Παγκόσμια Ημέρα γυναίκας: Γνωρίστε την πατρινή πυραγό Αλεξάνδρα Τζουμέρκα (ΦΩΤΟ)

Τρίτη, Μάρτιος 8, 2022 - 12:05μμ
Η Αλεξάνδρα Τζουμέρκα

Όταν η αντιπύραρχος, Γιαννούλα Γιάννη, μπήκε στην Πυροσβεστική Ακαδημία, τον Νοέμβριο του 1998, ήταν η δεύτερη σειρά γυναικών που μόλις είχε εισαχθεί σε ένα ανδροκρατούμενο σώμα. Σχεδόν 20 χρόνια μετά, το 2017 η πυραγός, η Πατρινή Αλεξάνδρα - Αργυρώ Τζουμέρκα έγινε η πρώτη γυναίκα χειρίστρια συστημάτων drone στο Πυροσβεστικό Σώμα αποτελώντας την επικεφαλής της 1ης Ομάδας Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΟΣμηΕΑ) του ΠΣ.

Την ίδια χρονιά η ανθυποπυραγός, Αγαθή- Ευαγγελία Φούκα, άφησε την πόλη της το Αγρίνιο για να έρθει στην Αθήνα και να αρχίσει να φοιτά στην Πυροσβεστική Ακαδημία. Οι τρεις αυτές γυναίκες πήραν την απόφαση να υπηρετήσουν στο Πυροσβεστικό Σώμα, να ριχτούν στη μάχη της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών αλλά και καθημερινών προκλήσεων, σε ένα επάγγελμα - λειτούργημα το οποό εξασκούν κυρίως άνδρες καθώς σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι γυναίκες που βρίσκονται στο σώμα αποτελούν το 5%. Στόχος ωστόσο όπως επισημαίνουν στελέχη της Πυροσβεστικής, είναι το ποσοστό αυτό να αυξηθεί και το Σώμα να στελεχωθεί με ακόμη περισσότερες γυναίκες.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας της γυναίκας το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μίλησε με την Αλεξάνδρα Τζουμέρκα, η οποία υπήρξε σπουδαία πρωταθλήτρια στιβου με την Παναχαϊκή, φτάνοντας μάλιστα μέχρι την 5η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Ενόπλων δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας

Αλεξάνδρα - Αργυρώ Τζουμέρκα - Αξιωματικός ΠΣ - Πυραγός : «Η δύναμη που σε συμπληρώνει και η έμπνευση που σε οδηγεί δεν έχει φύλο»

Η αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος, πυραγός, Αλεξάνδρα Τζουμέρκα ήταν μία από τις σημαντικότερες αθλήτριες στίβου στην Παναχαϊκή. Εδώ και 15 χρόνια υπηρετεί στην Πυροσβεστική έχοντας περάσει από καίριες θέσεις ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια υπηρέτησε στην 1η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, 1η ΕΜΑΚ, ως επιχειρησιακή αξιωματικός και ως επικεφαλής της 1ης Ομάδας Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΟΣμηΕΑ) του ΠΣ. Η κ. Τζουμέρκα αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα χειρίστρια drones στην Πυροσβεστική. Μέσω των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όσοι τα χειρίζονται μπορούν να επιτηρήσουν τις δασικές περιοχές και να έχουν εναέρια εικόνα για τον συντονισμό των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων, για τον εντοπισμό αγνοουμένων ατόμων στο πλαίσιο search and rescue καθώς επίσης και για την επόπτευση βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης ή διαρροών επικίνδυνων υλικών.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αγάπη της για τη φύση και τον άνθρωπο, η συμμετοχή σε κοινωνικές δράσεις υποστήριξης ανθρώπων που αντιμετώπιζαν δυσκολίες και η προστασία των ζώων αποτέλεσαν μονόδρομο για την ένταξή της στο Πυροσβεστικό Σώμα. «Είναι λειτούργημα που με φέρνει σε επαφή με άτομα κάθε ηλικίας και κοινωνικού προφίλ θέτοντάς με διαρκώς σε κίνηση, δίνοντας μου ζωντάνια και ενέργεια. Τα πρώτα χρόνια της υπηρεσίας μου ήταν ένα στάδιο προσαρμογής, εγκλιματισμού και ενσωμάτωσης σε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής, σκέψης και διαχείρισης καταστάσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά. Τα πρώτα χρόνια η κ. Τζουμέρκα υπηρέτησε σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σε Αττική, Κρήτη, Πτολεμαϊδα, ως Αξιωματικός Υπηρεσίας βάρδιας και Προϊσταμένη τμημάτων Ανακριτικού/Γραμματείας/Πυρασφαλείας. Ακόμη, επί τρία χρόνια ήταν εκπαιδεύτρια στη Σχολή Πυροσβεστών ενώ στη πορεία διετέλεσε επιτελική αξιωματικός σε Διευθύνσεις του Αρχηγείου ΠΣ. Την παρούσα χρονική περίοδο λόγω αλλαγής διοικητικής υπαγωγής της ΟΣμηΕΑ, υπηρετεί στην Περιφερειακή Διοικηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής, ενώ παράλληλα είναι εκπαιδεύτρια νέων χειριστών ΣμηΕΑ στην Πυροσβεστική Ακαδημία. Η φύση του επαγγέλματός της είναι τέτοια, όπου οι δυσκολίες αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας τους μιας και καλούνται να τις φέρουν εις πέρας άμεσα και αποτελεσματικά με το ελάχιστο δυνατό κόστος. «Σίγουρα υπάρχουν αρκετά σημάδια, τα οποία έχουν χαράξει τη δεκαπενταετή πορεία μου. Το χειρότερο είναι η απώλεια ζωής και μια απλή περιγραφή δεν είναι αρκετή να αποτυπώσει το μέγεθος των συναισθημάτων», εξηγεί. Όπως σημειώνει μια τυπική εκτέλεση υπηρεσίας είναι συνήθως 24ωρη, ενώ αστάθμητοι παράγοντες μπορούν να επεκτείνουν το ωράριο με αποτέλεσμα να βρίσκονται αρκετές ημέρες στο πεδίο.

   Η κ. Τζουμέρκα στην 15ετή πορεία της μέσα στο Σώμα διαπιστώνει ότι, έστω και με αργούς ρυθμούς υπάρχει εμφανής αλλαγή στον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι γυναίκες στον χώρο ωστόσο σε κανένα εργασιακό περιβάλλον δεν θα πρέπει να υφίσταται οποιαδήποτε διάκριση προσδιορισμού φύλου και καταγωγής. «Οποιαδήποτε διάκριση προσδιορισμού φύλου, καταγωγής και γενικότερα οτιδήποτε βάζει ταμπέλες και οριοθετεί, δεν πρέπει να υφίσταται σε καμιά περίπτωση σε ένα εργασιακό περιβάλλον. Ως γυναίκα εργαζόμενη σε έναν χώρο όπου το μεγαλύτερο ποσοστό είναι άνδρες στην αρχή αγωνίζεσαι να αποδείξεις πως τα καταφέρνεις εξίσου καλά με τους συναδέλφους σου. Προχωρώντας ανακαλύπτεις πως η δύναμη που σε συμπληρώνει και η έμπνευση που σε οδηγεί δεν έχει φύλο, αλλά είναι «οικογενειακή υπόθεση». Συμπεριφορές ανθρώπων με αναχρονιστικές αντιλήψεις και στερεότυπα, σαφώς συντηρούνται, αλλά δεν επαρκούν για να παραλύσουν ή να αποθαρρύνουν μια γυναίκα, αφού έχει συνείδηση της δύναμής της. Τα δικαιώματα, η αμοιβή και τα καθήκοντα είναι ισάξια, όμως μέχρι και σήμερα δε συνεπάγεται εξομοίωση. Ένα απλό παράδειγμα είναι η λανθασμένη χρήση της λέξης «επάνδρωση», ενώ ο δόκιμος όρος είναι «στελέχωση». Έστω και με αργούς ρυθμούς, η αλλαγή είναι εμφανής, αφού μεγάλο ποσοστό ανδρών συναδέλφων σέβονται, εκτιμούν και συνεργάζονται αρμονικά δίχως διακρίσεις και ενδοιασμούς, συστατικό επιτυχίας για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ στέλνοντας το δικό της μήνυμα για την 8η Μαρτίου επισημαίνει: «το αυτονόητο παύει να γίνεται ζητούμενο όταν βάζουμε το πρόσημο που θέλουμε προκειμένου να αφήσουμε έργο και παρακαταθήκη».

Η ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ

Η Αλεξάνδρα Τζουμέρκα, όπως και η αδελφή της Θάλεια, υπήρξε πρωταθλήτρια στίβου με την Παναχαϊκή, σημειώνοντας αξιόλογες επιδόσεις στα σπριντ, με προπονήτρια την Αλέκα Σιούλη.

Έχει στεφθεί έξι φορές πανελληνιονίκης στίβου.

ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΤΗΣ

ΕΤΟΣ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΑΓΩΝΙΣΜΑ

ΘΕΣΗ

ΑΘΛΗΤΗΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ

2002

Ανοικτός

Νέων γυναικών

4Χ100μ.

2

Τζουμέρκα Αλεξάνδρα

Παναχαϊκή

2001

Κλειστός

Νεανίδων

200μ.

3

Τζουμέρκα Αλεξάνδρα

Παναχαϊκή

2000

Ανοικτός

Νέων γυναικών

4Χ100μ.

1

Τζουμέρκα Αλεξάνδρα

Παναχαϊκή

1999

Ανοικτός

Νέων γυναικών

4Χ100μ.

2

Τζουμέρκα Αλεξάνδρα

Παναχαϊκή

1998

Ανοικτός

Νεανίδων

4Χ100μ.

2

Τζουμέρκα Αλεξάνδρα

Παναχαϊκή

1998

Ανοικτός

Κορασίδων

4Χ100μ.

2

Τζουμέρκα Αλεξάνδρα

Παναχαϊκή

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech