθυμηθούμε τη συνολική εικόνα, όπως είχε διαμορφωθεί τον Ιανουάριο του 2019.
Η χώρα ήταν σε πρόγραμμα μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Αυτό ήταν απαγορευτικό για την χρηματοδότηση, του εγχειρήματος. Δεν μπορούσε δηλαδή στον προϋπολογισμό του 2018 να υπάρξει κονδύλι για τους αγώνες.
Η χρηματοδότηση της Οργανωτικής Επιτροπής ξεκίνησε τέλος Μάρτη του 2019. Παρόλες τις δυσκολίες, η απόφαση για την ανάληψη των αγώνων θεωρήθηκε και θεωρείται από όλους ορθή και επωφελής για την πόλη και την Ελλάδα και αυτό πιστώνεται σε όλους, όσους δούλεψαν ή με οποιοδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην επιτυχία του εγχειρήματος. Αυτό ακριβώς επισήμανε και ο Γενικός Γραμματέας της ΔΕΜΑ, ο Ιάκωβος Φιλιππούσης, κατά την συνέντευξη τύπου στις 2-12-2020, λέγοντας ότι μέσα σε ένα οκτάμηνο οργανώθηκαν πετυχημένα, κατά γενική ομολογία, οι παράκτιοι μεσογειακοί αγώνες της Πάτρας και, σε ελεύθερη μετάφραση, χωρίς να γίνεται κάποια διάκριση πριν και μετά, ότι συντελέστηκε ένα θαύμα: δύο χρόνια προετοιμασίας χώρεσαν μέσα σε οκτώ μήνες!
Η Οργανωτική και η Εκτελεστική Επιτροπή, παρόλα τα προβλήματα συγκρότησης, τις κατά καιρούς παραιτήσεις, στάθηκαν με υπευθυνότητα στα ζωτικά ζητήματα, κάλυψαν με επιτυχία καθυστερήσεις, παραμέρισαν εμπόδια, δουλεύοντας νυχθημερόν, με στόχο πάντα την ουσία, που δεν ήταν άλλη παρά η άρτια προετοιμασία της διοργάνωσης.
Επειδή στη συνέντευξη του κ. Παπαδημάτου έγινε εκτεταμένη αναφορά στο ΠΕΑΚ, πρέπει να πούμε, ότι χωρίς τις εκτεταμένες παρεμβάσεις και επισκευές, που σχεδιάστηκαν και ολοκληρώθηκαν μέσα σε ένα μήνα, δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει τα αθλήματα που μεταφέρθηκαν εκεί, μετά την αναμόρφωση του master plan. Χωρίς το ΠΕΑΚ δεν θα γίνονταν οι αγώνες. Το ΠΕΑΚ όχι μόνο παραχώρησε τις αίθουσές του αλλά επιφορτίστηκε και με τη δαπάνη του εξοπλισμού και της επίπλωσης των χώρων. Πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα στη συμβολή του ΠΕΑΚ, που έθεσε τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό του στη διάθεση της Οργανωτικής Επιτροπής για την προετοιμασία όλων των αθλημάτων, μειώνοντας σοβαρά το κόστος των αγώνων. Χωρίς τις υποδομές του ΠΕΑΚ αγώνες δεν θα γίνονταν! Και χωρίς τις επισκευές και την αναβάθμισή του επ' ευκαιρία των αγώνων, σήμερα θα ήταν ακατάλληλο, για τους εκατοντάδες αθλούμενους στις εγκαταστάσεις του.

ΘΟΔΩΡΟΣ ΔΟΥΡΟΣ

Ο Θόδωρος Δούρος, μέλος και των δύο Οργανωτικών Επιτροπών, κράτησε σαφείς αποστάσεις από όσα ισχυρίστηκε ο Νίκος Παπαδημάτος και οι συν αυτώ στην τελευταία συνέντευξη Τύπου. Είπε χαρακτηριστικά: «Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για την προσπάθεια που κάναμε στην Οργανωτική Επιτροπή, από το ξεκίνημά της. Ήταν καταπληκτική η εμπειρία της προσπάθειας. Η οργάνωση των Αγώνων ήταν μια σκυταλοδρομία. Η τελευταία οργανωτική επιτροπή ήταν ο τελευταίος σκυταλοδρόμος. Είχαν προηγηθεί κι άλλοι»

ΝΙΚΟΣ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ

Σε γενικές γραμμές: Οι διεθνείς αγώνες πολλαπλών αθλημάτων, διοργανώνονται με βάση ορισμένες προδιαγραφές, τις οποίες προδιαγραφές ορίζει ο "ιδιοκτήτης" τους, εν προκειμένω η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων, ή εν συντομία ΔΕΜΑ. Στη ΔΕΜΑ ανήκει η διοργάνωση, την αναθέτει σε κάποια πόλη και υπογράφεται ένα συμβόλαιο (το λεγόμενο συμβόλαιο ανάθεσης ή City Contract), μεταξύ της ιδιοκτήτριας αρχής και της αναδόχου πόλης, στο οποίο αποτυπώνονται με ακρίβεια οι προδιαγραφές τέλεσης των Αγώνων. Σημείωση: Είναι προφανές, πως όσο πλησιάζει χρονικά η διεξαγωγή των Αγώνων, υποχωρεί η διαπραγματευτική δύναμη της αναθέτουσας Αρχής (ΔΕΜΑ) και αντιστοίχως αυξάνεται η διαπραγματευτική δύναμη της αναδόχου πόλης. Με άλλα λόγια, εάν τον Μάιο η Πάτρα αμφισβητούσε τους όρους του συμβολαίου σε πράγματα τα οποία φαίνονταν ή ίσως ακόμα και να ήταν παράλογα (όπως το επίπεδο των υπηρεσιών μετακινήσεων και συνεπώς το κόστος τους), η ΔΕΜΑ μπορούσε να πάρει τους Αγώνες από την πόλη και να τους πάει αλλού (όπως έγινε στο Σαν Ντιέγκο). Τον Αύγουστο αντίστοιχα, η ΔΕΜΑ δεν είχε αυτή την επιλογή ελλείψει χρόνου, συνεπώς ασφαλώς και θα ήταν πιο δεκτική σε "απειλές" από πλευράς ΟΕ. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, παρότι είχαμε αναφέρει σαν λύση τα ταξί της πόλης, η πρόταση μας δεν είχε γίνει δεκτή, με πρόσχημα την παλαιότητα των οχημάτων αλλά και το γεγονός πως ενδέχεται οι οδηγοί να μην μιλούν αγγλικά.
Σχετικά με τα ξενοδοχεία: Με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις, είχαμε έναν στόχο 2.000 κλινών, ο οποίος μειώθηκε σε 1.500 στις 15 Μαΐου οπότε και ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση δηλώσεων συμμετοχών. Οι τελικές φάσεις δηλώσεων, έκλειναν στις 30 Ιουλίου (η Α' φάση) και στις 10 Αυγούστου (η Β' φάση). Και οι δύο αυτές ημερομηνίες ήταν επί θητείας Παπαδημάτου, οπότε ειλικρινά απορούμε, από ποιον είχε απαίτηση να ακυρώσει ξενοδοχεία;
Σχετικά με την σύζυγό μου: Πρόκειται για λαϊκισμό του αισχίστου είδους από πλευράς του κ. Παπαδημάτου, πως μια θέση εργασίας που απαιτεί αρκετές ώρες εργασίας την ημέρα (συχνά 14 και 16), χωρίς αργία και ρεπό μπορεί να καλυφθεί άμισθα λόγω του ιδεολογικού της περιεχομένου. Με τη λογική αυτή και οι γιατροί θα μπορούσαν να είναι άμισθοι καθώς έχουν δώσει όρκο στον Ιπποκράτη και ούτω καθεξής. Σε καμμία διοργάνωση στον κόσμο δεν συμβαίνει αυτό που ισχυρίζεται, ωστόσο είναι σαφές το μικροπολιτικό όφελος που επιχειρεί να αποκομίσει από την αναφορά αυτή καθώς η συγκεκριμένη θέση καλύφθηκε από τη σύζυγο του Γενικού Γραμματέα της επιτροπής. Σημαντικό στοιχείο: Η θέση καλύφθηκε τον Φεβρουάριο και μάλιστα η κα Αλιβιζάτου ανέλαβε όταν ο άνθρωπος που είχε πρωτοαναλάβει τη θέση απεσύρθη έπειτα από λιγότερο από έναν μήνα εργασίας, ενώ ο κ. Κανελλάκης διορίστηκε στην -άμισθη- θέση του γραμματέα τον Μάιο. Βρήκε τη γυναίκα του εκεί, δεν τη διόρισε.
Θα ήταν καλό να μας πει ο κήνσορας της ηθικής κ. Παπαδημάτος, που τόσο ευαίσθητος είναι με τέτοια ζητήματα, αν έχει διοριστεί επί της θητείας του κάποιο στενό συγγενικό του πρόσωπο σε θέση σχετική με το αντικείμενο του,
αλλά και πόσα χρήματα μας κόστισαν εντέλει οι "άμισθοι" σύμβουλοι του, τους οποίους χιλιοευχαρίστησε για την αφιλοκερδή προσφορά τους. Υπάρχει η Διαύγεια κ. Παπαδημάτε, μην κοροϊδεύετε τους Πατρινούς μέσα στα μούτρα τους.
Σχετικά με το Μάστερ Πλαν: Το Μάστερ Πλαν υπήρχε έντυπο στα γραφεία της Επιτροπής στο σύνολο του αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή στους υπολογιστές όλων των διευθυντών τομέων από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν καθήκοντα. Αν ο κύριος Παπαδημάτος ήθελε να μάθει που βρίσκεται τι, θα μπορούσε να ζητήσει την εθιμοτυπική διαδικασία της τελετής παράδοσης-παραλαβής σε ένδειξη πολιτικού πολιτισμού και στο πλαίσιο της συνέχειας του κράτους. Αντ' αυτού επέλεξε να εισβάλει μέσα στα γραφεία της Επιτροπής πολύ πριν διοριστεί επισήμως και να παριστάνει τον τιμητή της ηθικής εκτοξεύοντας απειλές κατά πάντων και φωνάζοντας για υποτιθέμενα σκάνδαλα.
Σχετικά με τον διαγωνισμό Διατροφής: Δημοσιεύθηκε διαγωνισμός με βάση τις προαναφερθείσες δηλώσεις, στις οποίες ζητούνταν 2.500 γεύματα ημερησίως (για 10 ημέρες) για την σίτιση των αθλητών, με αυστηρές προδιαγραφές για λόγους προστασίας της διοργάνωσης με ανώτατο όριο τα 209.000 ευρώ. 10 Χ 2.500 = 25.000 ευρώ. 209.000 / 25.000 = 8,40 ευρώ. Που βρήκε τα 25 ευρώ ανά γεύμα ο κ. Παπαδημάτος που κάποια στιγμή ανέφερε, μόνο αυτός ξέρει. Ίσως σκεφτόταν το δείπνο που παρέθεσε στη ΔΕΜΑ, το οποίο ψευδώς ισχυρίζεται πως ανέλαβε Πατρινός. Αθηναϊκή εταιρία το ανέλαβε, και το έδωσε υπεργολαβία σε Πατρινό. Είπαμε, υπάρχει και η Διαύγεια.
Επιμύθιο
Σε γενικές γραμμές, έγινε το καλύτερο δυνατό τόσο σε ποιότητα όσο και σε κόστος, δεδομένων των συνθηκών. Με την εμπειρία που αποκτήθηκε, μια επόμενη τέτοια προσπάθεια μπορεί να είναι ακόμη πιο επιτυχημένη από κάθε άποψη.
Συμφωνούμε δε, πως κάποιοι κωλυσιεργούσαν προκειμένου να οδηγήσουν στις διαδικασίες των απευθείας αναθέσεων προς όφελος των προμηθευτών -και πιθανόν και των ίδιων-, ωστόσο όπως πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Παπαδημάτος -κι ας παριστάνει πως δεν γνωρίζει- αυτοί που το έκαναν αυτό βρίσκονται ανάμεσα στους ανθρώπους που θερμά ευχαρίστησε.
Απλά επειδή ο κ. Παπαδημάτος κοιτάζει το συμφέρον της Νέας Δημοκρατίας και όχι της Πάτρας, επιλέγει να φωνάζει στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι προαναφερθέντες ανήκουν στη δική του παράταξη. Το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν που μη κοιτάζοντας χρώματα, εμπιστεύθηκε επιτηδευματίες παραβλέποντας πως ανήκουν στην αντίπαλη πολιτική του παράταξη. Ζητάμε συγγνώμη από τον Πατραϊκό λαό και υποσχόμαστε να μην ξανακάνουμε το λάθος να εμπιστευτούμε Νεοδημοκράτη, ειδικά με λεφτά του Δημοσίου.
Η συνεργασία μας με τα στελέχη της παράταξης του κ. Παπαδημάτου, ήταν μια χρήσιμη εμπειρία. Αναγκαστική, διότι επιβλήθηκε από την ΔΕΜΑ, πλην
όμως εποικοδομητική, ακριβώς γιατί τώρα, ξέρουμε τί πρέπει να αποφεύγουμε!
Όπως έχει ήδη αναφερθεί από όλους τους εμπλεκόμενους, συμπεριλαμβανομένου του κ. Παπαδημάτου, ο προϋπολογισμός θα πάει στη Βουλή όπως ορίζεται από τη διαδικασία για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενώ από την πρώτη στιγμή επιτηρούν τις διαδικασίες ορκωτοί λογιστές.
Καλούμε τον κ. Παπαδημάτο να πάει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη, όλοι μας θέλουμε άπλετο φως σε κάθε ζήτημα που αφορά διαχείριση δημόσιου χρήματος. Να δεσμευτεί όμως να ζητήσει μια συγγνώμη, σε όλους όσους επί μήνες σπιλώνει, διατηρώντας στο προσκήνιο μια παραφιλολογία με μοναδικό σκοπό το μικροπολιτικό όφελος, χωρίς ποτέ να στοιχειοθετεί τα όσα λέει.

Τ.S

Υποστήριξη: SilkTech