Οταν η Ναόκο Ιμότο ήρθε στην Πάτρα

Σάββατο, Μάρτιος 21, 2020 - 7:57μμ

Ελάχιστοι γνωρίζουν πως η παλιά κολυμβήτρια της Ιαπωνίας, Ναόκο Ιμότο, που παρέλαβε στην Αθήνα την Ολυμπιακή Φλόγα για να την παραδώσει σε εκπροσώπους του "Τόκιο 2020", είχε έρθει πρόσφατα στην Πάτρα σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ως γνωστόν, μετά τα μέτρα και τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό, οι Ιάπωνες έπρεπε να βρουν ένα πρόσωπο που να συνδέει την πατρίδα τους με τον Ολυμπισμό και τον αθλητισμό, προκειμένου να παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα, δίνοντας το απαραίτητο ιαπωνικό στοιχείο στην Τελετή Παράδοσης.

Και δεδομένου ότι ο κορωνοϊός έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις μετακινήσεις προσώπων, η αποστολή αυτή έμοιαζε εξαιρετικά δύσκολη.
Μέχρι που εντοπίσθηκε η Ναόκο Ιμότο, η 43χρονη πρώην κολυμβήτρια, που έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα (1996) στα 4χ200 μέτρα ελεύθερο.

Λίγες ώρες πριν από την Τελετή παράδοσης, οι Ιάπωνες επικοινώνησαν με την συμπατριώτισσα τους, η οποία ζει μόνιμα στην Αθήνα (εργάζεται στην Ελλάδα για την UNICEF) και της ζήτησαν να αναλάβει αυτήν την αποστολή. Η Ναόκο αποδέχθηκε την τιμή, αν και δεν είχε συμμετάσχει σε κανένα από τα αρχικά σχέδια για την τελετή παράδοσης. Ωστόσο, η πρώην κολυμβήτρια δεν συνόδευσε την Ολυμπιακή Φλόγα στην πατρίδα της, εξ’ αιτίας του κορωνοϊού.

Μήνες πριν, τον Οκτώβριο του 2019 η Ναόκο Ιμότο είχε έρθει στη Πατρα σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πιο συγκεκριμένα με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Εργαστήριο Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτική & η UNICEF σε συνεργασία και με άλλους φορείς διοργάνωσαν διεθνές συνέδριο με θέμα τις παιδαγωγικές ιδέες, αρχές και προτάσεις του Πολωνοεβραίου γιατρού, συγγραφέα και παιδαγωγού Janusz Korczak.

Η οπτική του Janusz Korczak (Henryk Goldszmit) ώθησε τη συζήτηση και τη διεκδίκηση για τα δικαιώματα του παιδιού σε ένα ουσιαστικότερο επίπεδο από αυτό που χαρακτήριζε την εποχή που έζησε, το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.
Χωρίς τη συνεισφορά του Korczak ενδέχεται η τελική κωδικοποίηση των δικαιωμάτων του παιδιού να μην είχε πραγματοποιηθεί με βάση ένα ανθρωπιστικό παράδειγμα, αλλά να είχε ακολουθήσει άλλους δρόμους. Στον κατάλογο που ο ίδιος συμπλήρωσε ιδιαίτερη σημασία δίνεται: στο δικαίωμα στο σεβασμό, στο δικαίωμα στην άγνοια, στο δικαίωμα στην αποτυχία και τα δάκρυα, στο δικαίωμα στα μυστικά, στο δικαίωμα στη χαρά, στο δικαίωμα στην έκφραση σκέψεων και συναισθημάτων , στο δικαίωμα να ζεις τη σημερινή μέρα.

Στο συνέδριο είχε παρευρεθεί και είχε μιλήσει η Ναόκο Ιμότο για το εκπαιδευτικό έργο της unicef στα παιδιά - προσφυγες στην Ελλάδα.

Στις φωτογραφίες με τον Νεκτάριο Στελλάκη, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών, και με άλλους ομιλητές του Συνεδρίου.

ΤΑΣΣΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ

Υποστήριξη: SilkTech