Παναχαϊκή: "Προς Συμμάχους – αλλά και άλλους πολλούς - επιστολή"

Τετάρτη, Ιανουάριος 2, 2019 - 10:00μμ

Ο Πατρινός δικηγόρος Κώστας Σταμπολίτης με επιστολή του σχολιάζει τα δρώμενα στην Παναχαϊκή. Αναλυτικά:

"Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους, χρόνια πολλά, καλή χρονιά, με υγεία, χαρά, ευτυχία και με την ευχή να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και πιο χρήσιμοι στους γύρω μας. Επίσης, πολλές ευχές σε όλη την Παναχαϊκή οικογένεια, για ό,τι το καλύτερο.

Το τελευταίο δίμηνο, η Παναχαϊκή περνά μια πολύ δύσκολη περίοδο, η οποία έχει πικράνει όλους αυτούς που την αγαπάνε. Δυστυχώς, τα πράγματα, δεν πήγαν καλά. Δεν είναι ώρα για απόδοση ευθυνών, ούτε για λαϊκά δικαστήρια, διότι, αυτήν την στιγμή, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να ωφελήσει. Όλοι, όσοι ασχολούνται, με την Παναχαϊκή έχουν ευθύνες για το αποτέλεσμα. Και οι Σύμμαχοι και η Διοίκηση και οι Διευθυντές και το τεχνικό επιτελείο και ο κόσμος. Άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, άλλος από πρόθεση, άλλος από αμέλεια, όλοι έχουν μερίδιο στην ευθύνη. Φυσικά, και ο κόσμος, ο οποίος δεν στήριξε όσο έπρεπε την όλη προσπάθεια (όσες δικαιολογίες και αν εμφανίσθηκαν, έστω και αν είναι βάσιμες). Αυτή την στιγμή, μια τέτοια συζήτηση δε θα ωφελήσει, διότι, μέχρι στιγμής, απουσιάζει από το προσκήνιο η εξωστρέφεια, η αμεσότητα, η διάθεση για αλήθειες, αποκαλύψεις κ.λπ. Αντ’ αυτών, έχουμε  εύκολες και ανέξοδες – κατά καιρούς - δηλώσεις, άλλοτε αόριστες, άλλοτε με υπονοούμενα κ.λπ. Και όλοι μας περιμένουμε τα χειρότερα, διότι, μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε κάτι, πάνω στο οποίο μπορεί κανείς να βασίσει την αισιοδοξία του (κάποιος παλιός Παναχαϊκιώτης, μου έλεγε, χθες, επί λέξει ΄΄…. να υπάρξουμε, να μην διαλυθούμε …...΄΄). Και πέραν, αυτών, ορισμένοι, χωρίς να αμφισβητείται η αγάπη τους για τη ομάδα, ανάλογα, όμως, με τις σχέσεις, τις γνωριμίες, τις συμπάθειες, τις υποκειμενικές τους σκέψεις και απόψεις, εμφανίζονται, δημόσια, ως αυτόκλητοι υπερασπιστές (ή κατήγοροι) κάποιου μετόχου ή του πρώην Τεχνικού Διευθυντή ή κάποιου άλλου κ.λπ., με κίνδυνο, όσο εύκολα κατέρρευσε το οικοδόμημα, άλλο τόσο εύκολα να εμφανισθεί διχόνοια στον κόσμο.

Αφήνοντας πίσω όλα αυτά (επειδή, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, δεν  ωφελεί η οποιαδήποτε συνέχεια στην κριτική και την αντιπαράθεση, ιδίως, επειδή, μερικές φορές, κάποιοι ξεπερνούν το μέτρο στην κριτική, κάτι που κάνει ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση), το θέμα είναι, τι γίνεται από εδώ και πέρα. Τουλάχιστον, απ’ ότι επίσημα  κυκλοφορεί, αυτή την στιγμή, δεν υπάρχει κάτι σχετικά με κάποιον φερέγγυο επενδυτή. Αν οδηγηθούμε σύντομα σε τέτοια λύση, όλα καλά. Τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους. Το πρόβλημα είναι, αν δεν υπάρχει - προς το παρόν ή το άμεσο μέλλον - τέτοια περίπτωση.

Τότε, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Και, έτσι, όμως, δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη. Δεν παραβλέπω την οικονομική στενότητα (ιδίως για κάποιους Συμμάχους, που δεν έχουν την δυνατότητα να βοηθήσουν περαιτέρω οικονομικά -  σίγουρα κάποιοι βοήθησαν και περισσότερο απ’ όσο μπορούσαν), αλλά, θα πρέπει να μεσολαβήσει κάποιο μικρό χρονικό διάστημα, ας πούμε δύο περίπου μηνών, στο οποίο θα πρέπει, κατά την ταπεινή μου άποψη, να υπάρξει μια δημόσια πρόσκληση, ώστε, όσοι μπορούν και όσοι θέλουν, να βοηθήσουν. Κατ’ αρχήν, προς τους οικονομικά ισχυρούς της πόλης. Η Παναχαϊκή είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης στον αθλητικό τομέα, έχει ιστορία, έχει περγαμηνές, έχει προσφέρει στην πόλη, δεν είναι λίγοι αυτοί, που, με διαφόρους τρόπους, ωφελήθηκαν από την ύπαρξή της και την πορεία της, δεν είναι λίγοι αυτοί εκμεταλλεύθηκαν την δυναμική της, μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα και να ωφελήσει ακόμη περισσότερους, επομένως αξίζει, έστω και μια πρόσκαιρη στήριξη, για να σταθεί, προσωρινά, στα πόδια της. Πιστεύω, ότι σίγουρα θα υπάρχουν κάποιοι οικονομικά ισχυροί που θα μπορέσουν να αντιληφθούν την ανάγκη αυτή και θα θελήσουν – βεβαίως στο μέτρο του δυνατού - να βοηθήσουν. Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να το κάνει.

Αν το κρίνει, ας το κάνει. Αντιλαμβάνομαι την δυσκολία του θέματος και την ιδιαιτερότητα και την ευαισθησία που το συνοδεύουν, αλλά και την διακριτικότητα που χρειάζεται. Επίσης, στο θέμα αυτό, παρότι Πάτρα δεν είναι μόνο η Παναχαϊκή, θα μπορούσαν και οι τοπικοί φορείς και θεσμοί να δουν πιο ζωηρά το θέμα αυτό. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υποπέσει κάτι σχετικό στην αντίληψή μου. Άλλωστε, η  Παναχαϊκή είναι και θα πρέπει να συνεχίσει να είναι, πάνω από κόμματα, παρατάξεις, συμφέροντα, κ.λπ. Αξίζει τον κόπο, για κάποιες προσωρινές οικονομικές ανάσες, ώστε να εξασφαλισθεί ο χρόνος που χρειάζεται. Επίσης, και αυτό είναι το πιο σημαντικό για εμένα, θα πρέπει να βοηθήσει ο κόσμος, στον οποίο ανήκει η ομάδα. Νομίζω, ότι η Παναχαϊκή έχει ένα μέγιστο δυναμικό φίλων, που προσεγγίζει τις 15.000. Αυτό δεν σημαίνει, ότι όλοι αυτοί είναι διαθέσιμοι για βοήθεια ή για να έλθουν στο γήπεδο. Όμως, αξιόλογο κομμάτι από όλους αυτούς, αν υπάρξει η κατάλληλη προσπάθεια, προσέγγιση και ενημέρωση (κάποιοι, στην Π.Α.Ε, πρέπει να το οργανώσουν - θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι σχετικό), ίσως – προς των σοβαρών κινδύνων που απειλούνται – να θελήσει να βοηθήσει, προσωρινά.

Με εγρήγορση και τις κατάλληλες λογιστικές και φορολογικές συμβουλές, ώστε να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα, πιστεύω, ότι θα βρεθεί κάποια λύση και η ομάδα να αναπνεύσει και να δει τα πράγματα πιο ήρεμα, τους επόμενους μήνες, μέχρι να καταλήξει κάπου σταθερά το όλο θέμα (μην ξεχνάμε, πόσο βαριά θα είναι η κατάσταση, αν η Παναχαϊκή δεν καταφέρει του χρόνου να παίξει στην SUPER LEAQUE 2). Όλοι γνωρίζουμε, ότι οι πολλοί – ακόμη και με πολύ λίγα ο καθένας - μπορούν.

Μακάρι, να υπάρξει γρήγορα σοβαρός και φερέγγυος επενδυτής και όλα τα παραπάνω να είναι άχρηστες σκέψεις. Αν, όμως, δεν έχουμε τέτοια λύση, κάτι θα πρέπει να γίνει, ώστε να υπάρξουν κάποιες προσωρινές οικονομικές ανάσες, όπως οι παραπάνω, μέχρι να δούμε που πηγαίνουμε. Αν κάποιος άλλος έχει να προτείνει κάτι  καλύτερο, ας το κάνει. Άλλωστε, όλοι από την ίδια αφετηρία ξεκινάμε και στον ίδιο στόχο θέλουμε να φθάσουμε.

Όμως, αν η ομάδα πέσει στα χέρια κάποιου που δεν πρέπει (δεν έχω τίποτε με κανέναν, ούτε ΄΄δείχνω΄΄ κάποιον, ούτε γνωρίζω κάποιον ή κάτι για κάποιον, άλλωστε, όλοι εκ του αποτελέσματος κρίνονται ……….. ιδίως, όταν,  πολύ πρόσφατα, αντιληφθήκαμε και με το παραπάνω, πόσο εύκολα περάσαμε από την πανελληνίως πολυδιαφημισμένη υγεία μας στην άμεσα επικίνδυνη για την ύπαρξή μας νοσηρότητα), το ερώτημα είναι, τι θα γίνει, αν μετά από δύο χρόνια υπάρχουν  και πάλι χρέη. Ποιός θα λύσει, τότε, και πάλι το πρόβλημα αυτό ; Μια νέα Συμμαχία ; Ή και πάλι η Πολιτεία ;

Τέλος, θα ήθελα αναφέρω, ότι ποτέ δεν θα βρεθεί η λύση που, πραγματικά, χρειάζεται η τόσο ιστορική αυτή ομάδα, που εκπροσωπεί μια μεγάλη πόλη, αν δεν καταφέρει να δημιουργήσει – και μάλιστα  γρήγορα - ένα ΥΓΙΕΣ ΕΥΡΥ ΟΠΑΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, το οποίο θα αποτελεί την βάση και την έμπνευση των ενεργειών που θα ακολουθούνται γι’ αυτήν. Καλή και άνετη η εύκολη και ανέξοδη κριτική όλων μας (για τους διοικούντες, τεχνικούς, ποδοσφαιριστές κ.λπ.) και ακόμη καλύτερη η – μέσα από τα πληκτρολόγια  - απαίτηση όλων μας για επενδύσεις, μετεγγραφές, ανακατασκευή γηπέδου, προπονητήριο, κ.λπ. κ.λπ., ιδίως αν όλα αυτά τα περιμένουμε από τα χρήματα των άλλων, ενώ, στην πράξη, εμείς δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα 1.000 διαρκείας και αυτά με μεγάλη γκρίνια (για τις τιμές κ.λπ. κ.λπ.). Να θυμίσω, μόνο, ότι η Παναχαϊκή, όταν, για δεύτερη φορά, ανέβηκε στην Α’ Εθνική, την περίοδο 1971 – 1972, είχε μέσο όρο εισιτηρίων στην Αγυιά  8.800 ανά παιγνίδι (τότε που η Πάτρα δεν ξεπερνούσε τις 110.000 κατοίκους).

Και κάτι τελευταίο. Πρέπει, με κάθε θυσία, να διαφυλαχθεί η ομαλή λειτουργία όλων των ομάδων νέων (Κ 20, κ.λπ.) και των ακαδημιών της ομάδας. Να μην καταστραφεί, ό,τι με πολύ κόπο δημιουργήθηκε και φαίνεται, ότι λειτουργεί σωστά και μπορεί να αποδώσει.  

Το παρελθόν θα κριθεί, στην ώρα που πρέπει. Τώρα πρέπει να δούμε το άμεσο μέλλον. Και το άμεσο μέλλον θα δείξει, τι επιφυλάσσουμε, αυτή την δύσκολη στιγμή, όλοι εμείς (Σύμμαχοι, Διοίκηση, κόσμος, η Πάτρα γενικότερα) στην Παναχαϊκή αλλά και στην μνήμη όλων αυτών που έπαιξαν στην Αγυιά και άφησαν βαριά κληρονομιά (για να δούμε, πόσο θα εκτιμηθεί, στην πράξη, αυτή η κληρονομιά).

Εύχομαι, τις επόμενες ημέρες, να υπάρξει η λύση που πρέπει.

Και πάλι Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε όλους.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Πάτρα 2.1.2019

Κ.Ι. ΣΤΑΜΠΟΛΙΤΗΣ".

 

Υποστήριξη: SilkTech