Παλικάρι ο Προμηθέας, λύγισε στον ανώτερο Παναθηναϊκό, που κατέκτησε το Κύπελλο

Κυριακή, Μάιος 9, 2021 - 10:06μμ
Eurokinnissi

Σε πράσινα χέρια ξανά το 46ο Κύπελλο Ελλάδας. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τον Προμηθέα (91-79) στον τελικό του ΟΑΚΑ, για να κατακτήσει τον τίτλο για 20ή φορά στην ιστορία του. Χάρηκε όλη η Πάτρα για την προσπάθεια του Προμηθέα, την ομάδα των μεγάλων τελικών.

Ο Όντεντ Κάτας στηρίχθηκε στον Ιωάννη Παπαπέτρου και τον Ντίνο Μήτογλου (από κοντά κι ο Μάριο Χεζόνια, κατά βάση στο δεύτερο μέρος), με τους πράσινους να επικρατούν της αχαϊκής ομάδας, που πάλεψε, δεν είχε όμως τις λύσεις από τον πάγκο. Επί της ουσίας άλλωστε, ο Μάκης Γιατράς τα περίμενε (σχεδόν) όλα από τον Τζέριαν Γκραντ, τον Τζεράι Γκραντ και τον Τζιάν Κλαβέλ (οι τρεις τους είχαν τους 58/79 πόντους του Προμηθέα), ο οποίος ήταν πολύ καλός στο ντεμπούτο του με τη φανέλα του Προμηθέα.

Με όπλο τον έλεγχο των ριμπάουντ και τη νευρικότητα των παικτών του Προμηθέα, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ βρέθηκε πολύ γρήγορα σε θέση να ελέγχει τον ρυθμό του αγώνα. Οι πράσινοι έφτασαν στο +10 (15-5 στο 7') στην πρώτη περίοδο, παρά το γεγονός μάλιστα πως ήταν άστοχοι από την περιφέρεια (σ.σ.: ξεκίνησαν με 0/5 τρίποντα). Ο Μάκης Γιατράς επιχείρησε με συνεχόμενες αλλαγές να διαφοροποιήσει την κατάσταση, μέσα σε όλα όμως είδε τον Δημήτρη Αγραβάνη να φορτώνεται με τρία προσωπικά φάουλ και να πηγαίνει γρήγορα στον πάγκο.

Ένα κακό δίλεπτο από την πλευρά του τριφυλλιού σε συνδυασμό με την ματς απ άμυνα ζώνης των τυπικά φιλοξενούμενων βοήθησαν τον Προμηθέα να επιστρέψει. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά χάρη στην δράση των Τζέριαν και Τζεράι Γκραντ να γίνει ξανά ευθέως ανταγωνιστικός (36-31 στο 17').

Μέσα σε δύο κατοχές, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ οδήγησε εκ νέου τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (42-31 στο 18'), ξανά όμως ο Προμηθέας αντέδρασε. Με προσωπικά καλάθια του Τζιάν Κλαβέλ και του Τζέριαν Γκραντ, η αχαϊκή ομάδα μείωσε στο -4 (45-41) στο ημίχρονο. Το τριφύλλι πάντως, μόνο ικανοποιημένο δεν μπορούσε να είναι με αυτό το ισχνό προβάδισμα, δεδομένων μάλιστα των 17 πόντων του Ιωάννη Παπαπέτρου, που έκανε σπουδαία δουλειά σε όλη τη διάρκεια του πρώτου μέρους.

Η τρίτη περίοδος ξεκίνησε με παρόμοιο τρόπο, με την πρώτη. Ήτοι, με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ να είναι φουριόζος και με τον Μάριο Χεζόνια σε πρωταγωνιστικό ρόλο (είχε 2/2 τρίποντα σε ενάμιση λεπτό) να αποκτά προβάδισμα -για πρώτη φορά στο παιχνίδι- της τάξεως του +14 (61-47 στο 26'). Οι τυπικά φιλοξενούμενοι προσπάθησαν ξανά με προσωπικές ενέργειες των κοντών να συμμαζέψουν την κατάσταση, πλην όμως δεν είχαν πλέον την ευστοχία που θα τους βοηθούσε.

Με εξαίρεση ένα μικρό ξέσπασμα δύο λεπτών (όταν σημείωσαν οκτώ σερί πόντους), οι παίκτες του Προμηθέα δεν είχαν τις απαντήσεις στο τριφύλλι, το οποίο -με τρίποντο του Χάουαρντ Σαντ Ρος- έκλεισε την τρίτη περίοδο στο +10 (68-58).

Παρά το γεγονός πάντως πως οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος τους, οι παίκτες του Μάκη Γιατρά δεν πέταξαν λευκή πετσέτα. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είδε το +14 (77-63) του 34ου λεπτού να γίνεται +3 (80-77) μέσα σε τρία λεπτά. Ο Τζιάν Κλαβέλ έβαλε μεγάλα καλάθια, ο Τζεράι Γκραντ κέρδισε πολλές μάχες κοντά στη ρακέτα και κάπως έτσι, στα τρία λεπτά για το φινάλε, ο τελικός απέκτησε νέο ενδιαφέρον.

Στο κρισιμότερο σημείο της αναμέτρησης όμως, ο Ιωάννης Παπαπέτρου δήλωσε "παρών". Έβαλε το μεγάλο τρίποντο, που έκοψε τον αέρα των τυπικά φιλοξενούμενων και μαζί με τον Μάριο Χεζόνια οδήγησαν τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στη νίκη (91-79) και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας για 20ή φορά στην ιστορία του συλλόγου.

ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Αναστόπουλος - Κορομηλάς - Μάνος (έχει πολλά παράπονα ο Προμηθέας)

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 20-15, 45-41, 68-58, 91-79.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΠΑΠ (Κάτας): Μακ, Παπαγιάννης 6 (4 ριμπάουντ), Μποχωρίδης, Παπαπέτρου 25 (6/8 δίποντα, 3/9 τρίποντα, 4/5 βολές, 5 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Χεζόνια 18 (4/6 δίποντα, 2/8 τρίποντα, 4/4 βολές, 6 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Κασελάκης, Γουάιτ 6, Μήτογλου 17 (4/5 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 3/3 βολές, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Μπεντίλ 3, Σαντ Ρος 6 (4/7 τρίποντα, 5 ριμπάουντ, 5 ασίστ).

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (Γιατράς): Αγκμπελέσε 2, Τζεράι Γκραντ 18 (7/11 δίποντα, 4/5 βολές), Κλαβέλ 3 (6/10 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 5/5 βολές, 6 ριμπάουντ), Λούντζης 9 (1), Αγραβάνης Δ. 5, Αγραβάνης Γ. 5 (1), Φορντ, Χριστοδούλου 17 (1 τρίποντο, 6 ριμπάουντ), Γιαννόπουλος (0/4 τρίποντα), Μπαζίνας, Τανούλης.

Ομαδικά στατιστικά - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: 19/33 δίποντα, 11/32 τρίποντα, 20/23 βολές, 33 ριμπάουντ (23 αμυντικά + 10 επιθετικά), 22 ασίστ, 8 λάθη, 3 κλεψίματα, 3 μπλοκ.

Ομαδικά στατιστικά - Προμηθέας: 20/36 δίποντα, 5/19 τρίποντα, 24/26 βολές, 26 ριμπάουντ (21 αμυντικά + 5 επιθετικά), 11 ασίστ, 13 λάθη, 5 κλεψίματα.

* Ο Ιωάννης Παπαπέτρου οδήγησε τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στην κατάκτηση του 20ού Κυπέλλου Ελλάδας της ιστορίας του, κερδίζοντας απολύτως δικαιολογημένα τον τίτλο του MVP του τελικού απέναντι στον Προμηθέα.

* Pερήφανος για την κατάθεση ψυχής των παικτών του, αλλά και στενοχωρημένος από την απώλεια του Κυπέλλου Ελλάδας δήλωσε ο Μάκης Γιατράς μετά από την ήττα του Προμηθέα στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό το βράδυ της Κυριακής (9/5).
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μάκη Γιατρά:
"Συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό, δίκαια κατέκτησε το Κύπελλο. Είδαμε ένα συναρπαστικό παιχνίδι, αλλά με πλασματική διαφορά στο τέλος. Η ποιότητα του Παναθηναϊκού, τα ύψη, κάποια σουτ, έκριναν το παιχνίδι. Κάναμε κατάθεση ψυχής, ήταν ένα πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι, αλλά είμαστε στενοχωρημένοι γιατί ήρθαμε να κερδίσουμε. Προχωράμε, είμαι περήφανος για τους παίκτες μου. Ευχαριστώ τον Παναθηναϊκό για την άψογη φιλοξενία, τώρα πρέπει να καθαρίσουμε το μυαλό μας για τα playoffs.
Η φετινή χρονιά είναι πολύ περίεργη, αυτά που έχουμε πάθει, θέλουμε ώρες για να τα αναλύσουμε. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε τρία ματς στο ΟΑΚΑ Τρίτη, Πέμπτη, Κυριακή και κέρδισε εύκολα για να πάρει και ψυχολογία. Νομίζω τον κοιτάξαμε στα μάτια, αν είμαι υπερβολικός εσείς θα το κρίνετε. Ξέραμε ότι το παιχνίδι είναι πολύ δύσκολο, ακόμη κι αν ήταν ανάποδα τα μπάτζετ, ο Παναθηναϊκός θα ήταν το φαβορί. Τα παιδιά έκαναν κατάθεση ψυχής. Είναι ξεκάθαρο ότι είμαι στενοχωρημένος επειδή δεν κερδίσαμε το Κύπελλο".

Χιλια μπράβο στους παίκτες, τον Μάκη Γιατρά, τους συνεργάτες του και τον Βαγγέλη Λιόλιο. Δεν εχει μάθει η Πάτρα να παίζε σε τελικούς Κυπέλλου.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech