Οταν ο Γιώργος Σκροπολίθας έπαιξε με τον Μάικλ Τζόρνταν

Πέμπτη, Μάιος 14, 2020 - 11:01μμ
Ο Γιώργος Σκροπολίθας

Ο Γιώργος Σκροπολίθας ξεκίνησε την καριέρα του στην ΕΑΠ, όμως γρήγορα το ταλέντο του τον έφερε πέρα από τα σύνορα της Αχαϊας και μάλιστα πανηγύρισε τίτλους με τον Παναθηναϊκό.

Το φθινόπωρο του 1983 ο «Σκράπι» είχε ήδη κάνει τη μεγάλη μεταγραφή από τον Ολυμπιακό στους «πράσινους», όμως δεν θα ξεχάσει ποτέ εκείνη την χρονιά για έναν άλλον λόγο, πολύ πιο σημαντικό. Ποιος ήταν αυτός; Το ότι η μοίρα το έφερε έτσι ώστε να τεθεί αντιμέτωπος με τον Μάικλ Τζόρνταν σε ελληνικό έδαφος.

Το Κολέγιο της Βόρειας Καρολίνας πέταξε στην χώρα μας από την άλλη άκρη του Ατλαντικού δίνοντας φιλικά παιχνίδια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα με την Εθνική μας ομάδα, στην οποία ήταν μέλος τότε ο σημερινός προπονητής της Εθνικής Ενόπλων.

«Είμαι ευλογημένος, ευτυχισμένος και τυχερός που έπαιξα αντίπαλος με τον Μάικλ Τζόρνταν. Οσα χρόνια κι αν περάσουν, είναι στιγμές που δεν θα τις ξεχάσεις ποτέ...», δήλωσε ο Γιώργος Σκροπολίθας, ο οποίος μας βοήθησε να κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν.

«Η Εθνική μας ομάδα ξεκίναγε τότε δειλά-δειλά μια προσπάθεια που κορυφώθηκε λίγα χρόνια αργότερα, με την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του 1987. Ο Κώστας Πολίτης είχε αντικαταστήσει τον Ρίτσαρντ Ντουκσάιρ στην τεχνική ηγεσία και μάζευε σιγά-σιγά μια νέα φουρνιά παικτών», ανέφερε ο παλιός προπονητής της ΕΑΠ.
Το φιλικό στην Θεσσαλονίκη έγινε στο πλαίσιο του διεθνούς τουρνουά «Δημήτρεια», που ήταν πολύ υψηλού επιπέδου. «Τα ''Δημήτρεια'' ήταν σπουδαίο τουρνουά», θυμάται ο «Σκράπι». «Δεν ήταν μόνο η παρουσία του Κολεγίου της Βόρειας Καρολίνας, αλλά και η συμμετοχή του Ερυθρού Αστέρα της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, της Τορίνο του Σακέτι και της Εθνικής Ουγγαρίας. Προπονητής στον Ερυθρό Αστέρα ήταν ο Ράνκο Ζεράβιτσα, δάσκαλος της Γιουγκοσλαβικής σχολής, με βοηθό τον Μάλκοβιτς και παίκτη τον Μπόμπαν Γιάνκοβιτς».

ΟΙ 24 ΠΟΝΤΟΙ ΤΟΥ ΓΚΑΛΗ
Ο Γιώργος Σκροπολίθας θυμάται τους τότε συμπαίκτες του στην Εθνική: «Η ΕΟΚ είχε χωρίσει τότε την Ανδρών σε δυο ομάδες, την κανονική με Γκάλη, Γιαννάκη, Κοκολάκη και άλλους και την Επιλέκτων, με Ιωάννου, Γκέκο, Ρωμανίδη, Χριστοδούλου, Στεργάκο, Παπαπέτρου και μένα. Εμείς μετακινούμασταν και στην Ανδρών όποτε το απαιτούσαν οι ανάγκες. Εγώ για παραδειγμα έπαιξα στο παιχνίδι στην Θεσσαλονίκη γιατί ο Γιαννάκης είχε ένα πρόβλημα τραυματισμού στη μέση του. Στο δεύτερο φιλικό παίξαμε στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, είχε παίξει ο Γιαννάκης, αλλά όχι ο Γκάλης που έμεινε Θεσσαλονίκη. Στα ''Δημήτρεια'' είχαν παίξει και οι Ανδρίτσος, Σακελλαρίου, Κατσούλης, Κοκολάκης, Σταυρόπουλος, Καρατζουλίδης, Φιλίππου και Μάλλαχ. Ο Γκάλης κόντρα στο Κολέγιο της Βόρειας Καρολίνας έβαλε 24 πόντους».

Η ΑΤΑΚΑ ΤΟΥ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
Τι θυμάται, όμως, από τις μάχες με τον Τζόρνταν εντός αγωνιστικού χώρου; «Ο Μάικλ Τζόρνταν ήταν το μεγάλο όνομα, ξεχώριζε, παρότι δεν ήταν το Νο 1 στο ντραφτ. Ο Σαμ Πέρκινς ήταν ο ηγέτης του Κολεγίου της Βόρειας Καρολίνας, καθώς ήταν τελειόφοιτος, ενώ πολύ καλοί παίκτες ήταν και οι Μπραντ Ντόχερτι και Κένι Σμιθ. Φυσικά όλα τα λεφτά ήταν ο θρύλος του παγκοσμίου μπάσκετ, ο προπονητής Ντιν Σμιθ. Ο Σακελλαρίου είχε πει τότε την γνωστή ατάκα για το νούμερο του παπουτσιού του Τζόρνταν, καθώς ο τελευταίος πηδούσε στον Θεό. Υπάρχει ένα βίντεο, όχι η αυθεντική κόπια της ΕΡΤ που σβήστηκε σε μεταγενέστερη εγγραφή, αλλά ένα βίντεο που τραβήχτηκε για λογαριασμό του Ντιν Σμιθ. Στο ''Αλεξάνδρειο'' έβαλα το τελευταίο καλάθι και διαμόρφωσα το τελικό 79-71. Είχα παίξει 3 λεπτά στο τέλος του α΄ ημιχρόνου και άλλα 5-6 λεπτά στο τέλος του αγώνα. Ηταν αέρινος ο Τζόρνταν, ασταμάτητος, τον θαύμαζες στο παρκέ και ήταν πρόκληση να προσπαθήσεις να τον σταματήσεις. Δυστυχώς, μας είχε βάλει τότε 34 πόντους... Αντε πιάστον...».

Η ΚΟΡΥΦΑΙΑ 3ΑΔΑ
Είναι, όμως, ο Μάικλ Τζόρνταν ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών; Ποια είναι η άποψη του Γιώργου Σκροπολίθα; «Εγώ για να πω την αλήθεια είμαι πιο πολύ με τον Μάτζικ Τζόνσον. Ηταν το κάτι άλλο. Αυτό φάνηκε και στους αγώνες της ''Dream Team'', καθώς ένωσε όλους τους υπόλοιπους αστέρες του ΝΒΑ. Πλέι-μέικερ, με ύψος πάνω από 2 μέτρα, με φαντασία στο παιχνίδι του, είναι μαζί με τον Τζόρνταν οι κορυφαίοι παίκτες όλων των εποχών. Μετά βάζω τον Λάρι Μπερντ».

ΠΗΓΗ: pelop.gr

Υποστήριξη: SilkTech